11 πρώην Ιταλοί πολεμικοί ανταποκριτές γράφουν ενάντια στις πληροφορίες για την Ουκρανία
Του Θεόδωρου Ανδρεάδη – Συγγελλάκη

Με ανοιχτή επιστολή τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο και σε σειρά εφημερίδων, έντεκα γνωστοί Ιταλοί πολεμικοί ανταποκριτές -οι οποίοι είχαν ζήσει και μεταδώσει αποκλειστικές ειδήσεις από τους πολέμους του Βιετνάμ, του Περσικού Κόλπου και της πρώην Γιουγκοσλαβίας- κατακρίνουν τον τρόπο με τον οποίο καλύπτεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Πρόκειται για καταξιωμένους δημοσιογράφους οι οποίοι δούλεψαν, μεταξύ άλλων, στο Rai, στις εφημερίδες Corriere della Sera και La Repubblica, στον δημοσιογραφικό όμιλο Μπερλουσκόνι και στο πρακτορείο ειδήσεων Ansa.
«Διαβάζοντας τις εφημερίδες και βλέποντας τα δελτία ειδήσεων όπου παρουσιάζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, αντιληφθήκαμε ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι κάτι κινείται προς λάθος κατεύθυνση», γράφουν οι Ιταλοί απεσταλμένοι και προσθέτουν: «Εχουμε πλημμυρίσει από ειδήσεις, αλλά στον τρόπο με τον οποίο τις παρουσιάζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι δύο πλευρές διαχωρίζονται, χωρίς κριτική προσέγγιση, σε καλούς και κακούς. Ή μάλλον σε κάλλιστους και χείριστους».
Σύμφωνα με τους πολύπειρους ανταποκριτές, στη φάση αυτή «θεωρείται αξιόπιστη μόνον η κυρίαρχη σκέψη και όποιος δεν σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο, χαρακτηρίζεται αμέσως αρνητικά, ως φίλος του Πούτιν και, κατά κάποιον τρόπο, ως συνυπεύθυνος των σφαγών στην Ουκρανία». Υπογραμμίζουν, δε, ότι κατά την άποψή τους «δεν είναι έτσι», διότι «πρέπει να καταλάβουμε ότι ο πόλεμος κρύβει ανομολόγητα συμφέροντα και ότι η αποκάλυψή τους στο ευρύ κοινό αποφεύγεται». Κατά συνέπεια «η προπαγάνδα έχει μόνο ένα θύμα: τη δημοσιογραφία», λένε οι δημοσιογράφοι.
Με ευθεία αναφορά στον Βλαντιμίρ Πούτιν, οι Βάνα Βανουτσίνι, Αλμπέρτο Νέγκρι, Τόνι Καπουότσο και άλλοι οκτώ Ιταλοί συνάδελφοι προσθέτουν χαρακτηριστικά: «Είναι ο άνθρωπος που προκάλεσε πόνο και θάνατο εκτοξεύοντας πυραύλους. Βεβαίως. Αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε: Είναι ο μόνος υπεύθυνος; Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της, αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε και πώς προκλήθηκε ο πόλεμος αυτός. Δεν μπορούμε να παραθέσουμε επιφανειακές αιτίες, μια υποτιθέμενη τρέλα του Πούτιν».
Οι υπογράφοντες την ανοιχτή έκκληση θεωρούν, επίσης, ότι «τα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να προτείνουν σπαρακτικές ιστορίες θανάτου και πόνου, οι οποίες εντυπωσιάζουν βαθιά την κοινή γνώμη και την προετοιμάζουν σε μια τρομερά επικίνδυνη εξοπλιστική κούρσα -μέχρι το 2% του ΑΕΠ- με αναπόφευκτη συρρίκνωση των κονδυλίων που καλύπτουν τις διάφορες κοινωνικές ανάγκες».
«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του πολέμου φαίνεται πως μας ώθησε στο να περιθωριοποιήσουμε τις αρχές εκείνες ανοχής με τις οποίες θα έπρεπε να λειτουργεί η πληροφόρηση σε φιλελεύθερες και δημοκρατικές κοινωνίες σαν τις δικές μας», καταλήγει η επιστολή των Ιταλών πολεμικών ανταποκριτών.
Όλη η ανοικτή επιστολή:
Πολεμικοί ανταποκριτές,1 Απριλίου 2022
Κοιτώντας τις τηλεοράσεις και διαβάζοντας τις εφημερίδες που μιλούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καταλάβαμε ότι κάτι δεν λειτουργεί, ότι κάτι κινείται μάλλον άσχημα .
Είμαστε ή υπήρξαμε πολεμικοί ανταποκριτές στις πιο ανόμοιες χώρες, βρεθήκαμε κάτω από βόμβες, κάποιοι από τους συναδέλφους και τους φίλους μας έπεσαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, ήμασταν κοντά σε ανθρώπους που διαλύθηκαν από εκρήξεις, συλλέξαμε τραυματίες και γίναμε μάρτυρες καταστροφή πόλεων και χωριών.
Φωτογραφίσαμε πλήθη που δραπετεύουν, είδαμε παιδιά να ξεσκίζονται από νάρκες. Βρήκαμε φωτογραφίες παιδιών στριμωγμένων στα πορτοφόλια κάποιου σκοτωμένου στρατιώτη. Μερικοί από εμάς απήχθησαν, κάποιος άλλος μετά βίας γλίτωσε βγαίνοντας από το αυτοκίνητό του δευτερόλεπτα πριν διαλυθεί από μια βόμβα.
Εδώ, έχουμε δει πραγματικά τον πόλεμο και από μέσα.
Ακριβώς για αυτόν τον λόγο δεν μας αρέσει ο τρόπος με τον οποίο αντιπροσωπεύεται η σύγκρουση στην Ουκρανία σήμερα, η πρώτη μεγάλης εμβέλειας της προηγμένης εποχής του διαδικτύου.
Πλημμυρίζουμε από ειδήσεις αλλά στην εκπροσώπηση των ΜΜΕ οι εμπόλεμοι χωρίζονται άκριτα σε καλούς και κακούς. Πράγματι πολύ καλό και πολύ κακό. Αλλά δεν είναι έτσι. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο πόλεμος κινεί ανείπωτα συμφέροντα που αποφεύγεται να αποκαλυφθούν στο ευρύ κοινό.
Πλημμυρισμένοι από ειδήσεις, είπαμε, αλλά κανείς δεν επαληθεύει αυτή την είδηση . Τα μέσα ενημέρωσης έχουν δώσει μεγάλη κάλυψη στη σφαγή στο θέατρο της Μαριούπολης αλλά κανείς δεν μπόρεσε να εξακριβώσει τι πραγματικά συνέβη. Τις επόμενες μέρες, ο ίδιος ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε ότι γνώριζε μόνο ένα θύμα. Άλλες πηγές έκαναν λόγο για δύο νεκρούς και κάποιους τραυματίες. Όμως η σφαγή στο θέατρο, που θεωρείται δεδομένη από τα ΜΜΕ, έχει χτυπήσει την κοινή γνώμη στην καρδιά και στο στομάχι.
Η προπαγάνδα έχει μόνο ένα θύμα: τη δημοσιογραφία .
Ας διευκρινίσουμε: κανείς εδώ δεν ισχυρίζεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ένα πράο αρνί. Είναι αυτός που ξεκίνησε τον πόλεμο και εισέβαλε βάναυσα στην Ουκρανία. Είναι αυτός που εκτόξευσε βλήματα προκαλώντας πόνο και θάνατο. Σίγουρος. Αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε: αλλά είναι ο μόνος υπεύθυνος;
Τα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να μας προσφέρουν οδυνηρές ιστορίες πόνου και θανάτου που επηρεάζουν βαθιά την κοινή γνώμη και την προετοιμάζουν για έναν αναπόφευκτο αγώνα αγώνα προς έναν πολύ επικίνδυνο αγώνα επανεξοπλισμού. Όσο για την Ιταλία, αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για να φθάσει το 2 τοις εκατό του ΑΕΠ.
Μια επένδυση αυτού του μεγέθους στο στρατιωτικό κόστος θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μείωση των δαπανών που προορίζονται για την ευημερία του πληθυσμού .
Η πολεμική έκτακτη ανάγκη φαίνεται ότι μας έκανε να παραμερίσουμε τις αρχές της ανεκτικότητας που θα έπρεπε να ενημερώσουν φιλελεύθερες δημοκρατικές κοινωνίες όπως η δική μας. Μόνο μια κυρίαρχη σκέψη πιστώνεται και όσοι δεν σκέφτονται έτσι χαρακτηρίζονται ως φίλοι του Πούτιν και ως εκ τούτου, κατά κάποιο τρόπο, είναι συνυπεύθυνοι για τις σφαγές στην Ουκρανία.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με την Ουκρανία και τον λαό της, αλλά αναρωτιόμαστε γιατί και πώς γεννήθηκε αυτός ο πόλεμος. Δεν μπορούμε να απορρίψουμε βιαστικά τα κίνητρα με μια υποτιθέμενη τρέλα του Πούτιν.
Δυστυχώς, σημειώνουμε ότι τα περισσότερα ΜΜΕ (ειδικά τα μεγαλύτερα και πιο διαδεδομένα) στερούνται βαθιάς ανάλυσης για το τι συμβαίνει και, κυρίως, για το γιατί συνέβη.
Αυτό δεν συμβαίνει επειδή η Ρωσία και ο δικτάτορας Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να απαλλάσσονται από τις ευθύνες τους, αλλά επειδή μόνο με την κατανόηση και την ανάλυση αυτού του τρομερού πολέμου σε βάθος μπορούμε να αποτρέψουμε μια σύγκρουση αυτού του είδους να επαναληφθεί στο μέλλον.
Massimo Alberizzi ex Corriere della Sera
Remigio Benni ex Ansa
Giampaolo Cadalanu – Republic
Tony Capuozzo ex TG 5
Renzo Cianfanelli Corriere della Sera Cristano
Laruffa Φωτορεπόρτερ
Αλμπέρτο Νέγκρι ex Sole 24 ώρες
Giovanni Porzio ex The
RifestenauCl . ex Time Vanna Vannuccini Πρώην Δημοκρατία Angela Virdò ex Ansa »
Πηγές:
www.efsyn.gr
Δείτε και αυτά: