Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας: Όλοι στον αγώνα για να ζήσουμε στον τόπο μας

Συλλαλητήριο το Σάββατο 21 Αυγούστου στις 7 μ.μ. στον κόμβο της Στροφυλιάς αποφασίστηκε σε μαζική Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών της Εύβοιας.

retsdhma-10Για την καλύτερη οργάνωση του συλλαλητηρίου τις επόμενες μέρες θα γίνει σύσκεψη συντονισμού με τους άλλους συλλόγους και σωματεία της περιοχής μας και τις επιτροπές πυρόπληκτων των χωριών. (Διαβάστε εδώ την απόφαση)

Πάνω στους δεσμούς της αλληλεγγύης και της λαϊκής πρωτοβουλίας που χτίστηκαν την ώρα της μάχης με τις φλόγες για να σωθούν τα χωριά και τα σπίτια, ο λαός της βόρειας Εύβοιας οργανώνει τον αγώνα του για να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια του και να συνεχίσει να ζει στον τόπο του.

Με μπροστάρηδες τους ρετσινάδες, οργανώνεται η διεκδίκηση για αποζημιώσεις στο 100%, ουσιαστικά μέτρα στήριξης που θα εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και όλων όσοι έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, καθώς και άμεση έναρξη αντιπλημμυρικών έργων.

512664Χωρίς καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και με τα πρώτα δείγματα γραφής από τη διαδικασία της καταγραφής των ζημιών σε σπίτια, καλλιέργειες, κοπάδια και αγροτικές εγκαταστάσεις να φανερώνουν ξεκάθαρα την προσπάθεια υποτίμησης και υποβάθμισης του μεγέθους της καταστροφής, οι κάτοικοι των πυρόπληκτων χωριών δηλώνουν οργισμένοι και αποφασισμένοι να αγωνιστούν για τις οικογένειες και τον τόπο τους.

Στη μαζική Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Αγία Αννα, συζητήθηκαν η επόμενη μέρα και η ανάγκη να διαμορφωθούν ισχυρές εστίες διεκδίκησης. Σ’ αυτό το πλαίσιο, το Σωματείο αποφάσισε να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στις 21 Αυγούστου και καλεί σε συντονισμό άλλα σωματεία της περιοχής και τις Επιτροπές Αγώνα, που ήδη έχουν στηθεί σε αρκετά χωριά της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με εκπροσώπους από Επιτροπές Πυρόπληκτων της βόρειας Εύβοιας στο Στέκι Αγώνα και Αλληλεγγύης στον κόμβο Στροφυλιάς με πρωτοβουλία του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών και του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Αννας.

«Αγώνας για να αναστηθούμε μέσα από τα καμένα»

 

Στη Γενική Συνέλευση, η οργή για το έγκλημα που συντελέστηκε στην περιοχή ήταν για μία ακόμη φορά διάχυτη. Στις συζητήσεις κυριαρχούσε η αγωνία για το αύριο, αλλά και η αποφασιστικότητα για αγώνα ώστε «να ζωντανέψει ξανά ο τόπος», όπως χαρακτηριστικά σημείωναν ρητινοκαλλιεργητές που παρευρέθηκαν στη Γενική Συνέλευση του σωματείου.

ritinosyllektis-sofikoΠαίρνοντας τον λόγο, ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι «οι εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι πίσω από τις πραγματικές ανάγκες και δεν εξασφαλίζουν την επιβίωσή μας. Δεν ζητάμε να καθόμαστε και να μας πληρώνουν, άλλωστε μια ζωή εγκαταλελειμμένοι στο έλεος ήμασταν, με τα χέρια μας και το δάσος θρέψαμε τις οικογένειές μας και αυτοί μας στέρησαν το δικαίωμα της επιβίωσής μας».

Και πρόσθεσε: «Ζητάμε από τους υπεύθυνους της καταστροφής, που είναι η κυβέρνηση και όσοι κυβέρνησαν τα τελευταία 40 χρόνια, να μας δώσουν ό,τι μας στέρησαν, τίποτα λιγότερο. Εχουν βγει από την πρώτη μέρα της καταστροφής διάφοροι παπαγάλοι και επιτήδειοι που έχουν σκοπό να μας ξεγελάσουν, να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια, ότι τα λεφτά είναι πολλά και η κυβέρνηση θα δώσει λύση. Αυτά τα ακούμε βερεσέ.

retsini-small

Έχουμε πείρα, δεν μπορούν να μας ξεγελάσουν, γνωρίζουμε τι έγινε σε όλες τις καταστροφές και οι εξαγγελίες έμειναν στα λόγια. Μόλις καταλάγιασαν τα πνεύματα άρχισαν να το γυρίζουν και πέρα από κάποια ψίχουλα δεν είδαμε τίποτα. Ετσι θέλουν να κάνουν και τώρα.

Εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να έχουμε καμιά εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς που υποτίθεται μας συμπονούν και το μόνο που έχουν στο μυαλό τους είναι να μην έχουν πολιτικό κόστος και να προχωρήσει η «πράσινη ανάπτυξη». Για όσους νομίζουν ότι αυτοί νοιάζονται για το περιβάλλον, το τοπίο γύρω μας αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι η ανάπτυξή τους μαυρίζει τη ζωή μας».

Παράλληλα κάλεσε όλο τον λαό της περιοχής να στηρίξει την προσπάθεια και τον αγώνα που ξεκινάνε οι ρετσινοκαλλιεργητές, επισημαίνοντας ότι «οφείλουμε στους γονείς και τα παιδιά μας να μην αφήσουμε να ξεχαστεί το έγκλημα, είναι στο χέρι μας να αγωνιστούμε και να αναστηθούμε μέσα από τα καμένα».

Στήριξη από το ΚΚΕ

Στη γενική συνέλευση του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Στερεάς Ελλάδας με τη Λαϊκή Συσπείρωση, στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων, η Λένα Γεροπαναγιωτου, γραμματέας της ΤΕ Εύβοιας και μέλη της ΕΠ Αν Στερεάς και Εύβοιας, εκφράζοντας για μία ακόμη φορά τη συμπαράσταση τους στο λαό της βόρειας Εύβοιας και τον αγώνα που δίνει για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του και να συνεχίσει να ζει στον τόπο του.

Τα αιτήματα

 

Στα αιτήματα που διατυπώθηκαν στο τέλος της συνέλευσης περιλαμβάνονται:

  • Αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκύψει στα χωριά μας. Να εξασφαλιστεί η διαμονή και η διατροφή όλων των ανθρώπων που κάηκαν τα σπίτια τους.
  • Άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των πληγέντων, χωρίς κανένα όρο και προϋπόθεση για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης
  • Αποζημίωση για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για τα καμένα αγροτικά μηχανήματα και όλο τον εξοπλισμό στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αποζημίωση για την φετινή μας παραγωγή που κάηκε, ενώ την είχαμε δουλέψει, στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής (τιμή επιδότησης + τιμή πώλησης).
  • Δυνατότητα συνταξιοδότησης για όποιον συνάδελφο ρετσινά-δασεργάτη επιθυμεί και έχει θεμελιώσει δικαίωμα (πάνω από 4500 βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα) στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες.
  • Αμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για όλα τα χωριά γιατί στις πρώτες βροχές θα πνιγούμε. Απασχόληση όλων των ρετσινάδων στα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν γνώση του δάσους και τα αναγκαία εργαλεία, με την επιστημονική επίβλεψη των δασαρχείων.
  • Άμεσα εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης από τα αρμόδια δασαρχεία και υπηρεσίες για να επανέλθει το πευκοδάσος και να μην γίνει ζούγκλα. Απασχόληση όλων των ρετσινάδων με σταθερή σχέση εργασίας, για την φροντίδα και ανάπτυξη του καμένου δάσους, για να μπορέσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να το ξαναδούν.
  • Να απαγορευτεί η υλοτόμηση στο δάσος από εργολάβους και εμπόρους ώστε να αποτραπεί η περεταίρω διάβρωση του εδάφους. Μετά την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων, να επιτραπεί στους κατοίκους της περιοχής να κάψουν όσα ξύλα έχουν μείνει για τις προσωπικές τους ανάγκες θέρμανσης.
  • Στελέχωση των δασαρχείων Λίμνης και Ιστιαίας με δασολόγους και δασοπόνους για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και την αναδάσωση.
  • Για όσους συναδέλφους έχουν παιδιά που σπουδάζουν να προβλεφθεί είτε στεγαστικό επίδομα, είτε εξασφάλιση δωματίου στις φοιτητικές εστίες.

Πηγή: https://www.902.gr/eidisi/ergazomenoi-symmahia/

Δείτε:

Οι ρετσινάδες του Θριασίου

Οι τελευταίοι «ρετσινάδες»

Από τον ρητινίτη οίνο στη ρετσίνα μεσογείων. Η ιστορία συνεχίζεται…

Πράσινη ανάπτυξη: Η λεηλασία της φύσης

Ελλάδα: Ενας βοτανικός παράδεισος που κινδυνεύει

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s