Στη γειτονιά της Τουρκίας το παιχνίδι για το Μεσανατολικό
Του Κώστα Μπετινάκη
Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε την ανέγερση ενός «τείχους προστασίας», ανθεκτικού σε ρουκέτες και ύψους 2,5 μέτρων, στα σύνορα με τη Συρία στη νότια επαρχία Χατάι, στην περιοχή που εκτείνεται από το Yayladağı ως τα Güveççi, Görentaş, Uluyol και Aşağıpulluyazı.
Εδώ και περίπου έναν χρόνο στρατιωτικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες επανήλθαν στο Ιράκ με το πρόσχημα ότι θα περιορίσουν δραστικά τις επικίνδυνες διαστάσεις που έχει πάρει η ισχύς των τζιχαντιστών του Ισλαμικού ΧαλιφάτουΕπίσημα ανακοινώθηκε ότι πρόκειται για μέτρο πρόληψης «ώστε να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη διέλευση παράνομων μεταναστών και η διείσδυση ανεπιθύμητων τζιχαντιστών». Το πρόβλημα των μεταναστών, που το αντιμετωπίζουν κυρίως χώρες όπως η Τουρκία, η Ελλάδα, η Ιταλία, ανάγεται στην εκστρατεία που είχε ξεκινήσει πριν από 14 χρόνια ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου.
Εδώ και περίπου έναν χρόνο στρατιωτικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες επανήλθαν στο Ιράκ με το πρόσχημα ότι θα περιορίσουν τις επικίνδυνες διαστάσεις που έχει πάρει η ισχύς των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου (που παλιότερα αποτελούσε μέρος της Αλ Κάιντα του Ιράκ). Κι αυτό μετά την κατάληψη μεγάλων εδαφικών εκτάσεων στο Ιράκ και στη Συρία από τους τζιχαντιστές για τη δημιουργία του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις αυτές δεν εξελίσσονται σύμφωνα με το αρχικό πλάνο. Οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να σημειώνουν εδαφικές επιτυχίες (κατάληψη του Ραμάντι στο Ιράκ και της Παλμύρας στη Συρία). Παράλληλα, και η οργάνωση Αλ Νουσρ (παρακλάδι της Αλ Κάιντα) ενισχύεται στη Συρία.
Αμερικανική απραξία
Ιρακινοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για αμερικανική απραξία, την ίδια στιγμή που στους κόλπους των αμερικανικών δυνάμεων αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν ανάμειξη σε μια θρησκευτική διαμάχη. Γι’ αυτό πλήττουν σχεδόν αποκλειστικά περιοχές σουνιτών, προκαλώντας όμως έντονες αντιδράσεις σε σουνιτικές συμμαχικές χώρες στον Κόλπο.
Κι όμως, στον συριακό εμφύλιο υπήρξε άμεση ή έμμεση εμπλοκή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην υποστήριξη και στον εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών ανταρτών, την ώρα που ήταν γνωστό ότι στους κόλπους τους επικρατούσαν εξτρεμιστικές ομάδες.
Μικρή ιστορική αναδρομή
Μπορεί οι ΗΠΑ να μην έχουν άμεση ευθύνη για τη δημιουργία του Ισλαμικού Χαλιφάτου, ωστόσο κάποια κράτη του Κόλπου έπαιξαν ρόλο σε αυτό. Το έχει παραδεχτεί, εξάλλου, σε περυσινή δήλωσή του ο ίδιος ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Είναι γνωστή η πολιτική -μέσω των μυστικών υπηρεσιών- της Ουάσινγκτον να εμπλέκεται στα εσωτερικά ξένων χωρών χρησιμοποιώντας ομάδες εξτρεμιστών, τις οποίες κατόπιν επιχειρεί να εξουδετερώσει.
Τη δεκαετία του ’80 ήταν ο πόλεμος των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν απέναντι στους Μουτζαχεντίν. Τότε η Αλ Κάιντα βρισκόταν υπό την προστασία και καθοδήγηση της CIA.
Κατά την αμερικανική κατοχή του Ιράκ οι δυνάμεις του στρατηγού Πετρέους είχαν δημιουργήσει έναν βρόμικο πόλεμο νοτιοαμερικανικού ύφους, με «τάγματα θανάτου», για να μειωθεί η αντίσταση των Ιρακινών. Κάτι που επαναλήφθηκε στα 2011, όταν το ΝΑΤΟ ενορχήστρωσε τον πόλεμο εναντίον του Καντάφι στη Λιβύη. Η ιστορία με την Αραβική Άνοιξη, που είχε προηγηθεί, αποτελούσε μέρος του παλιού καλού σχεδίου «διαίρει και βασίλευε».
Την πληρώνουν πάλι οι Κούρδοι