Ρώσοι αναρχικοί:Ενάντια στις προσαρτήσεις και στην αυτοκρατορική επιθετικότητα

( Φωτογραφία: «Κανένας πόλεμος μεταξύ των λαών! Καμία ειρήνη ανάμεσα στις τάξεις!» Ένα γκράφιτι στη Μόσχα από την Αυτόνομη Δράση)

Δήλωση Ρώσων αναρχικών κατά της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία. Η ανακοίνωση δημοσιεύεται στα ρωσικά στο avtonom.org που προέκυψε από τη συλλογικότητα Αυτόνομη Δράση.

Στις 21 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Ως μέρος αυτής της θεατρικής πράξης, ο Πούτιν ανάγκασε τους πιο στενούς του υπηρέτες να του «ζητήσουν» δημόσια να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των λεγόμενων «λαϊκών δημοκρατιών» των LPR και DPR στην ανατολική Ουκρανία.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα βήμα προς την περαιτέρω προσάρτηση αυτών των εδαφών από τη Ρωσία – ανεξάρτητα από το πώς επισημοποιείται (ή δεν έχει επισημοποιηθεί) νομικά. Στην πραγματικότητα, το Κρεμλίνο παύει να θεωρεί τα LPR και DPR μέρος της Ουκρανίας και τελικά τα καθιστά προτεκτοράτο του. «Πρώτα αναγνώριση της ανεξαρτησίας, μετά προσάρτηση»: αυτή η σειρά είχε ήδη επεξεργαστεί το 2014 στην Κριμαία. Αυτό φαίνεται και από τις ηλίθιες επιφυλάξεις του Ναρίσκιν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (» ναι, υποστηρίζω την είσοδο αυτών των εδαφών στη Ρωσική Ομοσπονδία «). Δεδομένου ότι η συνάντηση, όπως αποδείχθηκε, μεταδόθηκε σε κασέτα, και αυτές οι «επιφυλάξεις» δεν κόπηκαν, αλλά αφέθηκαν – η υπόδειξη είναι σαφής.

Σε μια «έκκληση προς τον λαό» το ίδιο βράδυ, ο Πούτιν φάνηκε να «συμφωνεί» με αυτά τα αιτήματα και ανακοίνωσε την αναγνώριση των LPR και DPR ως ανεξάρτητα κράτη. Μάλιστα είπε τα εξής: «Στηρίζουμε το Ντονμπάς και αν η Ουκρανία κουνήσει το σκάφος, τότε ας κατηγορήσει τον εαυτό της, δεν το θεωρούμε καθόλου κράτος, οπότε θα στριμώξουμε ακόμα περισσότερο. » Σύμφωνα με το διάταγμα του Πούτιν, τα ρωσικά στρατεύματα εισέρχονται ήδη στο έδαφος των LPR και DPR. Αυτή είναι μια σαφής χειρονομία απειλής προς την υπόλοιπη Ουκρανία και ιδιαίτερα προς τα τμήματα των περιοχών Λούγκανσκ και Ντόνετσκ που εξακολουθούν να ελέγχονται από την Ουκρανία. Αυτό είναι το πραγματικό επάγγελμα.

Δεν θέλουμε να υπερασπιστούμε κανένα κράτος. Είμαστε αναρχικοί και είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε σύνορα μεταξύ εθνών. Αλλά είμαστε ενάντια σε αυτήν την προσάρτηση, γιατί καθορίζει μόνο νέα σύνορα, και η απόφαση για αυτό λαμβάνεται αποκλειστικά από τον αυταρχικό ηγέτη – τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτή είναι μια πράξη ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας από τη Ρωσία . Δεν έχουμε αυταπάτες για το ουκρανικό κράτος, αλλά είναι σαφές σε εμάς ότι δεν είναι ο κύριος επιτιθέμενος σε αυτήν την ιστορία – δεν πρόκειται για αντιπαράθεση μεταξύ δύο ίσων κακών. Καταρχάς, πρόκειται για μια προσπάθεια της ρωσικής αυταρχικής κυβέρνησης να λύσει τα εσωτερικά της προβλήματα μέσω ενός «μικρού νικηφόρου πολέμου με τη συγκέντρωση εδαφών».

Είναι πολύ πιθανό το καθεστώς του Κρεμλίνου να διοργανώσει κάποιου είδους θέαμα που ονομάζεται «δημοψήφισμα» στα προσαρτημένα εδάφη. Το 2014, τέτοιες παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν ήδη στο DPR και το LPR, αλλά ακόμη και η Μόσχα δεν αναγνώρισε τα αποτελέσματά τους. Τώρα, προφανώς, ο Πούτιν αποφάσισε να το αλλάξει αυτό. Φυσικά, δεν μπορεί να γίνει λόγος για «ελεύθερη και μυστική ψηφοφορία» σε αυτά τα εδάφη – βρίσκονται υπό τον έλεγχο στρατιωτικοποιημένων συμμοριών που εξαρτώνται πλήρως από τη Μόσχα. Όσοι ήταν αντίθετοι σε αυτές τις συμμορίες και κατά της ενσωμάτωσης στη Ρωσία είτε σκοτώθηκαν είτε αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν. Έτσι, οποιοδήποτε «δημοψήφισμα για την επιστροφή του Ντονμπάς στο λιμάνι της χώρας του» θα είναι προπαγανδιστικό ψέμα. Οι κάτοικοι του Donbass θα μπορούν να διαμορφώσουν την απόφασή τους μόνο όταν τα στρατεύματα οποιωνδήποτε κρατών εγκαταλείψουν αυτά τα εδάφη – και πρώτα απ ‘όλα τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η αναγνώριση και η προσάρτηση του DPR και του LPR δεν θα φέρει τίποτα καλό στους κατοίκους της ίδιας της Ρωσίας. Πρώτον, σε κάθε περίπτωση, αυτό θα οδηγήσει σε στρατιωτικοποίηση όλων των τομέων της ζωής, ακόμη μεγαλύτερη διεθνή απομόνωση της χώρας, κυρώσεις και μείωση της ευημερίας. Η αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών και η εισαγωγή των «λαϊκών δημοκρατιών» στο ισοζύγιο του προϋπολογισμού δεν θα είναι επίσης δωρεάν – πρόκειται για δισεκατομμύρια ρούβλια που θα μπορούσαν να δαπανηθούν για την εκπαίδευση και την ιατρική.

Μην αμφιβάλλετε: τα γιοτ των Ρώσων ολιγαρχών δεν θα γίνουν μικρότερα, αλλά όλοι οι άλλοι θα αρχίσουν να ζουν χειρότερα. Δεύτερον, η πιθανή όξυνση της ένοπλης αντιπαράθεσης με την Ουκρανία είναι νέοι νεκροί και τραυματίες στρατιώτες και πολίτες, νέες κατεστραμμένες πόλεις και χωριά, νέο αίμα. Ακόμα κι αν αυτή η σύγκρουση δεν κλιμακωθεί σε παγκόσμιο πόλεμο, οι αυτοκρατορικές φαντασιώσεις του Πούτιν δεν αξίζουν ούτε μια ζωή. Τρίτον, υπάρχει μια περαιτέρω εξάπλωση του λεγόμενου «ρωσικού κόσμου»: ένας τρελός συνδυασμός νεοφιλελεύθερης ολιγαρχίας, άκαμπτης συγκεντρωτικής εξουσίας και πατριαρχικής αυτοκρατορικής προπαγάνδας. Αυτή η συνέπεια δεν είναι τόσο εμφανής όσο η άνοδος της τιμής του λουκάνικου και οι κυρώσεις στα smartphone – αλλά μακροπρόθεσμα είναι ακόμη πιο επικίνδυνη.

Σας προτρέπουμε να αντιμετωπίσετε την επιθετικότητα του Κρεμλίνου με όποιο μέσο κρίνετε κατάλληλο. Ενάντια στην κατάληψη εδαφών με κάθε πρόσχημα, ενάντια στην αποστολή του ρωσικού στρατού στο Donbass, ενάντια στη στρατιωτικοποίηση. Και τελικά ενάντια στον πόλεμο. Βγείτε στους δρόμους, διαδώστε τα νέα, μιλήστε με τους ανθρώπους γύρω σας – ξέρετε τι να κάνετε. Μην μένεις σιωπηλός. Ανάλαβε δράση. Ακόμη και μια μικρή βίδα μπορεί να μπλοκάρει τα γρανάζια της μηχανής θανάτου.

Ενάντια σε όλα τα σύνορα, ενάντια σε όλες τις αυτοκρατορίες, ενάντια σε όλους τους πολέμους!

Αυτόνομη Δράση

Πηγή: avtonom.org 

Μετάφραση από Google

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s