Bruno Braquehais: Ο άνθρωπος που φωτογράφισε την Παρισινή Κομμούνα

ebykr-1871-paris-commune-wikimedia-commons-bruno-braquehais-2560x1613

Ο Bruno Braquehais ήταν ένας από τους ελάχιστους φωτογράφους που κατέγραψε την Κομμούνα του Παρισιού το 1871.  Οι εικόνες του είναι χαραγμένες στη συλλογική μας μνήμη, ωστόσο ο Braquehais δεν είναι γνωστός στο ευρύ κοινό. Ο κωφάλαλος φωτογράφος από την Dieppe απαθανάτισε το επαναστατικό γεγονός και 28 από αυτές τις φωτογραφίες, που ανήκουν στις συλλογές του Μουσείου Seine-Saint-Denis, παρουσιάστηκαν στη βιβλιοθήκη πολυμέσων της Dieppe τον Απρίλιο του 2018.

Το πρώτο φωτορεπορτάζ της Ιστορίας της Γαλλίας

Η Παρισινή Κομμούνα ξεκινάει αμέσως μετά τον πόλεμο του 1870. Η εξέγερση διαρκεί δυο μήνες, από το Μάρτιο μέχρι το Μάιο του 1871 και έρχεται ως επακόλουθο της ήττας της Γαλλίας από την Πρωσία και της πολιορκίας του Παρισιού. Ο λαός, εξαντλημένος από την ακραία φτώχεια, παίρνει τα όπλα και καταλαμβάνει τους δρόμους.

Αν και οι περισσότεροι φωτογράφοι εγκαταλείπουν το Παρίσι κατά τη διάρκεια της Κομμούνας, ο Bruno Braquehais επιλέγει να μείνει για να αποτυπώσει με το φακό του τα γεγονότα μέρα με τη μέρα. Η παραγωγή των 150 περίπου αυτών εικόνων (εκ των οποίων 109 έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα) θεωρείται ως το πρώτο φωτορεπορτάζ στην Ιστορία της Γαλλίας.

O φωτογράφος της πτώσης της στήλης Vendôme

Με την παρουσία του στο επίκεντρο των γεγονότων, απαθανατίζει ιστορικές στιγμές, όπως την κατεδάφιση της στήλης Vendôme, γεγονός που μεταδόθηκε άμεσα. «Σε αυτόν οφείλουμε την πιο όμορφη φωτογραφική μαρτυρία», υπογραμμίζει η Nelly Bault, συμπρόεδρος της «Ένωσης Φίλων της Κομμούνας της Dieppe».

Ο φίλος των Κομμουνάρων

Γεννημένος κωφός το 1823 στην Dieppe, ο Bruno Braquehais ανέπτυξε πολύ την όρασή του. Η Κομμούνα είναι ένα ξεχωριστό γεγονός στην καριέρα του ως φωτογράφος και η προσέγγισή του αποτελεί περισσότερο μια πράξη αλληλεγγύης απέναντι στους διαδηλωτές παρά μια κίνηση με εμπορικά κίνητρα. Ο Braquehais δεν πουλάει κανένα από τα καρέ του και φωτογραφίζει δωρεάν τους Κομμουνάρους που ποζάρουν περήφανα μπροστά στο φακό του. Οι φωτογραφίες του ωστόσο θα γίνουν γνωστές πολύ αργότερα, καθώς εκείνη την εποχή οι εφημερίδες χρησιμοποιούσαν γκραβούρες για την εικονογράφηση των άρθρων. Σήμερα, οι φωτογραφίες του βρίσκονται σε όλα τα βιβλία Ιστορίας.

Μετά το τέλος της Κομμούνας, ο Bruno Braquehais χάνει όλη του την περιουσία το 1873. Κλεισμένος για 13 μήνες στη φυλακή Mazas με την κατηγορία της κατάχρησης εμπιστοσύνης, πεθαίνει λίγο μετά την απελευθέρωσή του το Φεβρουάριο του 1875 στο Celle-Saint-Cloud.

Πηγή: franceinfo

Ο φωτογράφος  πλαστογραφος συκοφάντης της Κομμούνας

Μετά την ήττα της Γαλλίας στον Γαλλο-Πρωσικό Πόλεμο και την πτώση του Ναπολέοντα Γ’, χιλιάδες Παριζιάνοι εξεγέρθηκαν εναντίον της νέας κυβέρνησης που στηρίζεται στους βασιλικούς και ανακήρυξαν το Παρίσι ανεξάρτητη κοινότητα. Ακολούθησαν μάχες για εβδομάδες, κατά τις οποίες τα στρατεύματα των Βερσαλλιών επιτέθηκαν στην πόλη ενώ οι Κομμουνάροι  απάντησαν με οδοφράγματα, πυροβόλησαν ομήρους και έκαψαν κυβερνητικά κτίρια.

Αμέσως μετά, ο Ernest Eugène Appert (1830–1891) , ένας Παριζιάνος φωτογράφος πορτρέτων, εξέδωσε το «Crimes of the Commune», μια τετριμμένη σειρά από εννέα φωτογραφίες της εξέγερσης που τόνιζε την εγκληματική βαρβαρότητα των Κομμουνάρων. Αν και βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα, οι φωτογραφίες ήταν εντελώς κατασκευασμένες. Ο Appert προσέλαβε ηθοποιούς για να αναπαραστήσουν κάθε σκηνή στο στούντιο του και μετά έκοψε και κόλλησε τις φιγούρες στα κατάλληλα φόντο. πάνω από τα σώματα των ηθοποιών επικόλλησε φωτογραφίες των βασικών συμμετεχόντων της Κομμούνας.

Οι φωτογραφίες αργότερα απαγορεύτηκαν από τη γαλλική κυβέρνηση για «διατάραξη της δημόσιας ειρήνης» με τη διατήρηση αντικομμουναρικών συναισθημάτων – μια απόδειξη της αποτελεσματικότητάς τους ως πολιτικής προπαγάνδας.

ένα παράδειγμα είναι αυτή η φωτογραφία

FI.50.10
Prison des Chantiers, 15 Αυγούστου 1871, Βερσαλλίες. Φωτογραφία από τον Eugène Appert. Το 2ο άτομο που στέκεται στα δεξιά με τα χέρια σταυρωμένα είναι η Louise Michel.

Δείτε κάποιες απο τις φωτογραφίες του εδώ: The Metropolitan Museum of Art

Πηγές: https://www.metmuseum.org/art/collection/search/702001

και https://en.wikipedia.org/wiki/Ernest_Eug%C3%A8ne_Appert

Αρέσει σε %d bloggers: