Ο Τρίτος Κόσμος εκδικείται: «Βιομηχανία μεταλλάξεων» του covid-19 η Αφρική

Επιμέλεια δημοσίευσης – σχόλιο : Γιώργος Μεριζιώτης
Σχόλιο:
Γιατί μεταλλάσσετε ο covid-19;   Σχετικά με την νέα μετάλλαξη του κορονοϊού  που εντοπίστηκε στη Μποτσουάνα (B.1.1.529) και στην οποία ο ΠΟΥ έδωσε το όνομα «Όμικρον».  Σε αυτή τη νέα κατάσταση  αναδεικνύετε με προφανές τρόπο  ότι, αν είχαν σπάσει οι πατέντες και είχαμε φθηνά εμβόλια, οι αφρικανικές χώρες  θα είχαν τη δυνατότητα να εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους  και ίσως σήμερα να μην έπρεπε να τρέχουμε για να προλάβουμε μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού.

«Βιομηχανία μεταλλάξεων» η Αφρική λόγω χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Τρομακτικά μικρά τα ποσοστά των πλήρως εμβολιασμένων στις φτωχές χώρες, επιτρέπουν την ανεξέλεγκτη διάδοση του ιού και τη δημιουργία νέων στελεχών. Τεράστιες οι ευθύνες του πλούσιου και ανεπτυγμένου κόσμου.

26_11_ΟΤ_ΕΜVOL_exo-768x606

«Οι μη εμβολιασμένοι αποτελούν εν δυνάμει εργοστάσια παραγωγής νέων στελεχών», έλεγε τον περασμένο Ιούλιο ο Ουίλιαμ Σάφνερ, καθηγητής επιδημιολογίας στο Vanderbilt University Medical Center. Και εξηγούσε: «Όσο περισσότεροι είναι οι ανεμβολίαστοι τόσο περισσότερες δυνατότητες να πολλαπλασιαστεί έχει ο ιός. Όταν δε πολλαπλασιάζεται, μεταλλάσσεται επίσης και θα μπορούσε στην πορεία να προκύψει ένα στέλεχος πολύ πιο επικίνδυνο».

Τον Αύγουστο, επίσης, τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησαν στελέχη του πανεπιστημίου του Μέριλαντ επιβεβαίωσαν την παραπάνω εκτίμηση. Σύμφωνα με αυτά, το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι αντιστρόφως ανάλογο με τη συχνότητα της εμφάνισης μεταλλάξεων – κάτι που, πρακτικά, σημαίνει πως όσο αυξάνεται το πρώτο τόσο μειώνονται οι δεύτερες.

Το SOS του ΠΟΥ

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι επίσης ξεκάθαρος. Αφού υπενθυμίζει ότι οι ιοί είναι ζωντανοί οργανισμοί που εξελίσσονται, καθώς και ότι κατά τον πολλαπλασιασμό τους είναι σύνηθες φαινόμενο να αλλάζουν, ξεκαθαρίζει το εξής: «Όσο ευρύτερα και περισσότερο κυκλοφορεί ένας ιός σε ένα πληθυσμό και προκαλεί μολύνσεις τόσο αυξάνει η πιθανότητα της μετάλλαξής του». Τόσο απλά…

«Είμαστε όλοι ασφαλείς μόνο εφόσον ο καθένας από εμάς είναι ασφαλής», επαναλαμβάνει διαρκώς ο διεθνής οργανισμός, επισημαίνοντας πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανθρώπων σε κάθε ήπειρο και γωνιά του πλανήτη, ειδικά στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και των μετακινήσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το δράμα της Αφρικής

Όλα τα παραπάνω έρχονται ξανά στο προσκήνιο και καθίστανται εξαιρετικά επίκαιρα μετά τον εντοπισμό του νέου στελέχους σε χώρες της υποσαχάριας και νότιας Αφρικής και τον συναγερμό που προκάλεσε σε Ευρώπη και αλλού. Ειδικά καθώς, όπως μας λένε τα επίσημα στοιχεία, συνολικά στην ήπειρο έχει μέχρι στιγμής εμβολιαστεί πλήρως μόλις το 7% του συνολικού πληθυσμού.

Η αλήθεια, μάλιστα, είναι ότι στις «ύποπτες» χώρες το ποσοστό είναι αρκετά μεγαλύτερο – αν και πολύ μικρό σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες. Για του λόγου το αληθές, το χαμηλότερο ανάμεσά τους καταγράφεται στην Ναμίμπια, με 11,5% πλήρως εμβολιασμένο, ενώ το υψηλότερο στο Λεσότο, με 26,5%. Όσο για τη Μποτσουάνα, το δικό της ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων είναι επισήμως 19,5%.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν ποσοστά που προκαλούν τρόμο. Όπως το 0,42% του Τσαντ, το περίπου 1% της Υεμένης, της Αιθιοπίας, του Νότιου Σουδάν και του Μάλι, το 2% του Καμερούν, του Κογκό και της Ουγκάντα, το γύρω στο 3% του Τζιμπουτί, του Μπενίν, της Σομαλίας, του Μαλάουι, της Γκάνα και της Σιέρα Λεόνε, καθώς και πολλά άλλα ανατριχιαστικά…

Τι συνέβη στην Ινδία

Αξίζει να θυμίσουμε, σε όσους ξεχνούν εύκολα ή δεν θέλουν να θυμούνται, ότι ανάλογη ήταν η κατάσταση που επικρατούσε στην Ινδία το φθινόπωρο του 2020, όταν έκανε εκεί την εμφάνισή της η «Δέλτα», που άλλαξε επί τα χείρω τα δεδομένα της πανδημίας σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ακόμη και σήμερα δε, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου έχει ποσοστό εμβολιασμού της τάξης του 30%, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να βρίσκονται σε εξέλιξη εκεί και νέες μεταλλάξεις.

Τα παθήματα δεν φαίνεται, όμως, να γίνονται μαθήματα στον «ανεπτυγμένο» κόσμο, που ενδιαφέρεται μόνο για το πώς θα κρατήσει τους πρόσφυγες εκτός των συνόρων του – χωρίς να συνειδητοποιεί ότι με τον ιό δεν μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο. Οι διακηρύξεις αποδεικνύονται «άνθρακες» και τα ελλείμματα είναι τεράστια.

Μακρινοί οι στόχοι…

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μόλις 5 από τις 54 χώρες της Αφρικής αναμένεται να έχουν πιάσει τον στόχο του 40% των πλήρως εμβολιασμένων ως το τέλος του έτους. Μέχρι τότε, επίσης, εκτιμάται ότι θα λείπουν τουλάχιστον 275 εκατομμύρια δόσεις, όπως επίσης και εκατοντάδες εκατομμύρια σύριγγες μίας χρήσης που απαιτούνται για τη χορήγησή τους.

Μετά από όλα αυτά, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο Τρίτος Κόσμος εκδικείται τον Πρώτο. Έστω και χωρίς να το θέλει. Και έτσι, τα επικείμενα Χριστούγεννα δεν θα θυμίζουν για μια ακόμη φορά την μακρινή κανονικότητα…

Και αν είχαν σπάσει οι πατέντες και είχαμε φθηνά εμβόλια;

Αν οι αφρικανικές χώρες είχαν τη δυνατότητα να εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους ίσως σήμερα να μην έπρεπε να τρέχουμε για να προλάβουμε μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού, επισημαίνουν επιστήμονες, που κατακεραυνώνουν την απληστία των χωρών του Πρώτου Κόσμου ακόμη και στο θέμα των εμβολίων. Άλλωστε, οι περισσότερες χώρες της Δύσης τάχθηκαν ενάντια στην άρση των πατεντών των εμβολίων, που θα επέτρεπε την παραγωγή φθηνότερων εμβολίων στα οποία θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση και οι φτωχές χώρες.

Ακόμη και όταν ο ΠΟΥ καλούσε να μοιραστούν εμβόλια στις φτωχές χώρες αντί να γίνει τρίτη αναμνηστική δόση στις πλούσιες χώρες, οι ισχυρές δυτικές χώρες κώφευαν, κοιτάζοντας μόνο την «αυλή» τους. Στις αρχές Οκτωβρίου, μόλις το 5% του πληθυσμού της Αφρικής είχε εμβολιαστεί, έναντι περίπου 40% κατά μέσο όρο στις άλλες ηπείρους, ενώ τουλάχιστον 50 αναπτυσσόμενες χώρες έχουν μείνει πολύ πίσω από τους στόχους στα εμβολιαστικά τους προγράμματα.

Οι ειδικοί έχουν περιγράψει τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού με την κωδικοποίηση B.1.1.529, που εντοπίστηκε σε χώρες του αφρικανικού Νότου και στο Χονγκ Κονγκ, ως την «πιο ανησυχητική που έχει εντοπιστεί», καθώς φέρει πάνω από 30 μεταλλάξεις, γεγονός που την καθιστά όχι μόνο περισσότερο μεταδοτική, αλλά τη βοηθά να «ξεγελάσει» το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.

Σύμφωνα με τον Τιμ Μπίρλι, επιστήμονα και ακτιβιστή της οργάνωσης Global Justice Now (Παγκόσμια Δικαιοσύνη Τώρα), που μίλησε στον Guardian, η εμφάνιση της παραλλαγής θα είχε «αποφευχθεί πλήρως» και οι συνθήκες ανάδυσής της θα είχαν αποτραπεί στις φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες, αν αυτές είχαν ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια.

Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, η Νότια Αφρική, η Μποτσουάνα και πολλές ακόμη φτωχές -αφρικανικές και μη- χώρες κάνουν αγώνα για να επιτραπεί η προσωρινή άρση της πατέντας σε εμβόλια, τεστ και θεραπείες, ώστε να μπορέσουν να παραγάγουν και οι ίδιες εμβόλια και φάρμακα. Τα ποσοστά εμβολιασμού στις περισσότερες αφρικανικές χώρες είναι πάρα πολύ χαμηλά, συχνά δεν ξεπερνούν το 10% του πληθυσμού. Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα στήριζαν την άρση των πατεντών, για τον φόβο εμφάνισης νέων μεταλλάξεων, τόσο η Βρετανία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν μπλοκάρει με διάφορα μέσα την όποια πρόοδο στη συζήτηση που έχει ανοίξει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Η Δρ Αγιοάντε Ολατουνμποσούν-Αλακίγια, συμπρόεδρος της Συμμαχίας Για τη Διανομή Εμβολίων στην Αφρική, δήλωσε σχετικά:

«Είμαι τόσο θυμωμένη τώρα. Ακόμα και αν τα ηθικά επιχειρήματα δεν τους βγήκαν, αν είχαμε χάσει κάθε επαφή με τηn κοινή ηθική και τον κοινό ανθρωπισμό, τότε ακόμη και από μια πεφωτισμένη οπτική ατομιkiσμού, σίγουρα θα κατάλαβαν ότι αν είχε εμβολιαστεί όλος ο κόσμος, με ισότητα και το ταχύτερο δυνατό, τώρα δεν θα βλέπαμε παραλλαγές και μεταλλάξεις να εμφανίζονται από το πουθενά και δεν θα έβγαινε η κατάσταση εκτός ελέγχου».

Από την άλλη πλευρά, η καθηγήτρια Άζρα Γάνι, επιδημιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, λέει ότι νέες παραλλαγές μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε συνθήκη όταν ο ιός κυκλοφορεί ευρέως, ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έκθεση της People’s Vaccine Alliance, οργάνωσης η οποία προωθεί την πιο ίση κατανομή των εμβολίων στον κόσμο, οι φαρμακοβιομηχανίες Pfizer, BioNTech και Moderna καταγράφουν συνολικά κέρδη 65.000 δολαρίων το λεπτό, κατά κύριο λόγο χάρη στις πωλήσεις της μεγάλης πλειονότητας των εμβολίων τους στις πλούσιες χώρες, εις βάρος των λιγότερο ανεπτυγμένων, όπου το ποσοστό εμβολιασμού κατά της covid-19 παραμένει μικρό.

Πηγές: in.grη – efsyn.gr

Δείτε και αυτό:

Μετάλλαξη Όμικρον: Το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που εμείς δημιουργήσαμε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s