Greenpeace: Από τι κινδυνεύει ο ζιφιός;

Σχόλιο – επιμέλεια δημοσίευσης: Γιώργος Μεριζιώτης

Σχόλιο:

Αφορμή για αυτό το σχόλιο είναι οτι στο τέλος αυτής της δημοσίευσης (προσθήκη) δημοσιεύω ένα μικρο κείμενο με την έκπληξη «οργή» ενός μέλους της ΜΚΟ «All For Blue»: «… Σύμφωνα με την κ. Κατερίνα Τοπόζουγλου, ιδρύτρια της ΜΚΟ «All For Blue» που συμμετείχε στη διάσωση της μικρής φάλαινας Ζιφιός (*) , κάτοικος του Αλίμου ρώτησε αν το ζώο «τρώγεται…»! Και στη συνέχεια  λέει: «…Κάτι πρέπει να επανεξετάσουμε στην Ελλάδα…».

Ότι κάτι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, είναι γεγονός,  σε μια χώρα που η οικολογική συνείδηση είναι στο ναδίρ (στον πάτο), κάποιοι ευθύνονται για αυτή την κατάσταση με κυρίαρχα υπεύθυνο το πολιτικοοικονομικό σύστημα της αέναης οικονομικής ανάπτυξης – επέκτασης.

Αυτή την  ηλίθια  και κοιλιόδουλη ερώτηση την έχω συναντήσει αρκετές φορές στην ζωή μου, λχ, όταν έβρισκα μια τραυματισμένη αγριόπαπια ή άλλο ζώο, μου λέγανε αααα… αυτό είναι ωραίος μεζές!! Η αααα… αυτό δεν τρώγετε!! Η με ρωτούσαν αν τρώγετε. Φυσικά δεν είχαν/έχουν ευτυχώς όλοι/ες την ίδια αντίδραση, υπάρχουν και οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τα τραυματισμένα ή άρρωστα ζώα και την  προστασία της φύσης αλλά είναι μια μικρή μειοψηφία.

Οι πλειονότητα των  άνθρωποι είναι πλήρως αποξενωμένοι και αλλοτριωμένοι από την φύση και το περιβάλλον όχι μόνο στις πόλης αλλά και στα χωριά, και αυτή η ερώτηση αν τρώγετε είναι μια «κλασική» αντίδραση  ανθρώπων που έχουν μεγαλώσει και γαλουχηθεί σε ένα περιβάλλον που τους έλεγε/λέει ότι: Οι άνθρωποι είναι κάτι ξέχωρο από τη φύση και ότι η φύση έχει δημιουργηθεί μόνο  για να ικανοποιεί τις ανάγκες και την ματαιοδοξία των ανθρώπων. Ο ανθρωποκεντρισμός όλων των θρησκειών, κύρια των τριών μονοθεϊστικών και πολλών φιλοσοφικών δογμάτων μας λέει ότι ο άνθρωπος είναι το κέντρο της φύσης  και ότι η φύση υπάρχει για να υπηρετεί τον άνθρωπο. (**)

Greenpeace: Από τι κινδυνεύει ο ζιφιός;

Τις προηγούμενες μέρες, ένας σοβαρά τραυματισμένος ζιφιός εκβράστηκε πρώτα στον Άλιμο και μετά στη Σαλαμίνα. Ο ζιφιός είναι είδος φάλαινας που στην Ελλάδα συναντάμε στην Ελληνική Τάφρο, η οποία εκτείνεται από το Ιόνιο Πέλαγος ως τη Ρόδο, και ο πληθυσμός του στα νερά μας είναι ευάλωτος. Όλοι μας παρακολουθήσαμε τις προσπάθειες διάσωσής του με αγωνία και συγκίνηση. Όμως, η ανθρώπινη δραστηριότητα στη θάλασσα δημιουργεί τις τέλειες συνθήκες καταστροφής των οικοσυστημάτων του ζιφιού, των δελφινιών και όλων των ευαίσθητων κητωδών.

Οι λόγοι που ο ζιφιός αρρώστησε και βρέθηκε στα ρηχά πιθανότατα είναι ανθρωπογενείς. Η αλιεία και η πρόσκρουση με πλοία είναι μία αιτία τραυματισμού φαλαινών και δελφινιών, που τα κάνει να χάσουν τον προσανατολισμό τους. Η ρύπανση της θάλασσας με χημικά και πλαστικά επίσης είναι υπεύθυνη για την πρόκληση ασθενειών στα κητώδη, που μπορεί να οδηγήσουν στον αποπροσανατολισμό και εκβρασμό τους. Ένας ακόμα μεγάλος ένοχος είναι η ηχητική ρύπανση που προκαλείται από σόναρ και σεισμικές έρευνες στη θάλασσα: αυτά δημιουργούν παρεμβολές στο σύστημα ηχοεντοπισμού των φαλαινών. Οι ισχυροί αυτοί ανθρωπογενείς ήχοι τραυματίζουν τα αυτιά τους, τις τρομάζουν και τις αποπροσανατολίζουν, με πιθανό αποτέλεσμα τον εκβρασμό τους. 

Η χρονική συγκυρία του εκβρασμού του ζιφιού συμπίπτει με τις σεισμικές έρευνες που γίνονται τώρα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, ο οποίος είναι ένα πολύτιμο οικοσύστημα που προστατεύεται με προεδρικό διάταγμα. Κι ενώ δεν μπορούμε να συνδέσουμε τον εκβρασμό του συγκεκριμένου ζιφιού με τις σεισμικές έρευνες στον Κυπαρισσιακό, είναι ειρωνικό και αντιφατικό το γεγονός ότι οι αρχές κινητοποιήθηκαν άμεσα για τη διάσωση μίας φάλαινας, ενώ την ίδια στιγμή δίνουν άδειες για σεισμικές έρευνες σε εταιρείες υδρογονανθράκων, θέτοντας σε κίνδυνο ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους!

Πηγή: greenpeace.org/greece

Μάθε εδώ περισσότερα!

*******************************************

Επίσης:  Εκβρασμός Ζιφιού στον Σαρωνικό – Ο Απόηχος του Περιστατικού (Δελτίο τύπου απο: Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος)

Σημειώσεις του σχολιαστή:

*) Ziphius cavirostris: Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»

Ο Ζιφιός: Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «ΑΡΙΩΝ»

Ερευνητικό πρόγραμμα «Ziphius» : Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος»

Το 60% των φυσητήρων που εκβράζονται νεκροί στην Ελλάδα, φέρουν πλαστικά στο στομάχι τους.

**) Περισσότερα εδώ: Η επαναστατική ιδιοφυΐα των φυτών:Τα φυτά επικοινωνούν,θυμούνται και δεν ανταγωνίζονται

Προσθήκη:

Ο εγκλωβισμός του ζιφιού, του σπάνιου είδους κήτους, στις ακτές της Αττικής συγκίνησε τα προηγούμενα 24ωρα τους πάντες. Οι αγωνιώδεις προσπάθειες που έκαναν μέλη ΜΚΟ, κτηνίατροι,  αλλά και απλοί πολίτες καταγράφηκαν λεπτό προς λεπτό. Εν τέλει, οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν πως το κήτος κατάφερε να βγει στα ανοικτά καθώς η κατάστασή του ήταν εμφανώς βελτιωμένη από το μεσημέρι του Σαββάτου κι έπειτα.

aporia-falainaΤο αρνητικό, ωστόσο, ήταν πως δεν έδειξαν όλοι την ίδια θετική διάθεση και το ίδιο ενδιαφέρον για την τύχη του ζιφιού. Υπήρξαν, μάλιστα, και κάποιοι που είχαν μάλλον αρνητικές διαθέσεις απέναντι στο θαλάσσιο θηλαστικό. Σύμφωνα με την κ. Κατερίνα Τοπόζουγλου, ιδρύτρια της ΜΚΟ «All For Blue» που συμμετείχε στη διάσωση, κάτοικος του Αλίμου ρώτησε αν το ζώο «τρώγεται»!

«Τόσους απεγκλωβισμούς έχουμε κάνει (κυρίως στο εξωτερικό) και δεν έχει έρθει κανείς να ρωτήσει για το ζώο που κρατάμε στα χέρια μας «Αυτό τρώγεται;». Ναι, το ρώτησε μια κυρία στον Άλιμο. Κάτι πρέπει να επανεξετάσουμε στην Ελλάδα…», έγραψε χαρακτηριστικά, συνοδεύοντας το μήνυμά της με μια φωτογραφία.

Δείτε και εδώ:

Ελλάδα:Greenpeace παρουσία θαλάσσιων θηλαστικών στην περιοχή που σχεδιάζουν εξορύξεις πετρελαίου

Γενοκτονία στο Αιγαίο

Τελικά τι Επιλέγουμε για την Ελλάδα; Γαλάζια ή Μαύρη Ανάπτυξη;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s