Συνοψίζοντας την οικολογική κρίση του πλανήτη

Συνέχεια από την δημοσίευση : Ο καπιταλισμός καίει την Ελλάδα, ο καπιταλισμός καίει τον Κόσμο

«Οι επιπτώσεις της ανθρώπινης (καπιταλιστικής ) δραστηριότητας στο οικοσύστημα έχουν φτάσει σε επίπεδα που επηρεάζουν αισθητά την καθημερινότητα όλων των έμβιων όντων σε κάθε σημείο του πλανήτη. Η Γη έχει εισέλθει στην Ανθρωπόκαινο εποχή , όπου οι άνθρωποι αποτελούν την κυρίαρχη κινητήρια δύναμη της αλλαγής στο Σύστημα της Γης (Crutzen, 2002) (Steffen W. P., 2007). Η εκθετική αύξηση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων εγείρει ανησυχία καθώς η περαιτέρω πίεση στο γήινο περιβάλλον θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει κρίσιμα οικοσυστήματα και να προκαλέσει απότομες ή μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές αλλαγές που θα ήταν επιβλαβείς ή και καταστροφικές για όλη την έμβια ζωή στον πλανήτη  και για την  ανθρώπινη ευημερία.» (δείτε:  Τα 9 πλανητικά όρια του μοντέλου doughnut)

Μέχρι πριν δυο δεκαετίες, όταν μιλάγαμε για την οικολογική καταστροφή που θα΄ρθει, μας έλεγαν τρελούς επηρεασμένους από σενάρια επιστημονικής φαντασίας ή ότι πληρωνόμαστε από τον Τζωρτζ Σόρος . Οι πληρωμένοι από τις εταιρείες επιστήμονες καθησύχαζαν τον κόσμο, ενώ τώρα δεν μπορούν να αποκρύψουν την αλήθεια από τις συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου. Φυσικά έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους για το λιώσιμο των πάγων σε 50 χρόνια και η πραγματικότητα είναι, αδυσώπητα η εξής, ότι οι πάγοι λιώνουν πιο γρήγορα από ότι υπολόγισαν με αποτέλεσμα  ανόδου της στάθμης της θάλασσας. (δείτε  Κύματα καύσωνα ρεκόρ πλήττουν την Ανταρκτική και την Αρκτική ταυτόχρονα και Οι πάγοι λιώνουν 57% πιο γρήγορα από τα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Δεν είναι μόνο οι πάγοι, εξαφανίζονται – αφανίζονται έμβια είδη πανίδας και χλωρίδας πιο γρήγορα όσο πότε στην έμβια ιστορία αυτού του πλανήτη, οι θάλασσες λόγο της υπέρ – αλίευσις και της μόλυνσης αδειάζουν από είδη, και το γόνιμο έδαφος κατάλληλο για καλλιέργειες καταστρέφετε λόγο της υπέρ – καλλιέργειας , υπέρ λίπανσης και της διάβρωσης, ενώ το πόσιμο νερό που αρχίζει να σπανίζει λένε ότι θα αποτελέσει αίτια μελλοντικών πολεμικών συρράξεων.

Τη να πούμε όμως και για τα ζώα που ενώ μας κάνουν την “χάρη” και τα τρώμε μέσα από την υπέρ εντατική – βιομηχανική εκτροφή, τους προσφέρετε φρικιαστική διαβίωση και θανάτωση. Ενώ τα ζώα εκτροφής έχουν φτάσει σε αριθμό ρεκόρ, ξεπερνώντας τα δισεκατομμύρια, και πλέον είναι περισσότερα από το σύνολο των ανθρώπων και των άγριων ζώων. (δείτε Κλιματική καταστροφή: Τα «ζωτικά σημεία» της Γης εξασθενούν, προειδοποιούν επιστήμονες)

Απειλείτε και η βιοποικιλότητα του πλανήτη. Στο χείλος της κατάρρευσης εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων βρίσκονται πολλά από τα οικοσυστήματα που στηρίζουν τη ζωή στον πλανήτη, από τα δάση του Αμαζονίου ως τους κοραλλιογενείς υφάλους, επεσήμανε μελέτη των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την παγκόσμια βιοποικιλότητα και προειδοποιούσε πως θα υπάρξει «σημαντική μείωση πολλών ουσιαστικών υπηρεσιών στις ανθρώπινες κοινωνίες καθώς πλησιάζουμε σε “οριακά επίπεδα” που σηματοδοτούν το πέρασμα των οικοσυστημάτων σε άλλη λιγότερο παραγωγική κατάσταση, από την οποία είναι πολύ δύσκολο ή και αδύνατον να επανέλθουν». (απο το Ο κόσμος έχασε μια κρίσιμη προθεσμία για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας )

Δείτε και αυτά:

Παγκόσμια Ημέρα της Γης: Μόλις το 2,8% των οικοσυστημάτων του πλανήτη παραμένει ανέπαφο . Η έκτη μεγάλη εξαφάνιση των ειδών: . Η εξαφάνιση των εντόμων – Μια απειλή απόλυτης καταστροφής για τη Γη.

Έρευνα βόμβα του Guardian: Σχεδόν όλοι στην Ευρώπη  αναπνέουμε τοξικό αέρα – Η κατάσταση στην Ελλάδα

Παράλληλα η πείνα και η έλλειψη πόσιμου νερού μαστίζει και θα αρχίσει στο κοντινό μέλλον να μαστίζει ακόμα περισσότερο ένα μεγάλο μέρος της φτωχής ανθρωπότητας. (δείτε Δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν θα έχουν τρόφιμα και νερό σε 30 χρόνια)

ΟΗΕ: «Η κλιματική κατάρρευση άρχισε»

Υπερθέρμανση: Ανέφικτος ήδη ο στόχος του COP21 για τον 1,5 βαθμό Κελσίου

Επιστήμονες / Η Γη δεν είναι πλέον τόσο ασφαλής για τους ανθρώπους

Δεν θέλω άλλο να γίνω μάντης κακών μαντάτων και να σας μαυρίσω την ψυχή, περιγράφοντας σκηνές από την «Κόλαση του Δάντη»  ή καταστροφολογώντας να ψυχαγωγήσω όπως ανάλογες χολιγουντιανές ταινίες καταστροφής .

Πρόταση υπέρβασης του οικολογικού και κοινωνικού αίσχους

Ένα  «προφητικό» κείμενο του 2007: Το νέο καιρικό μέτωπο

Σε αυτή την Κατηγορία: ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ μπορείτε να δείτε όλες τις σχετικές δημοσιεύσεις του σαιτ .

 

Σχολιάστε