Αφήστε τους ζαπατίστας να έρθουν στην Ευρώπη

Της Ιωάννας Σωτήρχου

Επιστολή συλλογικοτήτων και προσωπικοτήτων στη γαλλική κυβέρνηση

Περισσότερες από 700 συλλογικότητες, οργανώσεις και πολιτικοί χώροι, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί ευρωβουλευτές από 15 χώρες ζητάνε με επιστολή τους από την γαλλική κυβέρνηση να επιτρέψει την είσοδο ιθαγενών ζαπατίστας στη Γαλλία.

Στην επιστολή που υπογράφουν ανάμεσα σε άλλους ο Μισέλ Λεβί, ο Ραούλ Βανεγκέμ, ο Μανού Τσάο κ.α, ζητούν από τις γαλλικές αρχές να μεριμνήσουν για τη λήψη αναγκαίων μέτρων ώστε παρά τους περιορισμούς για τη διάδοση της πανδημίας, η αντιπροσωπεία των 160 Μεξικανών υπηκόων, από ζαπατιστικές κυρίως κοινότητες αυτόχθονων ιθαγενών λαών της Τσιάπας να μπορέσει να εισέλθει στο γαλλικό έδαφος, αεροπορικώς κατ’εξαίρεση στα ισχύοντα μέτρα.

Στην επιστολή που απηύθυναν την περασμένη βδομάδα στους υπουργούς ευρωπαϊκών και εξωτερικών υποθέσεων και εσωτερικών, αναμένοντας έκτοτε το πράσινο φως για την άφιξη της αντιπροσωπείας, ενημερώνουν για την προετοιμασία εδώ και μήνες της άφιξής της στην Ευρώπη, «σε αυτή τη γη που δεν είναι γη μόνο του άγριου, πολυεθνικού κεφαλαίου, αλλά και ο τόπος στον οποίο αγωνιζόμαστε για να καταφέρουμε η ζωή, ο κόσμος όλος δηλαδή, να είναι ένας τόπος αξιοπρέπειας, ένας τόπος για να ζήσεις», όπως αναφέρεται στη διακήρυξη «Περιμένοντας το Πλοίο για τη Ζωή» που υπογράφουν εκατοντάδες οργανώσεις και προσωπικότητες.

Ενημερώνουν τις γαλλικές αρχές για τις συναντήσεις με ομάδες αλληλεγγύης, πολιτιστικές ενώσεις, καλλιτεχνικές ομάδες, συνδικάτα, ΜΚΟ και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις πολυάριθμες προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την ανταλλαγή απόψεων σε θέματα υγείας, εκπαίδευσης, οικολογίας, δικαιοσύνης, κοινωνικών δικαιωμάτων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεσμευμένοι στον αγώνα για τη ζωή, απέναντι στην παρούσα κατάσταση ενός πλανητικού σοκ.

Στη επιστολή τους προτάσσουν το γεγονός ότι η αντιπροσωπεία έρχεται για να αγωνιστεί για τη ζωή απέναντι στην καταστροφή του περιβάλλοντος και του ανθρώπου την οποία βιώνουμε, αποδεικνύοντας έτσι «την ύπαρξη ενός επιτακτικού, εξαιρετικού, λόγου που πρέπει να επιτρέψει την είσοδο της αντιπροσωπείας» .Μεταξύ άλλων στην επιστολή τους αναφέρουν:« Όσοι/ες από εμάς τους/τις προσκαλέσαμε να έρθουν για να πραγματοποιηθούν αυτές οι συναντήσεις και ανταλλαγές απόψεων, θεωρούμε ότι ο αγώνας για τη ζωή είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας, ένα ζήτημα επιτακτικό· αν δεν αγωνιστούμε για τη ζωή, δεν θα υπάρξει μέλλον.

Και καθώς θεωρούμε ότι για τη γαλλική κυβέρνηση αυτός ο αγώνας για τη ζωή θα έπρεπε επίσης να αποτελεί προτεραιότητα, κατανοούμε ότι η γαλλική δημόσια διοίκηση θα πρέπει να δεχτεί τον λόγο αυτό ως έναν από τους επιτακτικούς λόγους για την κατ’ εξαίρεση είσοδο στη χώρα, καθώς το ταξίδι αυτό είναι για υφάνουμε ξανά τον καμβά της ελπίδας και της ελευθερίας.

Για τον λόγο αυτό απευθυνόμαστε σε σας, γιατί θα θέλαμε να έχουμε την επιβεβαίωσή σας ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν θα αντιταχθεί σε αυτόν τον αγώνα για τη ζωή. Ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια, αποστάσεις ή σύνορα που θα εμποδίσουν την πατρίδα της αδελφοσύνης, της ελευθερίας και της ισότητας να αποτελέσει τη φυσική γέφυρα άφιξης αυτής της ιστορικής αντιπροσωπείας που για πρώτη φορά θα θέσει τη φωνή των γηγενών λαών στο προσκήνιο των δρόμων, των θεάτρων, των πανεπιστημίων και των καρδιών μας».

Σημειώνεται ότι το ανακοινωθέν «Μια Διακήρυξη για τη Ζωή» υπογράφουν περισσότερες από 4000 οργανώσεις αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο.

Δείτε και εδώ:

Επιστολή Προς Τη Γαλλική Κυβέρνηση Για Την Είσοδο Αντιπροσωπείας Ιθαγενών, Κυρίως Ζαπατίστας Από Το Μεξικό, Στη Γαλλική Επικράτεια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s