Γέμισε η Μεσόγειος κορμιά μεταναστών όμως η Ευρώπη δεν συγκινείται!

Της Βίκυ Καπετανοπούλου
Άλλη μια απίστευτη τραγωδία εκτυλίχθηκε ανοιχτά της Λιβύης το Σαββατοκύριακο με απολογισμό σχεδόν 100 νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες, από εκείνους που έχουν… λάθος χρώμα δέρματος ή θρησκεία για τις χώρες της Ε.Ε. που δείχνουν ανθρωπιά μόνο στους Ουκρανούς.

«Περισσότεροι από 90 άνθρωποι πέθαναν σε μια ακόμα τραγωδία στη Μεσόγειο. Η Ευρώπη έχει αποδείξει την ικανότητά της να φιλοξενήσει γενναιόδωρα και αποτελεσματικά 4 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία. Πρέπει τώρα επειγόντως να εξετάσει πώς να το εφαρμόσει αυτό σε άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που χτυπούν τις πόρτες της, όντας σε κίνδυνο».

Το δραματικό τουίτ του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, μετά το νέο ναυάγιο προσφύγων και μεταναστών ανοιχτά της Λιβύης το Σαββατοκύριακο -ένα από τα πλέον πολύνεκρα των τελευταίων χρόνων- δεν φάνηκε να συγκινεί κανέναν από τους ηγέτες της Ε.Ε. και των κρατών-μελών της, που τόσο κόπτονται εσχάτως για το καλό εκατομμυρίων Ουκρανών προσφύγων.

Την ίδια ώρα βέβαια είναι συνένοχοι για το ατέρμονο ανθρωπιστικό αίσχος στη Λιβύη, με τα δύο τους μέτρα και τα δύο τους σταθμά να καταδεικνύονται από τον χρόνιο στρουθοκαμηλισμό και την παγερή αδιαφορία τους μπροστά στις φρικαλεότητες που υφίστανται δεκάδες χιλιάδες επίδοξοι αιτούντες άσυλο από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή στα στρατόπεδα-κολαστήρια της βορειοαφρικανικής χώρας, όπου επαναπροωθούνται μαζικά από τη λιβυκή ακτοφυλακή για να μην μπορέσουν ποτέ να φτάσουν στις ακτές της «πολιτισμένης» Ευρώπης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, πάνω από 3.000 άνθρωποι φέτος και περισσότεροι από 32.000 πέρσι έχουν αναχαιτιστεί στην κεντρική Μεσόγειο και έχουν επιστραφεί διά της βίας από Λίβυους ακτοφύλακες σε αποτρόπαια κέντρα κράτησης όπου βασιλεύουν χρόνια τώρα ο απόλυτος τρόμος, τα βασανιστήρια, οι ξυλοδαρμοί, οι βιασμοί, η πείνα, οι εκβιασμοί για λύτρα, οι αγοραπωλησίες σκλάβων, οι δολοφονίες.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχει αναθέσει σε ομάδα πραγματογνωμόνων να διερευνήσει κατά πόσον όλα αυτά συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου – ενδεχόμενο που άφησαν ορθάνοιχτο οι ερευνητές σε έκθεσή τους τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς έχουν ήδη βρει σχετικά αποδεικτικά στοιχεία. Τελευταία μάλιστα εξετάζουν καταγγελίες για μαζικούς τάφους σε κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών στη βορειοδυτική πόλη Μπάνι Γουαλίντ, αλλά και σε άλλες τοποθεσίες.

Είναι τόσο απάνθρωπα όσα συμβαίνουν ώστε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας να ανακοινώσει πριν από μια βδομάδα πως ο γερμανικός στρατός δεν θα συμμετέχει πλέον στην εκπαίδευση της λιβυκής ακτοφυλακής, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατιωτικής επιχείρησης Ειρήνη, αφού «η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί προσώρας να δικαιολογήσει» τη συνέχιση της αποστολής λόγω «της επανειλημμένως απαράδεκτης συμπεριφοράς» Λίβυων ακτοφυλάκων «προς πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και προς μη κυβερνητικές οργανώσεις», όπως η γερμανική Sea-Eye: από τις ελάχιστες ΜΚΟ που εξακολουθούν να διασώζουν ανθρώπους στην κεντρική Μεσόγειο.

Εν μέσω κατακραυγής από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την απουσία διασώσεων στο πλαίσιο της επιχείρησης Ειρήνη, παρά τα πλωτά και εναέρια μέσα χωρών της Ε.Ε. που διατίθενται για την επιτήρηση αυτής της άκρως επικίνδυνης θαλάσσιας περιοχής -με επίκεντρο όμως το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και όχι τις ανθρώπινες ζωές-, εμπιστευτική έκθεση του επικεφαλής της επιχείρησης Ειρήνη, στην οποία απέκτησε πρόσβαση το Associated Press νωρίτερα φέτος, αναγνωρίζει μεν «την υπέρμετρη χρήση βίας» από τη λιβυκή ακτοφυλακή. Ζητά ωστόσο να συνεχιστούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαίδευσης των μελών της…

Πηγή: efsyn.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s