Πατέλης: Το «καμάρι» των ταγμάτων εφόδου αποφυλακίζεται

Ο πυρηνάρχης της Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης, αποφυλακίζεται.

Το «ποιόν» του πρωτοπαλίκαρου της εγκληματικής οργάνωσης

xrysh-aygh-04Η αποφυλάκιση Πατέλη έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων και οργής, καθώς ο πυρηνάρχης της Νίκαιας ήταν ένα από τα βασικά πρωτοπαλίκαρα της εγκληματικής Χρυσής Αυγής. Έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε 10ετη κάθειρξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ήταν ο πυρηνάρχης της Νίκαιας, επαγγελματικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής, εκπαίδευε τα τάγματα εφόδου που σκορπούσαν τον τρόμο μέχρι το 2013 στις γειτονιές του Πειραιά και συμμετείχε ως «περιφρούρηση» στις κεντρικές εκδηλώσεις της οργάνωσης. Ο κομβικός του ρόλος στη δολοφονία Φύσσα αποκαλύφθηκε στη δίκη όπως και το «ποιόν» του «οικογενειάρχη» που αρνούνταν τα πάντα και προσπαθούσε να καλύψει τον ανώτερό του Λαγό.

Τα συχαρίκια του Παππά στα «μπουμπούκια» της Νίκαιας

Ο πυρήνας της Νίκαιας ήταν το «στολίδι» της Χρυσής Αυγής. Λίγους μήνες πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και λίγες μέρες πριν τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, ο Χρήστος Παππάς, επισκέφθηκε τα «μπουμπούκια» του εκθειάζοντας τη δράση τους.

«Να πω ότι η Τοπική η δική σας στέκεται στην πρωτοπορία του αγώνα. Η Νίκαια, και δεν το λέω για κολακεία, όλοι οι συναγωνιστές το ίδιο είμαστε, όλοι αγωνιζόμαστε, αλλά μερικά πράγματα πρέπει να λέγονται. Η Νίκαια, λοιπόν, οι λαϊκοί μαχητές της Χρυσής Αυγής, τα παιδιά με τα παντελόνια παραλλαγής πόλης και τις μπλούζες τις μαύρες “Χρυσή Αυγή”, όπου τους ζητήθηκε να δώσουν μάχιμο “παρών”, είτε στις εκλογές, είτε σε δύσκολες καταστάσεις, Πάτρα, Κόρινθο, Αγρίνιο ήταν οι πρώτοι στη μάχη. Γι’ αυτό σας αξίζουν τα εύσημα. Έτσι να συνεχίσετε και το 2013. Γιατί αυτό σημαίνει χρυσαυγίτης», είπε ο Παππάς..

Και αυτό έγινε. Οι «πρωτοπόροι» και πρώτος από όλους ο Πατέλης δολοφόνησαν τον Φύσσα.

Ό,τι κινείται σφάζεται

Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται ο ηγετικός ρόλος του Πατέλη στο να συγκεντρώνει τα μέλη της Χρυσής Αυγής προκειμένου να ξεχυθούν στους δρόμους για πογκρόμ εναντίον των μεταναστών. Το ανατριχιαστικό «ό, τι κινείται σφάζεται» συμπυκνώνει τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης μέχρι να οδηγηθούν στη φυλακή. Και φυσικά πάντα μετά την εντολή της ηγεσίας. «Οτιδήποτε μας λένε πρέπει να το κάνουμε. Δεν είμαι αυτόνομος, είμαι στη Χρυσή Αυγή», ομολόγησε. «Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Ό,τι κινείται, σφάζεται», λέει ο Πατέλης στους χρυσαυγίτες.

Από τον Λαγό στον Ρουπακιά μέσω Πατέλη

Ο Πατέλης ήταν αυτός που μεταβίβασε την εντολή από την ηγεσία στο τάγμα εφόδου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.  Συγκεκριμένα, περίπου στις 23:30 ο Πατέλης έστειλε μέσω υπολογιστή σε κινητά τηλέφωνα μελών της Χρυσής Αυγής από τη Νίκαια το γραπτό μήνυμα: «Όλοι τώρα τοπική. Όσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς. Τώρα». Ο Πατέλης είχε επίσης σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με τον Γιάννη Λαγό, πριν και μετά τη δολοφονία, όπως και με τον Ρουπακιά, αν και στην απολογία του προσπάθησε να καλύψει τον Λαγό.

Στο δικαστήριο κατά την απολογία του ο «σκληρός» των ταγμάτων εφόδου, λιποθύμησε. Αλλά δεν κατάφερε να παραπλανήσει το δικαστήριο για τον ρόλο του παρόλο που όπως και όλοι οι υπόλοιπου αρνούνταν τα πάντα. Τα όπλα μου τα δωσε ένας 80χρονος που με συμπαθούσε, η σημαία των SS δεν ήξερα τι είναι, ο ναζιστικός χαιρετισμός είναι αρχαιοελληνικός κλπ. Χρησιμοποίησε τις ίδιες δικαιολογίες που χρησιμοποίησαν όλοι προκειμένου να γλυτώσουν την καταδίκη.

Ενδιαφέρον έχει ότι σύμφωνα με όσα ανέφεραν μάρτυρες στη δίκη, ο Πατέλης και άλλοι έβαζαν στην τσέπη τους τα χρήματα που η Χρυσή Αυγή μάζευε υποτίθεται για τους φτωχούς Έλληνες. «Έλεγαν 40 ευρώ μάζεψα και από την καταμέτρηση που γινόταν στον Κλειστό Πυρήνα μαθαίναμε ότι είχανε μαζευτεί 300 ευρώ που τα έβαζαν στην τσέπη τους. Και πλήρωναν τα κοινόχρηστα των σπιτιών τους και έκαναν μία ζωή αξιοπρεπέστατη», ανέφερε μάρτυρας. Ο Πατέλης στην πραγματικότητα πληρωνόταν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από τη Χρυσή Αυγή. Ήταν επαγγελματίας ναζιστής της οργάνωσης.

Ο Πατέλης καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλακής και έμεινε μέσα λιγότερο από ένα. Σύμφωνα με την άποψη του εισαγγελέα της έδρας του Πενταμελούς Εφετείο, που πρότεινε την αποφυλάκισή του «δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα τελέστηκε για συγκεκριμένους λόγους εν όψει συγκεκριμένων συνθηκών».

Οργή για την αποφυλάκιση Πατέλη: «Η δική τους, μακρινή δικαιοσύνη»

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας να κάνει δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης του πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, Γιώργου Πατέλη. Οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστας Παπαδάκης και Θανάσης Καμπαγιάννης κάνουν λόγο για απαράδεκτη απόφαση, που μάλιστα δεν συνηθίζεται καθόλου για αδικήματα τέτοιας φύσης και για καταδικασμένους με τέτοιες ποινές.

Οργισμένη είναι και η αντίδραση της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, που στρέφεται εναντίον της Δικαιοσύνης τονίζοντας, μάλιστα, μέσω των συνηγόρων τους, πως «όταν οι συμπάθειες δεν κρύβονται έχουμε αποφάσεις σαν τη σημερινή» και δηλώνοντας με έμφαση πως «οι δράστες δεν είναι επικίνδυνοι όταν είναι ναζιστές».

Πολλοί και οργισμένοι είναι και οι χρήστες του twitter που έσπευσαν να σχολιάσουν την αποφυλάκιση του Γιώργου Πατέλη και την Ελληνική Δικαιοσύνη με το #πατελης, ενώ από τα «πυρά» τους δεν ξέφυγε και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

«Προκαλεί έντονα το λαϊκό αίσθημα και προσβάλλει βάναυσα τα θύματα της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής η απόφαση» σχολιάζει το ΚΚΕ. «Η αποφυλάκιση Πατέλη είναι μαχαιριά της κυβέρνησης της ΝΔ σε βάρος των οικογενειών των θυμάτων και του αντιφασιστικού κινήματος» σχολίασε η ΚΕΕΡΦΑ.

Ο Πατέλης είναι ο τρίτος χρυσαυγίτης που αποφυλακίζεται μετά τον Τσακανίκα και τον Παπαβασιλείου. Ο άνθρωπος που κινητοποίησε το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, το οποίο επιτέθηκε στον Παύλο Φύσσα λίγη ώρα πριν πέσει νεκρός από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά, βγαίνει από την φυλακή ένα χρόνο μετά την καταδίκη του. Την ίδια ώρα δεκάδες άλλοι κρατούμενοι έχουν δεχθεί την απόρριψη του δικαστηρίου, ακόμη και αν πρόκειται για βαριά ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν τη θεραπεία που απαιτείται.

Θ. Καμπαγιάννης: Η δική τους, μακρινή δικαιοσύνη

«Δικαστές που κρίνουν ότι ο πρωτοδίκως καταδικασθείς δεν είναι ύποπτος τέλεσης νέων εγκλημάτων, αν και αυτός έχει καταδικαστεί για συνέργεια σε ανθρωποκτονία και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που δρούσε με το δόγμα «ό,τι κινείται σφάζεται» (Μικρή λεπτομέρεια: το δόγμα δίδασκε στα μέλη ο πρωτοδίκως καταδικασθείς). Εισαγγελείς που υμνούν το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι το αμετάκλητο της καταδίκης. Ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες και κοινωνικοί λόγοι που λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν από την έδρα. Αναστολή της πρωτόδικης ποινής μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, το πολυπόθητο 497 του ΚΠΔ, που μάταια ζητείται σε τόσες και τόσες υποθέσεις ήσσονος σημασίας, χορηγείται σε βαρύτατης απαξίας αξιόποινες πράξεις.

Μέχρι να δούμε τη δικαιοσύνη να λειτουργεί έτσι στην δικαστηριακή καθημερινότητα… μέχρι τότε: σήμερα η δικαστική εξουσία έβγαλε από τη φυλακή (με θετική εισαγγελική πρόταση και απόφαση κατά πλειοψηφία) τον οργανωτή του χρυσαυγίτικου τάγματος εφόδου που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα. Μια δική τους δικαιοσύνη, μια άλλη δικαιοσύνη, τόσο μακρινή για τα δεδομένα του ποινικού μας συστήματος, για την ακρίβεια δύο δικαιοσύνες: δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Ποτέ δεν είχαμε αυταπάτες: δεν υπάρχει πίσω από αυτή την υπόθεση μια ισχυρή φαμίλια που έχει χάσει τον άνθρωπό της – υπάρχει μια λαϊκή οικογένεια από το Κερατσίνι. Δεν υπάρχει η πρεσβεία μιας ισχυρής χώρας που να τρώει τον κόσμο με τα τηλέφωνά της – υπάρχει μόνο η φωνή του αντιφασιστικού κινήματος. Δεν υπάρχει το φόβητρο της αντιτρομοκρατικής και των εισαγγελέων της – υπάρχει μόνο το αίτημα για δικαιοσύνη που ανάγκασε το κράτος, αλλά ποτέ δεν το μετασχημάτισε.

Κανένας θεσμός της αστικής κοινωνίας, καμία εξουσία, δεν πρόκειται να σταθεί αποφασιστικά απέναντι στη φασιστική απειλή. Μόνο η δράση ενός εξωθεσμικού, δημοκρατικού κινήματος αποτελεί ικανή συνθήκη για το τσάκισμα του φασισμού. Αυτό το κίνημα οργανώνουμε, με τη δική του πολιτική, τους δικούς του στόχους, τους δικούς του θεσμούς. Και ένα από τα καθήκοντα αυτού του κινήματος είναι και η παρέμβαση στο Εφετείο της μεγάλης δίκης της Χρυσής Αυγής που (μην ξεχνιόμαστε) θα αρχίσει τους επόμενους μήνες: για να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί που σφάγιασαν μετανάστες, μουσικούς, συνδικαλιστές και αντιφασίστες, θα επιστρέψουν στη φυλακή για να εκτίσουν το σύνολο της ανασταλείσας ποινής τους».

ΚΚΕ: Απαράδεκτη και εξοργιστική η απόφαση

Ως «απαράδεκτη και εξοργιστική» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την απόφαση για την αποφυλάκιση του πυρηνάρχη Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Πατέλη. Στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Κ.Ε. τονίζεται ακόμη ότι αποδεικνύεται πως «το αστικό κράτος δεν θέλει να ξεκόψει οριστικά από τον φασισμό».

«Προκαλεί έντονα το λαϊκό αίσθημα και προσβάλλει βάναυσα τα θύματα της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής η σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών της Αθήνας, για την αποφυλάκιση του διαβόητου πυρηνάρχη της Νίκαιας Γιώργου Πατέλη», αναφέρει το ΚΚΕ.

Και συνεχίζει: «Ενα χρόνο μόλις μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, η απόφαση αποφυλάκισης του επικεφαλής του Τάγματος Εφόδου, που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα και ευθύνεται για δεκάδες εγκληματικές επιθέσεις κατά μεταναστών, του γνωστού «ό,τι κινείται σφάζεται», με το προκλητικό σκεπτικό ότι δεν είναι επικίνδυνος για τη διάπραξη νέων εγκλημάτων, είναι απαράδεκτη και εξοργιστική».

«Η σημερινή απόφαση αντικειμενικά συνδυάζεται με το κλίμα προκλητικής ανοχής, που καλλιεργούν οι μηχανισμοί του αστικού κράτους και η κυβέρνηση, απέναντι στη νέα εγκληματική δράση των ναζιστών της Χρυσής Αυγής και των παραφυάδων της, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, την επίκληση της ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων, που την αθωώνει. Αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι το αστικό κράτος και οι θεσμοί του ούτε θέλουν ούτε μπορούν ποτέ να ξεκόψουν οριστικά με το φασισμό, γιατί το εκμεταλλευτικό σύστημα τον έχει ανάγκη. Να τον αξιοποιεί πολύμορφα ενάντια στο λαό, να κάνει τη «βρώμικη δουλειά» για το χτύπημα του εργατικού και λαϊκού κινήματος», υπογραμμίζει ο Περισσός.

Καταληκτικά το ΚΚΕ τονίζει: «Επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ ότι κανένας εφησυχασμός απέναντι στη φασιστική δράση δεν επιτρέπεται. Λαϊκή επαγρύπνηση και κινητοποίηση τώρα, για την απόκρουση και απομόνωση των φασιστών παντού, οργάνωση του αγώνα για την ανατροπή του σάπιου συστήματος, που γεννά και τρέφει τα φασιστικά και ναζιστικά εκτρώματα».

ΚΕΕΡΦΑ: Η αποφυλάκιση είναι μαχαίρι στα θύματα – Θα μας βρούνε μπροστά τους

«Η αποφυλάκιση Πατέλη είναι μαχαιριά της κυβέρνησης της ΝΔ σε βάρος του αντιφασιστικού κινήματος
Η αποφυλάκιση του νεοναζί Πατέλη, του επικεφαλής του πιο σκληρού τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής της Νίκαιας, του τάγματος που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα, είναι μια μαχαιριά σε βάρος των οικογενειών των θυμάτων, της Μάγδας Φύσσας, του Χαντίμ Χουσείν, της Σουγκράν Μπίμπι και ολόκληρου του αντιφασιστικού και δημοκρατικού κινήματος που απαίτησε οι φονιάδες νεοναζί να πάνε φυλακή.

Η ανοχή της κυβέρνησης στη δράση των φασιστών, με τις πρόσφατες επιθέσεις στην Σταυρούπολη, στον Εύοσμο, το Ν. Ηράκλειο έδωσε το πράσινο φως για να αποφυλακίζονται οι δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής που καταδικάστηκαν για την συμμετοχή τους στις δολοφονικές επιθέσεις και στην διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, στη βαθιά της απομόνωση και μπροστά στην κλιμακούμενη αντίσταση των εργαζόμενων και της νεολαίας, στα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια δεν διστάζει να καλύπτει τους φασίστες με τις θεωρίες των δύο άκρων που καταλήγουν να κάνουν πλάτες σε φασίστες, σαν και τον Πατέλη, τον νεοναζί που δήλωνε ως λοχαγός των ταγμάτων εφόδου “ό,τι κινείται σφάζεται”.

Είναι απαράδεκτο αντί να αποζημιώνονται τα θύματα των φασιστών με απόφαση της Βουλής, αντί να κλείσουν τα γραφεία-ορμητήρια της ΧΑ, να αποφυλακίζονται με τις ευλογίες της κυβέρνησης οι φασίστες.

Δεν θα αφήσουμε την ΝΔ, στη βαθιά κρίση της και απομόνωση της να παίζει το χαρτί του ρατσισμού, των πνιγμών προσφύγων στα σύνορα των φυλακίσεων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, της καταστολής των δημοκρατικών ελευθεριών και την ίδια ώρα να κάνει πλάτες στους φασίστες, να βάζει την Αστυνομία να επιτίθεται στις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις όπως στις 9 Οκτώβρη στην Ομόνοια.

Το αντιφασιστικό κίνημα έχει την δύναμη να τσακίσει τους φασίστες και να σαρώσει τα σχέδια της κυβέρνησης της καταστολής, του ρατσισμού, του σεξισμού που ανοίγει το δρόμο ξανά στους φασίστες.

Θα μας βρούνε μπροστά τους!»

Διαβάστε επίσης: Ποιος είναι ο Γιώργος Πατέλης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s