Το “κορονογλέντι” του Μακιαβέλι

Του Αντρέα Παναγόπουλου

Διαπράττουν μέγα σφάλμα όσοι χαρακτηρίζουν επικοινωνιακή “γκάφα” τον “κορονογεύμα” της Ικαρίας, όπως και την “ποδηλατάδα της Πάρνηθας” καθώς και τις άλλες δημόσιες εμφανίσεις αλλά και τον εμβολιασμό κυβερνητικών στελεχών που παρακάμψαν τη σειρά προτεραιότητας έναντι των νοσοκομειακών και των απλών πολιτών. Κι ακόμη μεγαλύτερο αν πιστεύουν ότι αυτό όπως και η κατακραυγή που ακολούθησε προξενούν φθορά στην κυβέρνηση.

Πρόκειται για κινήσεις βάση επιμελώς μελετημένου σχεδίου που στηρίζεται στο άκρως επιτυχημένο επικοινωνιακό εγχειρίδιο του Ντόναλντ Τραμπ  -τη σύγχρονη εκδοχή του “Ηγεμόνα” του Μακιαβέλι – το οποίο τηρείται ευλαβικά με ακρίβεια παρτιτούρας και στην Ελλάδα.

Στόχος του σχεδίου είναι να εμπεδωθεί στους πολίτες η αίσθηση ότι οι κυβερνώντες και πάνω από όλους ο πρωθυπουργός είναι ο λαοφιλής ηγέτης ο οποίος είναι ταυτόχρονα άτρωτος από κάθε είδους απειλή, συμπεριλαμβανομένης και της πανδημίας. Ταυτόχρονα στέκει υπεράνω κάθε είδους κριτικής για τα λόγια και της πράξεις του σε αντίθεση τόσο με τους πολιτικούς του αντιπάλους όσο και με τον απλό “λαουτζίκο” ο οποίος οφείλει να τηρεί τα μέτρα που του επιβάλλονται. Ο ηγεμόνας πρέπει να επίσης να είναι -και να το δείχνει!- ότι είναι ενίοτε και υπεράνω των νόμων.

Οπως έγραφε άλλωστε ο Μακιαβέλι “Σε έναν ηγεμόνα δεν λείπουν ποτέ οι νόμιμοι λόγοι για να παραβεί έναν νόμο ή μια υπόσχεση“. Με άλλα λόγια ένας ηγεμόνας που σέβεται τον εαυτό του δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να σέβεται τους νόμους, τη δικαιοσύνη και πολύ περισσότερο την αντιπολίτευση την οποία θα πρέπει να τη δείχνει ότι είναι αδύναμη, εύθραυστη και ότι διαρκώς επιχειρεί να “διχάσει την κοινωνία” όπως σταθερά επαναλαμβάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αξίζει να παρατηρήσει μάλιστα κανείς, πως όπως και ο πρώην έτσι και ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ασκείται κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εκείνος απαντάει αποκλειστικά στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ακόμη κι αν το θέμα έχει ξεσηκώσει τα κοινωνικά δίκτυα ή γίνεται θέμα σε όλα τα μεγάλα ΜΜΕ του εξωτερικού. Διότι σκοπός δεν είναι να αιτιολογηθεί η πράξη αλλά να εκμηδενιστεί ή να λοιδορηθεί ο Τσίπρας.

Ολα τα παραπάνω επιβεβαίωσε με τις δηλώσεις του, δύο μέρες μετά το “κορονογλέντι” της Ικαρίας και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης λέγοντας ότι ότι τέτοιου είδους «εκδηλώσεις αγάπης και σεβασμού» προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι «αναπόφευκτες», λόγω και «του διαμετρήματος και της εμβέλειας του συγκεκριμένου πρωθυπουργού», τον οποίο «αγαπά και σέβεται ο ελληνικός λαός».

«Πάμε στην ουσία πέρα από την εικόνα; Η ουσία είναι ότι αποπειράται κάτι απίστευτα προκλητικό και εσφαλμένο, η εργασία του πρωθυπουργού, η ανάγκη να βρίσκεται κοντά στον κόσμο να εποπτεύει την λειτουργία του εμβολιασμού (…) εξομοιώνεται με το επιχείρημα να μαζέψω 30 φίλους μου να φάμε», δήλωσε παράλληλα ο κ. Βορίδης ξεχωρίζοντας, με τη σειρά του, τον Ηγεμόνα από το… πόπολο.

Καμιά γκάφα λοιπόν. Καμιά “εσφαλμένη εικόνα”. Το σενάριο εκτελείται κατά γράμμα και όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις έχει, μέχρι στιγμής, μεγάλη επιτυχία. Οπως είχε και επί Λουδοβίκου ΙΔ, Μεγάλου Ναπολέοντα αλλά και Ντ. Τραμπ. Ασχετα με την τύχη που τους επιφύλαξε στη συνέχεια η Ιστορία!

Πηγή: http://www.anatropinews.gr