Η ελευθερία της συνάθροισης σε ρίσκο:Υπογράψτε την έκκληση 

Η ελευθερία της συνάθροισης σε ρίσκο – Παράνομη χρήση βίας την εποχή της πανδημίας

Υπογράψτε την έκκληση 

Ιούλιος 2021

Διεθνής Αμνηστία - Ελληνικό τμήμα

 

Η ελευθερία της συνάθροισης σε ρίσκο – Παράνομη χρήση βίας
την εποχή της πανδημίας

Υπογράψτε την έκκληση  για τον τερματισμό της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας!

όσο δεν απάνταγα έτρωγα ακόμη περισσότερο ξύλο… Με πέταγαν από την καρέκλα, με σήκωναν από τις χειροπέδες, (και) οι ώμοι μου ένιωθα θα εξαρθρωθούν… (Ήταν) μια διαδικασία συνεχούς ξυλοδαρμού….

Άρης Παπαζαχαρουδάκης, διαδηλωτής 21 ετών

 

Αυτή είναι μία από τις δεκάδες μαρτυρίες που έχει συλλέξει η Διεθνής Αμνηστία στη νέα της έρευνα με τίτλο «Ελλάδα: Η ελευθερία της συνάθροισης σε ρίσκο και παράνομη χρήση βίας την εποχή της πανδημίας covid-19». Η έρευνα αποτυπώνει πώς οι ελληνικές αρχές, υπό το πρόσχημα της πανδημίας, χρησιμοποίησαν αυθαίρετες συλλήψεις, καθολικές απαγορεύσεις σε υπαίθριες δημόσιες συναθροίσεις –οι οποίες συνιστούν δυσανάλογους περιορισμούς στα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης και στην ειρηνική συνάθροιση–, αδικαιολόγητα πρόστιμα και παράνομη χρήση βίας για να κάμψουν ειρηνικές διαμαρτυρίες, να εκφοβίσουν ακτιβίστριες/ιστές για τα δικαιώματα των γυναικών, συνδικαλιστές/ίστριες, μέλη πολιτικών κομμάτων, δικηγόρους και άλλα άτομα που συμμετείχαν ή καλούσαν σε συμμετοχή σε ειρηνικές διαμαρτυρίες τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020.

Αυτή η επιλήψιμη συμπεριφορά της αστυνομίας έχει τεκμηριωθεί συχνά και δεν συνιστά απλώς «μεμονωμένο περιστατικό». Πρόκειται για συστημικό φαινόμενο, που διαιωνίζει τη μακροχρόνια κουλτούρα ατιμωρησίας την οποία έχει εδώ και χρόνια αποδείξει τόσο η Διεθνής Αμνηστία όσο και άλλες οργανώσεις.

Η Διεθνής Αμνηστία, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020, έχει ξεκινήσει εκστρατεία συλλογής υπογραφών προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον υπουργό Δικαιοσύνης με σκοπό τον τερματισμό της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, την άμεση και ενδελεχή διερεύνηση όλων των καταγγελιών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία, τη διασφάλιση του δικαιώματος στην ειρηνική συνάθροιση και της λογοδοσίας των αξιωματούχων επιβολής του νόμου.

Μέχρι και σήμερα, με τη δική σας καθοριστική συμβολή, έχουν συγκεντρωθεί ήδη 8.000 υπογραφές!

Συνεχίζουμε τον αγώνα που μαζί δίνουμε:

Επόμενος στόχος, να ξεπεράσουμε τις 10.000 υπογραφές και να στείλουμε ένα ακόμα πιο ηχηρό μήνυμα!

Στο χέρι μας είναι:

Υπογράφουμε-διαδίδουμε την έκκληση για τον τερματισμό της αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας εδώ!

Τα συνεχιζόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, η ατιμωρησία και η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορούν να γίνονται άλλο ανεκτά!

Η νομοθεσία και οι πολιτικές ρύθμισης των διαδηλώσεων πρέπει να τροποποιηθούν άμεσα ώστε να εναρμονιστούν με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Διαβάστε:

Ολόκληρη την έκθεση εδώ

Την περίληψη και τις συστάσεις στα ελληνικά εδώ

 

Φωτογραφία

Έκκληση

 

 

«Δώσε φωνή σε όσους/ες τη στερούνται»

FOLLOW US

Facebook Twitter Youtube Instagram

© 2021 ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ

 
Δεν μοιραζόμαστε, ούτε ανταλλάσσουμε με άλλες οργανώσεις ή εταιρίες τα προσωπικά σου στοιχεία, τα οποία φυλάσσονται σε ασφαλή βάση δεδομένων. Σε περίπτωση που δεν θες να λαμβάνεις πλέον τα email μας, μπορείς να διαγραφείς εδώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s