Μια μεγάλη νίκη για τις ακτές και τις παραλίες μας

Αγαπημένοι φίλοι,

mail 2Με την υποστήριξη σας πετύχαμε τη ριζική αλλαγή των προβληματικών άρθρων του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό, όπως αυτά ψηφίστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής! Μαζί καταφέραμε να σταματήσουμε την καταστροφή της παράκτιας ζώνης της χώρας, καθώς τα άρθρα αυτά αφορούσαν τη ζώνη αιγιαλού, παραλίας, τις όχθες ποταμών και λιμνών, ακόμα και το «υπέδαφος του βυθού της θάλασσας».

Ο αγώνας μας δεν ήταν εύκολος. Είχαμε μόλις 10 ημέρες για να αντιδράσουμε απέναντι σε ένα πολύ προβληματικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή για τις ακτές μας. Μαζί όμως καταφέραμε να ακουστεί η φωνή μας, τόσο στην ακρόαση φορέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όσο και σε συνάντηση που πραγματοποιήσαμε με την υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου, όπου και τέθηκαν οι βάσεις για τις απαραίτητες νομοτεχνικές βελτιώσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε στις διατάξεις που αφορούσαν αυθαίρετα έργα και κατασκευές.

Πιο συγκεκριμένα οι βελτιώσεις αφορούν τα άρθρα:

α) 28 και 34 τα οποία άνοιγαν το παράθυρο των νομιμοποιήσεων αυθαίρετων κατασκευών και επεμβάσεων κατά μήκος των πανέμορφων ακτών και παραλιών μας, και

β) 33 από το οποίο αφαιρέθηκε ο σκοπός των «ερευνών ενεργειακών αποθεμάτων» από τους σκοπούς για τους οποίους μπορεί να ζητηθεί η παραχώρηση χρήσης ακτών.

Σε κάτι παραπάνω από μια εβδομάδα συγκεντρώσαμε περισσότερες από 13.000 υπογραφές. Δεν έχω λόγια για να σας ευχαριστήσω για αυτό. Μπορώ μόνο να σας υποσχεθώ ότι δεν θα σταματήσουμε στιγμή να παρακολουθούμε τις νομοθετικές ενέργειες κάθε κυβέρνησης και να υποστηρίζουμε την ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας της παράκτιας ζώνης ως αναντικατάστατου και σπουδαίας σημασίας εθνικού κεφαλαίου.

Σας ευχαριστώ πολύ,

Θεοδότα Νάντσου

Επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής WWF Ελλάς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s