Το Δικαίωμα στην Υγεία είναι δικαίωμα των παιδιών και τα παιδιά το προασπίζονται!

Με πρωτοβουλία της Διεθνούς Αμνηστίας, η Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού γιορτάστηκε με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών σε μία διαδικτυακή εκδήλωση πανελλαδικής εμβέλειας. Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιεί η Διεθνής Αμνηστία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 460 πηγαία ερωτήματα μαθητών και μαθητριών και από τα 150 σχολεία που συμμετέχουν φέτος στο πρόγραμμα «Εγώ κι Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα», σχετικά με το δικαίωμα στην υγεία.

Η εκδήλωση αποτέλεσε μία πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους/ες μας, καθώς σπάνια μας δίνεται η δυνατότητα να συνομιλούμε με μαθητές και μαθήτριες πάνω στα ζητήματα της επικαιρότητας. Η πανδημία του Covid-19 συνιστά άλλωστε για όλους και όλες μας τη σκληρή πραγματικότητα των ημερών μας και τα ερωτήματα, οι απορίες και ο προβληματισμός γιγαντώνονται μέρα με τη μέρα. Τα παιδιά δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως απλοί αποδέκτες μιας (δύσκολης) πραγματικότητας, την οποία «πρέπει» να ακολουθούν τυφλά. Έχουν δικαίωμα να έχουν πληροφόρηση, να θέτουν τα δικά τους ερωτήματα, προβληματισμούς και ανησυχίες, και να τοποθετούνται ενεργά, μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

20 μαθητές και μαθήτριες από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, μετέφεραν τον δυναμικό και ώριμο προβληματισμό των συμμαθητών/ριών τους σε ειδικούς σε θέματα υγείας και δικαιωμάτων με στόχο να κατανοήσουν το ίδιο το δικαίωμα στην υγεία, στην πρωτοβάθμια φροντίδα, στην ποιοτική νοσηλεία και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που μοιραζόμαστε όλοι και όλες ανεξαρτήτως χρώματος, φύλου, καταγωγής, πεποιθήσεων.

20 ερωτήματα και μία ζωντανή συζήτηση καλύπτουν όλο το φάσμα του δικαιώματος στην υγεία και αποτελούν μία εκπαιδευτική πρόταση για όλους και όλες μας. Δίνουμε τον λόγο στα παιδιά, ακούμε την ανησυχία τους και υπερασπιζόμαστε μαζί με αυτά τα δικαιώματα τους για μία δίκαιη, ισότιμη και ελεύθερη ζωή!

Δείτε την εκδήλωση

Δείτε την εκδήλωση

 
Βίντεο
mail
Δώσε φωνή σε όσους τη στερούνται
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s