Κλιματική αλλαγή και εγκληματικές πολιτικές καίνε την Αυστραλία

Της Μάρθας Κίσκιλα

308155-v3imagesbin4043367dd313ad51ee0afe13afd4fd95-u9hnfgjcmmcbgwijlt2_t1880Ανεξέλεγκτες συνεχίζουν να μαίνονται οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία αφήνοντας πίσω τους θύματα και τεράστιες καταστροφές τόσο σε οικολογικό επίπεδο – μεγάλος είναι ο φόρος αίματος σε ζώα – όσο και σε υλικό επίπεδο. Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη για τη χώρα ενώ ήδη πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Υπολογίζεται μάλιστα, ότι οι πυρκαγιές έχουν αφανίσει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ζώα και φυτά.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι θερμές και ξηρές συνθήκες που πυροδότησαν τις πυρκαγιές, οι οποίες καταστρέφουν τη χώρα από τον Σεπτέμβριο είναι πιθανό να συνεχιστούν, ενώ η κλιματική αλλαγή κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη. Η νοτιοανατολική Αυστραλία είναι ασυνήθιστα ξηρή από τον Σεπτέμβριο, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν συνεχόμενες βροχοπτώσεις για μια περίοδο εβδομάδων για να υπάρξει υγρασία και να μειωθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς, αναφέρει στο Time ο Dan Pydynowski, μετεωρολόγος στο AccuWeather.

Δυστυχώς, η βροχή δεν φαίνεται να συνεχίσει τις επόμενες εβδομάδες και ο Pydynowski προειδοποιεί ότι δεν αρκεί για να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Αλλά και η τροπική καταιγίδα Blake δεν αναμένεται να φτάσει στην περιοχή που επηρεάζεται περισσότερο από τις πυρκαγιές. «Όλα είναι τόσο στεγνά τώρα, δεν χρειάζεται και πολύ για να ξεκινήσει και να εξαπλωθεί μια πυρκαγιά», πρόσθεσε.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, καθώς και τα τρία χρόνια ξηρασίας και η επέκταση των κοινοτήτων σε περιοχές άγριας γης, έχουν θέσει περισσότερους ανθρώπους σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο. «Υπάρχουν δήμοι και κοινότητες που κινδυνεύουν και που δεν είχαν δεχτεί απειλή ποτέ ξανά», δήλωσε την Κυριακή η Gladys Berejiklian, πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας. Συνολικά, περίπου 1.800 σπίτια έχουν καταστραφεί στη Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτόρια, ενώ περίπου 70 σπίτια χτυπήθηκαν στα δύο κράτη τις τελευταίες μέρες των πυρκαγιών. «Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι αυτό είναι κάτι που έχουμε βιώσει πριν», δήλωσε η Berejiklian.

Παρόλο που οι πιο ψυχρές θερμοκρασίες και κακές καιρικές συνθήκες έχουν φέρει μια σχετική ανάπαυλα για μερικές ημέρες, οι φωτιές αναμένεται να επεκταθούν και πάλι αργότερα την εβδομάδα, όταν επιστρέψουν οι υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι.

Οι καταστροφές και οι σοκαριστικές εικόνες των κοινοτήτων που είδαν το φως της δημοσιότητας οδήγησαν σε μια παγκόσμια «έκρηξη» βοήθειας. Οι κυβερνήσεις της Νέας Ζηλανδίας, του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών έστειλαν όλοι έμπειρο προσωπικό, που έφτασαν τη Δευτέρα στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ.

Ο πρωθυπουργός Scott Morrison, ο οποίος κατηγορήθηκε ευρέως για την καθυστερημένη αντίδραση στις πυρκαγιές αλλά και μια εγκληματική πολιτική υπέρ της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, μαζί με, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση θα δώσει περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεων, στη στήριξη επιχειρήσεων και στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στους εργαζόμενους έκτακτης ανάγκης.

Οι πυρκαγιές αντικατοπτρίζουν πολλά από αυτά που έχουμε δει να συμβαίνουν και σε άλλα μέρη του κόσμου τα τελευταία χρόνια. Περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, όπως η Καλιφόρνια, καίγονται πιο συχνά, καταστρέφοντας πολλά νοικοκυριά. Αλλά και μέρη όπως το Βραζιλιάνικο τροπικό δάσος ή το βόρειο τμήμα της Σουηδίας, όπου οι φωτιές είναι σπάνιες, πλήττονται πλέον από πυρκαγιές.  Την ίδια στιγμή στα Snowy Mountains, τις υψηλότερες κορυφές στην Αυστραλία, υπήρξαν επίσης πυρκαγιές, αφήνοντας πολλούς κατοίκους στην περιοχή παγιδευμένους.

Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία επιδεινώθηκαν από δύο παράγοντες που έχουν άμεση σχέση με την κλιματική αλλαγή: τη θερμότητα και τις ξηρές συνθήκες, λέει ο Stefan Rahmstorf, επικεφαλής τμήματος στο Ινστιτούτο Potsdam για την Κλιματική Έρευνα της Γερμανίας. Τα τελευταία χρόνια, στην Αυστραλία επικρατούν χρόνιες ξηρές συνθήκες και εξαιρετικά χαμηλές βροχοπτώσεις. Οι επιστήμονες λένε ότι οι ξηρασίες στη χώρα έχουν χειροτερέψει τις τελευταίες δεκαετίες. Την ίδια στιγμή, η χώρα έχει καταγράψει υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ, ενώ το περασμένο καλοκαίρι ήταν το πιο καυτό για τη χώρα. «Λόγω της αυξημένης εξάτμισης σε θερμότερες θερμοκρασίες, η βλάστηση και τα εδάφη στεγνώνουν ταχύτερα», τονίζει ο Rahmstorf. «Έτσι, ακόμα κι αν οι βροχοπτώσεις δεν αλλάξουν, μόνο η ζέστη από μόνη της θα προκαλέσει ξηρότητα της βλάστησης και συνεπώς αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς».

 

Την ίδια στιγμή, ο Scott Morrison, ο οποίος αντιστάθηκε στις εκκλήσεις της χώρας να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, κατηγορήθηκε ότι υποβαθμίζει τη σχέση μεταξύ των πυρκαγιών και της κλιματικής αλλαγής, λέγοντας σε συνέντευξη του ότι δεν υπάρχουν «αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία ότι η μείωση των εκπομπών θα μειώσει τις πυρκαγιές». Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι ενώ πολλές πηγές ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιές – συμπεριλαμβανομένου του εμπρησμού -, η κλιματική αλλαγή είναι ένας από τους κύριους λόγους. «Υπάρχουν τώρα ανειλικρινείς προσπάθειες να υποβαθμιστεί ο σαφής ρόλος της κλιματικής αλλαγής στην επιδείνωση της έντασης και της σοβαρότητας των πυρκαγιών της Αυστραλίας», αναφέρει ο Peter Gleick, επιστήμονας του κλίματος και συνιδρυτής του Ινστιτούτου Pacific στην Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τον Gleick οι πυρκαγιές είναι ένα «πολύ σαφές παράδειγμα της σύνδεσης μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών συνθηκών». Επισημαίνει επίσης ότι αυτές οι πυρκαγιές είναι αρκετά παρόμοιες με τις πρόσφατα καταστρεπτικές πυρκαγιές στη Βραζιλία και την Καλιφόρνια.

«Το ζήτημα δεν είναι εάν η κλιματική αλλαγή προκάλεσε αυτές τις πυρκαγιές. Οι πυρκαγιές αρχίζουν για φυσικούς λόγους ή εξαιτίας του ανθρώπους. Αυτό που βλέπουμε είναι μια επιδείνωση των συνθηκών που κάνουν τις πυρκαγιές στην Αυστραλία να είναι πιο καταστροφικές. Όλοι αυτοί οι παράγοντες – ρεκόρ θερμότητας, πρωτοφανής ξηρασία, έλλειψη βροχής – συμβάλλουν στην ξηρασία που κάνει τις πυρκαγιές χειρότερες. Τα αποτέλεσματα των ερευνών δείχνουν ότι η έκταση, η σοβαρότητα και η ένταση αυτών των πυρκαγιών είναι πολύ χειρότερη από ότι θα ήταν χωρίς τα δακτυλικά αποτυπώματα της κλιματικής αλλαγής».

Ο Rahmstorf λέει επίσης ότι οι επιστήμονες του κλίματος πιστεύουν ότι οι συνθήκες πυρκαγιάς επιδεινώνονται επειδή η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει τον κύκλο του νερού, γεγονός που με τη σειρά του «οδηγεί σε λιγότερες βροχοπτώσεις σε ήδη ξηρά μέρη του κόσμου και περισσότερες βροχοπτώσεις σε ήδη υγρά μέρη του κόσμου». Η Αυστραλία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην αλλαγή του κλίματος, διότι η ήπειρος είναι ήδη ζεστή και ξηρή. Μάλιστα ένα μεγάλο μέρος της χώρας αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο ξηρασίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι πυρκαγιές μπορούν να επηρεάσουν τόσο την ίδια τη χώρα όσο και το παγκόσμιο κλίμα. Οι πυρκαγιές μπορούν να προκαλέσουν «πύρινες καταιγίδες», οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε πρόσθετες πυρκαγιές, όταν υπάρχουν δυνατοί αέρηδες.

Παράλληλα, οι πυρκαγιές επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενισχύσει την αλλαγή του κλίματος, λέει ο Gleick. «Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει αυτές τις καταστροφές και οι καταστροφές αυτές επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή», λέει ο Gleick. «Έχουμε δει μόνο μικρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά στο μέλλον θα δούμε πολλές περισσότερες. Εάν έχουμε αυτές τις καταστροφές με ένα βαθμό θέρμανσης του πλανήτη και γνωρίζουμε ότι κατευθυνόμαστε προς 1,5, 2 ή 3 βαθμούς, μπορούμε μόνο να φανταστούμε τι μέλλει γενέσθαι», κατέληξε.

Πηγή: https://tvxs.gr/news

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s