Στη δίνη της πανδημίας: Ντοκουμέντο από τη ΜΕΘ του «Σωτηρία» (video)

Επιμέλεια δημοσίευσης – σχόλιο: Γιώργος Μεριζιώτης

Σχόλιο:

Μας χρειαζόταν ένα ολιγόλεπτο βίντεο μέσα από μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για να δούμε πραγματικά  τι σημαίνει πρώτη γραμμή στην μάχη για την ζωή. Χρησιμοποιούμε στρατιωτικούς όρους όπως λχ μάχη, πρώτη γραμμή κλπ γιατί στην ουσία είναι ένας πόλεμος που διεξάγεται από τους ασθενείς,  τους γιατρούς και τους νοσηλευτές σε έκτακτες συνθήκες για την διάσωση του ασθενή, κάποιοι/ες τα καταφέρνουν και κερδίζουν την μάχη  και κάποιοι/ες δυστυχώς τη χάνουν.

Μια γνωστή μου νεαρή γιατρός μου είπε ότι: έχει καταρρεύσει σωματικά από την ένταση της εργασίας αλλά και ψυχολογικά  γιατί δεν αντέχει να βλέπει τόσους θανάτους. Της είπα ότι:  για να συνεχίσεις χρειάζεται  λίγο να αποστασιοποιηθείς  ψυχολογικά για να μπορέσεις να αντέξεις.

Στο βίντεο βλέπουμε τους/τις εντατικολόγους (γιατρούς και νοσηλευτές) που παρόλο ότι για σχεδόν δυο χρόνια μάχονται μέσα στις εντατικές δεν χάνουν την ανθρωπιά τους και ανεβάζουν την ιατρική επιστήμη στο πραγματικό της βάθρο,  αυτό της επιστήμης του ανθρώπου για τον άνθρωπο και στη υπηρεσία της υγείας και της ζωής.

Με ένα δημόσιο σύστημα υγείας (ΕΣΥ) σχεδόν σε διάλυση από τις περικοπές και  τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των  κυβερνήσεων, με παλινωδίες μέτρων και αντιμέτρων από τη σημερινή κυβέρνηση όσο αναφορά την πανδημία, και την νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει στο δημόσιο σύστημα υγείας (ΕΣΥ) περικοπές κονδυλίων, ιδιωτικοποίηση, κλείσιμο μονάδων κλπ.

ΜΕ έλλειψη υγειονομικού  προσωπικού, με  γελοίες αμοιβές του ιατρονοσηλευτικού  νοσοκομειακού προσωπικού.  Σε μια χώρα που η ιατρική επιστήμη και η νοσηλευτική είναι σε πολύ υψηλή στάθμη και γίνετε εξαγωγή στελεχών υγείας .

Η δημοσίευση αυτή είναι σε δυο μέρη: α) Στη δίνη της πανδημίας: Ντοκουμέντο από τη ΜΕΘ του «Σωτηρία» β) Οι προσωπικές τραγωδίες: Συγκλονίζει το μήνυμα γυναίκας πριν πεθάνει από κορονοϊό – «Ακούμε τον έναν και τον άλλον, που δεν είναι γιατρός».

Α. Εκεί που δίνεται η ύστατη μάχη για τη ζωή

Στη δίνη της πανδημίας: Ντοκουμέντο από τη ΜΕΘ του «Σωτηρία»

Μπήκαμε στην Εντατική του Νοσοκομείου της Αθήνας, την επομένη των 105 νεκρών από COVID-19 σε ένα 24ωρο. Η μάχη των γιατρών, οι ελλείψεις και η αλήθεια για τις ΜΕΘ. Η συγκλονιστική στιγμή της αποσωλήνωσης ασθενούς στην κάμερα του NEWS 24/7.

Στην Εντατική δεν επικρατεί η απόλυτη ησυχία, όπως θα πίστευε κάποιος που έρχεται από τον «έξω κόσμο». Ακούγονται ήχοι από μηχανήματα και αναπνευστήρες, κάποιες στιγμές χτυπά το τηλέφωνο, γιατροί και νοσηλευτές σκύβουν πάνω από τους ασθενείς και τούς μιλούν με τρυφερότητα. Είναι πάντα συγκλονιστική η στιγμή της αποσωλήνωσης ενός ασθενούς. «Είναι σαν την πρώτη ανάσα ενός παιδιού», λένε οι γιατροί.

Το Magazine μπήκε στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Σωτηρία» την επομένη των 105 θανάτων από Covid-19 σε ένα 24ωρο. «Η Μονάδα είναι πλήρης. Δεκαεπτά στα 17 κρεβάτια», ήταν η πρώτη κουβέντα. Οι άνθρωποι που βρίσκονται 20 μήνες στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, αισθάνονται, όπως λένε, κόπωση και απογοήτευση.

Το συγκλονιστικό βίντεο του 24MEDIA Lab από την ΜΕΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία», γυρισμένο το επόμενο πρωί από όταν ανακοινώθηκαν 105 νεκροί σε μια ημέρα, περισσότερο κι από κριτική στην κυβέρνηση (της) προσφέρει μια μεγάλη υπηρεσία.

Παρουσιάζει την κατάσταση ως έχει. Δίνει νόημα σε φράσεις όπως «αφόρητη πίεση στο ΕΣΥ» και «ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που έχει φτάσει πέρα από τα όριά του», τις οποίες ακούμε συνέχεια αλλά ποτέ δεν είδαμε τι σημαίνουν. Και τις συνηθίσαμε, αφοπλίζοντάς τις ως κλισέ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

Αποκλειστικό ρεπορτάζ: Κώστας Κουκουμάκης / Γιώργος Μουτάφης

Δείτε και αυτό:

Ο διευθυντής Παθολογικής κλινικής Covid του νοσοκομείου Λάρισας λυγίζει από την κούραση την ώρα που έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους. «Η κόπωσή μου είναι τεράστια, είμαι υπό κατάρρευση, συγγνώμη»

 

Β. Οι προσωπικές τραγωδίες

Καβάλα: Συγκλονίζει το μήνυμα γυναίκας πριν πεθάνει από κορονοϊό – «Ακούμε τον έναν και τον άλλον, που δεν είναι γιατρός»

«Τι κέρδισα; Δεν κέρδισα… το αντίθετο έχασα τη ζωή μου, τα παιδιά μου, την οικογένεια μου», έγραψε σε μήνυμα που βρέθηκε στο κινητό της η άτυχη γυναίκα που κατέληξε από επιπλοκές του κορονοϊού.

Τη χειρότερη κατάληξη είχε η νοσηλεία μιας γυναίκας στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Καβάλας με κορονοϊό.

Η άτυχη γυναίκα, μητέρα δυο παιδιών, δεν είχε λάβει κανένα εμβόλιο και έχασε τη ζωή της από επιπλοκές του κορονοϊού την Τετάρτη (24/11), προκαλώντας θλίψη στην οικογένεια και τους οικείους της, ενώ ο αδερφός της μοιράστηκε μέσω του λογαριασμού του στο Facebook ένα κείμενο που έγραψε η ίδια λίγες μέρες πριν διασωληνωθεί και τελικά χάσει τη ζωή της.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος, «το βρήκαμε στο κινητό της σε αρχείο Word μαζί με αλλά αρχεία που έγραψε για κάθε έναν από εμάς χρησιμοποιώντας την τελευταία δύναμη που της είχε απομείνει ενώ το οξυγόνο της μειώνονταν μέρα με την μέρα. Παρακαλούμε να το κοινοποιήσετε γιατί έστω και ένα παιδάκι αν γλιτώσει την ορφάνια, η ψυχή της αδελφής μας θα χαμογελάσει από εκεί πάνω που τώρα πια βρίσκεται! Σε αγαπάμε Θεανω μας!!! Υγεία σε όλους του ανθρώπους!».

Το μήνυμα από το νοσοκομείο

«Είμαι 43 χρονών, έχω δύο μικρά παιδάκια, Την Θεοδώρα μου και τον Γιαννάκη μου, είμαι στο νοσοκομείο, στην πτέρυγα covid στην Καβάλα, αν είχα κάνει το εμβόλιο αυτήν την στιγμή μπορεί να μην ήμουν σε αυτήν την κατάσταση.

Λίγο αυτά που άκουγα από τον έναν και τον άλλον λίγο η αναβλητικότητα μου, δεν το έκανα. Τί κέρδισα ;δεν κέρδισα … το αντίθετο έχασα την ζωή μου, τα παιδιά μου, την οικογένεια μου. Μια φορά μπήκα στο σύστημα και έβαλα τα στοιχεία μου για να το κάνω βγήκε το astra zeneca, άστο λέω άλλη φορά… άλλη πια άλλη; δεν υπάρχει άλλη φορά.

Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα οι γιατροί το λένε και εμείς δεν ακούμε … ακούμε τον έναν και τον άλλον, που δεν είναι γιατρός, ο καθένας μας έχει ένα γιατρό που εμπιστεύεται. Ας τον ρωτήσει τι γίνεται στα νοσοκομεία…».

a-55

 
Πηγές:   News247.gr
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s