Το απεργιακό ραντεβού της Πρωτομαγιάς 2022

ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ στην Κλαυθμώνος (11 π.μ.), ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα (10.30 π.μ.).
Πρωτοβάθμια σωματεία, συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και εξωκοινοβουλευτική αριστερά στα Προπύλαια (11 π.μ.) καλούν σε συγκεντρώσεις το πρωί της Κυριακής ζητώντας πολύ περισσότερα από τα 50 ευρώ της πρόσφατης αύξησης στον κατώτατο μισθό.
Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου την 1η Μάη στις 11.00 στο Πασαλιμάνι

Με τις καθιερωμένες συγκεντρώσεις θα τιμήσουν την ερχόμενη Κυριακή την Εργατική Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ η επίσημη αργία μεταφέρθηκε για την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή τη Δευτέρα 2 Μαΐου. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την αύξηση ύψους 50 ευρώ στον κατώτατο μισθό, από 663 σε 713 ευρώ, δεν πείθουν συνδικάτα, εργαζόμενους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούν ουσιαστικότερες αυξήσεις, τουλάχιστον στα 751, ακόμα και πάνω από τα 800 ευρώ, όπως και ξεπάγωμα των τριετιών και ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά και κατάργηση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη που συμπληρώνει ένα χρόνο.

protomagia-fsee-adedyΗ ΑΔΕΔΥ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ-ΓΣΕΕ) δίνουν απεργιακό ραντεβού στις 11 το πρωί της Κυριακής στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στο μήνυμα του ΕΚΑ γίνεται αναφορά σε μια ιστορική ημέρα όπου φέτος οι εργαζόμενοι απεργούν εκφράζοντας την εναντίωσή τους σε κάθε ελαστική μορφή εργασίας, στις μειώσεις μισθών και στην καταστρατήγηση εργατικών δικαιωμάτων την οποία διευκόλυναν τα δύο χρόνια της πανδημίας του κορονοϊού.

«Η τεράστια ανθρωπιστική, οικονομική και ενεργειακή κρίση που προκαλεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αναδεικνύει τον αναντικατάστατο ρόλο των συνδικάτων στην υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, να διεκδικήσουν τα αιτήματά της, να απαιτήσουν μέτρα για την επιβίωσή της, να παλέψουν για την παγκόσμια ειρήνη», σημειώνει το ΕΚΑ. Με το σύνθημα «Αυξήσεις ΤΩΡΑ για να ζούμε με αξιοπρέπεια» απεργεί η ΑΔΕΔΥ (11 π.μ. Κλαυθμώνος), που σημειώνει ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει βάλει στο στόχαστρο τα δικαιώματα των εργαζόμενων όπως έχουν διαμορφωθεί εδώ και πολλές δεκαετίες, καταργώντας το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς και το δικαίωμα στην απεργία. Επιπλέον, η ΑΔΕΔΥ στηλιτεύει την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν προχώρησε σε καμία αύξηση για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο παρότι πλήττονται εξίσου από το κύμα ακρίβειας.

Το ΠΑΜΕ καλεί μισή ώρα νωρίτερα, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Συντάγματος. Με κεντρικό σύνθημα το «Κάποτε αλλάζουν οι καιροί και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε» ζητά άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και από κάθε σκέψη για ΝΑΤΟϊκή κλιμάκωση της σύρραξης στην Ουκρανία, ενώ μιλά για λυσσασμένη επίθεση των κυβερνήσεων απέναντι στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων και στο δικαίωμα να οργανώνονται στα συνδικάτα και να αγωνίζονται, να απεργούν.

1 ΜΑΙ -2Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν: την επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού στα 825 ευρώ μεικτά, αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού, την κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα. Συγκεντρώσεις προγραμματίζονται ακόμη στον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λάρισα, το Ηράκλειο Κρήτης και άλλες μεγάλες πόλεις.

Τα πρωτοβάθμια σωματεία (επιχειρησιακά-κλαδικά) όπως ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ) καλούν σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στα Προπύλαια.

Δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου καλούν σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στα Προπύλαια.

Print

Την ίδια ώρα συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως και μοτοπορεία θα πραγματοποιήσει η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ), ζητώντας βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα για τους διανομείς-εξωτερικούς εργαζόμενους, κατάργηση αντεργατικών προβλέψεων του ν. Χατζηδάκη, συμβάσεις αορίστου χρόνου µε πλήρη µισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώµατα στις εταιρείες ψηφιακής διαµεσολάβησης (πλατφόρµες) και προστασία από τα εργατικά ατυχήματα. Το κάλεσμά της είναι ανοιχτό προς όλα τα σωματεία του κλάδου (ταχυμεταφορές, διανομείς, επισιτισμού-τουρισμού κ.ά.).

1hMah2022_2-428x600


Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια της χώρας την Πρωτομαγιά, καθώς η ΠΝΟ, «τιμώντας τους αγώνες των εργαζομένων και των ναυτεργατών για την Εργατική Πρωτομαγιά», αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη την 00.01 ώρα της 1ης Μαΐου 2022, ημέρα Κυριακή, και λήξη στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στην συνεδρίασή του την Δευτέρα 18.4.2022 αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας την Κυριακή 1η Μαϊου 2022.

Οι εργαζόμενοι του Πειραιά, τιμάμε τους αγώνες της τάξης μας σήμερα που τα δικαιώματα μας χτυπιούνται από τις αντεργατικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που είναι σε εξέλιξη ήρθε για να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη ζωή μας.

Η ελπίδα είναι στην πάλη των λαών ενάντια στον πόλεμο, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση.

Καλούμε την εργατική τάξη του Πειραιά, την νεολαία, τους συνταξιούχους στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου την 1η Μάη στις 11.00 στο Πασαλιμάνι.

Εντωμεταξύ

συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων στην COSCO

Μετά και το τελευταίο  εργατικό «ατύχημα», όταν ένας 37χρονος λιμενεργάτης τραυματίστηκε το πρωί, της Πέμπτης 28 Απριλίου, στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ), όταν έπεσε από ύψος 12 μέτρων στην προσπάθειά του να δέσει ένα κοντέινερ σε πλοίο με ξένη σημαία.

Μάρκος Μπεκρής: Συνεχίζεται η απεργία κόντρα στους μηχανισμούς της εργοδοσίας (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που έστησαν κυβέρνηση και εργοδοσία κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ Μάρκος Μπεκρής, σημειώνοντας ότι με το πιστόλι στον κρόταφο και με την απειλή της απόλυσης ανάγκασαν εργαζόμενους να πάνε στο Χαϊδάρι και να επιβιβαστούν σε 4 πούλμαν, 65 άτομα. Σημείωσε ότι με το που είδαν τους συνάδελφους τους από την ΕΝΕΔΕΠ στο Χαΐδάρι, σκύψανε το κεφάλι και μπήκαν στο πούλμαν κλαίγοντας.

Δεν τα βάζουμε μαζί τους τόνισε ο Μ. Μπεκρής. Δε βάζουμε απέναντί μας κανένα συνάδελφο, κανέναν εργάτη, κανέναν αδελφό μας. Είναι παλικάρια οι περισσότεροι από αυτούς. Έχουμε δουλέψει μαζί τους και τους ξέρουμε. Όταν θα τελειώσει η βάρδια τους το βράδυ, θα τους χειροκροτήσουμε και ξέρω ότι θα μείνουν μαζί μας επεσήμανε.

Άλλωστε με όλο αυτό το όργιο καταστολής, βίας, τρομοκρατίας και ποινικοποίησης αυτό που κατάφεραν ήταν να αναγκάσουν να πάνε για δουλειά όλοι και όλοι 60 εργαζόμενοι πρόσθεσε ο Μ. Μπεκρής. Σημείωσε ότι αυτό το έχουμε ξαναδεί και στις 7 Φλεβάρη που οι λιγοστοί εργαζόμενοι που μπήκαν για δουλειά, μετά ήρθαν και πάλεψαν μαζί μας.

Αύριο, Εργατική Πρωτομαγιά το λιμάνι θα πλημμυρίσει και τα παιδιά αυτά και αύριο θα είναι μαζί μας τόνισε προσθέτοντας ότι όλο το λιμάνι αργά ή γρήγορα θα γίνει ΕΝΕΔΕΠ.

Πηγή: www.902.gr

Firefox_Screenshot_2022-04-30T16-06-12.914Z

Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπ/τίων στις προβλήτες του Πειραιά

Δείτε και 2 παλιότερα κείμενα:

Η πρώτη Μάη και οι Μάηδες που έρχονται

1η Μαΐου του 2021: Το μέλλον είναι Fractal;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s