Η συγκλονιστική κατάθεση της Μάγδας Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής πριν 5 χρόνια

Στις 2 Οκτωβρίου του 2015, η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα, έδωσε την κατάθεσή της στο δικαστήριο βάζοντας τον θεμέλιο λίθο για τον υπόλοιπο μαραθώνιο της δίκης που θα ακολουθούσε.

Με το πένθος να ντύνει τον λόγο της, μιας και ο θάνατος του Παύλου ήταν ακόμη πρόσφατος, η κ. Φύσσα παρουσίασε στο δικαστήριο την σαφή αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στη δολοφονία του γιου της, τα τηλεφωνήματα μεταξύ στελεχών και την πεποίθηση όλου του δημοκρατικού κόσμου ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια οργάνωση εγκληματική με τον Αρχηγό Νίκο Μιχαλολιάκο να λαμβάνει όλες τις αποφάσεις και να δίνει τις εντολές.

Με αφορμή την επέτειο από την ημέρα που ξεκίνησε η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα (ολοκληρώθηκε στην επόμενη συνεδρίαση, στις 6 Οκτωβρίου του 2015), αλλά και το γεγονός ότι η δίκη ολοκληρώνεται την ερχόμενη Τετάρτη ύστερα από 5,5 χρόνια, αναδημοσιεύoυμε ολόκληρη τη συγκλονιστική κατάθεση της Μάγδας Φύσσα, αλλά και τις απαντήσεις που έδωσε στα ερωτήματα των δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής και εκείνους της υπεράσπισης της εγκληματικής οργάνωσης, jξεκινώντας έτσι το αφιέρωμα στην ιστορική δίκη.

Διαβάστε ακόμη: «Με τις μέλισσες ή με τους λύκους»: Η ιστορική αγόρευση του συνηγόρου Θανάση Καμπαγιάννη

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι το πολύ σημαντικό αυτό ντοκουμέντο, δε θα μπορούσε να έχει διασωθεί (όπως όλη η υπόλοιπη δίκη) χωρίς το τεράστιο έργο που ανέλαβε και έφερε εις πέρας το παρατηρητήριο Golden Dawn Watch που κατέγραψε λέξη προς λέξη τη δίκη.

Μ. ΦύσσαΛοιπόν εγώ θα ξεκινήσω από τις 17 του μηνός ώρα 17:30 το απόγευμα, τον είδα, χαιρετηθήκαμε, θα πήγαινε στον φίλο του τον Γιώργο να πιει καφέ μαζί με την κοπέλα του και μετά θα πήγαιναν μαζί να δουν την μπάλα. Από τις λίγες φορές που θα πήγαινε να δει την μπάλα χωρίς τον πατέρα του.

ΠρόεδροςΈμενε μαζί σας;

Μ. ΦύσσαΝαι, αλλά εκείνο το βράδυ εγώ θα πήγαινα στην κόρη μου και θα τα λέγαμε το πρωί. Από τότε δεν τον ξαναείδα.
Περίπου στις 02:00 χτυπάει το κουδούνι.

ΠρόεδροςΤηλέφωνο ή κουδούνι;

Μ. ΦύσσαΤηλέφωνο. Πήρε ο άντρας μου την κόρη μας από το τηλέφωνο του κουνιάδου της, της λέει άνοιξε την πόρτα. Καταλαβαίνω ότι έγινε κάτι κακό. Ήταν πάνωχρος. Μου λέει: «Δεν είναι κάτι σοβαρό, ο Παύλος χτύπησε, είναι στο Κρατικό, σε ζητάει». Πίστεψα πως έγινε κάτι πολύ κακό, αλλά δεν πίστεψα ότι είναι νεκρός. Τον ρώτησα: «Αυτό ήταν; Μέχρι εδώ ήταν η ζωή μας;». Δεν απαντά. Καταλαβαίνω. Μπαίνω στο αμάξι και οδηγεί ο κουνιάδος της κόρης μου. Άρα είχε γίνει κάτι πολύ κακό. Φτάνουμε στο Κρατικό. Βλέπω πολύ κόσμο απέξω, συγγενείς, φίλους. Μπαίνω τρέχοντας μέσα και βλέπω μπροστά μου δύο γιατρούς. Η γιατρός έκλαιγε. Έκλαιγε αλλά δεν μου έλεγε, άρχισα να τραβάω το παραβάν να δω τι γίνεται. Ο γιατρός μου έδωσε ένα χάπι και μου είπε την αλήθεια. «Ο Παύλος έφυγε». Και είπα «Πώς είναι δυνατόν;». Μου είπε ότι τον μαχαίρωσαν στην καρδιά η Χρυσή Αυγή. Και μου λέει: «Υπομονή, τον έχουν πιάσει». Και ότι οι μαχαιριές ήταν επαγγελματικές και πως και εδώ έξω να γινόταν το κακό, δεν θα προλάβαιναν οι γιατροί.
17:30 μιλάγαμε και στις 03:00 βρήκα το παιδί μου με δυο μαχαιριές στο νεκροθάλαμο. Το παιδί μου όμως δεν τρόμαξε, για αυτούς που νομίζουν ότι τον τρόμαξαν το λέω, να ξέρουν ότι το παιδί μου απλά κοιμήθηκε. Ήταν ένας άγγελος. Προσπαθούσα να τον ζεστάνω.
Την άλλη μέρα φεύγουμε από ‘κει και προσπάθησα να μάθω τι έγινε από τη Χρύσα. Δυο ημέρες δύσκολες και μετά μάθαμε τι έγινε, δυο μέρες συλλέγαμε πληροφορίες να μάθουμε τι ακριβώς έγινε.

ΠρόεδροςΗ ηλικία του γιου σας; Σωματική διάπλαση; Με τι ασχολείτο;

Μ. Φύσσα34, 1,75 ήταν γεροδεμένος και έκανε διάφορες δουλειές: σε μηχανουργείο, ηλεκτρολόγος, οργάνωνε συναυλίες και κυρίως ήταν μουσικός. Δεν ήταν σε κανένα κόμμα. Χρόνια ασχολούνταν με τη μουσική και επαγγελματικά. Έγραφε μουσική και στίχους. Η μουσική του ήταν αντιφασιστική και αντιρατσιστική.

ΠρόεδροςΕίχε συγκρούσεις; Τον είχε φέρει αυτό ποτέ σε σύγκρουση με κάποιους; Σας είχε πει ποτέ ότι έγινε κάτι σε κάποια συναυλία;Μ. Φύσσα: Όχι δεν ήταν τέτοιο παιδί. Δε μου είχε αναφέρει ποτέ τίποτα ιδιαίτερο. Όχι, δεν μου είχε πει ποτέ κάτι τέτοιο, άλλωστε και να γινόταν κάτι, τα κατάφερνε με τα λόγια.

ΠρόεδροςΕσείς με τι ασχολείστε;

Μ. ΦύσσαΉμουν γαζώτρια, τώρα είμαι άνεργη.

ΠρόεδροςΤι σας είπε η Χρύσα; Είχαν σχέση;

Μ. ΦύσσαΝαι, δυο χρόνια τα είχαν και έμεναν μαζί αρκετά. Έψαχναν να δουν τον αγώνα και επειδή στο άλλο καφέ που πήγαιναν δεν θα είχε τραπέζι είδαν το «Κοράλλι» και είπαν να κάτσουν εκεί επειδή είχε τραπέζι για αργότερα. Κάναν κράτηση Κοράλλι, πήγαν μια βόλτα και επέστρεψαν λίγο αργότερα για τον αγώνα. Συνολικά μαζεύτηκαν εκεί 9 άτομα, πρώτα οι τρεις τους με την Χρύσα και μετά μαζεύτηκαν μέχρι το δεύτερο ημίχρονο άλλοι 6, Μελαχρινόπουλος, Ξυπόλιτος, Μαντάς, η Λίνα, ο Χρήστος ο Πακιώτης και άλλοι. Πρώτη φορά πήγαν εκεί, η Χρύσα μου είπε πως δεν υπήρχε κανένας διαπληκτισμός στο μαγαζί. Δεν έγινε τίποτα στο Κοράλλι. Μόλις βγήκαν από το μαγαζί είδαν να έχουν μαζευτεί Π. Μελά και Κεφαλληνίας 20 άτομα με μαύρες μπλούζες, παντελόνια με παραλλαγές, άρβυλα.
ΠρόεδροςΚρατάγανε κάτι;

Μ. ΦύσσαΚρατάγανε ρόπαλα, λοστούς και άλλα. Στο διάστημα αυτό να σας πω ότι μετά την Π. Μελά, στη γωνία Κεφαλληνίας και Τσαλδάρη, πολύ κοντά, εκεί υπήρχαν 2 μηχανάκια ΔΙΑΣ, υπήρχε Αστυνομία, ήταν 4 άτομα της ΔΙΑΣ. Τα παιδιά είδαν από τη μια τους Χρυσαυγίτες και από την άλλη τους ΔΙΑΣ. Και στη μέση έναν άλλο τύπο. Θα τον πω «μεσάζοντα». Πήγε και είπε στα παιδιά «Μη φοβάστε, θα το κανονίσω εγώ». Ο Παύλος είπε: «Τι να φοβηθώ φίλε μου; Είμαι στη γειτονιά μου, είμαι ελεύθερος». Αυτός, ο μεσάζοντας, είπε: «Φίλος είμαι, ειδικός φρουρός, να βοηθήσω θέλω». Ταυτόχρονα πήγαινε και στους Χρυσαυγίτες και στην Αστυνομία. Ξεκινάνε τα παιδιά να φύγουν. Ο ένας έφυγε με ταξί απευθείας. Διασχίζουν την Τσαλδάρη και περνούν απέναντι. Μαζί με τους 20 που ήταν εκεί άρχισε να έρχεται και το τάγμα εφόδου από τη Νίκαια. Σταμάτησε ένα αυτοκίνητο μπροστά στα παιδιά και τους ρώτησε «Παιδιά ξέρετε που είναι η Κεφαλληνίας;». Μετά μάθαμε πως αυτός είναι ο δολοφόνος. Ο Παύλος του απάντησε «Αυτή είναι, φίλε μου». Και αυτός έστριψε εκεί. Τότε αρχίζει όλο το τσούρμο με το τάγμα, συνολικά 50 άτομα, να τους πλησιάζει.

Πρόεδρος: Το τάγμα πως το ξέρετε;

Μ. ΦύσσαΤο μάθαμε στην πορεία από δικογραφία και τα στοιχεία. Και ότι ο Πατέλης είναι ο πυρηνάρχης της Νίκαιας.

ΠρόεδροςΕντάξει, συνεχίστε. ‪

Μ. ΦύσσαΜόλις πέρασαν απέναντι και τους πλησίασαν τα άτομα αυτά αρχίζουν να κατευθύνονται προς το μέρος τους. Ο Παύλος είπε «Παιδιά, τώρα τρέχουμε». Το συμβάν έγινε περίπου στον αριθμό 60 της οδού. Αλλά ο ίδιος δεν έτρεξε, και τον εγκλώβισαν σε ομάδες των 2-3 ατόμων ώστε να μην μπορεί να φύγει για να έρθει μετά ο δολοφόνος να τον μαχαιρώσει. Ο δολοφόνος είναι στην οδό Ξάνθου. Έρχεται αντίθετα από τη φορά του δρόμου. Είχαν χτυπήσει και άλλα δυο παιδιά πιο πέρα, τον Κοντονικόλα και τον Μελαχρινόπουλο.. Τον Κοντονικόλα τον ρίξανε κάτω και εκείνος φοβισμένος στέκεται κάτω. Το ίδιο και ο Μελαχρινόπουλος. Τον πετάνε κάτω. Ο Παύλος ήταν μόνος του, όρθιος να το παλεύει. Στο αυτοκίνητο ήταν 4 άτομα, στην Ξάνθου, αλλά όταν τον χτύπησε ήταν μόνος του. Σταμάτησε πριν, τους αποβίβασε και συνέχισε μόνος ο δολοφόνος.

ΠρόεδροςΠόσο μακριά ήταν;

Μ. ΦύσσαΈνα τετράγωνο. Πόσο μακριά είναι; 50-100 μέτρα. Στην Ξάνθου αποβιβάστηκαν οι άλλοι. Υπάρχει βίντεο. Εγώ δεν έχω δει το βίντεο, δεν άντεχα. Μου είπαν ότι βγαίνει απ’ το αμάξι, βλέπει τον στόχο του, ξαναμπαίνει στο αυτοκίνητο ανάποδα στην Τσαλδάρη, βγαίνει και του δίνει δυο μαχαιριές στη καρδιά.

ΠρόεδροςΗ Χρύσα πού ήταν;

Μ. ΦύσσαΗ Χρύσα όλο αυτό το διάστημα δεν έφυγε, πήγε στην Αστυνομία που ήταν εκεί στη γωνία και τους τράβαγε να πάνε εκεί, τους παρακαλούσε, «Σας παρακαλώ, δεν έχουν κάνει κάτι τα παιδιά». Η απάντηση ήταν «Δεν μπορούμε να επέμβουμε, εντάξει δεν θα γίνει τίποτα, δυο μπουνιές θα φάνε». Τελικά καταφέρνει δυο αστυνομικούς, αλλά ήταν πλέον αργά.

ΠρόεδροςΕίχε γίνει συμπλοκή μεταξύ τους; Ξέρετε; Βρίστηκαν;

Μ. ΦύσσαΌχι, τίποτα. Τον είχαν εγκλωβίσει οι άλλοι μέχρι να έρθει ο Ρουπακιάς.
Δεν θα τον ξαναπώ με το όνομά του γιατί είναι δολοφόνος. Τον αγκάλιασε και τους τις έριξε.

ΠρόεδροςΟι άλλοι από τους 50 τι έκαναν τότε;

Μ. ΦύσσαΠριν γίνει αυτό έβριζαν και ενθάρρυναν το κτήνος να πάει να μαχαιρώσει.Πρόεδρος: Μπορούσαν να τον αποτρέψουν;
Μ. Φύσσα: Η Αστυνομία. Ήταν χρέος της. Οι υπόλοιποι γιατί να το κάνουν; Οι Χρυσαυγίτες; Τι να πω;

ΠρόεδροςΑπό τους εδώ κατηγορούμενους ποιοι ήταν εκεί;

Μ. ΦύσσαΜέσα στο Κοράλλι οι Άγγος, Μιχάλαρος, Τσαλίκης και μετά ενσωματώθηκαν οι δύο τελευταίοι στο τάγμα. Από τη δικογραφία μετά έμαθα πως μέσα στο αυτοκίνητο ένας από τους άλλους τρεις ήταν ο Καζαντζόγλου.

ΠρόεδροςΠού τον μαχαίρωσαν;

Μ. ΦύσσαΣτην καρδιά.
Πρόεδρος: Ποιος σας το είπε;

Μ. ΦύσσαΟ γιατρός. Μη με βάζετε να σας πω. Τα χτυπήματα ήταν θανατηφόρα, εκπαιδευμένου δολοφόνου, μας το είπε ο γιατρός το πώς έγινε. Το μάθαμε και από την ιατροδικαστική εξέταση. Πέθανε επί τόπου σε 4 λεπτά, πολύ σημαντικά για όσους μείνανε πίσω.

ΠρόεδροςΓιατί πολύ σημαντικά;

Μ. ΦύσσαΓιατί υπέδειξε τον δολοφόνο του. Ο δολοφόνος πήγε να φύγει άνετος, ενώ έφταναν κι άλλοι αστυνομικοί που δεν έκαναν τίποτα, ο Παύλος σηκώνει τη μπλούζα και λέει «Πού πας ρε, με μαχαίρωσες και φεύγεις;».

Είχαν ήδη φτάσει και άλλοι αστυνομικοί και περιπολικό. Αυτός έχει ήδη μπει στο αμάξι, έχει πετάξει το μαχαίρι κάτω όταν τον συλλάβανε.

Η γυναίκα αστυνομικός φώναξε: «Ε όχι, δεν είπαμε και μαχαιριές, δεν είπαμε και μαχαίρια».

ΠρόεδροςΠότε;

Μ. ΦύσσαΌταν είχε ήδη γίνει το κακό. Έτσι μου είπε η Χρύσα.

Πρόεδρος: Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Μ. Φύσσα: Ότι Αστυνομία και Χρυσή Αυγή είναι ένα.

ΠρόεδροςΤον ήξερε τον Ρουπακιά ο γιος σας;

Μ. Φύσσα: Όχι.

ΠρόεδροςΓια ποιο λόγο να τον χτυπήσει;

Μ. ΦύσσαΕπειδή πήρε την εντολή από την οργάνωση και είναι εκπαιδευμένος δολοφόνος. Ο Άγγος έκανε το τηλεφώνημα μέσα από το Κοράλλι στον Καζαντζόγλου. Αυτοί ήταν μέλη στην τοπική οργάνωση Νίκαιας, ενημερώνουν τον Πατέλη, πυρηνάρχη της Νίκαιας, αυτός ενημερώνει αμέσως τον Λαγό και με sms λένε στα μέλη να μαζευτούν στην τοπική.

ΠρόεδροςΗ σχέση του Ρουπακιά με Χρυσή αυγή;

Μ. ΦύσσαΟ δολοφόνος ήταν ταμίας της Νίκαιας.

Πρόεδρος: Ο Πατέλης;

Μ. ΦύσσαΕίναι στο πενταμελές των δολοφόνων, στο πενταμελές της οργάνωσης.
Πρόεδρος: Ο Λαγός;

Μ. ΦύσσαΟ Λαγός ελέγχει. Αν δεν πάρουν οκ απ’ τον Λαγό δεν κάνουν τίποτα απολύτως.

ΠρόεδροςΌσοι ήταν εκεί ήταν μέλη της οργάνωσης;

Μ. ΦύσσαΒέβαια, δεν κάνουν τίποτα χωρίς εντολή, είναι πλέον φανερό.

Πρόεδρος: Για ποιο λόγο; Ποιο ήταν το κίνητρο;

Μ. ΦύσσαΘέλουν να έχουν την ισχύ και ό,τι αντίθετο πρέπει να τελειώνει, ό,τι είναι αλλιώς από αυτούς απειλείται. Γιατί έτσι είναι αυτοί, ό,τι κινείται σφάζεται. Σε βίντεο έχω δει τον Πατέλη να μιλάει στα μέλη και να λέει «Ό,τι κινείται σφάζεται». Το ίδιο δεν έγινε με τον Λουκμάν; Το ίδιο. Είναι εκπαιδευμένοι δολοφόνοι.

ΠρόεδροςΤο κίνητρο ποιο είναι όμως;

Μ. ΦύσσαΤίποτα, απλά εκπαιδεύουν δολοφόνους. Είναι εγκληματική οργάνωση. Εκείνο το βράδυ ήθελαν να σκοτώσουν και σκότωσαν. Δεν κουνιούνται από τη θέση τους χωρίς εντολές.

ΠρόεδροςΟι 20-50 πώς ενημερώθηκαν;

Μ. ΦύσσαΑπό το sms που είπα.

ΠρόεδροςΚαι ο Ρουπακιάς είχε εντολή για φόνο;

Μ. ΦύσσαΝαι, από συγκέντρωση στην τοπική.

ΠρόεδροςΤο sms τι περιεχόμενο είχε;

Μ. Φύσσα«Όλοι τώρα στην τοπική», κι από εκεί ξεκίνησε το τάγμα προς την Τσαλδάρη.

ΠρόεδροςΞέρετε άλλα εγκλήματα που έχουν τελεστεί;

M. ΦύσσαΤον Λουκμάν. Τον Φοίβο από το Φάληρο που χτυπήθηκε άσχημα από μέλη της Χρυσής Αυγής ξέρω. Και το ΠΑΜΕ θα μπορούσε να έχει θύματα, άγριος ξυλοδαρμός, και το Μεσολόγγι, ο Μελιγαλάς και τα χαστούκια Κασιδιάρη στην Κανέλλη, τα είδαμε όλοι αυτά στην τηλεόραση.

ΠρόεδροςΣε ποιους κατηγορούμενους αποδίδεται η διεύθυνση της οργάνωσης; [διαβάζει ονόματα κατηγορουμένων) Έχετε κάποια γνώση εσείς; Τι έκανε ο καθένας; Ιεραρχία έχουν; Εντολές;

Μ. ΦύσσαΌλοι αυτοί είχαν ένα κομμάτι το οποίο υλοποιούσαν. Υπάρχει ιεραρχία, μέλος, πενταμελές, πυρηνάρχης, ξέρω πως ο Λαγός δίνει εντολές.

ΕισαγγελέαςΞέρετε τι τους είπαν στη τοπική;

Μ. Φύσσα: Να σκοτώσουν. Εισαγγελέας: Από πού το συνάγετε αυτό, από το αποτέλεσμα; Μ. Φύσσα: Ναι.

ΕισαγγελέαςΟ γιος σας ήταν συγκεκριμένος στόχος, είχε δεχτεί απειλές;

Μ. ΦύσσαΔεν ξέρω αν απειλήθηκε πριν, δεν νομίζω. Από τα τραγούδια του ήταν γνωστός.

ΕισαγγελέαςΥπήρχε λεκτικό επεισόδιο στο Κοράλλι;

 Μ. Φύσσα: Η Χρύσα μου είπε όχι. Ξέχασα να σας πω πως δεν ξέραμε ότι το μαγαζί ήταν άντρο της Χρυσής Αυγής. Φωνές από το κοινό: «Τραγουδιστής ήταν τι λέτε τώρα;»

Μ. ΦύσσαΆγγος, Μιχάλαρος, Τσαλίκης είναι ήδη μέσα. Μιλάμε για μίσος. Αυτοί οι άνθρωποι κινούνται από το μίσος. Τα παιδιά τα δικά μας φαίνονταν ότι είναι αντίθετοι από αυτούς, καταλαβαίνω από τη δομή της οργάνωσης και από τον τρόπο που εκπαιδεύουν τα μέλη τους ότι τους είναι αρκετό ότι τα δικά μας τα παιδιά είναι διαφορετικά. Φαίνεται από την εμφάνιση πως ήταν αντίθετοι, φαντάζομαι πως οι άλλοι θα έλεγαν «Πώς τολμήσατε και ήρθατε εδώ;». Όταν έτρεχαν τα παιδιά, τους έλεγαν «Κότες, όπου σας βρούμε θα σας γαμήσουμε». Τα παιδιά δεν ήξεραν όμως πως είναι άντρο φασιστών.

ΠρόεδροςΣτην τοπική ποιος τους κατεύθυνε;

Μ. ΦύσσαΟ Πατέλης, που πήρε εντολή απ’ τον Λαγό. Στις 12:37 υπήρχε τηλεφώνημα Λαγού σε Μιχαλολιάκο, άρα είχε ενημερωθεί ο Μιχαλολιάκος.
Αναπληρωτής εισαγγελέαςΗ παρέα του γιου σας πόσοι ήταν;

Μ. ΦύσσαΑρχικά τρεις, στο ημίχρονο και έφτασαν και άλλοι έξι.

Αναπληρωτής εισαγγελέας: Τα άτομα που ήρθαν έβλεπαν αλλού το παιχνίδι;

Μ. Φύσσα: Δεν το ξέρω.

Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, Α. Τζέλης: Είπατε για ένα βίντεο πριν, τι είναι αυτό;

Μ. Φύσσα: Είδα τον πυρηνάρχη της τοπικής μέσα στα γραφεία να δίνει εντολές στο τι θα κάνουν σε ένα χτύπημα στην Παναγίτσα. Και λέει «Μόνο να πάρω το οκ από τον αρχηγό, αλλιώς δεν κάνουμε τίποτα». V. Τα βίντεο, οι φωτογραφίες και η χρήση τους στη δίκη.

Στο σημείο αυτό ο Α. Τζέλης ζήτησε να δείξει το βίντεο στη μάρτυρα για να το σχολιάσει. Ακούστηκαν διαμαρτυρίες από συνήγορο υπεράσπισης Βελέντζα για λήψεις φωτογραφιών από φωτογράφους.

Α. Τζέλης (συνήγορος Μαγδαληνής Φύσσα): Μάθατε αν είπε κάτι ο Ρουπακιάς όταν συνελήφθη;

Μ. Φύσσα: Έμαθα από τον αστυνομικό που τον συνέλαβε πως μέσα στο αμάξι είπε «Είμαι δικός σας». Τον ρώτησε «Αστυνομικός;», απάντησε: «Όχι, της Χρυσής Αυγής». Μετά πήγε στο Τμήμα και συμπεριφερόταν σαν να ήταν οικείος χώρος. Η Αστυνομία δεν έπιασε τους άλλους, αλλά τους φίλους του Παύλου. Τους έβαλαν μαζί με τον δολοφόνο σε ένα δωμάτιο. Δεν γνώριζαν τότε το δολοφόνο αλλά με την άνεση που είχε πίστευαν πως ήταν υπάλληλος. Καθόταν σταυροπόδι, μιλούσε στο κινητό. Μετά τα παιδιά ενημερώθηκαν ότι κατέληξε ο Παύλος και θρηνούσαν. Τότε ο δολοφόνος θορυβήθηκε και ζήτησε να τον βάλουν αλλού και του είπε ο αστυνομικός «Πήγαινε στον τρίτο όροφο». Ανέβηκε στον τρίτο χωρίς χειροπέδες, ελεύθερος, σίγουρος. Τα παιδιά μού είπαν ότι αστειευόταν μαζί τους, τους ρωτούσε γιατί είστε εδώ, και τους έλεγε: «Δεν πιστεύω να νομίζετε ότι είμαι Χρυσή Αυγή από τα παπούτσια μου;».

Α. Τζέλης: Γνωρίζετε αν πριν τα sms υπήρχε επικοινωνία του Πατέλη με κάποιον βουλευτή της Χρυσής Αυγής;

Μ. Φύσσα: Ναι, γνωρίζω από τη δικογραφία πως υπήρξε επικοινωνία Πατέλη-Λαγού.

Α. Τζέλης: Τι ακριβώς έχετε δει στο βίντεο από τον σκληρό δίσκο του Πατέλη; Τι είδατε σχετικά με τη μεθοδολογία των ταγμάτων εφόδου;

Πρόεδρος: Έτσι κι αλλιώς πήραμε απόφαση να μην προβληθούν τώρα.

Α. Τζέλης: Πείτε μας για το βίντεο.

Μ. Φύσσα: Είδα τον Πατέλη σε βίντεο να δίνει οδηγίες στα μέλη του, σε ένα γραφείο της οργάνωσης, για μια επίθεση που θέλανε να κάνουν. Συγκεκριμένα λέει «Είμαστε Χρυσή Αυγή, ό,τι μας πουν θα κάνουμε. Αν πάρω οκ θα δράσουμε. Ό,τι κινείται σφάζεται». Έτσι έγινε και στη δολοφονία. Μαζεύτηκε ένα τάγμα με οδηγίες από τον Πατέλη. Σίγουρα πήρε εντολή από τον Λαγό.

Α. Τζέλης: Ο Λαγός από ποιον παίρνει εντολές;

Μ. Φύσσα: Όλοι παίρνουν εντολή από τον αρχηγό τους.

Πρόεδρος: Από που προκύπτει αυτό;

Μ. Φύσσα: Από την ιεραρχία. Το βλέπω, δυο χρόνια τώρα. Δεν ασχολούμαι με τίποτα άλλο, παρά μόνο με τους δολοφόνους του γιου μου. Το μόνο που κάνω είναι να βλέπω και να μαζεύω στοιχεία για όλα αυτά. Ο αρχηγός δίνει εντολές και διαχέονται προς τα κάτω.

Πρόεδρος: Από πού τα ξέρετε αυτά;

Μ. Φύσσα: Από φωτογραφίες, από συνεντεύξεις, από τη δικογραφία.

Α. Τζέλης: Έχετε ακούσει ηχητικά για το τι ακριβώς λέει ο Αποστόλου;

Μ. Φύσσα: Μιλάει με μια κυρία στο τηλέφωνο, του μεταφέρει τι έγινε και τον ρωτάει «Είναι αλήθεια;», και απαντά «Ναι. Έτσι γίνεται αυτό. Πες στη μάνα μου να πετάξει όπλα, μαχαίρια, αυτοκόλλητα, όμως πες της να μην πετάξει τα ρούχα». Αναφέρεται στον δολοφόνο ότι πληρώνεται 600 ευρώ για να σκοτώσει. Ο Αποστόλου που είναι κατηγορούμενος.

Πρόεδρος: Είναι κατηγορούμενος στη δολοφονία όμως;

Μ. Φύσσα: Δεν ξέρω, ξέρω πως είναι κατηγορούμενος. Μια άγνωστη τον ρωτά στο βίντεο αν είναι επαγγελματικό χτύπημα. Μέχρι πρόσφατα δεν τον γνωρίζαμε αλλά υπάρχουν άπειρα στοιχεία ότι ήταν γερό μέλος στη Χρυσή Αυγή. Δεν είναι περαστικός ο Ρουπακιάς από τη Χρυσή Αυγή.

Α. Τζέλης: Υπάρχουν άλλα στοιχεία από το ίντερνετ ότι είναι στέλεχος, αυτός που έλεγε ότι δεν έχει σχέση;

Μ. Φύσσα: Ναι, είναι δίπλα στο Λαγό και σε άλλους σε φωτογραφίες.

Α. Τζέλης: Ο Άγγος σε ποιον έκανε τηλέφωνα;

Μ. Φύσσα: Καταιγισμός τηλεφωνημάτων μεταξύ Άγγου και Καζαντζόγλου. Ο ένας ειδοποιεί τον άλλον μέχρι που ο Πατέλης στέλνει το sms για την τοπική και σε 15 λεπτά μαζεύτηκαν. Ο χαμηλότερος τηλεφωνεί στον ανώτερο κ.ο.κ.

Α. Τζέλης: Ποιανού το κινητό βρέθηκε στο αμάξι του δολοφόνου;

Μ. Φύσσα: Του Καζαντζόγλου.

Α. Τζέλης: Αυτός τι ήταν;

Μ. Φύσσα: Στο πενταμελές.

Α. Τζέλης: Πείτε μου, οι χρυσαυγίτες περνούν εκπαίδευση για τις επιθέσεις;

Μ. Φύσσα: Ναι, έχουν στρατιωτική εκπαίδευση.

Πρόεδρος: Πού τα ξέρετε αυτά;

Μ. Φύσσα: Από το υλικό που υπάρχει.

Α. Τζέλης: Εξηγείστε γιατί ο Παύλος δεν έτρεξε να διαφύγει.

Μ. Φύσσα: Δεν υπήρχε περίπτωση να τρέξει ο Παύλος. Γιατί να τρέξει στη γειτονιά του; Επίσης πίσω είχε τα κορίτσια και δεν θα τα άφηνε εκτεθειμένα.

Α. Τζέλης: Το κορίτσι που έδιωξε ο Παύλος φεύγει ή κάνει κάτι άλλο;

Πρόεδρος: Ήταν η Χρύσα που πήγε στους αστυνομικούς, τα είπε αυτά.

Α. Τζέλης: Ο άντρας σας σας είπε αν μπροστά από τον γιο σας που ήταν ημιθανής πέρασε ένας αστυνομικός και της είπε κάτι;

Μ. Φύσσα: Είναι ένας αστυνομικός που προσπαθεί υποτίθεται να βοηθήσει. Του λέει «Τώρα τι κάνεις; Τώρα βοηθάς; Τόση ώρα σε τραβάω. Τι κάνεις;». «Όχι, δεν ήμουν εγώ» λέει αυτός κι η Χρύσα είναι σίγουρη ότι πριν τρία λεπτά τον τραβούσε, τον παρακαλούσε. Περνάει και ένας που δεν ξέραμε τι ήταν τότε και της είπε: «Τον πούστη σου που έφερες στο μαγαζί». Μετά η Χρύσα τον αναγνώρισε στα επεισόδια που έγιναν στο Μεσολόγγι. Άρα ήταν χρυσαυγίτης κι αυτός.

Α. Τζέλης: Έχετε δεχθεί απειλές και προσβολές μετά το θάνατο του Παύλου;

Μ. Φύσσα: Βεβαίως, συνεχίζουν. Δεν πέρασαν 50 μέρες και πέρασε τάγμα εφόδου από το μνημείο, υποχρέωναν τον κόσμο στο δρόμο και τα γύρω μαγαζιά εκεί να παίρνουν τα έντυπά τους, την εφημερίδα τους. Μετά πήγαν στο Ρεσάλτο, έναν κοινωνικό χώρο εκεί στη γειτονιά. Το σπάσανε το Ρεσάλτο. Μετά βεβήλωσαν το μνημείο του παιδιού. Μετά πέρασαν κάτω από το σπίτι με τις μηχανές, να μας δείξουν ποιοι είναι, χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Απειλητικά μηνύματα δέχονται όλοι, ακόμα και οι δικηγόροι. Δεν έχουν ενδοιασμούς με τη δύναμη που έχουν πάρει.

Πρόεδρος: Οι μάρτυρες έχουν απειληθεί;

Μ. Φύσσα: Ναι, ο Μαντάς και ο Ξυπόλυτος έχουν ξυλοκοπηθεί επειδή ερχόντουσαν στο δικαστήριο την πρώτη μέρα. Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν ακόμα.

Α. Τζέλης: Μετά τη δολοφονία του Παύλου εμφανίστηκαν κι άλλοι να πάρουν το πεντάλεπτο δημοσιότητας;

Μ. Φύσσα: Ναι, διάφοροι δίνουν συνεντεύξεις ως φίλοι του Παύλου που δεν είναι.

Πρόεδρος: Πείτε ονόματα.

Α. Τζέλης: Ο «Θανάσιμος»;

Πρόεδρος: Μην λέτε εσείς ονόματα.

Μ. Φύσσα: Αυτός ο «Θανάσιμος» έδωσε μια συνέντευξη με πράγματα που δεν ισχύουν.

Α. Τζέλης: Ανέλαβε κάποιος την πολιτική ευθύνη;

Μ. Φύσσα: Ναι, ο Μιχαλολιάκος στις 17 Σεπτέμβρη.

***

Β. Κουγιάτσου (συνήγορος Μαγδαληνής Φύσσα): Πείτε μας για την προσωπικότητα του Παύλου.

Μ. Φύσσα: Ήταν ένα γλυκό παιδί και εξελίχθηκε σε έναν ώριμο άντρα με ιδέες και ιδανικά. Έγραφε αυτό που πίστευε στα τραγούδια του, είχε αναλάβει τον τελευταίο καιρό δράσεις με αστέγους. Βοηθούσε, ήταν καθαρός, ελεύθερο πνεύμα με ιδανικά, αυτά ήταν τα μόνα του όπλα.

Β. Κουγιάτσου: Είπατε πως έδινε συναυλίες. Τον έκανε αναγνωρίσιμο αυτό στην περιοχή;

Μ. Φύσσα: Ναι, τον γνώριζαν, όχι μόνο στην περιοχή αλλά και ευρύτερα.

Β. Κουγιάτσου: Στα τραγούδια του υπήρχαν στίχοι που ενοχλούσαν;

Μ. Φύσσα: Ναι, τα αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά συνθήματα. Στόχος του ήταν να μην χάνουν το δρόμο τους τα παιδιά.

Β. Κουγιάτσου: Αυτός ήταν λόγος για να γίνει στόχος;

Μ. Φύσσα: Ό,τι είναι αντίθετο για εκείνους, ναι.

Β. Κουγιάτσου: Πώς συνεννοήθηκε με τους φίλους του εκείνο το βράδυ;

Μ. Φύσσα: Δεν γνωρίζω ακριβώς, ίσως εκεί συνεννοήθηκαν να έρθουν οι άλλοι μετά.

Β. Κουγιάτσου: Ξέρετε με ποια αφορμή τους κάλεσε;

Μ. Φύσσα: Για να δουν τον αγώνα.

Πρόεδρος: Πώς το ξέρετε αυτό;

Μ. Φύσσα: Αυτό μου είπε η Χρύσα και τα άλλα παιδιά.

***

Χ. Παπαδοπούλου (συνήγορος οικογένειας Φύσσα): Εκτός από τα 3 άτομα που ήταν αρχικά στο Κοράλλι κατηγορούνται άλλοι 14 για απλή συνέργεια. Πώς προκύπτει αυτό;

Μ. Φύσσα: Από τα τηλεφωνήματα που πάρθηκαν μεταξύ τους. Ο ένας καλούσε τον άλλο.

Πρόεδρος: Δηλαδή τα τηλεφωνήματα είναι επαρκές στοιχείο για να συμπεράνουμε κάτι;

Μ. Φύσσα: Είναι ένα στοιχείο.

Χ. Παπαδοπούλου: Υπήρχε κενό στα τηλεφωνήματα;

Μ. Φύσσα: Ακριβώς. Ναι. Για λίγη ώρα σταματάνε. Υπήρχε ένα όργιο τηλεφωνημάτων από τις 23:50 μέχρι και 23:52 και ξαφνικά μέχρι τις 12:08 σταματάνε, που σημαίνει ότι είναι όλοι εκεί, μαζεύτηκαν εκεί όλοι αυτοί. Αυτό δείχνει ότι όλοι ήταν εκεί στη δολοφονία και μετά χωρίστηκαν και μετά άρχισαν να μιλάνε μεταξύ τους, «τι έγινε;», «τον σκότωσαν», «πού είσαι;» και τέτοια.

Χ. Παπαδοπούλου: Αναφέρετε μια αλυσίδα τηλεφωνημάτων μεταξύ Άγγου κ.λπ. Πόση ώρα κράτησε;

Μ. Φύσσα: 15 λεπτά, μαζεύτηκαν γρήγορα λόγω πειθαρχίας.

Χ. Παπαδοπούλου: Υπήρχαν άλλες δράσεις της Χρυσής Αυγής τότε;

Μ. Φύσσα: Ναι, μια εβδομάδα πριν, το ΠΑΜΕ. Και επίσης στον Μελιγαλά από τύχη δεν υπήρξαν θύματα. Υπήρχε ανοχή από την ΕΛΑΣ και δεν πιάστηκε κανείς. Στο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη τα ίδια, μπήκαν με ρόπαλα και χτύπαγαν κι εκεί κρύβανε τα παιδάκια. Στην «Αντίπνοια» τα ίδια, καταστρέφουν, χτυπάνε, υπάρχουν συνθήματα «Θα σας σκοτώσουμε».

***

Σε αυτό το σημείο η Μ. Φύσσα ζήτησε διακοπή διότι δεν αισθανόταν καλά και η πρόεδρος έδωσε 10 λεπτά.

Χ. Παπαδοπούλου: Έχετε αντιληφθεί στη γειτονιά σας περιστατικά δράσης της Χρυσής Αυγής;

Μ. Φύσσα: Στις εκλογές φέτος και στις δύο υπήρχαν τραμπουκισμοί, ειδικά τον Σεπτέμβριο. Υπάρχει ανοχή της ΕΛΑΣ. Δεν πιάστηκε κανείς, ούτε στο ΠΑΜΕ ούτε στον Παύλο. Στον Μελιγαλά είχε κάμερες. Στο «Aντίπνοια» με τον ίδιο τρόπο εμφανίστηκαν. Τάγματα πάνε καταστρέφουνε, χτυπάνε . «Είμαστε η Χρυσή Αυγή» λένε, έχουν συγκεκριμένο στόχο, τόπο, χρόνο. Έχουν ισχύ, έχουν άνεση. Στο σχολείο που φοίτησε ο Παύλος πήγαν κάποιοι, γύρω στα 50 άτομα από το κόμμα, με τον Λαγό.

Χ. Παπαδοπούλου: Δίνει κανείς το σύνθημα;

Μ. Φύσσα: Ο αρχηγός. Όλα γίνονται με τρόπο, εντολή, χρόνο συγκεκριμένο. Τότε ξεκινούν και τότε τελειώνουν.

***

Ε. Τομπατζόγλου (συνήγορος οικογένειας Φύσσα): Θα σας διαβάσω 2 αποσπάσματα από τις καταθέσεις…

Πρόεδρος: Όχι, θα κάνετε ερωτήσεις χωρίς να διαβάζετε.

Ε. Τομπατζόγλου: Ο τρόπος δράσης των ταγμάτων εφόδου έχει ομοιότητες;

Μ. Φύσσα: Όσες επιθέσεις έγιναν, έγιναν με τον τρόπο που επιτέθηκαν στον Παύλο. Στο «Αντίπνοια», στο «Συνεργείο», στο ΠΑΜΕ έγιναν με τον ίδιο τρόπο. Έτσι συγκεκριμένα δρουν πάντα.

***

Τ. Ζώτος (Πολιτική Αγωγή εκ μέρους των Αιγύπτιων αλιεργατών): Μπορείτε να τοποθετήσετε χρονικά και να περιγράψετε το βίντεο από τον σκληρό δίσκο του Πατέλη;

Μ. Φύσσα: Ο Πατέλης έλεγε πως θα στείλουν κάποια «τούμπανα» μόλις πάρουν οκ απ’ τον Λαγό. Τούμπανα ξέρετε, είναι η ορολογία τους, «φουσκωτοί».

Τ. Ζώτος: Ξέρετε αν έγινε και κάτι άλλο σαν αυτό που περιγράφετε;

Μ. Φύσσα: Μια επίθεση στην Παναγίτσα, τον Δεκαπεντάυγουστο που θα είχε πανηγύρι, και θα είχε αλλοδαπούς και θα πήγαιναν να καθαρίσουν τον τόπο, όπως λέγανε.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Γκαβέλας, συνήγορος υπεράσπισης του Πατέλη. Υπέβαλε ένσταση σχετικά με την ερώτηση του Τ. Ζώτου για το βίντεο, το οποίο λόγω της πρόσφατης απορριπτικής απόφασης της έδρας δεν προβάλλεται πουθενά, παρόλο που γίνεται λόγος για αυτό. Η Πρόεδρος δεν του επέτρεψε να διακόψει κι εκείνος αποκρίθηκε: «Ζητώ το λόγο, αλλιώς θα υποβάλλω προσφυγή. Θα με ακούσετε. Δεν μπορεί να ακούγεται μόνο η άλλη πλευρά». Η Πρόεδρος ανταπάντησε «Κάντε την προσφυγή σας, κύριε συνήγορε, εδώ είναι δικαστήριο, σας ανακαλώ στην τάξη». Ο συνήγορος είπε στην Πρόεδρο: «Δεν γίνεται έτσι η διαδικασία. Για ποιο βίντεο μιλάει;», η Πρόεδρος συνέχισε: «Ξέρετε πολύ καλά για ποιο βίντεο μιλάμε, πείτε, μάρτυς, στον συνήγορο».

Μ. Φύσσα: Για το βίντεο Σκαρπέλη μιλάμε.

Τ. Ζώτος: Για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες ξέρετε; Και από ποιους έγινε;

Μ. Φύσσα: Ναι, την ξέρω, κοιμόταν ο άνθρωπος και τον ξυλοκόπησαν.

Τ. Ζώτος: Έγινε από απλά μέλη ή οπαδούς;

Μ. Φύσσα: Από τον Πανταζή, που είναι πυρηνάρχης Περάματος.

Τ. Ζώτος: Ξέρετε αν τα θύματα είχαν όπλα;

Μ. Φύσσα: Τι όπλα; Οι δικοί μας όχι, οι Αιγύπτιοι κοιμόντουσαν. Στο ΠΑΜΕ για αφισοκόλληση πήγαν οι άνθρωποι. Τι όπλα;

Τ. Ζώτος: Μένουν κοντά οι κατηγορούμενοι;

Μ. Φύσσα: Κάποιοι ναι, Τσαλίκης, Άγγος, Μιχάλαρος.

Τ. Ζώτος: Θα γινόταν αυτό αν δεν ήταν ενταγμένοι;

Μ. Φύσσα: Όχι.

Πρόεδρος: Αυτή είναι ερώτηση κρίσεως, προχωρήστε σε άλλη.

Τ. Ζώτος: Πώς μέσα σε ένα τέταρτο έγινε ο σχεδιασμός της δολοφονίας; Μήπως προϋπήρχε το σχέδιο;

Πρόεδρος: Έχει απαντήσει ήδη, ρωτήστε άλλο.

Τ. Ζώτος: Τι εικόνα είχατε πριν τον συμβάν για τη Χρυσή Αυγή;

Μ. Φύσσα: Πως ήταν μια εγκληματική οργάνωση. Αλλά όχι με τον τρόπο που το βιώσαμε, ήρθαν σπίτι μου και σκότωσαν το παιδί μου, έτσι απλά. Υπάρχει εκεί έξω μια εγκληματική οργάνωση που λέγεται Χρυσή Αυγή και βρίσκεται στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Τ. Ζώτος: Ξέρετε αν ο Λαγός έδωσε κι άλλες εντολές;

Πρόεδρος: Τώρα το πάτε στη διεύθυνση και δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα.

***

Θ. Καμπαγιάννης (Πολιτική Αγωγή εκ μέρους των Αιγύπτιων αλιεργατών): Πόσο κοντά στο σπίτι σας έγινε η δολοφονία;

Μ. Φύσσα: Κοντά στο Κοράλλι, 50-100 μέτρα.

Θ. Καμπαγιάννης: Τη δολοφονία την είδε πολύς κόσμος;

Μ. Φύσσα: Υπήρχε πολύς κόσμος στα μπαλκόνια επειδή είχε φασαρία.

Η Πρόεδρος ζήτησε στο σημείο αυτό από τον Θ. Καμπαγιάννη να περιοριστεί στο βαθμό που παρίσταται ως Πολιτική Αγωγή.

Θ. Καμπαγιάννης: Σας πλησίασαν γείτονες και σας είπαν τι έγινε; Ποιες οι ηλικίες των δύο πλευρών;

Πρόεδρος: Περιοριστείτε στο αντικείμενο που δικαιούστε.

Θ. Καμπαγιάννης: Αφορά το ισοζύγιο της δύναμης η ερώτησή μου.

Πρόεδρος: Περιοριστείτε στις ερωτήσεις της ένταξης.

Θ. Καμπαγιάννης: Ο γιος σας ήταν οπλισμένος;

Πρόεδρος: Έχει απαντηθεί.

Θ. Καμπαγιάννης: Τα παιδιά είχαν όπλα;

Μ. Φύσσα: Τίποτα απολύτως.

Θ. Καμπαγιάννης: Στην τηλεφωνική κλήση του Αποστόλου ποιος ήταν ο «μεγάλος»;

Μ. Φύσσα: Ο Μιχαλολιάκος.

***

Τ. Σαπουντζάκης (Πολιτική Αγωγή εκ μέρους του ΠΑΜΕ): Ποια άτομα ήταν παρόντα στο Κοράλλι;

Πρόεδρος: Γιατί ενδιαφέρει το ΠΑΜΕ αυτό; Περιοριστείτε στην ένταξη.

Τ. Σαπουντζάκης: Ο Μιχάλαρος ήταν στη δολοφονία του γιου σας;

Μ. Φύσσα: Ναι, ήταν.

T. Σαπουντζάκης: Υπάρχει κάποιο βίντεο που ο Λαγός δίνει εντολές και δίπλα του είναι ο Μιχάλαρος, στο βίντεο αυτό τι προαναγγέλλεται;

Μ. Φύσσα: Πως θα καθαρίσουν το Πέραμα στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

Τ. Σαπουντζάκης: Αυτό το βίντεο λαμβάνεται 8/8/2013, τι γίνεται ένα μήνα μετά;

Πρόεδρος: Μη ρωτάτε έτσι. Να μας τα πει η μάρτυρας.

Μ. Φύσσα: Πράγματι γίνεται η επίθεση και ευτυχώς δεν υπήρχαν νεκροί, υπήρχαν όμως βαριά τραυματίες.

Τ. Σαπουντζάκης: Ο Μιχάλαρος ήταν στην επίθεση;

Μ. Φύσσα: Ήταν παντού.

Τ. Σαπουντζάκης: Διακρίνετε κάποια ομοιότητα στις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής;

Μ. Φύσσα: Τάγμα εφόδου με ρόπαλα που σακατεύουν τον κόσμο κάτω από εντολές. Είναι συντεταγμένοι κάτω από πειθαρχία και οργάνωση.

Τ. Σαπουντζάκης: Τι εννοείτε τάγμα εφόδου;

Διακοπή εκ μέρους της Προέδρου με συστάσεις για τον τύπο των ερωτήσεων.

Τ. Σαπουντζάκης: Ποιος οργάνωσε τις δράσεις και τις εκτέλεσε;

Μ. Φύσσα: Η Χρυσή Αυγή.

***

Α. Αντανασιώτης (συνήγορος Πολιτικής Αγωγής εκ μέρους του ΠΑΜΕ): Οι κατηγορούμενοι στοχοποιούσαν συγκεκριμένους ανθρώπους;

Μ. Φύσσα: Όποιον ήταν αντίθετος. Π.χ. οι κομμουνιστές, οι αντιφασίστες, οι μετανάστες τους ενοχλούσαν.

Α. Αντανασιώτης: Ποια ήταν η ιδεολογία τους;

Πρόεδρος: Είναι ερώτηση τώρα αυτή;

Α. Αντανασιώτης: Ναι, αφορά το κατηγορητήριο.

Μ. Φύσσα: Πρόσφατα ο αρχηγός τούς είπε πως είναι η σπορά των ηττημένων του ’45. Είναι ναζιστές, εθνικοσοσιαλιστές. Αυτά είναι τα απομεινάρια, οι απόγονοι των δωσίλογων και των ταγματασφαλιτών.

***

Θ. Θεοδωρόπουλος (συνήγορος Πολιτικής Αγωγής εκ μέρους του ΠΑΜΕ): Ήταν μια οργάνωση όπως στη Χαλκιδική και στην Αμαλιάδα ή κάτι άλλο;

Μ. Φύσσα: Είναι σκληρή και εγκληματική, με δράση σε όλη την Ελλάδα.

Πρόεδρος: Πού το ξέρετε αυτό;

Μ. Φύσσα: Τα διαβάζουμε και τα ακούμε, έχουν δράσει και στη Σπάρτη.

Θ. Θεοδωρόπουλος: Ξέρετε αν έκανε δήλωση η τοπική οργάνωση Νίκαιας μετά τη δολοφονία;

Μ. Φύσσα: Δεν γνωρίζω.

Προέδρος: Παρόλη τη βοήθεια δεν γνωρίζει.

Στην αίθουσα ακούγονταν διαρκώς σχόλια και ψίθυροι. Η Μ. Φύσσα ζήτησε από τους συνηγόρους της υπεράσπισης να μην μιλάνε μεταξύ τους γιατί δεν ακούει τις ερωτήσεις. «Είναι αδύνατον, έχω ζαλιστεί με όλη αυτή την οχλαγωγία».

Ο σύζυγός της παρενέβη από τις θέσεις του κοινού: «Δεν καταλαβαίνετε, το κάνουν επίτηδες, φωνάζουν για να την μπερδεύουν». Και στη συνέχεια, απευθυνόμενος σε κατηγορούμενο: «Τι με κοιτάς έτσι;». Ο συνήγορός του, Ανδρέας Τζέλης, ζήτησε να μην γυρνάνε προς τον πατέρα οι κατηγορούμενοι. Ο Παναγιώτης Φύσσας είπε «Μην με κοιτάς εμένα σε στυλ “θα σου δείξω εγώ”».

Ο Θ. Θεοδωρόπουλος κατέθεσε έγγραφο στην έδρα με στοιχεία λογιστικής εταιρίας της Χρυσής Αυγής, που δείχνει πως ο Ρουπακιάς ήταν ταμίας και μάλιστα αναπληρωτής του Πατέλη στην οργάνωση. Το έγγραφο κατά δήλωση της Προέδρου μπήκε στα αναγνωστέα και η δίκη διακόπηκε πάλι για δέκα λεπτά.

***

Θ. Θεοδωρόπουλος: Την επομένη της δολοφονίας ποια ήταν η δήλωση της Χρυσής Αυγής;

Μ. Φύσσα: Πως έγινε για ποδοσφαιρικό αγώνα και ότι χτυπήθηκαν μεταξύ τους.

Θ. Θεοδωρόπουλος: Από τη δικονομία ορίζεται πως αν προκύψει κάτι από τις καταθέσεις μάρτυρα μπορώ να υποβάλω στοιχεία που το επιβεβαιώνουν. Σας υποβάλλω στοιχείο από τον Τύπο για όσα είπε περί ποδοσφαιρικού αγώνα. [Ο συνήγορος υπέβαλε έγγραφο στο δικαστήριο από τις δηλώσεις της Χρυσής Αυγής την επομένη της δολοφονίας Φύσσα]. Κυρία Φύσσα, τι απαντάμε στη διεύθυνση που λέει ότι δεν ευθύνεται για τις πράξεις ενός μέλους;

Μ. Φύσσα: Πως δεν ήταν απλά οπαδός, αλλά στέλεχος της οργάνωσης.

***

Α. Βρεττός (Πολιτική Αγωγή εκ μέρους του ΠΑΜΕ): Σχετικά με τη δήλωση Λαγού περί καθαρίσματος της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Περάματος, ξέρετε ο κύριος Πουλικόγιαννης τι ρόλο είχε;

Μ. Φύσσα: Ήταν συνδικαλιστής, ίσως και πρόεδρος, δεν θυμάμαι.

Βρεττός: Μπορείτε να μου πείτε ποιοι αποτελούν την έκφραση του μορφώματος σήμερα;

Μ. Φύσσα: Οι βουλευτές του.

***

Ε. Ζαφειρίου (Πολιτική Αγωγή εκ μέρους του ΠΑΜΕ): Ποια η πολιτική έκφραση της ομάδας;

Μ. Φύσσα: Είναι η Χρυσή Αυγή στο κοινοβούλιο, με αρχηγό τον Μιχαλολιάκο.

Ε. Ζαφειρίου: Ποιοι διευθύνουν την οργάνωση;

Πρόεδρος: Άλλη ερώτηση.

Ε. Ζαφειρίου: Ο Πανταζής είναι και στη διεύθυνση, Πρόεδρε.

Πρόεδρος: Τότε περιοριστείτε στον Πανταζή.

Ε. Ζαφειρίου: Άλλους διευθύνοντες ξέρετε;

Μ. Φύσσα: Ο Λαγός, ο Παναγιώταρος, ο Κασιδιάρης. Μα δεν βρέθηκε και το βουλευτικό αυτοκίνητο στην επίθεση κατά του ΠΑΜΕ;

Ε. Ζαφειρίου: Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής δήλωσε ότι οι χρυσαυγίτες είναι εθνικοσοσιαλιστές και απόγονοι των ηττημένων του ’45, το επιβεβαιώνετε;

Μ. Φύσσα: Ναι, το είπε. Έχω δει και βίντεο με τη Ζαρούλια που λέει ότι εμείς οι γυναίκες της Χρυσής Αυγής υποστηρίζουμε τα παιδιά με τις μαύρες μπλούζες.

Ερωτήσεις συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων

Το λόγο πήρε Γκαβέλας (συνήγορος Πατέλη Πόπορη και Πανταζή), αναφέροντας το άρθρο 335 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας περί προσφυγής κατά του δικαστηρίου λόγω κακής διεύθυνσης της έδρας, λέγοντας ότι οι κατηγορούμενοι μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις ενστάσεις στη διαδικασία αμέσως. Χαρακτηριστικά είπε «Θα κάνω τη δήλωσή μου έτσι όπως εγώ επιθυμώ, στο χρόνο που εγώ θα κρίνω».

Από το κοινό ακούστηκε «Συνήγορε υπάρχει έδρα, θέλεις να δικάσεις εσύ;». Η Πρόεδρος απέβαλε τον ακροατή που παρενέβη. Η Βελέντζα (συνήγορος υπεράσπισης κατηγορουμένων) παρατήρησε: «Είναι μάρτυρας ο κύριος. Γιατί είναι στην αίθουσα;». Ο ακροατής αποχώρησε από την αίθουσα φωνάζοντας: «Τι λέει; Δεν είμαι μάρτυρας. Αφήστε τους δικηγόρους των φονιάδων να δικάζουν».

Ο Γκαβέλας συνέχισε λέγοντας πως ζήτησε να απαγορευτούν οι ερωτήσεις για ένα αποδεικτικό μέσο που ήδη αποφάσισε το δικαστήριο να προβληθεί σε επόμενο στάδιο της δίκης. «Μετά ζήτησα να ασκήσω προσφυγή και μου ακυρώθηκε το δικαίωμα. Έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματα του πελάτη μου βάση του άρθρου 171 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Ζητώ απάλειψη και διαγραφή σε όσα αναφέρονται σε αποδείξεις που προσκομίζονται πρόωρα». Έπειτα υπέβαλε ένσταση ακυρότητας της διαδικασίας. Η Πρόεδρος τού ζήτησε να υποβάλλει το αίτημα άμεσα γραπτώς, αλλά ο συνήγορος απάντησε πως πρέπει να το δακτυλογραφήσει πρώτα. Η Πρόεδρος επέμεινε πως πρέπει να κατατεθεί σήμερα.

***

Κοντοβαζενίτης (συνήγορος Αναδιώτη): Γιατί ήρθαν και άλλοι φίλοι του αφού ήταν τόσο εχθρικό το κλίμα;

Μ. Φύσσα: Εγώ δεν είπα πως ήταν εχθρικό το κλίμα, εγώ είπα πως δεν ήξεραν ότι ήταν άντρο το Κοράλλι. Έβλεπαν τον αγώνα και φώναξαν και τους φίλους τους, τι ερώτηση ήταν αυτή; Θέλουν να πουν ότι δεν έγινε δολοφονία.

***

Βελέντζα (συνήγορος Καζαντζόγλου, Καλαρίτη, Κούζηλου, Μπαρέκα, Στέφα, Χρυσαφίτη): Ήσασταν παρούσα σε κάποια από τα περιστατικά που μας είπατε;

Μ. Φύσσα: Τι θέλετε να πείτε; Όχι. Είπα ότι τα διάβασα, τα άκουσα.

Βελέντζα: Να καταχωρηθεί . Προβάλλω δήλωση.

***

Οπλαντζάκης (συνήγορος Καζαντζόγλου): Ξέρετε τους φίλους του γιου σας που ήταν μαζί προσωπικά;

Μ. Φύσσα: Κάποιους ναι.

Οπλαντζάκης: Εκείνη την περίοδο ποιους ξέρατε κατ’ όψη;

Μ. Φύσσα: Στο σπίτι μας μπαίνανε πολλά παιδιά. Δεν τους ξέρω όλους με τα ονόματά τους, το σημαντικό ήταν πως τους ήξερε ο Παύλος.

Οπλαντζάκης: Τον Μαντά τον γνωρίζατε; Κατ’ όψη; Τον Μελαχρινόπουλο;

Μ. Φύσσα: Τους γνώριζα, ναι.

Οπλαντζάκης: Ο σύζυγός σας τους γνώριζε;

Μ. Φύσσα: Τι ερώτηση είναι αυτή; Δεν γνωρίζω.

Οπλαντζάκης: Μάθατε από τον σύζυγό σας ποιους είδε όταν έφτασε εκεί;

Μ. Φύσσα: Ήταν σίγουρα η Χρύσα και η Αστυνομία, δεν ξέρω την κατάθεσή του.

Οπλαντζάκης: Δύο μέρες η κυρία Φύσσα καταθέτει μόνο για κρίσεις, όχι για γεγονότα. Για τα τραγούδια του αναφέρατε ότι έγραφε ό,τι τον ενοχλούσε και ήταν αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά. Έχω τρία τραγούδια του Φύσσα μπροστά μου [τα παραθέτει σε τίτλους], θέλετε να σας διαβάσω περικοπές για να δούμε αν έχουν αντιφασιστικό χαρακτήρα;

Μ. Φύσσα: Είναι πάνω από διακόσια τραγούδια. Δεν είναι τρία. Αλλά και από αυτά τα τρία αν μπορούσατε να καταλάβετε θα βλέπατε τον αντιφασιστικό χαρακτήρα από πίσω.

***

Τσάγκας (συνήγορος Μιχάλαρου και Γερμενή): Ξέρετε αν ο Μιχάλαρος εμπλέκεται στο περιστατικό στο ΠΑΜΕ;

Μ. Φύσσα: Σας απάντησα πριν ότι τον είδα στο βίντεο του Λαγού.

Τσάγκας: Μέσα στην καφετέρια που είπατε ότι ήταν ο Μιχάλαρος και ο Άγγος είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες;

Μ. Φύσσα: Μιχάλαρος και Τσαλίκης έφυγαν από το Κοράλλι και βρέθηκαν στο χώρο της επίθεσης.

Τσάγκας: Ο «Θανάσιμος» είπατε πως δεν ήταν φίλος του γιου σας, ξέρετε αν υπάρχουν φωτογραφίες με τους δύο τους;

Μ. Φύσσα: Είπα πως δεν ήταν φίλος του, όχι πως δεν τον γνώριζε.

***

Αλεξιάδης (Συνήγορος Λαγού): Ποια στοιχεία της δικογραφίας σάς έδωσαν την εντύπωση πως έδωσε εντολή ο Λαγός;

Μ. Φύσσα: Από το τηλέφωνο του Πατέλη και από τα βίντεο που έχουμε δει.

Αλεξιάδης: Ποια άλλη συνομιλία δείχνει ότι υπάρχει εντολή;

*Την κατάθεση και τους διαλόγους που έγιναν στο δικαστήριο κατέγραψε και δημοσίευσε το Golden Dawn Watch.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s