Συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά για τον νεκρό εργάτη της COSCO

Συγκέντρωση πραγματοποιούν οι λιμενεργάτες στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού του Πειραιά, ενώ συνεχίζουν την απεργία, μετά τον θάνατο του 40χρονου εργάτη Δημήτρη Δαγκλή, ζητώντας βελτίωση των συνθηκών εργασίας και μέτρα προστασίας ώστε να μην κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Δευτέρα, ο εργαζόμενος σκοτώθηκε στην προβλήτα 2 στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, όταν χτυπήθηκε από γερανογέφυρα. Οι συνάδελφοί του τόνισαν ότι το δυστύχημα δεν συνέβη «μόλις είχε σχολάσει και επέστρεψε να πάρει από το σημείο κάποια προσωπικά αντικείμενα», όπως ανέφερε σχετικό τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, αλλά στην αρχή της βάρδιας.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι κάλεσαν παναττική συγκέντρωση στις 5 το απόγευμα. Φορείς, σωματεία και απλοί πολίτες έχουν συγκεντρωθεί στο ΣΕΜΠΟ της COSCO με σύνθημα «οι ζωές των εργατών μετράνε», ενώ υψώθηκε κι ένα γιγαντοπανό στα γραφεία της εταιρείας, στο οποίο αναγράφεται «Όχι άλλος νεκρός για τα κέρδη της COSCO».

Σήμερα, οι εργαζόμενοι κάλεσαν παναττική συγκέντρωση στις 5 το απόγευμα. Φορείς, σωματεία και απλοί πολίτες έχουν συγκεντρωθεί στο ΣΕΜΠΟ της COSCO με σύνθημα «οι ζωές των εργατών μετράνε», ενώ υψώθηκε κι ένα γιγαντοπανό στα γραφεία της εταιρείας, στο οποίο αναγράφεται «Όχι άλλος νεκρός για τα κέρδη της COSCO».

Τα βασικά αιτήματά των εργαζομένων είναι τα εξής:

  • 6άρες πόστες (έξι άτομα ανά βάρδια σε κάθε γερανογέφυρα),
  • Kατάργηση των κόντρα βαρδιών που εξουθενώνουν τους εργάτες,
  • Mετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης, και
  • Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας από τους εργαζόμενους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία κατέθεσε προσφυγή στη δικαιοσύνη, έτσι ώστε η απεργία να κηρυχθεί παράνομη, κάτι που απορρίφθηκε, γεγονός που έφερε ικανοποίηση στο στρατόπεδο των εργαζόμενων, κι έτσι η απεργία θα συνεχιστεί και αύριο. 

 

 
 
 

Ο πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής, τόνισε πως «ο θάνατος του Μήτσου ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Αυτό το αποδεικνύει και το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη γέφυρα στην οποία έγινε και το τραγικό εργατικό δυστύχημα, με αποτέλεσμα να χαθεί ο συνάδελφός μας, δεν είχαν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής του Δημήτρη και όλων μας», συμπληρώνοντας πως «η γερανογέφυρα αυτή, που πέρασε πάνω από τον συνάδελφό μας, είναι ένα δείγμα των συνθηκών εργασίας που επικρατούν στο λιμάνι. Για να μη βάλει το χέρι τσέπη η εργοδοσία, για να μη χαλάσει η CΟSCO κανένα ευρώ, όταν διαρκώς τα κέρδη της δεν έχουν προηγούμενο, θυσίασαν τον Δημήτρη Δαγκλή».

 

Ακόμη, υπενθύμισε τα αιτήματα του σωματείου:

«Διεκδικούμε και δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από αυτά:

  • Οι ομάδες να αποτελούνται όχι από 4, αλλά από 6 άτομα γιατί δεν είναι μόνο ότι έχουμε έναν νεκρό, αλλά έχουμε και σακατεμένα κορμιά.
  • Να σταματήσουν οι κόντρα βάρδιες, 12ωρα, κόντρα βάρδιες που εξουθενώνουν τους εργάτες.
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης.
  • Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας από τους εργαζόμενους, μελών της ΕΝΕΔΕΠ».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής, ανακοίνωσε ότι αύριο θα γίνει μοτοπορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Στις 7 π.μ. οι εργαζόμενοι της COSCO θα συγκεντρωθούν στο ΣΕΜΠΟ και στη συνέχεια η μοτοπορεία θα κατευθυνθεί στο υπουργείο.

Οι εργάτες της COSCO θα απαιτήσουν από το υπουργείο να διαλευκανθούν τα αίτια του εργοδοτικού εγκλήματος και θα επιδώσουν έγγραφο όπου θα αναφέρονται τα ονόματα της Επιτροπής Έλεγχου Υγιεινής και Ασφάλειας, όπως αναφέρει το 902.gr. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s