Στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης πλήρους κλίμακας που ξεκίνησε σήμερα το πρωί, είναι σημαντικό να δείξουμε ότι οι Ρώσοι δεν χρειάζονται αυτόν τον επαίσχυντο πόλεμο. Τις τελευταίες ημέρες, δεκάδες αντιπολεμικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας – κυρίως με τη μορφή μονομαχιών. Και παρόλο που σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία αυτή η μορφή δράσης δεν απαιτεί ειδοποίηση, οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές που βγήκαν έξω συνελήφθησαν.
Χθες, 23 Φεβρουαρίου, διεξήχθησαν ατομικοί πικετοί με τη συμμετοχή αναρχικών στη Μόσχα , στο Ιρκούτσκ , στο Περμ . Αναρχικά αντιπολεμικά γκράφιτι εμφανίστηκαν στην Αγία Πετρούπολη και φεμινίστριες από την 8η ομάδα πρωτοβουλίας πραγματοποίησαν μια δράση στο μετρό . Δράσεις πραγματοποιούνται ήδη στο Ιρκούτσκ και στο Νοβοσιμπίρσκ . Προστίθενται πληροφορίες.
Χθες 13 άτομα με αντιπολεμικές αφίσες συνελήφθησαν σε διάφορα μέρη στη Μόσχα, 3 από αυτά – στο Arbat κοντά στο μνημείο του Okudzhava. Υπήρχαν επίσης διαδηλωτές με αφίσες για την επόμενη επέτειο της απέλασης των Τσετσένων και των Ινγκούσων από τον Στάλιν.
Παρά τα εμπόδια που έβαλε η αστυνομία στους συμμετέχοντες στις αντιπολεμικές ενέργειες, οι αναρχικοί της Μόσχας κατάφεραν να μοιράσουν αντιπολεμικά φυλλάδια στο κέντρο της Μόσχας.
Οι κρατούμενοι στο μνημείο του Okudzhava κρατήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα του Arbat για περισσότερες από 5 ώρες. Σύμφωνα με την πρακτική που έχει ήδη καθιερωθεί στα αστυνομικά τμήματα της Μόσχας, δεν επετράπη σε δικηγόρο της OVD-Info να εισέλθει για περισσότερο από μιάμιση ώρα. Στα διοικητικά πρωτόκολλα, σύμφωνα με το άρθρο 20.2, μέρος 5, οι συλληφθέντες κατηγορούνταν ότι πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση χωρίς να ειδοποιήσουν τις αρχές και φώναξαν συνθήματα, αν και οι διαδηλωτές στέκονταν μόνοι τους και δεν φώναζαν τίποτα. Αλλά αυτό είναι επίσης μια καθιερωμένη πρακτική στη Ρωσία. Λοιπόν, πρέπει να σημειωθεί ότι οι αρχές της Μόσχας και των περισσότερων ρωσικών πόλεων πίσω στην «προ-Covid» εποχές δεν συντόνιζαν τη συντριπτική πλειοψηφία των ανακοινωθέντων δημόσιων ενεργειών. Και οι περιορισμοί του «covid» έδωσαν μια βολική δικαιολογία για να μην συντονίσουμε απολύτως τίποτα, εκτός από επίσημες εκδηλώσεις.
Μεταξύ των κρατουμένων στο αστυνομικό τμήμα του Αρμπάτ, εκτός από τους συμμετέχοντες σε αντιπολεμικές ενέργειες, υπήρχαν αρκετοί φιλικοί αγωνιστές που προσήχθησαν επειδή «έπιναν αλκοολούχα ποτά σε λάθος μέρος» και δύο μουσικοί από το Αρμπάτ. Όταν έμαθαν για την κράτηση για αντιπολεμικά πικετάκια, κανένας τους δεν «ξύπνησε» τον πατριωτισμό και την αγάπη για τον Πούτιν. Ακόμη και πρώην επαγγελματίες στρατιώτες που πέρασαν από το Αφγανιστάν καταδίκασαν την κλιμάκωση της στρατιωτικής υστερίας και είπαν ότι για τη Ρωσία θα μπορούσε να τελειώσει μόνο με την άφιξη φέρετρων από τη ζώνη μάχης.

Παρεμπιπτόντως, οι αστυνομικοί δεν είπαν τίποτα στους συλληφθέντες διαδηλωτές σχετικά με τη διαμαρτυρία τους ενάντια στον πόλεμο με την Ουκρανία – προφανώς, η επικείμενη προοπτική του δεν προκάλεσε ούτε πατριωτικά συναισθήματα σε αυτούς.
Σήμερα, μετά την έναρξη του πολέμου, δεκάδες Ρώσοι έχουν ήδη καταφύγει σε αντιπολεμικές πιέσεις και οι κρατήσεις συνεχίζονται. Η αναφορά κατά του πολέμου με την Ουκρανία κέρδισε περισσότερες από 100.000 ψήφους μέσα σε τρεις ώρες. Φοιτητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές και δάσκαλοι ετοιμάζουν ανοιχτή αντιπολεμική έκκληση .
Στα κοινωνικά δίκτυα καλούν όλους όσους διαμαρτύρονται για την επίθεση στην Ουκρανία να βγουν στις 19.00 στις κεντρικές πλατείες των πόλεων τους. Στη Μόσχα προγραμματίζεται δράση στην πλατεία Πούσκινσκαγια, στο κέντρο της πρωτεύουσας συγκεντρώνονται η ΟΜΟΝ και η Εθνοφρουρά.
Πηγή: avtonom-org.translate
Δείτε και αυτό: