Ρεκόρ καύσωνα έπληξαν τόσο την Ανταρκτική όσο και την Αρκτική ταυτόχρονα αυτή την εβδομάδα, με τις θερμοκρασίες να έφτασαν τους 47℃ και τους 30℃ υψηλότερες από τις κανονικές.
Άκρως ασυνήθιστο κύμα ζέστης πλήττει ταυτόχρονα τις τελευταίες ημέρες τους δύο πόλους της Γης, με θερμοκρασίες 30-40 βαθμών Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα, παρόλο που στην Ανταρκτική αρχίζει το φθινόπωρο ενώ στην Αρκτική η άνοιξη.
Ειδικοί που παρακολουθούν έκπληκτοι το φαινόμενο εκτιμούν πως πιθανότατα πρόκειται για τυχαίο καιρικό φαινόμενο και όχι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Αν όμως επαναληφθεί τα επόμενα χρόνια θα μπορούσε να αποδοθεί στην παγκόσμια θέρμανση.
Οι μετρήσεις μετεωρολογικών σταθμών στην Ανταρκτική έσπασαν τα ρεκόρ την Παρασκευή, με τον Σταθμό Κονκόρντια που βρίσκεται σε υψόμετρο 3.200 μέτρων να μετρά -12,2 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία περίπου 40 βαθμούς υψηλότερη για το μέσο όρο αυτή την εποχή. Στον Σταθμό Βοστόκ που βρίσκεται ακόμα ψηλότερα η θερμοκρασία υπό σκιά έφτασε τους -17,7 βαθμούς, καταρρίπτοντας το ρεκόρ για οποιαδήποτε εποχή κατά περίπου 15 βαθμούς, αναφέρει το Associated Press.
H παράκτια Βάση Τέρα Νόβα μέτρησε την επίσης αφύσικη θερμοκρασία των 7 βαθμών πάνω από το μηδέν.
Οι μετρήσεις στην Ανταρκτική κατέλαβαν εξαπίνης στους μετεωρολόγους του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου (NSIDC), οι οποίοι είχαν στρέψει την προσοχή τους στην Αρκτική. Η θερμοκρασία στο βόρειο άκρο του πλανήτη ήταν 30 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και μεγάλες εκτάσεις πάγου γύρω από τον Βόρειο Πόλο είχαν φτάσει το σημείο τήξης, κάτι που κανονικά συμβαίνει στα μέσα Μαρτίου, ανέφερε ο Ουόλτ Μέιερ του NSIDC.
Κανονικά «δεν βλέπεις τον βόρειο και τον νότιο πόλο να λιώνουν ταυτόχρονα» σχολίασε.

« Δεν έξω ξαναδεί κάτι τέτοιο στην Ανταρκτική» δήλωσε ο Τεντ Σκάμπος του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από αποστολή στη λευκή ήπειρο.
«Δεν είναι καλό σημάδι όταν βλέπεις κάτι τέτοιο» πρόσθεσε ο Μάριου Λατσάρα του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν.
Ο Λατσάρα παρακολουθεί τις θερμοκρασίες στο Θόλο C-ii της Ανατολικής Ανταρκτικής, όπου το θερμόμετρο έδειξε την Κυριακή -10 βαθμούς Κελσίου, ενώ το κανονικό για την εποχή επίπεδο είναι -43 βαθμοί.
«Τέτοιες θερμοκρασίες βλέπουμε τον Ιανουάριο, όχι τον Μάρτιο. Τον Ιανουάριο εδώ είναι καλοκαίρι» σχολίασε.
Τόσο ο Λατσάρα όσο και ο Μέιερ εκτίμησαν πως το φαινόμενο δεν μπορεί να αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή αν δεν διαπιστωθεί πως δεν εντάσσεται σε μια ευρύτερη, μακροπρόθεσμη τάση.
Η Αρκτική, όπου η θερμοκρασία ανεβαίνει λόγω της κλιματικής αλλαγής δύο με τρεις φορές ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο, οι ακραίες θερμοκρασίες αποδίδονται στην εισβολή θερμού αέρα από τον Ατλαντικό.
Στην Ανταρκτική, όπου οι θερμοκρασίες δεν ανεβαίνουν τόσο γρήγορα, με εξαίρεση την εκτεθειμένη Ανταρκτική Χερσόνησο, αεροχείμαρροι έφεραν θερμό και υγρό αέρα από τον Ειρηνικό, ανέφερε ο Μάιερ.
Η Αρκτική στο σύνολό της ήταν την Παρασκευή 3,3 βαθμούς θερμότερη από τον μέσο όρο του διαστήματος 1979-2000, ενώ στην Ανταρτική η θερμοκρασία ήταν 4,8 βαθμούς υψηλότερη σχετικά με τον μέσο όρο της ίδιας περιόδου.
Η άνοδος αυτή σε σχέση με τον μέσο όρο που ήδη ανεβαίνει λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης είναι ασυνήθιστη, τόνισε ο Μέιερ. Φανταστείτε αν οι ΗΠΑ ήταν σε όλη τους την έκταση 4,8 βαθμούς πάνω από το κανονικό, είπε.
Κύματα καύσωνα
Τα κύματα καύσωνα είναι παράξενα ανά πάσα στιγμή στην Ανταρκτική, αλλά ιδιαίτερα τώρα στην ισημερία καθώς η Ανταρκτική πρόκειται να πέσει στο χειμερινό σκοτάδι. Ομοίως, βόρεια, η Αρκτική μόλις αναδύεται από τον χειμώνα.
Συνδέονται αυτοί οι δύο καύσωνες; Δεν ξέρουμε ακόμα, και το πιθανότερο είναι σύμπτωση. Όμως γνωρίζουμε ότι τα καιρικά συστήματα στην Ανταρκτική και την Αρκτική συνδέονται με τις πλησιέστερες περιοχές τους, και αυτές οι συνδέσεις μερικές φορές φτάνουν μέχρι τις τροπικές περιοχές.
Και είναι η κλιματική αλλαγή η αιτία; Θα μπορούσε να είναι. Αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα, γνωρίζουμε ότι η κλιματική αλλαγή κάνει τους πολικούς καύσωνες πιο συνηθισμένους και έντονους και οι πόλοι θερμαίνονται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο .
Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια πιο προσεκτική ματιά στο τι προκαλεί τις ακραίες ανωμαλίες για κάθε περιοχή και τις επιπτώσεις της ροής για την πολική άγρια ζωή όπως οι πιγκουίνοι και οι πολικές αρκούδες.

Τι συνέβη στην Ανταρκτική;
Ο καύσωνας της Ανταρκτικής προκλήθηκε από ένα αργό, έντονο σύστημα υψηλής πίεσης που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Αυστραλίας, το οποίο μετέφερε τεράστιες ποσότητες θερμού αέρα και υγρασίας βαθιά στο εσωτερικό της Ανταρκτικής. Συνδυάστηκε με ένα πολύ έντονο σύστημα χαμηλής πίεσης στο εσωτερικό της ανατολικής Ανταρκτικής.
Για να κάνει τα πράγματα χειρότερα, η νεφοκάλυψη πάνω από το οροπέδιο των πάγων της Ανταρκτικής παγίδευσε τη θερμότητα που ακτινοβολεί από την επιφάνεια.
Δεδομένου ότι είναι φθινόπωρο στην Ανταρκτική, οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό της ηπείρου δεν ήταν αρκετά υψηλές για να λιώσουν οι παγετώνες και το κάλυμμα πάγου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σημειώθηκαν μεγάλες μεταβολές στη θερμοκρασία.
Για παράδειγμα, το Βοστόκ στη μέση του οροπεδίου πάγου σημείωσε προσωρινό υψηλό -17,7℃ (15℃ υψηλότερο από το προηγούμενο ρεκόρ των -32,6℃). Το Concordia , ο ιταλο-γαλλικός ερευνητικός σταθμός επίσης στο ψηλό οροπέδιο, γνώρισε την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει ποτέ για κάθε μήνα, η οποία ήταν περίπου 40℃ πάνω από τον μέσο όρο του Μαρτίου.

Η ιστορία είναι πολύ διαφορετική στην ακτή καθώς έπεσε βροχή, κάτι που δεν είναι πολύ συνηθισμένο για την ήπειρο.
Η βροχή οδηγήθηκε κυρίως από ένα ατμοσφαιρικό ποτάμι – μια στενή ζώνη υγρασίας που συλλέγεται από θερμούς ωκεανούς. Τα ατμοσφαιρικά ποτάμια βρίσκονται στις παρυφές συστημάτων χαμηλής πίεσης και μπορούν να μετακινήσουν μεγάλες ποσότητες νερού σε τεράστιες αποστάσεις, σε κλίμακες μεγαλύτερες από τις ηπείρους.
Παρά τη σπανιότητά τους, τα ατμοσφαιρικά ποτάμια συμβάλλουν σημαντικά στα στρώματα πάγου της ηπείρου, καθώς ρίχνουν σχετικά μεγάλες ποσότητες χιονιού. Όταν οι επιφανειακές θερμοκρασίες ανεβαίνουν πάνω από το μηδέν, πέφτει βροχή και όχι χιόνι πάνω από την Ανταρκτική.
Την περασμένη Δευτέρα (14 Μαρτίου) οι θερμοκρασίες του αέρα στον σταθμό Casey της Αυστραλίας έφτασαν στο μέγιστο -1,9℃. Δύο μέρες αργότερα, έμοιαζαν περισσότερο με θερμοκρασίες στα μέσα του καλοκαιριού, φτάνοντας στο νέο μέγιστο 5,6℃ του Μαρτίου, που θα λιώσει τον πάγο.
Αυτός είναι ο δεύτερος καύσωνας στο σταθμό Casey μέσα σε δύο χρόνια . Τον Φεβρουάριο του 2020, ο Casey σημείωσε 9,2℃, ακολουθούμενο από ένα συγκλονιστικό υψηλό των 18,3℃ στην Ανταρκτική Χερσόνησο.
Διαβάστε περισσότερα: Ανατομία ενός καύσωνα: πώς η Ανταρκτική κατέγραψε 20,75°C την ημέρα τον περασμένο μήνα
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την άγρια ζωή;
Οι πιγκουίνοι Adélie, που ζουν σε ολόκληρη την ακτογραμμή της Ανταρκτικής, ολοκλήρωσαν πρόσφατα την καλοκαιρινή τους αναπαραγωγή. Αλλά ευτυχώς, οι νεοσσοί πιγκουίνων Adélie είχαν ήδη φύγει για τη θάλασσα για να αρχίσουν να κυνηγούν μόνα τους για φαγητό, οπότε ο καύσωνας δεν τους επηρέασε.
Η βροχή μπορεί να επηρέασε την τοπική φυτική ζωή, όπως τα βρύα , ειδικά καθώς βρίσκονταν στην ετήσια φάση της αποξήρανσής τους για το χειμώνα. Αλλά δεν θα ξέρουμε αν υπάρχει ζημιά στα φυτά μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, όταν θα μπορέσουμε να επισκεφτούμε ξανά τα βρύα.

Τι γίνεται με την Αρκτική;
Παρόμοιο καιρικό μοτίβο σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αρκτική. Ένα έντονο σύστημα χαμηλής πίεσης άρχισε να σχηματίζεται στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένας ατμοσφαιρικός ποταμός σχηματίστηκε στη συμβολή του με ένα παρακείμενο σύστημα υψηλής πίεσης.
Αυτό το μοτίβο καιρού διοχέτευσε ζεστό αέρα στον αρκτικό κύκλο. Το Svalbald, στη Νορβηγία, κατέγραψε νέα μέγιστη θερμοκρασία 3,9℃ .
Οι αμερικανοί ερευνητές ονόμασαν το σύστημα χαμηλής πίεσης « κυκλώνα βομβών » επειδή σχηματίστηκε τόσο γρήγορα, υποβάλλοντας την απολαυστική ονομασία «βομβογένεση».

Οι συνθήκες του χειμερινού θαλάσσιου πάγου φέτος ήταν ήδη πολύ χαμηλές και στην ξηρά σημειώθηκαν πρόσφατες βροχοπτώσεις που έσπασαν το ρεκόρ σε ολόκληρη τη Γροιλανδία .
Εάν οι θερμές συνθήκες κάνουν τον θαλάσσιο πάγο να σπάσει νωρίτερα από το κανονικό, θα μπορούσε να έχει τρομερές επιπτώσεις για πολλά ζώα. Για παράδειγμα, ο θαλάσσιος πάγος είναι ένας κρίσιμος βιότοπος για τις πολικές αρκούδες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κυνηγούν φώκιες και να ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις.

Πολλοί άνθρωποι ζουν στην Αρκτική, συμπεριλαμβανομένων των ιθαγενών της Αρκτικής, και γνωρίζουμε ότι η απώλεια θαλάσσιου πάγου διαταράσσει το κυνήγι και τις πολιτιστικές πρακτικές.
Επιπλέον, το μετεωρολογικό σύστημα κυκλώνων βόμβας έφερε χαοτικό καιρό σε πολλές κατοικημένες περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου. Στη βόρεια Νορβηγία, για παράδειγμα, τα λουλούδια άρχισαν να ανθίζουν νωρίς λόγω τριών εβδομάδων ασυνήθιστα ζεστού καιρού.
Προάγγελος για το μέλλον
Η μοντελοποίηση υποδηλώνει ότι τα κλιματικά πρότυπα μεγάλης κλίμακας γίνονται πιο μεταβλητά. Αυτό σημαίνει ότι αυτός ο φαινομενικά μεμονωμένος καύσωνας μπορεί να είναι προάγγελος για το μέλλον υπό την κλιματική αλλαγή.
Συγκεκριμένα, η Αρκτική θερμαίνεται δύο φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό συμβαίνει επειδή ο θαλάσσιος πάγος που λιώνει αποκαλύπτει περισσότερο ωκεανό από κάτω και ο ωκεανός απορροφά περισσότερη θερμότητα καθώς είναι πιο σκοτεινό.
Στην πραγματικότητα, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) προβλέπει ότι ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής θα συνεχίσει την τρέχουσα υποχώρηση του, με καλοκαίρια χωρίς πάγους πιθανά μέχρι τη δεκαετία του 2050.
Το μέλλον της Ανταρκτικής φαίνεται εξίσου ανησυχητικό. Η IPCC διαπιστώνει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη μεταξύ 2℃ και 3℃ αυτόν τον αιώνα θα έβλεπε το Πάγο της Δυτικής Ανταρκτικής να χάνεται σχεδόν εντελώς . Η μείωση των παγκόσμιων εκπομπών στο καθαρό μηδέν όσο το δυνατόν γρηγορότερα θα βοηθήσει στην αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Διαβάστε περισσότερα: Κάθε τουρίστας της Ανταρκτικής λιώνει αποτελεσματικά 83 τόνους χιονιού – νέα έρευνα
Πηγή: theconversation-com
Δείτε και αυτά:
Αυτή η οπτικοποίηση δείχνει μηνιαίες ανωμαλίες της παγκόσμιας θερμοκρασίας (μεταβολές από έναν μέσο όρο) μεταξύ των ετών 1880 και 2021. Τα λευκά και τα μπλε υποδηλώνουν ψυχρότερες θερμοκρασίες, ενώ τα πορτοκαλί και τα κόκκινα δείχνουν θερμότερες θερμοκρασίες. Όπως μπορείτε να δείτε, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί κυρίως από ανθρώπινες δραστηριότητες καθώς προχωρά ο χρόνος.
Αυτές οι θερμοκρασίες βασίζονται σε δεδομένα από το Goddard Institute for Space Studies (GISS) της NASA. Οι ανωμαλίες ορίζονται σε σχέση με μια βασική περίοδο από το 1951 έως το 1980. Το αρχείο δεδομένων που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία αυτής της απεικόνισης είναι προσβάσιμο εδώ: data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v4/GLB.Ts+dSST.csv.
Η «σπείρα του κλίματος» είναι μια οπτικοποίηση που σχεδιάστηκε από τον επιστήμονα για το κλίμα Ed Hawkins από το Εθνικό Κέντρο για την Επιστήμη της Ατμόσφαιρας, Πανεπιστήμιο του Reading: https://www.climate-lab-book.ac.uk/sp…. Οπτικοποιήσεις σπειροειδών κλίματος έχουν διανεμηθεί ευρέως
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνδέεται με την κλιματική κρίση με πολλούς τρόπους…