Μια άλλη πτυχή της Ρωσο – Ουκρανικής κρίσης
Εδώ και καιρό σε κάποιες αναλύσεις γίνονταν λόγος ότι ο 3ος παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει για τα αποθέματα γλυκού ή πόσιμου νερού. Πέρα από τις γεωπολιτικές αναλύσεις για τα αίτια του δράματος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πέρα από το ολέθριο παιχνίδι που παίχτηκε/παίζεται στην Ουκρανία μεταξύ των κυβερνήσεων της Δύσης, της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε, των Ουκρανών ναζιστών και του διεθνούς καπιταλιστικού παράγοντα, αυτό που βλέπουμε στις οθόνες των τηλεοράσεων και ακούμε στις ειδήσεις από το ραδιόφωνο είναι μια εικόνα από το παρελθόν, είναι ο παλιός κλασικός τρόπος για το πως διευθετούσαν τα κράτη τις διενέξεις μεταξύ τους, γιατί η καθ΄ομολογούμενη πρόοδος – εξέλιξη της ανθρωπότητας μέσω της επιστήμης, της τεχνολογίας και του γνωστικού πεδίου του ανθρώπου καταντάνε φούμαρα όταν δεν εξελίσσονται οι θεσμοί και οι κοινωνίες προς το ανθρωπινότερο.
Απέχουμε ή δεν φτάσαμε ποτέ σε αυτό που έθεταν τα παλιά κοινωνικά εξισωτικά δημοκρατικά κινήματα ότι: για να περάσουμε στην πραγματική ελευθερία, στην πραγματική δημοκρατία, μια από της βασικές προϋποθέσεις είναι να περάσουμε από τα συστήματα διαχείρισης των ανθρώπων, στα συστήματα διαχείρισης των πραγμάτων.
Βεβαίως ζούμε σε μια εξελισσόμενη εποχή σε σχέση με το παρελθόν, όμως αυτό που έχει εξελιχθεί περισσότερο είναι τα συστήματα διαχείρισης, ελέγχου, υποδούλωσης και εξόντωσης των ανθρώπων και η τεχνολογία των σφαγών (πολέμων).
Ο σύγχρονος κόσμος σε πολιτειακό θεσμικό επίπεδο κινείτε μεταξύ του δυτικού νεοφιλελεύθερου ολιγαρχικού συστήματος (εναλλαγή των πολιτικών ελίτ στην εξουσία) και του νεοαυταρχικού ολιγαρχικού (εκλεγμένοι δικτάτορες) και τα δυο συστήματα ονομάζονται δημοκρατικά. Η διαφορά μεταξύ αυτών που διεξάγουν τις σύγχρονες σφαγές έγκειται στο ότι από τα νεοαυταρχικά καθεστώτα (Ρωσία, Κίνα, Ιράν,Τουρκιά κλπ) γίνονται με νεοαυταρχικό τρόπο, ενώ από τα καθεστώτα της σύγχρονης πολιτισμένης – δημοκρατικής Δύσης (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Καναδάς κλπ) με πολιτισμένο δημοκρατικό τρόπο. Η διαχείριση και ο έλεγχος των ανθρώπων από τα αυταρχικά καθεστώτα γίνεται με αυταρχικό τρόπο, ενώ η διαχείριση και ο έλεγχος των ανθρώπων στην δημοκρατική δύση γίνεται με δημοκρατικό τρόπο. (*) Το αφήγημα ότι ο διπολικός κόσμος (δυτικό, ανατολικό μπλοκ) πλέον δεν υφίσταται και ότι ο σημερινός κόσμος είναι πολύπλοκος και πολυπολικός είναι φενακισμός, γιατί ο σημερινός κόσμος είναι μονοπολικός (όσο αφορά το οικονομικό/πολιτικό σύστημα) είναι ο κόσμος της εμποροκρατίας, ο νέος εμπορικός ολοκληρωτισμός ή νεοφιλελεύθερος ολοκληρωτισμός της αγοράς, με τις εκλεγμένες πολιτικές ολιγαρχίες αυταρχικές ή φιλελεύθερες.
Το δράμα της Ουκρανίας όπως και το συνεχιζόμενο δράμα της Υεμένης, όπως και τα δράματα του Ιρακ, (ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα πολέμου) της Συρίας, Λιβύης, Παλαιστίνης (δείτε μόνο μια από τις συνεχιζόμενες σφαγές) κλπ, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι ο κόσμος βυθίζεται σε ένα νέο σκοτάδι, μια νέα βαρβαρότητα που ενδέχεται να μην υπάρξει επιστροφή, γιατί αν αποτελεί παράδειγμα επίλυσης διαφορών η καταστροφή που συμβαίνει στην Ουκρανία και ο επαπειλούμενος πυρηνικός όλεθρος αναδεικνύει ότι η πολυδιαφημιζόμενη «διεθνής κοινότητα» ούτε διεθνής είναι, ούτε κοινότητα και είναι παντελώς ανίκανη να επιλύσει με έναν ειρηνικό οποιοδήποτε τοπικό ή διεθνές ζήτημα.
Αλήθεια, αυτή η λεγόμενη και «διεθνής κοινότητα» δηλαδή οι κυβερνήσεις ( οι πολιτικές ελίτ σημερινές ή αυριανές) θα μπορέσουν να βρουν λύσεις σε βάση ισοτιμίας για όλες τις χώρες στην επαπειλούμενη οικολογική κατάρρευση του πλανήτη; Θα μπορέσουν να αναδυθούν πέραν και πάνω από τα λεγόμενα εθνικά συμφέροντα, να ξεφύγουν από την στενότητα του περιφραγμένου οικοπέδου (κράτους) μέσα στο οποίο ζουν και να δουν το γενικότερο οικουμενικό ή αλλιώς πλανητικό συμφέρον; Εγώ λέω όχι, δεν θα μπορέσουν, τραγικό παράδειγμα είναι αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία.
Η μεγάλη μάζα των ανθρώπων, εγκλωβισμένη μέσα στην «κοινωνία του θεάματος», βλέπει και μένει μόνο στην εικόνα από το θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων και την φρίκη που αναδύεται από αυτές, και είτε δεν θέλει, είτε δεν πληροφορείται σωστά για τις παράπλευρες προεκτάσεις αυτής της κρίσης ώστε να αντιδράσει μαζικά, να εξεγερθεί, τόσο ενάντια στον πόλεμο, τον εθνικισμό, τον ρατσισμό όσο και ενάντια στην οικολογική καταστροφή που έρχεται, γιατί και αυτός πόλεμος είναι. Ας δώσω μερικά παραδείγματα:
α) Η Γερμανία αποφάσισε να επαναεξοπλιστεί και διαθέσει ένα αστρονομικό ποσό 100 δις ευρώ. Λέτε τα άλλα κράτη θα μείνουν αμέτοχα σε αυτή την κούρσα εξοπλισμών; Δεν νομίζω. Θα αποσπαστούν οικονομικοί πόροι που ίσως θα μπορούσαν να διοχετευθούν για οικολογικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Μην ξεχνάμε ότι στην σημερινή γερμανική κυβέρνηση συμμετέχουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, ένα κόμμα που κατάντησε τελείως συστημικό και πλασιέ των γερμανικών πολυεθνικών.
Παράλληλα μια έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI) επικαλέστηκε σε άρθρο της η Deutsche Welle, η οποία αναφέρει ότι οι αγορές όπλων στην Ευρώπη είχαν αυξηθεί ήδη πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Δείτε εδώ: Ο κόσμος αφοπλίζεται, η Ευρώπη εξοπλίζεται. και εδώ: Χρυσές δουλειές για την πολεμική βιομηχανία σε καιρό πανδημίας.
β) Λόγω της ενεργειακής κρίσης και αύξησης τιμών στο φυσικό αέριο, όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση (και όχι μόνο) θα θέσει ξανά σε λειτουργιά όποιο σάπιο – βρώμικο εργοστάσιο λιγνίτη και μαζούτ είχαν παροπλίσει, θα κάνει όλον τον πλανήτη σαν το ελβετικό τυρί γεμάτο τρύπες από τις γεωτρήσεις για την εξεύρεση υδρογονανθράκων και θα αρχίσουν οι εντάσεις μεταξύ των κρατών για τις ΑΟΖ, ενώ πολλές κυβερνήσεις λανσάρουν την πυρηνική ενέργεια ως εναλλακτική στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ενώ έχουν ξεκινήσει νέες μπίζνες με πρώην κακούς και νυν καλούς.Το πετρέλαιο του Μαδούρο θα σώσει τη Δύση
γ) Το πολυδιαφημιζόμενο υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG απο της ΗΠΑ είναι ότι χειρότερο παράγεται σήμερα σε ορυκτό καύσιμο από Σχιστολιθικό Αέριο (shale gas) ή πετρέλαιο και έρχεται δήθεν ως απάντηση στον παγκόσμιο «πόλεμο» των αποθεμάτων.Επειδή αυτός ο κόσμος που ζούμε λέγεται και καπιταλιστικός, ή «ελεύθερη οικονομία της αγοράς» και σε αυτή την αγορά ένα από τα βασικά της αξιακά μότο είναι: «ανταγωνίσου ή πέθανε» και ο θάνατος σου είναι η ζωή μου. Σε συμβολικό επίπεδο είναι αυτό που ονομάζουν διεθνές δίκαιο, είναι/ήταν ο πολιτισμός του καπιταλισμού, ο νέος – μοντέρνος ολοκληρωτισμός. Ο μεγαπόλεμος (**) που διεξάγει ο νέος καπιταλιστικός ολοκληρωτισμός, το ολοκληρωτικό εμπορικό σύστημα στον πλανήτη, ισοπεδώνει την φυσική γεωγραφία, την ανθρωπογεωγραφία και την βιογεωγραφία (βιοποικιλότητα) μετατρέποντας όλον τον πλανήτη σε χρηματιστηριακή αξία και σε εμπόρευμα.Όλα είναι εμπόρευμα, η ατμόσφαιρα και ο αέρας, τα δάση και η γη, η θάλασσα και οι παραλίες, οι λίμνες , τα ποτάμια, οι πηγές και το νερό που πίνουμε , ακόμα και τα φυσικά φαινόμενα (όπως η βροχή, το χιόνι κλπ), και ο αέρας που αναπνέουμε αποτελούν εμπόρευμα.
Οι συγκάτοικοι μας ( εν συντομία χλωρίδα και πανίδα) σε αυτόν το πλανήτη είναι εμπόρευμα, τα ζώα είναι εμπόρευμα, τα έντομα είναι εμπόρευμα, τα θαλάσσια όντα είναι εμπόρευμα, τα δένδρα και τα φυτά είναι εμπόρευμα, και εμείς ως ανθρώπινο είδος είμαστε έμμεσα η άμεσα εμπόρευμα μέσα από το σύγχρονο δουλοκτητικό σύστημα του καπιταλισμού, τα ένστικτα, οι αισθήσεις, η ευχαρίστηση, τα όνειρα, οι επιθυμίες, οι ελπίδες, οι φόβοι και οι αγωνίες μας είναι εμπόρευμα. Έτοιμα να διασχίσουν τις παγκόσμιες λεωφόρους των κεφαλαιακών, χρηματιστηριακών αγορών ως εισροές – εκροές κυριαρχίας.
Δεν υπάρχει κάποια υλική ή άυλη πτυχή της ζωής πάνω στον πλανήτη που να μην τη μετατρέπει ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός ή νέος ολοκληρωτισμός της αγοράς σε εμπόρευμα, ακόμα και την αστική δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα που μας διαλαλεί τα έχει μετατρέψει σε εμπόρευμα, πακεταρισμένα με πλουμιστές συσκευασίες έτοιμα για πούλημα σε ανατολή βορά και νότο από τις κυρίαρχες δυτικές πολιτικές ελίτ είτε με τη άμεση βια, είτε με έμμεσο εκβιασμό.(***)Γιατί ο καπιταλισμός εκτός από κοινωνικό – οικονομικό σύστημα είναι πρώτα και κύρια μορφή ή μορφές κυβερνητικής, θεσμικής και πολιτειακής συγκρότησης που παράγει και προάγει την πολιτική και οικονομική αλλοτρίωση.
«Η αισιοδοξία μου βασίζεται στη βεβαιότητα ότι αυτός ο πολιτισμός θα καταρρεύσει. Η απαισιοδοξία μου, σε όλα αυτά που κάνει για να μας τραβήξει στην πτώση του.» Ζαν Φρανσουά Μπριέντ (από το Σε σύγχρονη δουλεία – ντοκιμαντέρ).
Αλλά ας δούμε τι οικολογικά προβλήματα αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει στο μέλλον η Ρωσία και συνακόλουθα όλος ο κόσμος.
Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους,χωρίς να συμπίπτουν απαραίτητα με την άποψη της Autonomis Drasis
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνδέεται με την κλιματική κρίση με πολλούς τρόπους «Η κλιματική αλλαγή είναι μια μήτρα κινδύνων»
Η διασύνδεση βρίσκεται στο επίκεντρο των τελευταίων συμπερασμάτων της Διακυβερνητικής Επιτροπής
Του Δημήτρη Κ.
Η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή(#)(IPCC) δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες το δεύτερο μέρος μιας σημαντικής έκθεσης, η οποία προετοιμάζεται εδώ και πέντε χρόνια και παρουσιάζει μια σκληρή εικόνα των επιπτώσεων που έχει ήδη η κλιματική αλλαγή στον κόσμο. Όμως, εν μέσω του επείγοντος και της απελπισίας του πολέμου στην Ουκρανία, η έκθεση είναι απίθανο να τραβήξει την προσοχή που απαιτεί.
Δεδομένου του χρόνου στον οποίο δημοσιοποιήθηκε η έκθεση, η Διακυβερνητική Επιτροπή φαίνεται να διεξάγει ακούσια ένα πείραμα που αποδεικνύει το πιο κρίσιμο νέο της εύρημα: όποια διαταραχή και αν προκληθεί στον κόσμο θα συμμαχήσει με την κλιματική αλλαγή και θα εξαντλήσει την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε και στο ένα και στο άλλο.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνδέεται με την κλιματική κρίση με πολλούς τρόπους. Ο επιτιθέμενος, η Ρωσία, είναι ένα πετρελαιοεξαγωγικό κράτος, του οποίου το μακροπρόθεσμο οικονομικό μέλλον εξαρτάται από την αργή δράση για τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο οδηγεί σε συζητήσεις σχετικά με την επιτάχυνση της καθαρής ενέργειας και την εξερεύνηση νέων, εναλλακτικών πηγών για ορυκτά καύσιμα. Η Ουκρανία είναι μια σημαντική χώρα παραγωγής σιτηρών και καλαμποκιού και η εισβολή μπορεί να προκαλέσει σοκ στις αγορές τροφίμων και να έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της πείνας που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή σε μέρη της Αφρικής.
Αυτή η διασύνδεση βρίσκεται στο επίκεντρο των τελευταίων συμπερασμάτων της Διακυβερνητικής Επιτροπής και ανατρέπει τη συμβατική σκέψη για την αλλαγή του κλίματος, σχολιάζει ο Φρανσουά Ζεμέν, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. «Νομίζω ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια τάση μεταξύ πολλών κυβερνήσεων, και γενικότερα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, να θεωρούν την κλιματική αλλαγή ως έναν κίνδυνο ανάμεσα σε πολλούς», παρατηρεί. Αντίθετα, τονίζει, πρέπει «να θεωρήσουμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικά μια μήτρα κινδύνων και ότι όλα τα ζητήματα που θα είναι βασικά στον 21ο αιώνα – ανάπτυξη, ασφάλεια, μετανάστευση, υγεία – θα επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή».
Η έκθεση της IPCC, η οποία καταγράφει μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας της κλιματικής επιστήμης για να αποδώσει την εικόνα του κόσμου όπως είναι σήμερα και θα είναι στο μέλλον, τονίζει επανειλημμένα την κακή διακυβέρνηση ως παράγοντα κινδύνου. Καθώς μπαίνουμε στην εποχή των κλιματικών συνεπειών, διαπιστώνει η έκθεση, οι κυβερνήσεις που δεν διαθέτουν τις θεσμικές δομές, την πολιτική βούληση ή δεν λογοδοτούν έναντι των πολιτών τους θα αποτύχουν να τους προστατεύσουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μαζί με τους άλλους ηγέτες. Στη Ρωσία, το λιώσιμο των πάγων, αναφέρει η έρευνα, πιστεύεται ότι προκάλεσε μία από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές στο πρόσφατο παρελθόν της χώρας. Το 2020, κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα άνευ προηγουμένου, η γη που υποχωρούσε λόγω του γοργού λιωσίματος μόνιμου πάγου πιστεύεται ότι προκάλεσε καταστροφές σε δεξαμενή, με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν περίπου 20.000 τόνοι ντίζελ στα ποτάμια και στις λίμνες κοντά στο Νορίλσκ, μια πόλη 175.000 κατοίκων, χτισμένη εξ ολοκλήρου σε μόνιμο πάγο. Σε ολόκληρο τον παγωμένο Βορρά της Ρωσίας, η ικανότητα του εδάφους να υποστηρίζει κτίρια θα υποβαθμιστεί έως και κατά 1/3 έως το 2050, δημιουργώντας μια τεράστια καταστροφή υποδομών, η οποία – όπως εκτιμά πρόσφατη μελέτη – θα μπορούσε να κοστίσει 132 δισεκατομμύρια δολάρια. Και ενώ η Ρωσία συνεχίζει τον αυτοκρατορικό της πόλεμο στον Νότο, στον Βορρά η κλιματική αλλαγή έχει ξεκινήσει έναν χημικό πόλεμο: ο άνθρακας που απελευθερώνεται από το λιώσιμο εδαφών τα τελευταία χρόνια είναι μόνο η πρώτη προειδοποιητική βολή.
Πώς θα απαντήσει λοιπόν ο Πούτιν;
Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων απαιτεί χρήματα, σχεδιασμό και αλλαγή προτεραιοτήτων. Οπου αυτό λείπει, οι επιστήμονες προειδοποιούν για έναν βρόγχο ανατροφοδότησης αδράνειας, επιπτώσεων και απώλειας ελέγχου. «Η κλιματική αλλαγή είναι ο απόλυτος πολλαπλασιαστής της απειλής», σχολιάζει η Κάθριν Χέιχο, επικεφαλής επιστήμονας για το Nature Conservancy.
Στη συσσωρευμένη θλίψη πριν από την εισβολή της Ρωσίας, οι ηγέτες στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου την περασμένη εβδομάδα εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία ότι ένας πόλεμος θα περιορίσει σημαντικά την ικανότητά τους να διαμορφώσουν την παγκόσμια απάντηση που υποσχέθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής COP26 για το Κλίμα στη Γλασκώβη μόλις 100 ημέρες νωρίτερα. Οι αναπτυσσόμενες χώρες διαμαρτυρήθηκαν ότι μια στρατιωτική σύγκρουση περιορίζει τη χρηματοδότηση από τα δισεκατομμύρια που υποσχέθηκαν να τις βοηθήσουν να γίνουν πιο ασφαλείς έναντι των ακραίων καιρικών συνθηκών και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
Ενώ ο Πούτιν παρασύρει τον κόσμο σε μια νέα εποχή υψηλότερων αμυντικών δαπανών και στρατιωτικών προτεραιοτήτων, η IPCC υπενθύμισε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει κατανοητό αποκομμένο από την κλιματική αλλαγή και τις γεωπολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις από τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.
Υπάρχει μία ακόμη σύνδεση μεταξύ του εφιάλτη που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία και της κλιματικής κρίσης. Στο επίκεντρο της έκθεσης της IPCC, λέει ο Ζεμέν, βρίσκεται το ζήτημα της πατρίδας: «Πού θα είναι δυνατόν να ζεις; Σαφώς, η ζωή σε ορισμένα μέρη του κόσμου θα θέτει όλο και περισσότερες προκλήσεις».
Οι άνθρωποι που οπλίζονται στο Κίεβο, από λογιστές μέχρι ηθοποιούς, αντιμετωπίζουν στρατιωτική εισβολή. Στα νησιά Κιριμπάτι του Ειρηνικού, οι άνθρωποι χτίζουν θαλάσσια τείχη από σπασμένα κοράλλια, επειδή είναι το μόνο που έχουν για να πολεμήσουν τη θάλασσα η οποία εισβάλλει, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της χώρας Ανότ Τονγκ. Χωρίς την προσοχή και τη βοήθεια του κόσμου, είπε, «θα έρθει ένα σημείο, όχι τόσο μακριά στο μέλλον», που οι προσπάθειές τους δεν θα αποφέρουν αποτελέσματα. «Και μετά, τι;».
Πηγή: in.gr
Σημειώσεις του επιμελητή:
#) Τα ποστ μέσα στο κείμενο «Η κλιματική αλλαγή είναι μια μήτρα κινδύνων» είναι του επιμελητή)
*) Για να μην γεμίσω την δημοσίευση με εκατοντάδες ποσταρίσματα δείτε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από έναν άνθρωπο που δεν είναι ένας τυχαίος που δεν ξέρει τι λέει, γιατί εκτός από βουλευτής είναι και καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πάντειο πανεπιστήμιο και διδάσκει νέους ανθρώπους σχέσεις και διεθνές δίκαιο. Δείτε για ποιο δίκαιο μιλάει: Ο Δημήτρης Καιρίδης, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και καθηγητής (!) διεθνών σχέσεων στο Πάντειο μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε: «Να κάθονται και να σφαγιάζονται στην καρδιά της Ευρώπης… και αν θέλετε να το πω και κυνικά, εδώ δε μιλάμε για μια σφαγή σε ένα μακρινό μέρος κάπου στα βάθη της Αφρικής με αλλόθρησκους, αλλά για -να το πω τελείως κυνικά, ξέρω ότι ακούγεται πολιτικά ανορθόδοξο, αλλά δυστυχώς και αυτό μετράει- χριστιανούς, λευκούς, Ευρωπαίους, που είναι από εμάς, προέρχονται από εμάς…». Αυτές οι δηλώσεις γίνονται και από άλλους ευρωπαίους ή αμερικάνους πολιτικούς και αντανακλούν λίγο πολύ τις αντιλήψεις ενός μεγάλου μέρους της πολιτισμένης δύσης για τους υπολοίπους λαούς. Και αυτή η κυρία Μαντλίν Ολμπράϊτ μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Τζορτζ Μπους και τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ δεν θα δικαστούν ποτέ για εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων. Επιπλέον, ο ρατσισμός είναι διάχυτος παντού στην Ευρώπη: Ρατσιστικές και ξενοφοβικές συμπεριφορές στα σύνορα διαφυγής της Ουκρανίας
**) Δείτε μερικά από τα μέτωπα του Mεγαπόλεμου
Η κλιματική αλλαγή λιώνει το μόνιμα παγωμένο υπέδαφος της Ρωσίας
Έκθεση κόλαφος του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή: «Κόκκινος συναγερμός για την ανθρωπότητα»
Κλιματική καταστροφή: Τα «ζωτικά σημεία» της Γης εξασθενούν, προειδοποιούν επιστήμονες
Ανησυχητικά νέα: «Ξύπνησαν» οι «κοιμώμενοι γίγαντες μεθανίου» στην Αρκτική
Ο παγετώνας της «Αποκάλυψης» λιώνει ασταμάτητα
Παγκόσμιος Οργανισμός Μετωρολογίας: «Δεν υπάρχουν λόγια για τους 49,5 βαθμούς Κελσίου στον Καναδά»
Η Γη εισήλθε στην Ανθρωπόκαινο Εποχή
Ασφάλεια, Ανασφάλεια και Ανθρωποκαινισμός
Ο κόσμος έχασε μια κρίσιμη προθεσμία για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας
Παγκόσμια Ημέρα της Γης: Μόλις το 2,8% των οικοσυστημάτων του πλανήτη παραμένει ανέπαφο
ΟΗΕ:Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα ζήσουν την οικολογική καταστροφή πριν γίνουν 30 ετών
Σήμα κινδύνου για την υπερθέρμανση του πλανήτη εκπέμπουν Ακαδημίες της Ευρώπης
Για κλιματικό απαρτχάιντ προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Μέσα σε 12 χρόνια το κλίμα της Γης θα θυμίζει εκείνο που επικρατούσε πριν από 3 εκατομμύρια χρόνια
ΟΗΕ: Έχουμε τέσσερα χρόνια περιθώριο να ελέγξουμε τα αέρια του θερμοκηπίου
***) θα χρειάζονταν ολόκληρες σελίδες από ποσταρίσματα για τις επεμβάσεις των δημοκρατικών κρατών της Δύσης σε όλο τον κόσμο. Την Αφρική, την Ασία, την Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και την Λατινική Αμερική. Θα χρειάζονταν ολόκληρες σελίδες για το πως πουλάει δημοκρατία η Δύση και ιδιαίτερα η ΗΠΑ με οικονομικές και στρατιωτικές επεμβάσεις, μαζικές σφαγές, μποϋκοτάζ και οικονομικούς αποκλεισμούς χωρών και πόσα πραξικοπήματα έχει οργανώσει σε όλων τον κόσμο. Δεν κάνω συμψηφισμό θυμάτων, οι μόνοι που πρέπει να μιλάμε για την εισβολή στης Ρωσίας στην Ουκρανία είμαστε εμείς, οι απο τα κάτω, οι μόνοι που πρέπει να μιλάμε για της δολοφονία άμαχων είμαστε εμείς και όχι τα πολιτικά παλιά και νέα καθάρματα της Δύσης, δείτε τι έκαναν οι πρώην συνάδελφοι του πολιτικοί. Δείτε πως μας πουλάνε δημοκρατία και ανθρωπινά δικαιώματα, (όχι ότι είμαι με τον Μιλόσεβιτς) : Λεγόταν Μιλόσεβιτς, τον θυμάστε; Πέθανε στις φυλακές της Χάγης για να κηρυχθεί μετά θάνατον αθώος.
Κείμενα που «πρέπει» να δείτε:
Για μία δημοκρατική αντίληψη της επιστήμης και της τεχνολογίας
Μέσα από το δόγμα Μπρεζίνσκι: Τα κράτη και ο καπιταλισμός δολοφονούν το λαό της Ουκρανίας
Πόλεμος πάντων πατήρ:Monde Diplomatique: Οι αιτίες της ουκρανικής κρίσης