Πλωτίνος Ροδοκανάκης

ΠΛΩΤΙΝΟΣ ΡΟΔΟΚΑΝΑΚΗΣ – ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ

Επιμέλεια/σχόλιο Γιώργος Μεριζιώτης

8-plwtinos-rodokanakhs2
Πρώτη έκδοση: Ηλέκτρα, 2005

Σχόλιο

Σε αυτή τη δημοσίευση παρουσιάζω   την  ιστοριογραφία του Τέο Ρόμβου* για  τον Πλωτίνο Ροδοκανάκη και τους  μαθητές  του που έδρασαν στο Μεξικό στα μέσα του  19ο αιώνα διαδίδοντας τον κοινωνικό αναρχισμό.  Ένας εξ αυτόν ήταν και ο ελληνικής καταγωγής  Φρανσίσκος  Ζαλοκώστας  καταγόμενος από οικογένεια Ελλήνων μεταναστών γεννημένος   στην πόλη του Μεξικό  Ντουράνκο το 1844.

Αυτοί οι πρωτεργάτες έπαιξαν έναν σημαίνοντα ρόλο στην διάδοση και εξάπλωση των αναρχικών ιδεών της ελευθερίας της  ισότητας και της αλληλεγγύης και επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τα κοινωνικά κινήματα που παρουσιάστηκαν λίγο αργότερα στο Μεξικό.

Ένα από αυτά τα κινήματα ήταν το κίνημα των απόκληρων του Μεξικού με τον Ζαπάτα που πάλεψαν για γη και ελευθερία.

ΠΛΩΤΙΝΟΣ ΡΟΔΟΚΑΝΑΚΗΣ – ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ

8289a0df-bb4b-45ca-857b-c575f52bd04c
Πρόσφατη έκδοση: Πανοπτικόν, 2017

Στα 1861 ένας Έλληνας σοσιαλιστής, ο Πλωτίνος Ροδοκανάκης, ταξιδεύει από την Ευρώπη στο Νέο Κόσμο. Έχει σπουδάσει ιατρική στη Βιέννη και στο Βερολίνο, φιλοσοφία στο Παρίσι  και είναι γαλουχημένος με τις φιλοσοφικές ιδέες και τις πολιτικές θεωρίες της εποχής.

Επηρεασμένος από τον Σαιν Σιμόν, τον Πιερ Ζοζέφ Προυντόν και τον Κάρολο Φουριέ φτάνει στο Μεξικό με σκοπό να εφαρμόσει τις ιδέες του Σοσιαλισμού για τις οποίες αγωνίστηκε με συνέπεια επί 25 χρόνια. Στη χώρα αυτή ο Έλληνας σοσιαλιστής μπόλιασε ιδέες που αλλού δύσκολα γίνονταν κατανοητές. Την ίδια εποχή, η ιδέα και μόνο ότι η ιδιοκτησία είναι κλοπή αντιμετωπιζόταν στην Ευρώπη, με ιερή αγανάκτηση και αποτροπιασμό, αντίθετα από το Μεξικό όπου από αιώνες ίσχυε στους Ινδιάνους η λογική της κοινοτικής γης (Calpuli) την οποία είχαν σφετεριστεί οι μεγαλοκτηματίες. Το «Γη και Ελευθερία», σύνθημα των εξεγέρσεων που ξέσπασαν τις μέρες εκείνες, έμελλε να γίνει το σύμβολο της κατοπινής επανάστασης του Ζαπάτα.

Ο Πλωτίνος Ροδοκανάκης παρέμεινε σε όλη του τη ζωή αγωνιστής, συνεπής στις ιδέες του κι έγινε γνωστός ως ο ιδρυτής του μεξικάνικου αναρχισμού και μια από τις  σημαντικότερες μορφές του πρώιμου εργατικού κινήματος. Με το έργο του επηρέασε σημαντικά το αγροτικό και το εργατικό κίνημα  συντελώντας στην προώθηση μερικών από τους σημαντικότερους κοινωνικούς στόχους του.

Οι ιδέες και η δράση του, όπως ήταν φυσικό, σε μια συντηρητική  κοινωνία και σε μια εποχή έντονων πολιτικών και κοινωνικών ανακατατάξεων στο Μεξικό, συνάντησαν πολλές αντιδράσεις. Εκείνος, όμως, ήταν πάντα έτοιμος να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των φτωχών και κατατρεγμένων κάνοντας πολεμική στους ισχυρούς αντιπάλους του, που μάχονταν τις πολιτικές  του ιδέες, όπως αποδεικνύει η πληθώρα των άρθρων που δημοσίευσε στις εφημερίδες της εποχής.

Το όνομα του Πλωτίνου Ροδοκανάκη θα φωτίζει το όραμα για Ισότητα και Δικαιοσύνη των ξεχασμένων της μεξικανικής γης, δίπλα σ’ εκείνο του Εμιλιάνο Ζαπάτα, που παραμένει ο θρυλικός ήρωας των απόκληρων του Μεξικού και που στο όνομά του εξεγείρονται ακόμα και σήμερα οι καταπιεσμένοι.

Πλωτίνος Ροδοκανάκης – Ένας Έλληνας Αναρχικός, Βιογραφία, Ηλέκτρα, Α΄ έκδοση 2005, Β΄ έκδοση 2008, σελ. 234

xeiropoihto2
Χειροποίητο εξώφυλλο φωτοτυπημένης έκδοσης του Πλωτίνου Ροδοκανάκη που κυκλοφόρησε στις καταλήψεις της Πάτρας φιλοτεχνημένο από τον Billo Redbeard.

 

Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο ή και να το κατεβάσετε  σε μορφή  pdf  εδώ 


*Μερικά (όχι και πολύ ακριβή)  στοιχεία για τον Τέο Ρόμβο εδώ:  Τέος Ρόμβος – Βικιπαίδεια

Εργογραφία του Τέου Ρόμβου

http://www.biblionet.gr/author Τέος Ρόμβος

Τα βιβλία του  ο Τέος Ρόμβος τα έχει ανεβάσει ελευθέρα στο διαδίκτυο εδώ: Βιβλία του Τέου Ρόμβου σε  pdf    https://romvos.wordpress.com

«… Όλοι αυτοί οι τύποι που περνάνε τα σύνορα χωρίς χαρτιά, χωρίς διαβατήρια, μόνο με τον χάρτη στο μυαλό, ακολουθήστε τους, ξέρουν πάντα ένα καλό μονοπάτι…».

Η φράση αυτή είναι από το βιβλίο του Τέο Ρόμβο  «Τρία φεγγάρια στην πλατεία» (Εξαρχείων, α’ έκδοση, 1985), Πηγή: www.lifo.gr

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s