Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνέντευξη με τους ειρηνιστές Oleg Bodrov (Ρωσία) και Yurii Sheliazhenko (Ουκρανία)

Επιμέλεια δημοσίευσης: Γιώργος Μεριζιώτης

Συνέντευξη που δημοσιεύεται στο site http://www.ipb.org του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης (IPB) που είναι αφιερωμένο στο όραμα ενός κόσμου χωρίς πόλεμο. (*)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνέντευξη με τους ειρηνιστές Oleg Bodrov (Ρωσία) και Yurii Sheliazhenko (Ουκρανία)

Μπορείτε να συστηθείτε εν συντομία;

Oleg Bodrov : Είμαι ο Oleg Bodrov, φυσικός, οικολόγος και πρόεδρος του Δημόσιου Συμβουλίου για τη Νότια Ακτή του Κόλπου της Φινλανδίας, Αγία Πετρούπολη. Η προστασία του περιβάλλοντος, η πυρηνική ασφάλεια και η προώθηση της ειρήνης ήταν οι κύριες κατευθύνσεις της δουλειάς μου τα τελευταία 40 χρόνια. Σήμερα, νιώθω μέρος της Ουκρανίας: η γυναίκα μου είναι κατά το ήμισυ Ουκρανή, ο πατέρας της είναι από τη Μαριούπολη. Οι φίλοι και οι συνάδελφοί μου είναι οικολόγοι από το Κίεβο, το Χάρκοβο, το Ντνίπρο, το Κονοτόπ, το Λβιβ. Ασκούμαι στην αναρρίχηση, στις αναβάσεις με ένωνε σχοινί ασφαλείας με την Άννα Π. από το Χάρκοβο. Ο πατέρας μου, που συμμετείχε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τραυματίστηκε τον Ιανουάριο του 1945 και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο στο Ντνεπροπετρόβσκ.

Yurii Sheliazhenko : Το όνομά μου είναι Yurii Sheliazhenko, είμαι ερευνητής, εκπαιδευτικός και ακτιβιστής της ειρήνης από την Ουκρανία. Οι τομείς της εξειδίκευσής μου είναι η διαχείριση συγκρούσεων, η νομική και πολιτική θεωρία και ιστορία. Επιπλέον, είμαι Εκτελεστικός Γραμματέας του Ουκρανικού Κινήματος Ειρήνης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Γραφείου Αντιρρήσεων Συνείδησης (EBCO) καθώς και του World BEYOND War (WBW).

Μπορείτε να περιγράψετε πώς βλέπετε την τρέχουσα κατάσταση;

Oleg Bodrov : Την απόφαση για τη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ουκρανίας έλαβε ο Πρόεδρος της Ρωσίας. Την ίδια στιγμή, οι Ρώσοι πολίτες, κρίνοντας από δημοσιεύματα ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, πίστευαν ότι ο πόλεμος με την Ουκρανία ήταν κατ’ αρχήν αδύνατος!

Γιατί συνέβη αυτό; Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η αντι-ουκρανική προπαγάνδα μεταδίδεται καθημερινά σε όλα τα δημόσια ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια. Μίλησε για την αδυναμία και τη μη δημοτικότητα των Ουκρανών προέδρων, των εθνικιστών που εμποδίζουν την προσέγγιση με τη Ρωσία, για την επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία θεωρείται από τον Πρόεδρο της Ρωσίας ως έδαφος ιστορικά μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Η εισβολή στην Ουκρανία, εκτός από τους θανάτους χιλιάδων ανθρώπων, έχει αυξήσει τους κινδύνους της παγκόσμιας υποβάθμισης. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πραγματοποιούνται στην περιοχή όπου βρίσκονται οι πυρηνικοί σταθμοί. Η τυχαία επίδραση των οβίδων στους πυρηνικούς σταθμούς είναι πιο επικίνδυνη από τη χρήση ατομικών όπλων.

Yurii Sheliazhenko : Η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί μέρος μιας μακράς ιστορίας σχέσεων και εχθροπραξιών μεταξύ των δύο εθνών, καθώς και της μακροχρόνιας παγκόσμιας σύγκρουσης μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Για να το κατανοήσουμε πλήρως, πρέπει να θυμηθούμε την αποικιοκρατία, τον ιμπεριαλισμό, τον Ψυχρό Πόλεμο, τη «νεοφιλελεύθερη» ηγεμονία και την άνοδο των λεγόμενων ανελεύθερων ηγεμονισμών.

Μιλώντας για τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, το κρίσιμο πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε σε αυτόν τον άσεμνο αγώνα μεταξύ μιας αρχαϊκής ιμπεριαλιστικής εξουσίας και ενός αρχαϊκού εθνικιστικού καθεστώτος είναι ο ξεπερασμένος χαρακτήρας τόσο των πολιτικών όσο και των μιλιταριστικών πολιτισμών: και οι δύο χώρες έχουν στρατολογία και ένα μοντέλο στρατιωτικής πατριωτικής εκπαίδευσης αντί για πολιτική εκπαίδευση. Αυτός είναι ο λόγος που οι πολεμοκάπηλοι και στις δύο πλευρές αποκαλούν ο ένας τον άλλον Ναζί. Διανοητικά, εξακολουθούν να ζουν στον κόσμο του «Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου» της ΕΣΣΔ ή του «Απελευθέρωσης της Ουκρανίας» και πιστεύουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να ενωθούν γύρω από τον ανώτατο διοικητή τους για να συντρίψουν τον υπαρξιακό τους εχθρό, αυτούς τους χιτλερικούς ή ό,τι δεν είναι καλύτερο, αυτούς τους σταλινικούς, στον ρόλο των οποίων βλέπουν εκπληκτικά έναν γειτονικό λαό.

Υπάρχουν ιδιαιτερότητες σε αυτή τη σύγκρουση για τις οποίες το δυτικό κοινό δεν είναι ή ελάχιστα ενημερωμένο;

Yurii Sheliazhenko : Ναι, σίγουρα. Η ουκρανική διασπορά στην Αμερική αυξήθηκε σημαντικά μετά τους δύο παγκόσμιους πολέμους. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αμερικανικές και δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών στρατολόγησαν πράκτορες από αυτή τη διασπορά για να χρησιμοποιήσουν εθνικιστικά αισθήματα για να υποκινήσουν τον αποσχισμό στην ΕΣΣΔ, και ορισμένοι Ουκρανοί έγιναν πλούσιοι ή ακολούθησαν καριέρα στην πολιτική και την πολιτική. λόμπι έχει εμφανιστεί με δεσμούς με την Ουκρανία και παρεμβατικές φιλοδοξίες. Όταν έπεσε η ΕΣΣΔ και η Ουκρανία κέρδισε την ανεξαρτησία, η δυτική διασπορά συμμετείχε ενεργά στην οικοδόμηση του έθνους.

Υπάρχουν αντιπολεμικές δραστηριότητες στη Ρωσία και αν ναι, πώς είναι;

Oleg Bodrov: Αντιπολεμικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αγία Πετρούπολη, στη Μόσχα και σε δεκάδες μεγάλες ρωσικές πόλεις. Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι απλώς βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν τη διαφωνία τους. Η πιο δημοφιλής κατηγορία συμμετεχόντων είναι αυτή των νέων. Περισσότεροι από 7.500 φοιτητές, προσωπικό και απόφοιτοι του παλαιότερου πανεπιστημίου της Ρωσίας, του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας, υπέγραψαν αίτηση κατά του πολέμου. Οι φοιτητές θέλουν να βλέπουν τους εαυτούς τους ως μέρος ενός ελεύθερου δημοκρατικού κόσμου, τον οποίο θα μπορούσαν να στερηθούν λόγω των απομονωτικών πολιτικών του προέδρου. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι η Ρωσία διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για ζωή και ατομικά όπλα που θα την προστατεύσουν, ακόμη και σε περίπτωση χωρισμού, από τον υπόλοιπο κόσμο.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο 220 χιλιάδες Ρώσοι έχουν υπογράψει την αναφορά «ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ». Μικρές συγκεντρώσεις «ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ» και «ΕΝΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΩΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ» πραγματοποιούνται καθημερινά στην Αγία Πετρούπολη και σε άλλες ρωσικές πόλεις. Ταυτόχρονα, οι υπάλληλοι του Ινστιτούτου Ατομικής Ενέργειας που φέρει το όνομα του Kurchatov στη Μόσχα «υποστήριξαν πλήρως την απόφαση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας να διεξαγάγει ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στο έδαφος της Ουκρανίας. Και αυτό δεν είναι το μόνο παράδειγμα υποστήριξης της επιθετικότητας. Οι συνάδελφοί μου από το κίνημα για το περιβάλλον και την ειρήνη και εγώ είμαστε πεπεισμένοι ότι το μέλλον μας έχει καταστραφεί στη Ρωσία και την Ουκρανία. Μικρές συγκεντρώσεις «ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ» και «ΕΝΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΩΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ» πραγματοποιούνται καθημερινά στην Αγία Πετρούπολη και σε άλλες ρωσικές πόλεις.

Ταυτόχρονα, οι υπάλληλοι του Ινστιτούτου Ατομικής Ενέργειας που φέρει το όνομα του Kurchatov στη Μόσχα «υποστήριξαν πλήρως την απόφαση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας να διεξαγάγει ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στο έδαφος της Ουκρανίας. Και αυτό δεν είναι το μόνο παράδειγμα υποστήριξης της επιθετικότητας. Οι συνάδελφοί μου από το κίνημα για το περιβάλλον και την ειρήνη και εγώ είμαστε πεπεισμένοι ότι το μέλλον μας έχει καταστραφεί στη Ρωσία και την Ουκρανία. Μικρές συγκεντρώσεις «ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ» και «ΕΝΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΩΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ» πραγματοποιούνται καθημερινά στην Αγία Πετρούπολη και σε άλλες ρωσικές πόλεις. Ταυτόχρονα, οι υπάλληλοι του Ινστιτούτου Ατομικής Ενέργειας που φέρει το όνομα του Kurchatov στη Μόσχα «υποστήριξαν πλήρως την απόφαση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας να διεξαγάγει ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στο έδαφος της Ουκρανίας. Και αυτό δεν είναι το μόνο παράδειγμα υποστήριξης της επιθετικότητας.

Οι συνάδελφοί μου από το κίνημα για το περιβάλλον και την ειρήνη και εγώ είμαστε πεπεισμένοι ότι το μέλλον μας έχει καταστραφεί στη Ρωσία και την Ουκρανία. Οι υπάλληλοι του Ινστιτούτου Ατομικής Ενέργειας που πήρε το όνομά του από τον Κουρτσάτοφ στη Μόσχα «υποστήριξαν πλήρως την απόφαση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας να διεξαγάγει ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στο έδαφος της Ουκρανίας. Και αυτό δεν είναι το μόνο παράδειγμα υποστήριξης της επιθετικότητας. Οι συνάδελφοί μου από το κίνημα για το περιβάλλον και την ειρήνη και εγώ είμαστε πεπεισμένοι ότι το μέλλον μας έχει καταστραφεί στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Οι υπάλληλοι του Ινστιτούτου Ατομικής Ενέργειας που πήρε το όνομά του από τον Κουρτσάτοφ στη Μόσχα «υποστήριξαν πλήρως την απόφαση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας να διεξαγάγει ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στο έδαφος της Ουκρανίας. Και αυτό δεν είναι το μόνο παράδειγμα υποστήριξης της επιθετικότητας. Οι συνάδελφοί μου από το κίνημα για το περιβάλλον και την ειρήνη και εγώ είμαστε πεπεισμένοι ότι το μέλλον μας έχει καταστραφεί στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Είναι η ειρήνη με τη Ρωσία θέμα συζήτησης στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή;

Γιούρι Σελιαζένκο: Ναι, είναι ένα ερώτημα που τίθεται, δεν υπάρχει αμφιβολία. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι εξελέγη το 2019 με τις υποσχέσεις του να τερματίσει τον πόλεμο και να μεσολαβήσει για την ειρήνη, αλλά αθέτησε αυτές τις υποσχέσεις και άρχισε να πατά τα φιλορωσικά μέσα ενημέρωσης και την αντιπολίτευση στην Ουκρανία, κινητοποιώντας ολόκληρο τον πληθυσμό για τον πόλεμο με τη Ρωσία. Αυτό συνέπεσε με την εντατικοποίηση της ΝΑΤΟϊκής στρατιωτικής βοήθειας και των πυρηνικών ασκήσεων. Ο Πούτιν ξεκίνησε τις δικές του πυρηνικές ασκήσεις και ζήτησε από τη Δύση εγγυήσεις ασφαλείας, πρώτα από όλα τη μη ευθυγράμμιση της Ουκρανίας. Αντί να δώσει τέτοιες εγγυήσεις, η Δύση στήριξε την ουκρανική στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς, όπου κορυφώθηκαν οι παραβιάσεις της εκεχειρίας και όπου, τις ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή,

Ποια είναι η έκταση της αντίστασης κατά της ειρήνης και της μη βίαιης δράσης στη χώρα σας;

Oleg Bodrov: Στη Ρωσία, όλα τα ανεξάρτητα δημοκρατικά μέσα έχουν κλείσει και έχουν σταματήσει να λειτουργούν. Η πολεμική προπαγάνδα μεταδίδεται σε όλα τα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια. Το Facebook και το Instagram είναι αποκλεισμένα. Αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου, ψηφίστηκαν νέοι νόμοι κατά των ψεύτικων ειδήσεων και «κατά της απαξίωσης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων που διεξάγουν ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία». Όλες οι απόψεις που εκφράζονται δημόσια και έρχονται σε αντίθεση με όσα λέγονται στα επίσημα μέσα ενημέρωσης θεωρούνται fake news. Οι ποινές κυμαίνονται από βαρύ πρόστιμο δεκάδων χιλιάδων ρούβλια έως φυλάκιση έως και 15 ετών. Ο πρόεδρος ανακοίνωσε αγώνα ενάντια στους «προδότες του έθνους» που εμποδίζουν την υλοποίηση των ουκρανικών σχεδίων του. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζει να εκχωρεί το καθεστώς του «ξένου πράκτορα» σε περιβαλλοντικές οργανώσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνεργάζονται με εταίρους από άλλες χώρες. Ο φόβος της καταστολής γίνεται σημαντικός παράγοντας της ζωής στη Ρωσία.

Πώς μοιάζει η δημοκρατία στην Ουκρανία; Υπάρχουν παραλληλισμοί;

Γιούρι Σελιαζένκο: Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο Πούτιν ξεκίνησε τη βάναυση και παράνομη επίθεσή του με στόχο, όπως το θέτει, την αποναζοποίηση και την αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Ρωσία και η Ουκρανία γίνονται όλο και πιο στρατιωτικοποιημένες και ναζιστικές, και κανείς δεν είναι έτοιμος να το αλλάξει αυτό. Οι λαϊκιστές κυβερνώντες αυταρχικοί και οι ομάδες τους και στις δύο χώρες επωφελούνται από τον πόλεμο, η δύναμή τους αυξάνεται και οι ευκαιρίες για προσωπικό κέρδος είναι άφθονες. Τα ρωσικά γεράκια εκμεταλλεύονται τη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας, γιατί σημαίνει στρατιωτική κινητοποίηση και όλοι οι δημόσιοι πόροι βρίσκονται πλέον στα χέρια τους. Στη Δύση, το συγκρότημα στρατιωτικής παραγωγής έχει διαφθείρει την κυβέρνηση και την κοινωνία των πολιτών, οι έμποροι του θανάτου έχουν επωφεληθεί πολύ από τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία: Η Thales (προμηθευτής πυραύλων Javelin στην Ουκρανία), η Raytheon (προμηθευτής πυραύλων Stinger) και η Lockheed Martin (διανομή αεριωθούμενων αεροσκαφών) έχουν δει τεράστιες αυξήσεις στα κέρδη και τη χρηματιστηριακή αξία. Και θέλουν να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη σκοτώνοντας και καταστρέφοντας.

Τι περιμένετε από τα ειρηνευτικά κινήματα στον κόσμο και από όλους τους ανθρώπους που αγαπούν την ειρήνη;

Oleg Bodrov : Είναι απαραίτητο οι συμμετέχοντες στο «Κίνημα για την ειρήνη» να ενωθούν με περιβαλλοντολόγους, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιπολεμικές, αντιπυρηνικές και άλλες ειρηνευτικές οργανώσεις. Οι συγκρούσεις πρέπει να επιλύονται με διαπραγματεύσεις και όχι με πόλεμο. Η ΕΙΡΗΝΗ είναι καλή για όλους μας!

Τι μπορεί να κάνει ένας ειρηνιστής για την ειρήνη όταν η χώρα του δέχεται επίθεση;

Yurii Sheliazhenko : Λοιπόν, πρώτα απ ‘όλα, ένας ειρηνιστής πρέπει να παραμείνει ειρηνιστής, να συνεχίσει να απαντά στη βία με μη βίαιες σκέψεις και πράξεις. Θα πρέπει να καταβάλλετε κάθε προσπάθεια για να αναζητήσετε και να υποστηρίξετε ειρηνικές λύσεις, να αντισταθείτε στην κλιμάκωση, να φροντίσετε την ασφάλεια των άλλων και τον εαυτό σας. Αγαπητοί φίλοι, σας ευχαριστώ που νοιάζεστε για την κατάσταση στην Ουκρανία. Ας χτίσουμε μαζί έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς στρατούς ή σύνορα, για την κοινή ειρήνη και ευτυχία της ανθρωπότητας.

*) Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε (ηλεκτρονικά) από τον Reiner Braun , Εκτελεστικό Διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης (IPB).

Πηγή: https://www.ipb.org/yesterdays-news

Στους δρόμους του Χάρκοβο, Ουκρανία-2022 – Bach Cello Suite no 5 in C minor BWV 1011, Prelude

Ονομάζομαι Denys Karachevtsev, είμαι τσελίστας και πολίτης του Χάρκοβο. Λατρεύω την ηρωική μου πόλη που τώρα παλεύει να επιβιώσει από τον πόλεμο. Πιστεύω βαθιά ότι μπορούμε να βοηθήσουμε. Πιστεύω ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε και να ξαναχτίσουμε την πόλη και τη χώρα μας όταν τελειώσει ο πόλεμος. Ξεκινάω το έργο μου I στους δρόμους του Χάρκοβο για να συγκεντρώσω κεφάλαια για ανθρωπιστική βοήθεια και αποκατάσταση της αρχιτεκτονικής της πόλης. Ελάτε να ενωθούμε για να αναβιώσουμε μαζί την πόλη μας!

Δείτε και αυτό:

Ο πόλεμος είναι έγκλημα: Δηλώσεις από τον Ουκρανό αντιρρησία συνειδήσεις  Yurii Sheliazhenko

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s