Κυβέρνηση οχετός: Δίνει άδεια για ρίψη επικίνδυνων λυμάτων σε ποτάμια και θάλασσες

Περιβαλλοντικό έγκλημα Τζόνσον: δίνει άδεια για ρίψη επικίνδυνων λυμάτων σε ποτάμια και θάλασσες

Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει τη ρίψη επικίνδυνων λυμάτων σε ποτάμια και θάλασσες, καθώς το Brexit και η τρέχουσα πανδημία έχουν ήδη διαταράξει την κανονική επεξεργασία του νερού.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ορισμένες επιχειρήσεις δυσκολεύτηκαν να αποκτήσουν χημικές ουσίες επεξεργασίας νερού, εξαιτίας της διακοπής εφοδιασμού των λιμανιών, που οφείλονται στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο Οργανισμός Περιβάλλοντος αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ότι οι εταιρείες που αγωνίζονται να αποκτήσουν χημικές ουσίες επεξεργασίας νερού θα έχουν τη δυνατότητα να «απορρίπτουν τα λύματα χωρίς να πληρούν τους όρους» των αδειών τους.

Οι αυξανόμενες ελλείψεις έχουν πλήξει διάφορα τμήματα της βρετανικής οικονομίας από τότε που η κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά της ΕΕ.

Ο τερματισμός της ελεύθερης κυκλοφορίας και η δημιουργία νέας γραφειοκρατίας σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Βρετανίας έχει επιδεινώσει επίσης την έλλειψη οδηγών φορτηγών, με τον υλικοτεχνικό εφιάλτη να επιδεινώνεται από τον κορονοϊό.

Ο Οργανισμός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι υπό κανονικές συνθήκες απαραίτητη για την απαγόρευση ρίψης επεξεργασμένων λυμάτων σε επιφανειακά ή υπόγεια ύδατα ήταν η άδεια σύμφωνα και με τους Κανονισμούς Περιβαλλοντικής Άδειας του 2016, ισχύοντες σε Αγγλία και Ουαλία.

Οι εταιρείες θα πρέπει να «συνεχίσουν τη χρήση χημικών για την επεξεργασία των λυμάτων το συντομότερο δυνατό», ενώ η ρυθμιστική χαλάρωση θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, με δυνατότητα παράτασης, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Από τις τρεις κατηγορίες λυμάτων, αυτά χαμηλού και μέσου κινδύνου θα επιτρέπεται να απορρίπτονται σε ποτάμια και θάλασσες χωρίς χημική επεξεργασία, αλλά εκείνα υψηλότερου κινδύνου όχι.

Ανάλογα με τον τύπο των αποβλήτων που απορρίπτονται, τα λύματα θα μπορούν να υποβάλλονται σε βιολογική επεξεργασία πριν από την απόρριψη, αλλά θα μπορούν να παραλείψουν τα κρίσιμα τελικά βήματα.

Πηγή: The Guardian

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s