Η Θεωρία της Εξέλιξης: διαλύοντας τους μύθους(εκδήλωση)

Η Θεωρία της Εξέλιξης: διαλύοντας τους μύθους. Μία ανοικτή συζήτηση για την εγκυρότητα, τις δυσκολίες αποδοχής και τις προεκτάσεις της Θεωρίας της Εξέλιξης.

Παρασκευή 27 Μαΐου 2022 στις 18.00, θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα, στο Επιμελητήριο Αχαΐας (Ρήγα Φεραίου 58), η πρώτη πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με τίτλο: «Η Θεωρία της Εξέλιξης: διαλύοντας τους μύθους» Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και διαδικτυακά, μέσω ΖΟΟΜ.

Σπύρος Μανουσέλης

Αν και έχουν περάσει 163 χρόνια από την πρώτη έκδοση του περίφημου βιβλίου του Δαρβίνου «Καταγωγή των ειδών», οι ριζοσπαστικές ιδέες του εξακολουθούν να προκαλούν σφοδρές επιστημονικές, φιλοσοφικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις, καθώς οι κοινωνίες μας αδυνατούν ακόμα να αποδεχθούν ότι όλοι οι έμβιοι οργανισμοί, του ανθρώπου συμπεριλαμβανομένου, έχουν κοινή προέλευση και είναι προϊόντα της διαρκούς διαδικασίας της εξέλιξης. Σε σύγκριση με τις περισσότερο αναπτυγμένες δυτικές κοινωνίες, η ελληνική κοινωνία φαίνεται πως βρίσκεται πολύ πίσω όσον αφορά την αποδοχή της εξελικτικής επιστήμης.

Σήμερα, η εξελικτική επιστήμη αγκαλιάζει και διαφωτίζει τις περισσότερες πτυχές της ζωής μας και η εξελικτική προσέγγιση συνεισφέρει αποφασιστικά στην έρευνα σε πολλούς επιστημονικούς τομείς, όπως στην ιατρική, ψυχολογία, οικονομία, κοινωνιολογία, φιλοσοφία, ακόμη και στην πολιτική. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και σήμερα, οι περισσότερες κοινωνίες δυσκολεύονται να αποδεχθούν ότι όλοι οι έμβιοι οργανισμοί, του ανθρώπου συμπεριλαμβανομένου, έχουν κοινή προέλευση και είναι προϊόντα της διαρκούς διαδικασίας της εξέλιξης.

Η ελληνική κοινωνία και επιστήμη, ειδικότερα, εξακολουθούν να προβάλλουν αντιστάσεις στην αποδοχή της εξελικτικής σκέψης. Ως εκ τούτου, η ίδρυση πριν από 2,5 χρόνια της Ελληνικής Εξελικτικής Εταιρείας (ΕλΕξΕ) έθεσε ως πρωταρχικό της στόχο να προωθήσει την ελληνική εξελικτική παιδεία, προβάλλοντας -με επιστημονικά έγκυρο αλλά ευρύτερα κατανοητό τρόπο- τα πλεονεκτήματα της εξελικτικής μεθόδου σκέψης και τις πολυάριθμες εφαρμογές της.

Η πνευματική καραντίνα που επέβαλε, επί δύο χρόνια, η πανδημία του κορονοϊού στάθηκε εμπόδιο στην υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου στόχου. Τώρα, με την πανδημική απειλή σε ύφεση, η ΕλΕξΕ επιστέφει και οργανώνει σε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα μια σειρά από ομιλίες και ανοιχτές συζητήσεις, με στόχο να γίνει η εταιρεία ευρύτερα γνωστή στην ελληνική κοινωνία και να προσελκύσει νέα μέλη. Ομως, πρωτίστως, με αυτές τις εκδηλώσεις επιθυμεί να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το ευρύτερο κοινό για επίκαιρα θέματα που αφορούν τις εφαρμογές της εξελικτικής θεωρίας και τις παρανοήσεις που συχνά τη συνοδεύουν, ακόμη και σήμερα.

Ετσι την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022 στις 18.00, θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα, στο Επιμελητήριο Αχαΐας (Ρήγα Φεραίου 58), η πρώτη πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με τίτλο: «Η Θεωρία της Εξέλιξης: διαλύοντας τους μύθους», μια ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση για την εγκυρότητα, τις γνωστικές παρανοήσεις που γεννούν τις δυσκολίες αποδοχής και τις κοινωνικές προεκτάσεις της Θεωρίας της Εξέλιξης.

Σε αυτή την εκδήλωση θα συμμετάσχουν ως ομιλητές: ο Σίνος Γκιώκας, καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Γιώργος Ηλιόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, και ο Γιάννης Μανέτας, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και συγγραφέας πολλών αξιόλογων επιστημονικών βιβλίων. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και διαδικτυακά, μέσω ΖΟΟΜ.

27-afisa

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s