Η Επανάσταση και η Ορχήστρα

Η Επανάσταση και η Ορχήστρα (The Revolution and the Orchestra)

 

Ένα ντοκιμαντέρ για την Ρωσική Επανάσταση του 1917

A documentary about the Russian Revolution of 1917

Διάρκεια ντοκιμαντέρ : 53΄ λεπτά

Παραγωγή: Λέσχη των Ισοπεδωτών  2010

Επιμέλεια, μοντάζ, ηχητικές επιλογές: Γιώργος Μεριζιώτης

 

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΟΡΧΗΣΤΡΑΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ

1917. Ενώ ο 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται, ξεσπάει η Επανάσταση στη Ρωσία. Η Συμφωνική Ορχήστρα της Μόσχας δίνει τον τόνο — τη μορφή και το περιεχόμενο που θα έπρεπε να πάρει αυτή η Επανάσταση.

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ

Η επανάσταση σαν κοινωνικό φαινόμενο είναι ο αναπλαστής νέων αξιών. Παράλληλα, είναι και δημιουργός νέων καταστάσεων μέσα από τα ερείπια του παλιού κόσμου. Η μεγάλη Οκτωβριανή επανάσταση δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Εκτός των άλλων και στον πολιτισμό. Τουλάχιστον μέχρι το 1923 -1925 σε όλους τους τομείς της τέχνης και της αρχιτεκτονικής δημιουργήθηκαν πρωτοποριακά παραδείγματα.

Η επαναστατημένη ορχήστρα της Μόσχας το 1918, καταργεί το μαέστρο και αυτοδιευθύνονται τα μέλη της ορχήστρας, δηλ οι ίδιοι οι μουσικοί. Αυτό δε σήμαινε ότι αρνιόντουσαν το συνθέτη – μουσουργό – δημιουργό. Στις πρόβες τους δέχονταν το συνθέτη να τους μιλήσει για το ύφος που θα ήθελε να εκτελεστεί το έργο του.

Όλες οι αποφάσεις αλλά και οι διορθώσεις για τυχόν λάθη παίρνονταν στη συνέλευση της ορχήστρας. Αυτή η ορχήστρα λοιπόν, που κατάργησε το διευθυντή και αυτοδιευθυνόνταν, καταργήθηκε το 1924 με διάταγμα! Από τους μπολσεβίκους γιατί  αυτό πήγαινε πολύ (έπρεπε να υπάρχει και υπήρχε) ένας μαέστρος της επανάστασης ο  Βλαντίμιρ Ιλίτς Ουλιάνοφ που (γνωστός με το ψευδώνυμο Λένιν) θα έδινε το τέμπο – ρυθμό –  και το ύφος.

Αυτή η ορχήστρα είναι μία ελάσσων υπόθεση μέσα στα γενικότερα επαναστατικά ζητήματα στη Ρωσία εκείνης της περιόδου. Όμως ο συμβολισμός της είχε μεγάλη σημασία αφού οι απολογητές της κυριαρχίας και της ιεραρχίας μέχρι σήμερα, ένα από τα επιχειρήματα που θέτουν είναι το εξής:

Όπως δε μπορεί να υπάρξει ορχήστρα χωρίς μαέστρο, έτσι και δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνία χωρίς αρχηγό (μαέστρο). Κι όμως υπήρξε η ορχήστρα χωρίς διευθυντή και λειτούργησε αυτοδιευθυνόμενη για τρία χρόνια θαυμάσια. Και αφού υπήρξε, μπορεί να ξανα υπάρξει!

 

 

Εναλλακτικά δείτε ή κατεβάστε το ντοκιμαντέρ απο εδώ:

https://archive.org/details/isopedotes_yahoo_201904

Πρώτη δημοσίευση εδώ:

https://athens.indymedia.org/post/1133358/

Δείτε και εδώ:
Δείτε και αυτή την ομιλία:

Μια αναρχική κριτική στην Οκτωβριανή Επανάσταση από τον Κώστα Δεσποινιάδη

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s