Δελτίο τύπου και φωτο της Πρωτοβουλίας αγώνα για ενιαίο άλσος στη Δραπετσώνα

Σχετικά με τη συγκέντρωση στη Δραπετσώνα και πορεία στο χώρο των Λιπασμάτων στις 08/06/2008:

Πρώην βιομηχανική ζώνη Δραπετσώνας-Κερατσινίου: κάθε φορά περισσότεροι και πιο αποφασισμένοι, δεν θα σταματήσουμε μέχρι να γίνει ο χώρος Ενιαίο άλσος!

Συγκέντρωση στη Δραπετσώνα και πορεία στο χώρο των Λιπασμάτων:

Πηγή: https://athens.indymedia.org/post/879651/  Δημοσίευση στης  (12/06/2008 10:32 μμ. Τοπικά Νέα )

Δελτίο Τύπου της Πρωτοβουλίας Αγώνα για Ενιαίο Άλσος

Την Κυριακή 8 Ιουνίου, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε δυναμική συγκέντρωση και πορεία. Την κινητοποίηση διοργάνωσαν, από κοινού με την Πρωτοβουλία Αγώνα για Ενιαίο Άλσος, πολιτιστικοί σύλλογοι, σύλλογοι εκπαιδευτικών και εργατικά σωματεία, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων της Δραπετσώνας και του ευρύτερου Πειραιά, και είχε με μεγάλη λαϊκή συμμετοχή. Ξεκινήσαμε από την «πύλη» της Δραπετσώνας στην πεζογέφυρα του Αγ. Διονυσίου, πορευτήκαμε μέσα από γειτονιές της διαπιστώνοντας για άλλη μια φορά τις θετικές αντιδράσεις του κόσμου, διαμαρτυρηθήκαμε μπροστά από το Δημαρχείο για τα σχέδια οικοπεδοποίησης που προωθεί ο δήμος, για να μπούμε τελικά στον αχανή χώρο των Λιπασμάτων (640 στρέμματα) από την κεντρική πύλη σε μια νέα προσπάθεια επανοικειοποίησης του και να φτάσουμε ως τη θάλασσα.

Κατά μήκος της διαδρομής μας στο χώρο, έγινε ενημέρωση για τη ρύπανση από τα τοξικά, ραδιενεργά και διαβρωτικά απόβλητα που υπάρχουν στο χώρο του πρώην εργοστασίου και διαβάστηκαν απλές οδηγίες για μείωση των κινδύνων τόσο κατά την επίσκεψη, όσο και για τους κατοίκους της γύρω περιοχής που θίγονται καθημερινά. Επίσης πραγματοποιήθηκε ομιλία – ξενάγηση για το χώρο των Λιπασμάτων, για το πρώην εργοστάσιο αλλά και για τις μέχρι τώρα εγκληματικές ενέργειες που έχουν λάβει χώρα εκεί ώστε να «καθαριστεί το οικόπεδο για αξιοποίηση» (κατεδάφιση διατηρητέων κτιρίων, θάψιμο αποβλήτων κλπ).

Για άλλη μια φορά θαυμάσαμε την ομορφιά του τοπίου και καθώς είναι πλέον καλοκαίρι και ο υδράργυρός έχει ήδη ανέβει στα ύψη, βιώσαμε την τεράστια ανάγκη που έχει η πόλη μας για πράσινο, για μια ανάσα ζωής, μια ανάσα δροσιάς για εμάς και τα παιδιά μας. Είμαστε κάθε μέρα και πιο αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε αυτά που μας στέρησαν, αυτά που μας αξίζουν, αυτά που ονειρευόμαστε: Ενιαίο Άλσος στο χώρο των Λιπασμάτων!

Δεν τους χρωστάμε τίποτα
Μας χρωστάνε τα πάντα

Εκτός από τα παραπάνω θα θέλαμε να παρατηρήσουμε και τα εξής:

1.Θεωρούμε θετική την συμμετοχή στην κινητοποίηση και άλλων φορέων που δεν συνυπέγραφαν το πλαίσιο που ζητούσε την απαλλοτρίωση όλης της έκτασης και τη δημιουργία ενός ενιαίου άλσος. Επειδή όμως σε διάφορα ΜΜΕ παρουσιάστηκαν τέτοιοι φορείς ως διοργανωτές της κινητοποίησης, θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι ότι ως Πρωτοβουλία Αγώνα για Ενιαίο Άλσος δεν έχουμε εμπλακεί σε καμία συζήτηση «ήπιας» οικοπεδοποίησης ή περιορισμού της διεκδίκησης μόνο στα 250 στρέμματα του πρώην εργοστασίου των Λιπασμάτων. Επίσης επιμένουμε να πιστεύουμε στην αξία του αγώνα που δίνουμε καθ’ αυτού και όχι ως μέσο για την προώθηση των τυχών πολιτικών φορέων στους οποίους μπορεί κανείς να συμμετέχει.

2.Εξακολουθούμε να περιμένουμε απάντηση από τον δήμο Δραπετσώνας για το υπόμνημα που έχουμε καταθέσει από τον Απρίλιο, σχετικά με την δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του για τη ρύπανση στο χώρα, καθώς και για το σχεδιασμό και άμεση έναρξη των εργασιών απορρύπανσης.

Δραπετσώνα 10/06/2008

Πρωτοβουλία Αγώνα για Ενιαίο Άλσος

www.eniaioalsos.gr e-mail: eniaioalsos@gmail.com

φωτογραφίες από την πορεία

16k45kod

 

απαγορεύεται η είσοδος?

 

κατάλογος5

 

post image
 
ενώ στην προηγούμενη πορεία μπήκαμε στον χώρο των λιπασμάτων ξυλώνοντας την περίφραξη, τώρα διεκδικήσαμε την είσοδο από την κεντρική πύλη, αρχικά οι φύλακες αρνήθηκαν να ανοίξουν την πύλη αλλά, έπειτα από «διαπραγματεύσεις» με τον κόφτη, την άνοιξαν

afaa53b4f2dcfd2b9abb4af3bc279df8

κατάλογος

drap944-700x525

drap88-500x375

drap83

ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή; μέσα στο χώρο των λιπασμάτων. Φυσικά καμία αρχαιολογική ανάδειξη δεν έχει γίνει !!…

ab4b84c5a02baa95ecbd0e316935c4da

Πηγή: https://athens.indymedia.org/post/879651/