Μπλόκο σε ανεμογεννήτριες στο Νυμφαίο Φλώρινας

Κάτοικοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις και ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης εμπόδισαν την έναρξη εργασιών για την τοποθέτηση εννέα ανεμογεννητριών σε γνωστό βιότοπο – περιοχή Natura.

Οι σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων του Νυμφαίου Φλώρινας, του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων εμπόδισαν διαδοχικά το περασμένο Σάββατο, αλλά και χθες, την έναρξη εργασιών για τοποθέτηση εννέα ανεμογεννητριών σε μια περιοχή εξαιρετικού κάλλους και γνωστό βιότοπο-περιοχή χαρακτηρισμένη NATURA.

«Ηρθαν το Σάββατο το απόγευμα, μέσα στη βροχή, να περάσουν το βαρύ ερπυστριοφόρο όχημα, να ανεβεί στο βουνό για να αρχίσει τις εργασίες. Δεν είχαν καν άδεια για μετακίνηση βαρέος μηχανήματος. Τους το είπα καθαρά: Θα προχωρήσετε μόνο πάνω από το πτώμα μου…». Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» δεν κρύβει καθόλου τον θυμό του για όσα συμβαίνουν ο κ. Μπουτάρης, που κινήθηκε μαζί με περιβαλλοντικές οργανώσεις (Αρκτούρος, Καλλιστώ, Ορνιθολογική Πρεσπών) και νομικά: «Καταθέσαμε ασφαλιστικά μέτρα σε όλες τις σχετικές υπηρεσίες. Υπήρχαν και υπάρχουν σοβαρές παρατυπίες. Εχουνε βγάλει άδειες πριν από 13 χρόνια, το 2008. Κανένας δεν μας λέει αν ισχύουν ακόμη, κανένας δεν λέει τίποτα. Δεν μας δείχνουν τις άδειες και το αρμόδιο υπουργείο κάνει λόγο για αδειοδότηση σε εξέλιξη».

Χθες τη θέση του κ. Μπουτάρη μπροστά στο σκαπτικό μηχάνημα πήραν κάτοικοι του Νυμφαίου, του Αμυνταίου και χωριών της περιοχής, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι και με αστυνομικές δυνάμεις από τις οποίες ζητούσαν να τους επιδειχθούν οι άδειες των εργασιών, εμποδίζοντας, όπως λένε, την καταστροφή του τόπου τους και τονίζοντας ότι υπάρχει ανατροπή στον σχεδιασμό που έχει γίνει στην περιοχή για οικοτουριστική ανάπτυξη.

«Θέλουν να μετατρέψουν όλη την περιοχή σε… μπαταρία της Ελλάδας. Ε, δεν είμαστε μπαταρία να το καταλάβουν καλά», λέει στην εφημερίδα μας ο Κυριάκος Ελευθεριάδης, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Δήμο Αμυνταίου, που βρέθηκε στο σημείο μαζί με τους υπόλοιπους πολίτες. Κι όπως τονίζει, «εμείς δεν έχουμε αυταπάτη ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι υπέρ τους και ο μόνος τρόπος να τους σταματήσουμε είναι να βρισκόμαστε μπροστά τους και να σταματάμε την καταστροφή. Να σταματήσει η ασύστολη καταστροφή στον τόπο μας. Είμαστε εδώ για το αυτονόητο, να σταματήσουμε την καταστροφή. Δήμος και Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι συνένοχοι».

Μιλώντας στην ΕΡΤ Φλώρινας, ο ιδιοκτήτης παραδοσιακού ξενώνα Γιάννης Ιατρίδης είπε πως «δεν είμαστε κατά των ανεμογεννητριών της “πράσινης” ανάπτυξης, αλλά κατά της άναρχης τοποθέτησής τους και ειδικά σε περιοχές Νatura, όπως εδώ στο Νυμφαίο. Ο κ. Μπουτάρης και ο “Αρκτούρος” κατέθεσαν ήδη ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας την ακύρωση της άδειας τοποθέτησης των ανεμογεννητριών, έτσι ώστε να σταματήσουν οι εργασίες έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση. Θα μείνουμε όλοι μαζί μπροστά από τα μηχανήματα ώσπου να τα πάρουν από εδώ και να σταματήσουν οι εργασίες».

Η κατασκευάστρια εταιρεία υποστηρίζει από την πλευρά της ότι έχουν άδειες από τη Διεύθυνση Δασών της Π.Ε. Φλώρινας, τον Δήμο Αμυνταίου, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την Αποκεντρωμένη Δ/κηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας. Είναι πολύ χαρακτηριστική η σκηνή που κατέγραψαν τοπικά δίκτυα, με τον αντιδήμαρχο Αμυνταίου Στέλιο Δεμερτζίδη να συζητά έντονα με τον ιερέα του Νυμφαίου, καθώς ο παπα-Γιάννης είχε σταθεί μπροστά στο μηχάνημα για να το εμποδίσει.

«Το 2008 δόθηκε η άδεια, παππούλη. Σαν δημοτικό συμβούλιο γνωμοδοτήσαμε να μειωθεί η ισχύς των ανεμογεννητριών και από πέντε να γίνουν τέσσερις. Εμείς γνωμοδοτούμε, τις αποφάσεις παίρνουν άλλοι» και τον ιερέα να του απαντά «Να μας πείτε καθαρά αν είστε υπέρ ή κατά. Εμείς δεν τις θέλουμε. Το δάσος είναι δικό μας, των παππούδων μας και των πατεράδων μας. Δεν θα περάσουν από δω. Ενα κι ένα κάνουν δυο, τελείωσε. Εσείς φταίτε που τους αφήσατε…».

Πηγή: efsyn.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s