CΙΑ και Ουκρανοί ναζί: Μια σχέση 75 χρόνων

Σχόλιο – επιμέλεια δημοσίευσης: Γιώργος Μεριζιώτης

Σχόλιο:

Η δημοσίευση αυτή είναι σε 2 μέρη. Το 1ο μέρος  έχει τον τίτλο «Αφήστε τους να σκοτωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι»: Οι ρίζες του μιλιταρισμού των ΗΠΑ στη Ρωσία και σε όλο τον κόσμο», ασχολείται με την γενικότερη εξωτερική – επεμβατική πολιτική των ΗΠΑ αλλά και με το ουκρανικό ζήτημα.

Το 2ο μέρος έχει τον τίτλο «CΙΑ και Ουκρανοί ναζί : Μια σχέση 75 χρόνων» ασχολείται ( μια μικρή ιστοριογραφία)  με την συνεργασία των ουκρανικών ναζιστικών ομάδων  (πρώην συνεργατών των Γερμανών ναζί)  με την CΙΑ. Συνεργασία  που είχε σαν στόχο την δημιουργία προγεφυρωμάτων για την ανατροπή και απόσπαση της Ουκρανίας από την Σοβιετική Ένωση.

Είναι μια ιστορία λίγο πολύ άγνωστη γιατί και οι ίδιοι οι σοβιετικοί δεν ήθελαν να την αναδείξουν, να την κάνουν ευρέως γνωστή,  όπως και ότι υπήρχε ένα εθνικιστικό, προφασιστικό και μετά ναζιστικό κίνημα στην Σοβιετική Ουκρανία.

Φυσικά, η σημερινή ρωσική κρατική νομενκλατούρα με αρχηγό τον Πούτιν  χρησιμοποιεί ένα από τα επιχειρήματα αυτό της αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας, ως  προκάλυμμα για την εισβολή. Το κράτος και ο καπιταλισμός χρησιμοποίησαν/ουν τους ναζί ως εφεδρεία όταν δουν ότι  κινδυνεύουν. Καμία αποναζιστικοποίηση δεν μπορεί να πράξει το ρωσικό απολυταρχικό  κράτος, ούτε κάποιο άλλο δήθεν δημοκρατικό. Μόνο ένα κίνημα αμεσοδημοκρατικό και  από τα κάτω μπορεί να συντρίψει τον ναζισμό μια για πάντα. (Δείτε: Πώς γέμισε η Ουκρανία νεοναζί:Ο σκιώδης ρόλος του Πούτιν και ο χρήσιμος ηλίθιος Ζελένσκι και ΡΩΣΙΑ – ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ο φασισμός δεν διάλεξε πλευρά, πόνταρε σε όλες ).

1. «Αφήστε τους να σκοτωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι»: Οι ρίζες του μιλιταρισμού των ΗΠΑ στη Ρωσία και σε όλο τον κόσμο

(μετάφραση απο google)

Του Μπράιαν Τέρελ (*)

Αυτό που υφίσταται ο λαός της Ουκρανίας από τη ρωσική επιθετικότητα το υφίστανται καθημερινά εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο από την επιθετικότητα των ΗΠΑ.

Τον Απρίλιο του 1941, τέσσερα χρόνια πριν γίνει Πρόεδρος και οκτώ μήνες πριν οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέλθουν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο γερουσιαστής Χάρι Τρούμαν του Μιζούρι αντέδρασε στην είδηση ​​ότι η Γερμανία είχε εισβάλει στη Σοβιετική Ένωση: «Αν δούμε ότι η Γερμανία κερδίζει τον πόλεμο, πρέπει να βοηθήσουμε τη Ρωσία· και αν αυτή η Ρωσία κερδίζει, πρέπει να βοηθήσουμε τη Γερμανία, και με αυτόν τον τρόπο την αφήσουμε να σκοτωθούν όσο περισσότεροι γίνεται». Ο Τρούμαν δεν χαρακτηρίστηκε ως κυνικός όταν είπε αυτά τα λόγια από το βήμα της Γερουσίας.

Αντίθετα, όταν πέθανε το 1972, το μοιρολόγι του Τρούμαν στους New York Times ανέφεραν αυτή η δήλωση ως θεμελίωση της «φήμης του για αποφασιστικότητα και θάρρος». «Αυτή η βασική στάση», ανέβλυσαν οι Times, «τον προετοίμασε να υιοθετήσει από την αρχή της Προεδρίας του, μια σταθερή πολιτική», μια στάση που τον προετοίμασε να διατάξει τους ατομικούς βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι «χωρίς ενδοιασμούς». Η ίδια βασική στάση του Τρούμαν «αφήστε τους να σκοτωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι» ενημέρωσε επίσης το μεταπολεμικό δόγμα που φέρει το όνομά του, μαζί με την ίδρυση του ΝΑΤΟ, της Συμφωνίας του Βορείου Ατλαντικού και της CIA, της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, που του αποδίδονται και οι δύο. με την ίδρυση.

Η νόμιμη ανησυχία και φροντίδα για τις εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες είναι ανούσια πολιτική στάση και προς ντροπή μας αν δεν συνδυάζεται με ανησυχία για τα πολλά εκατομμύρια που έμειναν άστεγοι από τους πολέμους ΗΠΑ/ΝΑΤΟ.

Ένα άρθρο της 25ης Φεβρουαρίου στους Los Angeles Times του Τζεφ Ρογκ, «Η CIA έχει υποστηρίξει τους Ουκρανούς αντάρτες στο παρελθόν – Ας μάθουμε από αυτά τα λάθη», αναφέρει ένα πρόγραμμα της CIA για την εκπαίδευση Ουκρανών εθνικιστών ως αντάρτες να πολεμούν τους Ρώσους που ξεκίνησε το 2015 και το συγκρίνει με παρόμοια προσπάθεια από τη CIA του Τρούμαν στην Ουκρανία που ξεκίνησε το 1949. Μέχρι το 1950, ένα χρόνο μετά, «οι Αμερικανοί αξιωματικοί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα γνώριζαν ότι έδιναν μια χαμένη μάχη…Στην πρώτη εξέγερση που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με άκρως απόρρητα έγγραφα που αργότερα αποχαρακτηρίστηκαν, Αμερικανοί αξιωματούχοι σκόπευε να χρησιμοποιήσει τους Ουκρανούς ως αντιπρόσωπο για να αφαιμάξει τη Σοβιετική Ένωση». Αυτό το άρθρο αναφέρει τον John Ranelagh, ιστορικό της CIA, ο οποίος υποστήριξε ότι το πρόγραμμα «επέδειξε μια ψυχρή σκληρότητα» επειδή η ουκρανική αντίσταση δεν είχε καμία ελπίδα επιτυχίας.  (σημ. του επιμελητή: Δείτε το 2ο μέρος )

Το «Δόγμα Τρούμαν» του οπλισμού και της εκπαίδευσης ανταρτών ως δυνάμεων πληρεξουσίου για να αιμορραγήσουν τη Ρωσία σε κίνδυνο των τοπικών πληθυσμών που υποτίθεται ότι υπερασπιζόταν χρησιμοποιήθηκε αποτελεσματικά στο Αφγανιστάν τις δεκαετίες του 1970 και του ’80, ένα πρόγραμμα τόσο αποτελεσματικό, ορισμένοι από τους συντάκτες του καυχιάστηκαν ότι βοήθησε στην πτώση της Σοβιετικής Ένωσης μια δεκαετία αργότερα. Σε μια συνέντευξη του 1998 ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Τζίμι Κάρτερ, Zbigniew Brzezinski, εξήγησε: «Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της ιστορίας, η βοήθεια της CIA στους Μουτζαχεντίν ξεκίνησε το 1980, δηλαδή μετά την εισβολή του σοβιετικού στρατού στο Αφγανιστάν στις 24 Δεκεμβρίου 1979.

Αλλά η πραγματικότητα, φυλαγμένος μέχρι τώρα, είναι εντελώς διαφορετικά: Πράγματι, ήταν στις 3 Ιουλίου 1979 που ο Πρόεδρος Κάρτερ υπέγραψε την πρώτη οδηγία για μυστική βοήθεια στους αντιπάλους του φιλοσοβιετικού καθεστώτος στην Καμπούλ. Και εκείνη ακριβώς την ημέρα, έγραψα ένα σημείωμα στον Πρόεδρο στον οποίο του εξήγησα ότι κατά τη γνώμη μου αυτή η βοήθεια επρόκειτο να προκαλέσει σοβιετική στρατιωτική επέμβαση… Δεν πιέσαμε τους Ρώσους να επέμβουν, αλλά εν γνώσει μας αυξήσαμε την πιθανότητα να επέμβουν».

«Την ημέρα που οι Σοβιετικοί πέρασαν επίσημα τα σύνορα», θυμάται ο Μπρεζίνσκι, «έγραψα στον Πρόεδρο Κάρτερ, ουσιαστικά: «Τώρα έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε στην ΕΣΣΔ τον πόλεμο του Βιετνάμ». Πράγματι, για σχεδόν 10 χρόνια, η Μόσχα έπρεπε να συνεχίσει έναν πόλεμο που δεν ήταν βιώσιμος για το καθεστώς, μια σύγκρουση που επέφερε την αποθάρρυνση και τελικά τη διάλυση της σοβιετικής αυτοκρατορίας».

Ερωτηθείς το 1998 αν είχε μετανιώσει, ο Μπρεζίνσκι απάντησε: «Μετάνιωσα γατί; Αυτή η μυστική επιχείρηση ήταν μια εξαιρετική ιδέα. Είχε ως αποτέλεσμα να τραβήξει τους Ρώσους στην αφγανική παγίδα και θέλετε να το μετανιώσω;» Τι θα λέγατε για την υποστήριξη του ισλαμικού φονταμενταλισμού και τον οπλισμό μελλοντικών τρομοκρατών; «Τι είναι πιο σημαντικό στην παγκόσμια ιστορία; Οι Ταλιμπάν ή η κατάρρευση της Σοβιετικής αυτοκρατορίας; Μερικοί ταραγμένοι Μουσουλμάνοι ή η απελευθέρωση της Κεντρικής Ευρώπης και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου;«.

Στο άρθρο του στους LA Times, ο Rogg αποκαλεί το πρόγραμμα της CIA του 1949 στην Ουκρανία «λάθος» και θέτει το ερώτημα: «Αυτή τη φορά, είναι ο πρωταρχικός στόχος του παραστρατιωτικού προγράμματος να βοηθήσει τους Ουκρανούς να απελευθερώσουν τη χώρα τους ή να αποδυναμώσουν τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της πορείας τους. μιας μακροχρόνιας εξέγερσης που αναμφίβολα θα κοστίσει τόσες ζωές Ουκρανών όσες ζωές Ρώσων, αν όχι περισσότερο;». Υπό το πρίσμα της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Τρούμαν έως τον Μπάιντεν, η καταστροφή του ψυχρού πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσε καλύτερα να περιγραφεί ως έγκλημα παρά ως λάθος και η ερώτηση του Ρογκ φαίνεται ρητορική.

Η λαθραία εκπαίδευση της CIA των Ουκρανών ανταρτών και η επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως η λαθραία εκπαίδευση της CIA των Μουτζαχεντίν το 1979 δικαιολογούσε τη ρωσική εισβολή και τον δεκαετή πόλεμο στο Αφγανιστάν. Πρόκειται, ωστόσο, για προβοκάτσια που παρέχουν τις απαραίτητες δικαιολογίες και το σκεπτικό για τέτοιες ενέργειες. Από την απάντηση του Τρούμαν στη ναζιστική εισβολή στη Ρωσία μέχρι την «υποστήριξη» του Μπάιντεν στην Ουκρανία που δέχεται επίθεση από τη Ρωσία, αυτές οι πολιτικές δείχνουν κυνική και σκληρή αποστροφή για τις ίδιες τις αξίες που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσποιούνται ότι υπερασπίζονται, παγκοσμίως, μέσω των ενόπλων δυνάμεών της.

Αλλά ακόμη περισσότερο μέσω της CIA και του λεγόμενου National Endowment for Democracy, μέσω των μυών του ΝΑΤΟ που μεταμφιέζονται ως αμοιβαία «άμυνα», στην Ευρώπη και στην Ασία, στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή, όπως και στη Λατινική Αμερική, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκμεταλλεύονται και ατιμάζουν τις πολύ πραγματικές φιλοδοξίες των καλών ανθρώπων για ειρήνη και αυτοδιάθεση. Ταυτόχρονα, τροφοδοτεί τον βάλτο όπου οι βίαιοι εξτρεμισμοί όπως οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, το ISIS στη Συρία και το Ιράκ και ο νεοναζιστικός εθνικισμός στην Ουκρανία μπορούν μόνο να εξοπλιστούν, να ανθίσουν και να εξαπλωθούν.

Ο ισχυρισμός ότι η Ουκρανία ως κυρίαρχο έθνος έχει δικαίωμα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ σήμερα είναι σαν να λέμε ότι η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία είχαν το δικαίωμα ως κυρίαρχα έθνη να σχηματίσουν έναν Άξονα το 1936. Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε για να υπερασπιστεί τη Δύση από τη σοβιετική επιθετικότητα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τη «συνετή» ηγεσία του προέδρου Τρούμαν «ας τους αφήσουν να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους», το ΝΑΤΟ έχασε τον φαινομενικό λόγο ύπαρξης του το 1991. Δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει ποτέ τον σκοπό της αμοιβαίας άμυνας ενάντια σε εξωτερική επιθετικότητα, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί συχνά από τις ΗΠΑ ως όργανο επιθετικότητας κατά κυρίαρχων εθνών. Για 20 χρόνια, ο πόλεμος φθοράς στο Αφγανιστάν διεξαγόταν υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, όπως και η καταστροφή της Λιβύης, για να αναφέρουμε μόνο δύο. Έχει σημειωθεί ότι εάν η ύπαρξη του ΝΑΤΟ έχει σκοπό στον σημερινό κόσμο.

Πέντε ευρωπαϊκές χώρες φιλοξενούν αμερικανικά πυρηνικά όπλα στις δικές τους στρατιωτικές βάσεις, οι οποίες είναι έτοιμες να βομβαρδίσουν τη Ρωσία στο πλαίσιο των συμφωνιών κοινής χρήσης του ΝΑΤΟ. Δεν πρόκειται για συμφωνίες μεταξύ των διαφόρων πολιτικών κυβερνήσεων, αλλά μεταξύ του αμερικανικού στρατού και των στρατευμάτων αυτών των χωρών. Επισήμως, αυτές οι συμφωνίες είναι μυστικά που φυλάσσονται ακόμη και από τα κοινοβούλια των χωρών. Αυτά τα μυστικά δεν τηρούνται ελάχιστα, αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι αυτά τα πέντε έθνη διαθέτουν πυρηνικές βόμβες χωρίς την επίβλεψη ή τη συγκατάθεση των εκλεγμένων κυβερνήσεων ή του λαού τους.

Υποστηρίζοντας όπλα μαζικής καταστροφής σε έθνη που δεν τα θέλουν, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπονομεύουν τις δημοκρατίες των δικών τους υποτιθέμενων συμμάχων και καθιστούν τις βάσεις τους πιθανούς στόχους για προληπτικά πρώτα χτυπήματα. Αυτές οι συμφωνίες παραβιάζουν όχι μόνο τους νόμους των συμμετεχόντων κρατών, αλλά και της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων που έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Η συνέχιση της ύπαρξης του ΝΑΤΟ αποτελεί απειλή όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά για την Ουκρανία, για τα μέλη της και για κάθε ζωντανό ον στον πλανήτη.

Είναι αλήθεια ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ευθύνονται αποκλειστικά για κάθε πόλεμο, αλλά φέρουν κάποια ευθύνη για τους περισσότερους από αυτούς και ο λαός τους μπορεί να είναι σε μοναδική θέση να τους τερματίσει. Ο διάδοχος του Τρούμαν ως Προέδρου, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, μπορεί να σκεφτόταν ιδιαίτερα την κυβέρνηση των ΗΠΑ όταν είπε «οι άνθρωποι θέλουν την ειρήνη τόσο πολύ που μια από αυτές τις μέρες οι κυβερνήσεις καλύτερα να ξεφύγουν από το δρόμο και να τους αφήσουν να την έχουν». Η ασφάλεια του κόσμου αυτή τη στιγμή της αυξημένης απειλής πυρηνικής καταστροφής απαιτεί την ουδετερότητα των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και την αντιστροφή της επέκτασης του ΝΑΤΟ. Αυτό που μπορούν να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την ειρήνη είναι να μην επιβάλλουν κυρώσεις, να πουλούν όπλα, να εκπαιδεύουν αντάρτες, να χτίζουν στρατιωτικές βάσεις σε όλο τον κόσμο, να «βοηθούν» τους φίλους μας, όχι άλλες φασαρίες και απειλές.

Τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες των ΗΠΑ για να υποστηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας και εκείνους τους Ρώσους που δικαίως θαυμάζουμε, εκείνους που βρίσκονται στους δρόμους, κινδυνεύουν με σύλληψη και ξυλοδαρμούς επειδή απαιτούν φωναχτά από την κυβέρνησή τους να σταματήσει τον πόλεμο; Δεν στεκόμαστε μαζί τους όταν «Στεκόμαστε στο ΝΑΤΟ». Αυτό που υφίσταται ο λαός της Ουκρανίας από τη ρωσική επιθετικότητα το υφίστανται καθημερινά εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο από την επιθετικότητα των ΗΠΑ. Η νόμιμη ανησυχία και φροντίδα για τις εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες είναι ανούσια πολιτική στάση και προς ντροπή μας αν δεν συνδυάζεται με ανησυχία για τα πολλά εκατομμύρια που έμειναν άστεγοι από τους πολέμους ΗΠΑ/ΝΑΤΟ. Εάν οι Αμερικανοί που νοιάζονται έβγαιναν στους δρόμους κάθε φορά που η κυβέρνησή μας βομβαρδίζει, εισβάλλει, καταλαμβάνει ή υπονομεύει τη βούληση του λαού μιας ξένης χώρας, θα υπήρχαν εκατομμύρια άνθρωποι που θα πλημμύριζαν τους δρόμους των ΗΠΑ

*) Ο Μπράιαν Τέρελ είναι ένας Αμερικάνος  ακτιβιστής και ειρηνευτής με έδρα την Αϊόβα, ο οποίος έχει περάσει περισσότερους από έξι μήνες στη φυλακή για διαμαρτυρίες για στοχευμένες δολοφονίες σε βάσεις αμερικανικών στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Πηγή: www-commondreams-org

2. CΙΑ και Ουκρανοί ναζί : Μια σχέση 75 χρόνων

Ο αποχαρακτηρισμός περισσότερων από 3800 εγγράφων από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών το 2016 παρείχε λεπτομερείς αποδείξεις ότι από το 1953 η CIA λειτούργησε δύο μεγάλα προγράμματα με σκοπό όχι μόνο την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, αλλά και τη ναζιστικοποίησή της με τους οπαδούς του ουκρανού ηγέτη των Ναζί του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, Στέπαν Μπαντέρα.

Για περισσότερα από 75 χρόνια η CIA έπαιξε/παίζει ουσιαστικά το «ουκρανικό χαρτί» απο τον αντισοβιετικό της πόλεμο μέχρι τον αντιρωσικό  σήμερα. Αμέσως μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Λάνγκλεϊ δημιούργησε στενές επαφές με την Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών (OUN) και τον Ουκρανικός Επαναστατικός Στρατός (UPA), και οι δύο μεγάλες αντικομμουνιστικές οργανώσεις που μετρούσαν χιλιάδες μέλη στις δυτικές χώρες και σε κρυφούς (μυστικούς) κύκλους της Σοβιετικής Ουκρανίας.

Η επιχείρηση CARTEL, στόχος της οποίας ήταν η υποστήριξη των Ουκρανών εθνικιστών, ήταν ήδη σε πλήρη εξέλιξη στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Εκείνα τα χρόνια η επιχείρηση άλλαξε το όνομά της πολλές φορές, αλλά παραμένει περισσότερο γνωστή ως AERODYNAMIC.

Αρχικά, η CIA υποστήριξε ενεργά την ένοπλη αντίσταση στην Ουκρανία, έστειλε πράκτορες και εκπαιδευτές, παρείχε χρηματοδότηση σε αντισοβιετικές στρατιωτικές μονάδες και συνέλεξε επίσης πληροφορίες για θέσεις και οργανισμούς του Κόκκινου Στρατού.

Ωστόσο, στα μέσα της δεκαετίας του 1950, όταν οι δυνάμεις OUN-UPA στην Ουκρανία και την Ανατολική Πολωνία είχαν κυρίως εξαλειφθεί, οι Αμερικανοί άλλαξαν την πορεία της πολιτικής τους. Τώρα, έβαλαν ένα στοίχημα στην ιδεολογία: άρχισαν να δημοσιεύουν αντικομμουνιστική λογοτεχνία και περιοδικά, καθώς και να πραγματοποιούν υπόγεια ραδιοφωνική μετάφραση και να υποστηρίζουν παράνομα ουκρανικά πολιτικά κινήματα.

Το 1990, με την επικείμενη κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, τα αφεντικά των Αμερικανών κατασκόπων έκλεισαν το πρόγραμμα.

Τα προγράμματα της CIA διήρκεσαν περίπου τέσσερις δεκαετίες. Ξεκινώντας ως μια παραστρατιωτική επιχείρηση που παρείχε χρηματοδότηση και εξοπλισμό για αντι-σοβιετικές ουκρανικές αντιστασιακές ομάδες όπως το Ουκρανικό Ανώτατο Απελευθερωτικό Συμβούλιο (UHVR) και τις θυγατρικές του, την Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών (OUN) και τον Ουκρανικό Αντάρτικο Στρατό (UPA), όλοι Ναζί Μπαντεριστές.

Η CIA παρείχε επίσης υποστήριξη σε μια σχετικά αντι-Μπαντέρα φατρία του UHVR, το ZP-UHVR, ένα εικονικό παράρτημα της CIA με έδρα το εξωτερικό και τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών MI-6. Η πρώιμη επιχείρηση της CIA για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας εξόριστους Ουκρανούς πράκτορες στη Δύση που είχαν διεισδύσει στη Σοβιετική Ουκρανία, είχε την κωδική ονομασία Project AERODYNAMIC.

Ένα πρώην ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ έγγραφο της CIA με ημερομηνία 13 Ιουλίου 1953, παρέχει μια περιγραφή της AERODYNAMIC:

«Ο σκοπός του Project AERODYNAMIC είναι να παρέχει την εκμετάλλευση και επέκταση της αντισοβιετικής ουκρανικής αντίστασης για σκοπούς ψυχρού και θερμού πολέμου. Ομάδες όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Απελευθέρωσης της Ουκρανίας (UHVR) και ο Ουκρανικός Αντάρτικος Στρατός (OUN), η Εξωτερική Αντιπροσωπεία του Ουκρανικού Ανώτατου Συμβουλίου Απελευθέρωσης (ZPUHVR) στη Δυτική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και άλλες οργανώσεις όπως το OUN/ Β θα αξιοποιηθούν».

Η CIA παραδέχτηκε σε ένα πρώην ΑΠΟΡΡΗΤΟ έγγραφο του 1970 ότι είχε επαφή με το ZPUHVR από το 1950.

Η OUN-B ήταν η φράξια Μπαντέρα του OUN και οι νεοναζί υποστηρικτές της βρίσκονται σήμερα ενσωματωμένοι στην ουκρανική εθνική κυβέρνηση στο Κίεβο και σε περιφερειακές και δημοτικές κυβερνήσεις σε όλη τη χώρα.

Η AERODYNAMIC τοποθέτησε πράκτορες πεδίου εντός της Σοβιετικής Ουκρανίας οι οποίοι, με τη σειρά τους, δημιούργησαν επαφή με το Ουκρανικό Κίνημα Αντίστασης, ιδιαίτερα με πράκτορες SB (υπηρεσία πληροφοριών) του OUN που ήδη δρούσαν εντός της Ουκρανίας.

Η CIA φρόντισε για ρίψεις αεροσκαφών εξοπλισμού επικοινωνιών και άλλων προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων πιθανώς όπλων και πυρομαχικών, στον «μυστικό» στρατό της CIA στην Ουκρανία.

Οι περισσότεροι από τους Ουκρανούς πράκτορες της CIA έλαβαν εκπαίδευση στη Δυτική Γερμανία από το τμήμα Εξωτερικών Πληροφοριών Πολιτικής και Ψυχολογίας (FI-PP) του Στρατού των ΗΠΑ. Οι επικοινωνίες μεταξύ των πρακτόρων της CIA στην Ουκρανία και των δυτικών χειριστών τους διεξήχθησαν με αμφίδρομη ραδιοτηλεόραση (WT), βραχέων κυμάτων μέσω διεθνών ταχυδρομικών καναλιών και μυστικούς αερομεταφερόμενους και χερσαίους ταχυμεταφορείς.

Οι πράκτορες που έπεσαν αεροπορικώς στην Ουκρανία μετέφεραν ένα κιτ που περιείχε, μεταξύ άλλων, ένα πιστόλι στυλό με δακρυγόνα, έναν υπνόσακο αρκτικής, ένα τσεκούρι κατασκήνωσης, ένα εργαλείο χάραξης ορυκτών, ένα μαχαίρι τσέπης, μια γκοφρέτα σοκολάτας, μια κάμερα Minox και μια Leica 35 χλστ. φωτογραφική μηχανή, φιλμ, ένα σοβιετικό σετ καλλωπισμού, ένα σοβιετικό μπουφάν, ένα πιστόλι και σφαίρες διαμετρήματος 0,22 χλστ. Άλλοι πράκτορες έφεραν ραδιοφωνικές συσκευές, γεννήτριες χειρός, μπαταρίες νικελίου-καδμίου.

Ένα συνδεδεμένο έργο υπό την AERODYNAMIC είχε την κωδική ονομασία CAPACHO. Τα έγγραφα της CIA δείχνουν ότι η AERODYNAMIC συνέχισε να λειτουργεί μέσω της διοίκησης του Ρίτσαρντ Νίξον μέχρι το 1970.

Το πρόγραμμα υπαγόταν περισσότερο σε ένα επιχειρησιακό πλαίσιο ψυχολογικού πολέμου. Η CIA ίδρυσε μια εταιρεία προπαγάνδας στο Μανχάταν που φρόντιζε να εκτυπώνει και να δημοσιεύει αντισοβιετική λογοτεχνία ZPUHVR που θα μεταφερόταν λαθραία στην Ουκρανία. Το νέο πεδίο μάχης δεν θα ήταν βαλτώδεις υποχωρήσεις κοντά στην Οδησσό και κρύες έρημες αποθήκες στο Κίεβο, αλλά στο κέντρο του κόσμου των εκδόσεων και των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

Η πρώτη εταιρεία της CIA ήταν η Prolog Research and Publishing Associates, Inc., η οποία αργότερα έγινε γνωστή απλώς ως Prolog. Η κωδική ονομασία της CIA για την Prolog ήταν AETENURE. Η ομάδα εξέδωσε το ουκρανικό περιοδικό «Prolog». Η CIA αναφέρθηκε στην Prolog ως «μη κερδοσκοπική εταιρεία κάλυψης που απαλλάσσεται από φόρους για τις δραστηριότητες της ZP/UHVR».

Η «νομική οντότητα» που χρησιμοποιείται από τη CIA για τη χρηματοδότηση της Prolog παραμένει απόρρητη πληροφορία. Ωστόσο, το ΑΠΟΡΡΗΤΟ έγγραφο της CIA δηλώνει ότι τα κεφάλαια για την Prolog διαβιβάστηκαν στο γραφείο της Νέας Υόρκης «μέσω του Ντένβερ και του Λος Άντζελες και παρέχονται αποδείξεις στην Prolog που δείχνουν την προέλευση του κεφαλαίου για να σταματήσει η ανάκριση από τις δημοσιονομικές αρχές της Νέας Υόρκης».

Όσον αφορά το γραφείο της Prolog στο Μόναχο, το έγγραφο της CIA αναφέρει ότι η χρηματοδότησή του προέρχεται από λογαριασμό ξεχωριστό από αυτόν της Prolog στη Νέα Υόρκη από συνεργαζόμενη τράπεζα, η οποία επίσης παραμένει διαβαθμισμένη.

Το 1967, η CIA συνένωσε τις δραστηριότητες της Prolog Munich και το γραφείο του Ουκρανού εξόριστου εθνικιστικού περιοδικού «Suchasnist» στο Μόναχο. Το γραφείο του Μονάχου υποστήριξε επίσης το «Ukrainische Gesellschaft fur Auslandstudien».

Τα έγγραφα της CIA υποδεικνύουν επίσης ότι πράκτορες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) ενδέχεται να έχουν παρέμβει σε πράκτορες της AERODYNAMIC στη Νέα Υόρκη. Μια οδηγία της CIA του 1967 συμβούλευσε όλους τους πράκτορες του ZPUHVR στις Ηνωμένες Πολιτείες είτε να αναφέρουν τις επαφές τους με διπλωμάτες της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών και υπαλλήλους των Ηνωμένων Εθνών από την ΕΣΣΔ και την Ουκρανική SSR στο FBI είτε στον δικό τους αξιωματικό του έργου της CIA. Οι πράκτορες της CIA που ήταν υπεύθυνοι για την AERODYNAMIC στη Νέα Υόρκη και το Μόναχο είχαν την κωδική ονομασία πράκτορες AECASSOWARY.

Οι πράκτορες AECASSOWARY συμμετείχαν και διηύθυναν άλλες ομάδες της AERODYNAMIC που διείσδυσαν στην Παγκόσμια Διάσκεψη Νέων της Βιέννης το 1959. Η επιχείρηση διείσδυσης της Βιέννης, όπου έγινε επαφή με νεαρούς Ουκρανούς, ονομάστηκε LCOUTBOUND από τη CIA.

Το 1968, η CIA διέταξε τον τερματισμό της Prolog Research and Publishing Associates, Inc. και την αντικατάστασή της από την Prolog Research Corporation, «μια κερδοσκοπική, εμπορική επιχείρηση που φαινομενικά εξυπηρετεί συμβάσεις για απροσδιόριστους χρήστες ως ιδιώτες και ιδρύματα».

Η ανατροπή της Prolog αναφέρθηκε από τη CIA ότι προέκυψε από την επιχείρηση MHDOWEL. Δεν υπάρχουν πολλά γνωστά για τη MHDOWEL εκτός από το ότι αφορούσε την έκθεση της κάλυψης ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος της CIA.

Το 1969, η AERODYNAMIC άρχισε να προωθεί την υπόθεση των Τατάρων της Κριμαίας. Το 1959, λόγω του μεγάλου ουκρανικού πληθυσμού του Καναδά, η υπηρεσία πληροφοριών του Καναδά ξεκίνησε ένα πρόγραμμα παρόμοιο με την AERODYNAMIC με την κωδική ονομασία «REDSKIN».

Καθώς αυξάνονταν τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια, αυξανόταν και ο αριθμός των επισκεπτών στη Δύση από τη Σοβιετική Ουκρανία. Αυτοί οι ταξιδιώτες είχαν πρωταρχικό ενδιαφέρον για την AERODYNAMIC. Οι ταξιδιώτες κλήθηκαν από πράκτορες της CIA να μεταφέρουν κρυφά υλικά της Prolog, όλα λογοκριμένα από τη σοβιετική κυβέρνηση, πίσω στην Ουκρανία για διανομή. Αργότερα, πράκτορες της AERODYNAMIC άρχισαν να προσεγγίζουν Ουκρανούς επισκέπτες σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ιδιαίτερα Σοβιετικούς Ουκρανούς επισκέπτες στην Τσεχοσλοβακία κατά την «Άνοιξη της Πράγας» του 1968. Οι ουκρανοί πράκτορες της CIA είχαν το ίδιο αίτημα να μεταφέρουν ανατρεπτική λογοτεχνία στην Ουκρανία.

Η AERODYNAMIC συνέχισε τη δεκαετία του 1980 ως επιχείρηση QRDYNAMIC, η οποία ανατέθηκε στο Πολιτικό και Ψυχολογικό Επιτελείο της CIA στο Πρόγραμμα Μυστικής Δράσης της Σοβιετικής Ανατολικής Ευρώπης. Η Prolog είδε τις δραστηριότητές της να επεκτείνονται από τη Νέα Υόρκη και το Μόναχο στο Λονδίνο, το Παρίσι και το Τόκιο.

Η QRDYNAMIC άρχισε να συνδέεται με δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από τον μεγιστάνα των αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου, Τζορτζ Σόρος, ιδιαίτερα με στελέχη του Ομίλου Παρατηρητηρίου Ελσίνκι στο Κίεβο και τη Μόσχα. Η διανομή υπόγειου υλικού επεκτάθηκε από περιοδικά και φυλλάδια σε κασέτες ήχου, γραμματόσημα με αντισοβιετικά μηνύματα, αυτοκόλλητα και μπλουζάκια.

Η QRDYNAMIC επέκτεινε τις δραστηριότητές της στην Κίνα, προφανώς από το γραφείο του Τόκιο, και στην Τσεχοσλοβακία, την Πολωνία, την Εσθονία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, τη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, τη Σοβιετική Κεντρική Ασία, τη θαλάσσια περιοχή του Σοβιετικού Ειρηνικού και μεταξύ Ουκρανών Καναδών. Η QRDYNAMIC πλήρωσε επίσης δημοσιογράφους-πράκτορες επιρροής για τα άρθρα τους. Αυτοί οι δημοσιογράφοι βρίσκονταν στη Σουηδία, την Ελβετία, την Αυστραλία, το Ισραήλ και την Αυστρία.

Αλλά στην αρχή του Γκλάσνοστ και της περεστρόικα στα μέσα της δεκαετίας του 1980, τα πράγματα άρχισαν να φαίνονται ζοφερά για την QRDYNAMIC. Το υψηλό κόστος ενοικίασης στο Μανχάταν την έκανε να αναζητά φθηνότερα διαμερίσματα στο Νιου Τζέρσεϊ. (απο Project AERODYNAMIC: Η ναζιστικοποίηση της Ουκρανίας από τη CIA).

Η Βικτόρια Νούλαντ, ως Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές/Ευρασιατικές Υποθέσεις το 2016, είπε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ξόδεψαν 5 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποσπάσουν τον έλεγχο της Ουκρανίας από τη ρωσική σφαίρα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Με τις πρόσφατες αποκαλύψεις από τη CIA φαίνεται ότι το τίμημα για τους Αμερικανούς φορολογούμενους τέτοιων ξένων γελοιοποιήσεων ήταν πολύ υψηλότερο.

Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA: cia-ua-aerodynamic.pdf 5.27 MB

Σημειώσεις:

1) Και έχουμε επίσης ένα ηχογραφημένο τηλεφώνημα, από την κορυφαία διπλωμάτη των ΗΠΑ Victoria Nuland, στην οποία επιλέγει πραγματικά τους κορυφαίους αξιωματούχους της ουκρανικής κυβέρνησης που ανέλαβε μετά το πραξικόπημα του 2014 που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ.

Είναι ένα αδιαμφισβήτητο θέμα δημόσιας ιστορίας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρηματοδότησε το πραξικόπημα του 2014 στην Ουκρανία.

Το τηλεφώνημα του 2014 μεταξύ της Victoria Nuland και του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Geoffrey R. Pyatt, είναι ένα όπλο που καπνίζει.

Στην ηχογράφηση που διέρρευσε – μια μεταγραφή της οποίας  δημοσιεύτηκε από το BBC  – η Νούλαντ και ο Πάιατ ακούγονται να συζητούν ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός του επερχόμενου καθεστώτος μετά το πραξικόπημα της Ουκρανίας.

«Ο Yats είναι ο τύπος που έχει την οικονομική εμπειρία, την εμπειρία διακυβέρνησης», είπε η Nuland, αναφερόμενη στον Arseniy Yatsenyuk, δείχνοντας την άνετη σχέση της με τον δεξιό, φιλοδυτικό Ουκρανό πολιτικό συντομεύοντας το επώνυμό του.

Λίγες μέρες μετά το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ πραξικόπημα της 22ας Φεβρουαρίου, ο Γιατσενιούκ έγινε πρωθυπουργός της Ουκρανίας – ακριβώς όπως είχε επιμείνει η Νούλαντ ότι έπρεπε.

Ωστόσο, τα αποδεικτικά στοιχεία για το κάπνισμα ενός κορυφαίου αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του πρεσβευτή των ΗΠΑ που συζητούσαν ποιος ήταν ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας επισκιάστηκε από ένα άλλο σχόλιο που έκανε η Νούλαντ στο τηλεφώνημα: « Γάμησε την ΕΕ ».

ακόμη και ο ίδιος ο σημερινός διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς θα μπορούσε να κατηγορηθεί ως συνένοχος αυτής της «θεωρίας συνωμοσίας».

Το 2008, όταν υπηρετούσε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, ο Μπερνς δημοσίευσε ένα εμπιστευτικό τηλεγράφημα της πρεσβείας στο οποίο προειδοποιούσε ότι  η επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα ξεπερνούσε τις «κόκκινες γραμμές» ασφαλείας της Μόσχας  και «θα μπορούσε ενδεχομένως να χωρίσει τη χώρα στα δύο, οδηγώντας σε βία ή ακόμη και , ισχυρίζονται ορισμένοι, εμφύλιος πόλεμος, που θα ανάγκαζε τη Ρωσία να αποφασίσει αν θα παρέμβει».

Ήταν ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία και νυν διευθυντής της CIA ένοχος για τη διάδοση «πουτινιστικής παραπληροφόρησης» αναγνωρίζοντας ότι η Μόσχα μπορεί να χρειαστεί να απαντήσει στη δυτική στρατιωτική περικύκλωση;

(Αξίζει να τονιστεί ότι έχουμε αυτό το έγγραφο μόνο χάρη στην καταγγελία δημοσιογραφικής δημοσίευσης WikiLeaks , του οποίου ο ιδρυτής και μακροχρόνιος εκδότης Τζούλιαν Ασάνζ είναι πολιτικός κρατούμενος, διωκόμενος από την κυβέρνηση των ΗΠΑ επειδή τόλμησε να αποκαλύψει τα εγκλήματά της. Οι New York Times ήταν συνένοχοι η εκστρατεία πληροφοριακού πολέμου που διεξήγαγε η Ουάσιγκτον για να δυσφημήσει τον Ασάνζ και να δικαιολογήσει αυτή τη φρικτή εκστρατεία πολιτικής δίωξης…).

WikiLeaks Ουκρανία ΝΑΤΟ Ρωσία Ουίλιαμ Μπερνς

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία Ουίλιαμ Μπερνς, νυν διευθυντής της CIA, προειδοποιεί σε ένα τηλεγράφημα του 2008 ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα μπορούσε να αναγκάσει τη Ρωσία να παρέμβει .

Όλο το κείμενο εδώ: Δημοσιογράφος του NYT Smears, αποκαλεί το πραξικόπημα της Ουκρανίας το 2014 «Θεωρία συνωμοσίας»

2) Σε ένα άρθρο του Απριλίου 2014 με τίτλο « Δεν είναι η Ρωσία που ώθησε την Ουκρανία στο χείλος του πολέμου », που δημοσιεύτηκε στην βρετανική εφημερίδα The Guardian – αντίστοιχη των New York Times στο Ηνωμένο Βασίλειο – ο αρθρογράφος Seumas Milne σημείωσε ότι εξέχοντες πολιτικοί των ΗΠΑ όπως ο γερουσιαστής John McCain ήταν στην πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου το 2014, συνεργαζόμενος με ακροδεξιούς εξτρεμιστές.

3) Ένας  σημαντικός Αμερικανός συγγραφέας ο Lev Golinkin. Είναι περισσότερο γνωστός για το βιβλίο του « Ένα σακίδιο πλάτης, μια αρκούδα και οκτώ κιβώτια βότκα ».», ένα βαθιά συγκινητικό και άκρως διδακτικό απομνημόνευμα της ζωής του ως νεαρού αγοριού που έφερε στην Αμερική οι γονείς του μετανάστες από την Ανατολική Ουκρανία, τώρα το σκηνικό του τραγικού εμφυλίου πολέμου και του πολέμου αντιπροσώπων. Αλλά ο Golinkin υπήρξε επίσης ένας αδυσώπητος και σχολαστικός ρεπόρτερ του νεοφασισμού στη «δική μας» Ουκρανία και υπερασπιστής άλλων που προσπαθούν να καταγράψουν και να αντιταχθούν στα αυξανόμενα εγκλήματά του. Πολλοί από εμάς που αναζητούν αξιόπιστες πληροφορίες συχνά στρέφονται σε αυτόν. (απο εδώ: Η συμπαιγνία της Αμερικής με τους νεοναζί ).

4) Το χειρότερο των πραγμάτων ήταν η αύξηση της επιρροής των νεοναζί στην Ουκρανία. Ένας απόστρατος αξιωματικός του ελβετικού στρατού, ο Jacques Baud, ο οποίος υπηρέτησε εκτεταμένες περιοδείες με το ΝΑΤΟ έχει γράψει μια λαμπρή πραγματεία εξηγώντας τις ρίζες αυτού του νέου πολέμου ( διαβάστε εδώ ). Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία του αφορά την αποτυχία του ουκρανικού στρατού να κατακτήσει το Donbas το 2014. Ο Baud γράφει:

{…} Έτσι, για να αντισταθμίσει την έλλειψη στρατιωτών, η ουκρανική κυβέρνηση κατέφυγε σε παραστρατιωτικές πολιτοφυλακές. Αποτελούνται ουσιαστικά από ξένους μισθοφόρους, συχνά ακροδεξιούς αγωνιστές. Το 2020, αποτελούσαν περίπου το 40 τοις εκατό των ουκρανικών δυνάμεων και αριθμούσαν περίπου 102.000 άνδρες, σύμφωνα με το Reuters . Οπλίστηκαν, χρηματοδοτήθηκαν και εκπαιδεύτηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά και τη Γαλλία. Υπήρχαν περισσότερες από 19 εθνικότητες—συμπεριλαμβανομένων των Ελβετών.

Οι δυτικές χώρες δημιούργησαν και υποστήριξαν σαφώς ουκρανικές ακροδεξιές πολιτοφυλακές . Τον Οκτώβριο του 2021, η Jerusalem Post σήμανε συναγερμό καταγγέλλοντας το έργο Centuria . Αυτές οι πολιτοφυλακές δρούσαν στο Ντονμπάς από το 2014, με δυτική υποστήριξη. Ακόμα κι αν κάποιος μπορεί να διαφωνήσει για τον όρο «ναζί», το γεγονός παραμένει ότι αυτές οι πολιτοφυλακές είναι βίαιες, μεταφέρουν μια ενοχλητική ιδεολογία και είναι σκληρά αντισημιτικές. Ο αντισημιτισμός τους είναι περισσότερο πολιτιστικός παρά πολιτικός, γι’ αυτό και ο όρος «ναζί» δεν είναι πραγματικά κατάλληλος. Το μίσος τους για τον Εβραίο προέρχεται από τους μεγάλους λιμούς της δεκαετίας του 1920 και του 1930 στην Ουκρανία, που προέκυψαν από τη δήμευση των καλλιεργειών από τον Στάλιν για τη χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού του Κόκκινου Στρατού. Αυτή η γενοκτονία – γνωστή στην Ουκρανία ως Holodomor – διέπραξε η NKVD (ο πρόδρομος της KGB), της οποίας τα ανώτερα κλιμάκια ηγεσίας αποτελούνταν κυρίως από Εβραίους. Αυτός είναι ο λόγος που, σήμερα, οι Ουκρανοί εξτρεμιστές ζητούν από το Ισραήλ να απολογηθεί για τα εγκλήματα του κομμουνισμού, όπως σημειώνει η Jerusalem Post . Αυτό απέχει πολύ από την « ξαναγραφή της ιστορίας » από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αυτές οι πολιτοφυλακές, που προέρχονται από τις ακροδεξιές ομάδες που εμψύχωσαν την επανάσταση του Euromaidan το 2014, αποτελούνται από φανατικά και βάναυσα άτομα. Το πιο γνωστό από αυτά είναι το Σύνταγμα Αζόφ, το έμβλημα του οποίου θυμίζει τη 2η Μεραρχία Πάντσερ SS Das Reich, η οποία τιμάται στην Ουκρανία για την απελευθέρωση του Χάρκοφ από τους Σοβιετικούς το 1943, πριν πραγματοποιήσει τη σφαγή του 1944 στο Oradour-sur-Glane. Γαλλία {…}

5) Το «Πάνθεο» των ναζιστικών ομάδων στην Ουκρανία κατά την μεσοπολεμική και ναζιστική περίοδο.

Στεπάν Αντρίγιοβιτς Μπαντέρα  Ουκρανός  θεωρητικός του ουκρανικού εθνικισμού και μετά  φιλοναζιστής της ουκρανικής ανατολικής Γαλικίας ήταν αρχηγός του εθνικιστικού κινήματος της OUN – ΟUN II (Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών) της Δυτικής Ουκρανίας, δημιουργός επίσης  του εθνικιστικού φιλοναζιστικού τάγματος OUN-ΙΙ UPA  (Ουκρανικός Αντάρτικος Στρατός – Bandera). Η Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών είναι υπεύθυνη για τα πογκρόμ του Λβιβ ήταν διαδοχικές σφαγές (πογκρόμ) Εβραίων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 1941 στην πόλη Λβιβ στην Ανατολική Πολωνία / Δυτική Ουκρανία (σημερινό Λβιβ, Ουκρανία) στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μαζί με την ναζιστική Ουκρανική Μεραρχία Τυφεκιοφόρων SS Γαλικίας και τον Ουκρανό ναζί Ρομάν Σούκεβιτς ένας από τους διοικητές του Τάγμα  Νατάλουπ.(επίσης γνωστό ως Ομάδα Τάγματος Ουκρανίας) το γερμανικό βοηθητικό αστυνομικό τάγμα Schutzmannschaft 201, στρατιωτικός ηγέτης του Ουκρανικού Εξεγερμένου Στρατού (UPA) και ένας από τους διοργανωτές των σφαγών Γαλικίας-Βολυνίας περίπου 100.000 Πολωνών και Ουκρανών δοσίλογων, ιδιαίτερα δοσίλογων των πρώην  σοβιετικών αστυνομικών σωμάτων του Κιέβου που έδρασαν σε συνεργασία  με τους Γερμανούς και Ρουμάνους ναζί κατακτητές και στην υπόλοιπη Ουκρανία και είναι συνυπεύθυνοι για τις μαζικές σφαγές   ουκρανικών εβραϊκών πληθυσμών και εκτελέσεις Ρώσων, Ουκρανών και Πολωνών αντιφασιστών παρτιζάνων.  Η ανατολική Γαλικία και η Δυτική Ουκρανία ήταν/είναι οι κοιτίδες του Ουκρανικού εθνικισμού – ναζισμού. Το 2007 ο Δήμος αναγείρει σε κεντρικό σημείο του Κιέβου το άγαλμα του φασίστα Στεπάν Αντρίγιοβιτς Μπαντέρα και η κυβέρνηση το 2010 τον ανακήρυξε εθνικό ήρωα.

5. Το «Πάνθεον» των νεοναζιστικών οργανώσεων στην σημερινή Ουκρανία

Νεοναζιστικές ομάδες και παρα/στρατιωτικά τάγματα

115th_Battalion_of_Ukrainian_Shuma_1943

Schutzmannschaft με ναζιστική στολή και ουκρανικό εθνόσημο, 1943 πηγη

Προσθήκη του επιμελητή:

1) Ναζιστική Ουκρανία: όλα έχουν ετοιμαστεί επίσημα από το 1941 με τον Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ

Με ένα μήνυμα στη σελίδα του στο Telegram στις 26 Απριλίου 2022, ο Zakhar Prilepin (Ρώσος δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός) μας υπενθυμίζει ότι το 1941, ο διάσημος Γερμανός Ναζί Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ ετοίμαζε ήδη το έδαφος των «ουκροναζί» σήμερα που πιλοτάριζε εξ ολοκλήρου η Ουάσιγκτον και η ίδια. μικρά ευρωπαϊκά κανίς. Οι «ουκρονάζι» είναι εξάλλου η πρόσφατη δημιουργία ενός τύπου ανθρώπου σε μια περιοχή που όχι πολύ καιρό πριν ανήκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία. Αυτός ο νέος τύπος Ρώσου πρέπει να διαφοροποιηθεί από τον Ρώσο. Κάνουμε την ουκρανική πατούσα την ουκρανική εθνική γλώσσα και απαγορεύουμε τη ρωσική γλώσσα, αλλάζουμε εντελώς τη διδασκαλία της ιστορίας, κλείνουμε πολλά ιδρύματα που αναφέρονται στη Μόσχα, μαθαίνουμε να πυροβολούμε ρωσικά.

Εκπαιδεύτηκε για τον πόλεμο: στρατόπεδο εκπαίδευσης παιδιών του τάγματος Azov στη Μαριούπολη πριν την κατάληψη της πόλης από το Donbass και τις ρωσικές δυνάμεις.

Ως εκ τούτου, είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι στις τρέχουσες μάχες στην Ουκρανία, τα δύο στρατόπεδα καταφέρνουν να διαφοροποιηθούν μέσω κονκάρδων ραμμένων στη στολή, διαφορετικά είναι τα ίδια. Οι μισθοφόροι, άρα οι ξένοι ληστές, αναγνωρίζονται ευκολότερα.

Αυτό λέει ο Zakhar:

«Δημοσιεύσαμε για πρώτη φορά (στη Ρωσία) πριν από λίγα χρόνια την οδηγία του Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ προς τον Επίτροπο του Ράιχ στην Ουκρανία με ημερομηνία 7 Μαΐου 1941. Οι δυτικοί ιστορικοί είναι πολύ εξοικειωμένοι με αυτό το έγγραφο που δημοσιεύτηκε επίσημα αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στο έγγραφα του Δικαστηρίου της Νυρεμβέργης. Αυτό το έγγραφο δεν μεταφράστηκε ούτε αναφέρθηκε στην ΕΣΣΔ.

Γιατί ?

Απλά επειδή η οδηγία ξεκινά ως εξής.

«Ο στόχος του Γερμανού Επιτρόπου του Ράιχ στην Ουκρανία είναι πρώτα να προμηθεύσει το γερμανικό Ράιχ με τρόφιμα και πρώτες ύλες για να ενισχύσει τη γερμανική στρατιωτική ηγεσία και στη συνέχεια να δημιουργήσει ένα ελεύθερο ουκρανικό κράτος με στενούς δεσμούς με το Μείζον Γερμανικό Ράιχ».

Στη συνέχεια, μιλά για την πανάρχαια έχθρα μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων, για τον ρωσικό ζυγό, για την ανάγκη να αφαιρεθεί η ρωσική γλώσσα από τη δημόσια σφαίρα. ( απόσπασμα από εδώ: https://reseauinternational-net.translate.goog/lukraine-nazie-tout-se-prepare-officiellement-depuis-1941-avec-alfred-rosenberg/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el )

2) Ειδικών Καθηκόντων Περιπολική Αστυνομία ( ναζιστικά τάγματα εθελοντών)

Έμβλημα του Υπουργείου Εσωτερικών

Έμβλημα του Υπουργείου Εσωτερικώ

Η Περιπολική Αστυνομία Ειδικών Καθηκόντων ( Ουκρανικά : Патрульна служба поліції особливого призначення ) είναι ένα ουκρανικό εθελοντικό σώμα μονάδων επιβολής του νόμου, μέρος του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας . Αρχικά δημιουργήθηκε για την πρόληψη της εγκληματικής καταπάτησης και την υπεράσπιση της πολιτικής τάξης στις 15 Απριλίου 2014, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία . Κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου στο Ντονμπάς , οι δυνάμεις της Περιπολικής Αστυνομίας Ειδικών Καθηκόντων έχουν πολεμήσει ενάντια στους φιλορώσους αυτονομιστές ως παραστρατιωτική δύναμη. (περισσότερα εδώ: https://en-m-wikipedia-org.)

3) Σόρος, Nεοναζί, εθνικισμός και οι «φεμινίστριες» των Femen στην Ουκρανία

Στις 11 Μαρτίου του 2022 εν μέσω πολέμου το ECU (Central European University)   ένα πανεπιστήμιο που ίδρυσε ο  Σόρος έκανε διάλεξη με θέμα «Εκδήλωση Μελετών Εθνικισμού Εξετάζει την Ουκρανική Εθνική Ταυτότητα». (Nationalism Studies Event Examin Ukrainian National Identity).  Με το που μπαίνεις στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου του Σόρος έχει μια μεγάλη φωτογραφία με την σημαία της Ουκρανίας και πάνω της γράφει hashtag «#ECUStandsWithUkraine».

Είναι πράγματι εξοργιστικό να διαπιστώνει κανείς ότι οι ΗΠΑ καταψηφίζουν στην επιτροπή του ΟΗΕ που ζητάει την καταδίκη του νεοναζισμού και το πανεπιστήμιο του Σόρος διεξάγει εκδηλώσεις μελετών εθνικισμού αναζητώντας την ουκρανική εθνική ταυτότητα εν μέσω πολέμου.

Επίσης, η Ουκρανία είναι μια ακόμα χώρα που αρνείται να καταδικάσει τον νεοναζισμό. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Ουκρανοεβραίος πρόεδρος Ζελένσκι τον Νοέμβριο του 2021 τίμησε με το Χρυσό Αστέρι τον αρχηγό του Δεξιού Τομέα (Pravy Sektor) για την δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης στην Οδησσό και το Ντονμπάς.

Οι δολοφόνοι νεοναζί του Δεξιού Τομέα το 2014 είχαν σκοτώσει κατοίκους της Οδησσού και στο κτίριο του  των Συνδικάτων βίασαν γυναίκες και στραγγάλισαν εγκυμονούσες, δολοφόνησαν ανθρώπους με σφαίρες στο κεφάλι και έπειτα έβαλαν φωτιά σε όλο το κτίριο καίγοντας τα θύματά τους για να μην εξιχνιαστεί το έγκλημα. Τον αρχηγό αυτών των εγκληματιών, Dmytro Kotsyubaylo, αναγνώρισε ο Ζελένσκι ως Ήρωα της Ουκρανίας τιμώντας τον με το Χρυσό Αστέρι εντός της ουκρανικής βουλής.

Οι FEMEN ιδρύθηκαν στην Ουκρανία

Υπάρχει κι η δράση της  «φεμινιστικής» οργάνωσης των FEMEN που μας βοηθάει να συμπληρώσουμε το παζλ της Ουκρανίας. Η οργάνωση αυτή που έχει πλήθος δράσεων κατά  της Ρωσίας ιδρύθηκε στην Ουκρανία το 2008 και το σύμβολό της είχε τα ουκρανικά χρώματα. Tον Ιούνιο του 2014 μια ακτιβίστρια των Femen είχε γράψει στο γυμνό στήθος της «Σκότωσε τον Πούτιν» και ούρλιαξε «Ο Πούτιν είναι δικτάτορας», καθώς κατέστρεφε τη φιγούρα του στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Γκρέβιν που βρίσκεται στο Παρίσι. Να σημειωθεί ότι η φεμινίστρια κατέστρεψε μόνο το άγαλμα του Ρώσου ηγέτη κι όχι των άλλων σύγχρονων ηγετών. (*)

Οι ψεύτικες «φεμινίστριες» των Femen που συμμετείχαν στη σφαγή της Οδησσού στις 2 Μαΐ 2014 . Στα επεισόδια αυτά είχε λάβει μέρος και η αρχηγός των FEMEN, η Ievgeniia Kraizman, η οποία είχε ανεβάσει φωτογραφία της στο instagram με υψωμένη την γροθιά, φορώντας μια μπλούζα με το σύμβολο της φεμινιστικής οργάνωσης και φόντο είχε το κτίριο που καιγόταν με τα θύματα των νεοναζί του Δεξιού Τομέα.

800_external
Οι ψεύτικες «φεμινίστριες» των Femen που συμμετείχαν στη σφαγή της Οδησσού. Η αρχηγός των FEMEN, η Ievgeniia Kraizman, η οποία είχε ανεβάσει φωτογραφία της στο instagram με υψωμένη την γροθιά, φορώντας μια μπλούζα με το σύμβολο της φεμινιστικής οργάνωσης και φόντο είχε το κτίριο που καιγόταν με τα θύματα των νεοναζί του Δεξιού Τομέα τον Μάϊο 2014.

Το 2011, οι ηγέτες των Femen, Ίνα Σεφτσένκο, Σάσα Σεφτσένκο και Βίκτορ Σβιάτσκι μπορούν να φανούν σε ένα μικρό κουβάρι εναντίον της Λευκορωσίας. Πάνω από τα κεφάλια τους κυματίζει η κόκκινη και μαύρη καρό σημαία της UNA-UNSO, μιας ακροδεξιάς παραστρατιωτικής ομάδας που συγχωνεύτηκε με τους νεοναζί του Δεξιού Τομέα κατά τη διάρκεια των ταραχών του Μαϊντάν.

Ακριβώς δίπλα στην Inna Shevchenko και τη Sasha Shevchenko είναι μια από τις συντρόφους τους στις Femen κρατώντας ένα πανό που φέρει ξεκάθαρα το λογότυπο και το όνομα του νεοναζιστικού κόμματος Svoboda. Το πανό της Svoboda γράφει, «Ζήτω η ανεξάρτητη Λευκορωσία. Ελευθερία για την Ουκρανία», «Όχι στον κόκκινο τρόμο». Φυσικά, αυτά είναι παράλογα συνθήματα για τον Svoboda, μια νεοναζιστική ομάδα που ζητά την εκτέλεση Ουκρανών Ρώσων διανοουμένων χωρίς δίκη και υποστηρίζει ως ήρωά τους τον συνεργάτη των ναζί και μαζικό δολοφόνο Stepan Bandera.

image020
Πηγή: https://www-indybay-org.translate.goog/newsitems/2014

*) σημ. του επιμελητή: Μην σας προκαλεί έκπληξη αν αυτές οι «φεμινίστριες» λένε οτι «Ο Πούτιν είναι δικτάτορας» δεν είναι κατά των δικτατόρων, είναι κατά του συγκεκριμένου δικτάτορα. Είναι  όπως το σημερινά ακροδεξιά κινήματα ενάντια στον εμβολιασμό για τον κορονοϊό που επικαλούνται ελευθερίες.   Θα ξέρετε βέβαια ότι και οι ναζί παλιοί και νέοι αντιστρέφουν τους όρους και τα νοήματα. Είναι όλοι αυτοί που βλέπουμε σήμερα να επικαλούνται ελευθερίες και συντάγματα ενώ είναι οπαδοί του ολοκληρωτισμού, είναι οι ακροδεξιοί και οι νεοναζί που μας πουλάνε ελευθεριότητα και αντισυστημικότητα. (Απο εδώ: Ουκρανία: Το εθνικό ζήτημα και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις -Ένα επίκαιρο κείμενο του 2005 ).

Δείτε και αυτά:

Πώς φτάσαμε στον πόλεμο της Ουκρανίας: Οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης  και ο ρόλος των νεοναζί

«Ουκρανία 2014, Οι μάσκες της επανάστασης» (“Les Masques de la Révolution”, 2016). Ένα ντοκιμαντέρ που αξίζει να δείτε!

Τάγμα Αζόφ: Η διεθνής νεοναζιστική πρωτοπορία, δυναμώνει με λεφτά των ΗΠΑ και κρατικές επιχορηγήσεις

CNN Greece: Ουκρανία: Πώς η «χρήσιμη» ακροδεξιά, μετατράπηκε σε εθνικιστικό – και όχι μόνο- εφιάλτη

Κατηγορώ την «δημοκρατική» Δύση ότι κλείνει τα μάτια σε αυτό: Η φρίκη του ουκρανικού εθνικισμού-ναζισμού

Στιγμές του νέου ολοκληρωτισμού: Η πιο ρατσιστική κάλυψη για την Ουκρανία στα TV News

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s