Στις φλόγες το μεγαλύτερο νεκροταφείο ελαστικών στον κόσμο(VIDEO)

 
Σχόλιο/ επιμέλεια δημοσίευσης: Γιώργος Μεριζιώτης
 
Σχόλιο:
 
Με αυτή τη δημοσίευση δεν θέλω να παρακάμψω το τι έγινε / γίνεται με τις Αυγουστιάτικες πυρκαγιές στην Ελλάδα.
 
Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ για να δικαιολογηθεί αρχίζει και επικαλείται την κλιματική αλλαγή ως αναπόφευκτη τόσο για το ξέσπασμα των πυρκαγιών, όσο και για την πλήρη ανεπάρκεια της καταστολής τους από τον κρατικό μηχανισμό. Επικαλούνται την κλιματική αλλαγή (για μένα κλιματική και περιβαλλοντική κατάρρευση) άτομα που είναι οπαδοί (φανατικοί μάλιστα) ενός πολιτικοοικονομικού  μοντέλου και συστήματος που είναι κύρια υπεύθυνο για την κλιματική και περιβαλλοντική κατάρρευση του πλανήτη μας.
 
Η καθεστωτική αριστερά πρώην κυβερνώσα αλλά και υποψήφια να κυβερνήσει (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΙΑ κλπ) κάνει κριτική στη κυβέρνηση ως προς την αποτελεσματικότητα, δεν συζητάει καθόλου αν «ο καπιταλισμός καίει τον κόσμο«.
 
Είχα γράψει το Νοέμβριο του  2017 με την πολύνεκρη πλημμύρα στην Μάντρα Αττικής απευθυνόμενος στην «πολλά βαρύ» περιφερειάρχη Αττικής και συριζαία  κ. Δούρου: «δεν κατάλαβα.. αν διαχειρίζεσαι τον  καπιταλισμό θα διαχειριστείς και τα σκατά του… και ένα από τα σκατά του στην Ελλάδα είναι όλη αυτή η αυθαίρετη δόμηση σε καταπατημένες δασικές  και δημόσιες εκτάσεις μπαζωμένα ρέματα και παραλίες (οι τεχνοκράτες την λένε άναρχη δόμηση) που έχει γίνει / γίνεται  από πλούσιους και φτωχούς σε όλη την Ελλάδα, για οικιστικούς ή επαγγελματικούς λόγους. Μετά – με το αζημίωτο φυσικά, ψηφαλάκια είναι αυτά  – έρχονται οι εκάστοτε κυβερνήσεις και νομιμοποιούν αυτά τα αυθαίρετα και τις καταπατήσεις».  Το καλοκαίρι ήρθε και η τραγωδία στο Μάτι Αττικής με την εκατόμβη των θυμάτων.
 
Στο θέμα της δημοσίευσης
 
Για τα ελαστικά αυτοκινήτων φυσικά η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών  ούτε ξέρουν, ούτε τους ενδιαφέρει που καταλήγουν όλα αυτά τα λάστιχα που αλλάζουμε ανά τακτά διαστήματα  στα αυτοκίνητα μας. Θα πουν: «εμείς  έχουμε ψηφίσει κάποιους/ες  πολιτικούς για να κάνουν και αυτές τις δουλειές, εμάς μας ενδιαφέρει να αλλάξουμε τα λάστιχα του αυτοκινήτου μας, τώρα αν τα θάβουν στη έρημο είναι άλλων δουλειά, άλλωστε έρημος είναι και είναι μακριά από εμάς».
 
Για τη φωτιά στα ελαστικά (για μένα  την βάζουν οι κουβετιανές αρχές, γιατί  είναι μεγάλη μπίζνα, δείτε τη δημοσίευση)  όποιος/α δεν έχει βρεθεί μπροστά σε καιγόμενο λάστιχο και να εισπνεύσει τον καπνό καταλαβαίνει ελάχιστα από τη περιβαλλοντική και εναέρια  μόλυνση  που δημιουργείται. Όπως και καταλαβαίνει ελάχιστα, ότι η μόλυνση, εναέρια , επίγεια και θαλάσσια δεν έχει σύνορα ούτε αποστάσεις. Οταν το καταλάβει θα είναι αργά για όλη την  έμβια ζωή στον πλανήτη μας. Η μόλυνση από καμένα λάστιχα είναι τεράστια πόσο μάλιστα όταν καίγονται ταυτόχρονα  χιλιάδες από αυτά.

Στις φλόγες το μεγαλύτερο νεκροταφείο ελαστικών στον κόσμο(VIDEO)

Η μεγαλύτερη χωματερή ελαστικών στον κόσμο που βρίσκεται στο Κουβέιτ καίγεται και είναι ορατή ακόμη και από δορυφόρους

Το νεκροταφείο που φαίνεται με ευκολία και από διάστημα εκτιμάται ότι έχει περισσότερα από 7 εκατομμύρια ελαστικά τα οποία είναι εντελώς άχρηστα. Κάθε χρόνο ανοίγονται γιγαντιαίες τρύπες στο αμμώδες έδαφος  της ερήμου στην πόλη Σουλαμπίγια του Κουβέιτ και στη συνέχεια  τις γεμίζουν με παλιά ελαστικά.

Φοβερές αντιδράσεις υπήρξαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη δημοσίευση στο διαδίκτυο του βίντεο με το φλεγόμενο σωρό ελαστικών.

Το βίντεο, το οποίο έχει προβληθεί εκατομμύρια φορές από τότε που κοινοποιήθηκε δείχνει πυκνό και κατάμαυρο καπνό να ανεβαίνει προς τον ουρανό. Πολλοί εξέφρασαν την αποστροφή και ανησυχία τους για τη ρύπανση και την κλιματική κατάρρευση που μπορεί να επιφέρει.

«Ένα νεκροταφείο ελαστικών καίγεται στο Κουβέιτ. Ακριβώς όταν σκεφτόμαστε αν τα πράγματα μπορούν να γίνουν χειρότερα. Ούτε που θέλω να φανταστώ τι μπορεί να κάνει αυτό στον αέρα», σχολιάζει κάποιος.

Πηγή: Sputnik.gr

Το μεγαλύτερο νεκροταφείο ελαστικών στον κόσμο

Χρησιμοποιημένα λάστιχα αυτοκίνητων από την Ευρώπη και την Ασία καταλήγουν σε μια… χωματερή μήκους πολλών χιλιομέτρων, ορατή ακόμα και από το διάστημα…

lastixa

Ως θέαμα είναι άκρως εντυπωσιακό: μοιάζει με μια θάλασσα, σωστότερα με έναν ωκεανό, από παλιά, χρησιμοποιημένα λάστιχα, που στοιβάζονται σε μια έκταση πολλών χιλιομέτρων κάτω από τον καυτό ήλιο της ερήμου.Από ψηλά το θέαμα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό: πλέον η… “εγκατάσταση” είναι ορατή και από το διάστημα. Κυριολεκτικά!

 

Ο λόγος για το μεγαλύτερο ‘νεκροταφείο’ ελαστικών στον κόσμο, που βρίσκεται στην έρημο, λίγο έξω από την πόλη Sulaibiya στο Κουβέιτ, εκεί όπου την τελευταία δεκαετία θάβονται στην άμμο, ή απλώς στοιβάζονται σε τεράστιους “λόφους” εκατοντάδες χιλιάδες παλιά λάστιχα αυτοκινήτων, προερχόμενα από όλον τον κόσμο. Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι στην τοποθεσία αυτή έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 7 εκατομμύρια λάστιχα και η ροή συνεχίζεται με καταιγιστικούς ρυθμούς.

Η «επιχείρηση» αυτή, στην οποία να σημειωθεί πως δραστηριοποιούνται συνολικά 4 εταιρείες, γιγαντώθηκε μετά το 2006 και την ντιρεκτίβα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που απαγόρευε την ταφή παλαιών ελαστικών στις χώρες μέλη της ΕΕ. Επιτρέπεται πλέον μόνον η ανακύκλωσή τους, η οποία όμως γίνεται με ρυθμούς χαμηλότερους της… “προσφοράς”, δηλαδή του συνολικού αριθμού ελαστικών που αποσύρονται από την κυκλοφορία κάθε χρόνο.

Έτσι τα περισσότερα ελαστικά από χώρες της ΕΕ, όπως και από χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, καταλήγουν στο “νεκροταφείο” του Κουβέιτ και μάλιστα οι εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο της ταφής τους πληρώνονται αδρά για κάθε τόνο που “αποσύρουν” από τις αγορές της Δύσης.

Οι περί ων ο λόγος εταιρείες έχουν δύο επιλογές: είτε να ανακυκλώσουν τα ελαστικά, τα υλικά των οποίων μπορούν να χρησιμοποιηθούν κυρίως στην ασφαλτόστρωση δρόμων και στην κατασκευή ελαστικών ταπήτων για γήπεδα, στάδια, ακόμα και παιδικές χαρές, είτε να τα διοχετεύσουν ως καύσιμη ύλη στη βαριά βιομηχανία. Πλην όμως ακόμα και τώρα η μέγιστη ικανότητά τους για ανακύκλωση των παλαιών ελαστικών προσεγγίζει το 80% των ποσοτήτων που διαχειρίζονται ετησίως. Έτσι οι πλεονάζουσες ποσότητες, είτε θάβονται στο έδαφος και σκεπάζονται με άμμο, είτε παραμένουν σε… ντάνες ύψους πολλών δεκάδων μέτρων και έκτασης πολλών εκατοντάδων μέτρων και περιμένουν τη σειρά τους για να θαφτούν. Φτιάχνοντας με τον τρόπο αυτό το «υπερθέαμα του μεγαλύτερου ‘νεκροταφείου ελαστικών’ στον πλανήτη»…

 

 

 
 
 
 
 
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο charismaticplanet.

 

Δείτε και αυτό:
 

Η απάτη της ανακύκλωσης

Και αυτό:

Ξαναφτιάχνοντας την κοινωνία:Του Μάρεϊ Μπούκτσιν

 

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s