“Αλήθεια, σε αυτόν τον κόσμο θέλετε να ζείτε;” (video animation)

modern-world-caricature-illustrations-steve-cutts-4Κείμενο – επιμέλεια δημοσίευσης: Γιώργος Μεριζιώτης

Σε αυτή τη σελίδα παρουσιάζω σε μορφή Αnimation (κινούμενα σχέδια)  6 πτυχές του κόσμου στον οποίο ζούμε θέτοντας το  «ρητορικό» ερώτημα: «Αλήθεια, σε αυτόν τον κόσμο θέλετε να ζείτε εσείς, τα παιδιά  και τα εγγόνια σας; … αυτόν τον κόσμο υποστηρίζεται; »

Η συνολική  διάρκεια και των 6  animation είναι 28,09 λεπτά.

1. «ΜΑΝ»

 
hqdefaultΑυτό το animation αποτελεί δημιουργία του Steve Cutts και απεικονίζει τον MAN,  τον άνθρωπο μπίζνεσ-μαν (αγγλική business-man).  Τον «Αναπτυξιολόγο» μέσα σε ένα σύστημα ανάπτυξης – μεγέθυνσης  ( επέκτασης -extention  , στα αγγλικά) που καταστρέφει ασύστολα  τον πλανήτη γη.
 
Ο Steve Cutts είναι ένας καλλιτέχνης ο οποίος ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, ενώ ειδικεύεται στην εικονογράφηση, το animation και τις καλές τέχνες.

 

Ένα από τα πιο πρόσφατα έργα του είναι και το animation με την ονομασία “Man”.

10eqywk

Πρόκειται για μια απλοποιημένη και ταυτόχρονα σατυρική απεικόνιση του καπιταλιστή ανθρώπου, της καταστροφικής σχέσης του με την φύση και των γενικότερων αναπτυξιακών  «κατορθωμάτων» του…

Αν και λίγο «σκοτεινό» σχεδιαστικά, το μικρό αυτό animation φέρνει στην επιφάνεια ακόμα πιο «σκοτεινές» και πικρές αλήθειες και συμπεράσματα, μεταφέροντας τελικά ένα πολύ μεγαλύτερο μήνυμα.

«ΜΑΝ» (διάρκεια 4,36΄)
 
 
 

2. «Happiness» (Ευτυχία)

happinesHappiness/ “Ευτυχία” – O κόσμος των ποντικιών (σας θυμίζει κάτι;)

Ένα animation για την κοινωνία των ποντικιών! (Σίγουρα των ποντικιών;)

Τρέχουν, στοιβάζονται, ξανατρέχουν, μπαίνουν στον υπόγειο σιδηρόδρομο όπου συναντούν και άλλα στοιβαγμένα του είδους τους.

Από πάνω τους ακριβώς, το αδιαχώρητο! Φανταχτερές ταμπέλες διαφημίσεων, κυκλοφοριακό, σκάλες. Όλα κάπου πάνε! Αγοράζουν πολύχρωμα πράγματα, βιάζονται!

Να ‘τα πάλι! Περιμένουν σε μια ουρά. Μπουκάρουν σε ένα κατάστημα και τρέχουν να αρπάξουν τα τελευταίας τεχνολογίας προϊόντα.  Ράκος ο υπάλληλος ανοίγει στωικά και απογοητευμένα την πόρτα. Ποντίκα… Τι να περιμένει κανείς… Τρώνε το ένα το άλλο για μερικά προϊόντα… Έφτιαξαν αυτή τη… “Black Friday” για να τρώγονται!

modern-world-caricature-illustrations-steve-cutts-6Ένα από αυτά τρέχει με το κατακόκκινο αυτοκίνητό του, πέφτει όμως σε κυκλοφοριακό. Πίνει. Πίνει πολύ! Μάλλον δεν αντέχει την πίεση… Πάει με “συνταγή” σε μια ουρά. Γύρω του ταμπέλες που δείχουν τον σπόνσορα. Είναι η “Ευτυχία”, η κοινωνία του, ο κόσμος του!

Λίγο μετά παίρνει και μερικά χάπια. Πάντα με την ευγενική χορηγία της “Ευτυχίας”. Έτσι, για να “γευτεί” λίγο τον παράδεισο. Και τον “γεύεται”! Για πολύ λίγο…

Πέφτει… Πάλι πίσω στον γκρίζο του κόσμο. Κυνηγάει το χρήμα που τον οδηγεί στη δουλειά. Ή μήπως στην παγίδα; Σε χιλιάδες παγίδες!

Αυτός είναι ο κόσμος των ποντικιών. Η “ΕΥΤΥΧΙΑ” τους. Ένας “μη τόπος”.

Σίγουρα είναι ο κόσμος των ποντικιών ; …

Σ΄ αυτή την εκπληκτική ταινία μικρού μήκους, ο Steve Cutts μας δείχνει την αδιάκοπη αλλά συνάμα παράλογη προσπάθειά μας για την αναζήτηση της ευτυχίας μέσα από  τις ψευδαισθήσεις  της σύγχρονης καπιταλιστικής  κοινωνίας: μαζική κατανάλωση, μισαλλοδοξία, εγωισμός, ρύπανση, μόλυνση κι άλλα πολλά…

 

«Happiness» (διάρκεια 4,16΄)

 

3. «Moby»

Moby_Are_You_Lost_In_The_World_Like_MeΑς αφήσουμε την αλληγορία με τα ποντίκια και ας δούμε τη γίνεται με τους ανθρώπους.
Moby – Αλήθεια, σε αυτόν τον κόσμο θέλεις να ζεις;
 
Σε ένα ασπρόμαυρο φόντο κι ενώ ακούγεται το νέο τραγούδι του Moby, “Are You Lost In The World Like Me?” (Είσαι χαμένος στον κόσμο όπως εγώ;), παρελαύνουν μπροστά μας σε θλιβερές εικόνες οι σύγχρονες συνήθειες των ανθρώπων και μας αναγκάζουν να αναρωτηθούμε άλλη μία φορά, αν αυτός είναι ο κόσμος στον οποίο θέλουμε να ζούμε.Το animation αποτελεί δημιουργία του Steve Cutts, ο οποίος αποδίδει με ζοφερότητα την εξάρτηση των ανθρώπων από τις έξυπνες συσκευές και την άρνησή τους να αλληλεπιδράσουν με άλλους ανθρώπους, επικεντρωμένοι στις οθόνες τους και τα κάθε λογής τεχνολογικά gadgets.

 

modern-world-caricature-illustrations-steve-cutts-4Ο Cutts, γνωστός σε πολλούς/ες ως ο δημιουργός του animation “MAN“, το οποίο έγινε viral αναγκάζοντάς μας να δούμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και να αντιληφθούμε πόση ζημιά κάνουμε στον πλανήτη, δεν διστάζει να φτάσει την κριτική του στα άκρα.

Ο γνωστός illustrator ντύνει το νέο τραγούδι από το πρότζεκτ The Void Pacific Choir του Moby,“Are You Lost In The World Like Me?”, με εικόνες οι οποίες υπογραμμίζουν “πόσο αναίσθητοι έχουμε γίνει”, όπως ο ίδιος δηλώνει, απεικονίζοντας ρομποτικές αντιδράσεις σε σκηνές από περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης έως αυτοκτονίες.Στη μέση, ένας χαρακτήρας, σχεδιασμένος σε μικρότερη κλίμακα από τους άλλους, ο οποίος εκτός από το να θυμίζει τον Moby, λειτουργεί ως η προσωποποίηση όσων νιώθουν χαμένοι, παγιδευμένοι σε αυτόν τον κόσμο που μοιάζει να ασχολείται μόνο με την εικόνα -τη δική του και των άλλων- και ειδικά, πώς αυτή προβάλλεται στην ψηφιακή, παράλληλη πραγματικότητα που έχουμε φτιάξει.

 

“Πριν από μερικά χρόνια είδα το βίντεο ‘Man’ του Steve Cutts και ήταν εκπληκτικό, με συνεπήρε. Έκανα μια έρευνα στο διαδίκτυο, βρήκα το email του και ταπεινά του ζήτησα να κάνει ένα βίντεο για εμένα”, είπε ο Moby. “Είμαι τυχερός που συμφώνησε. Το βίντεο που έφτιαξε είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα καλύτερα βίντεο που έχουν γίνει ποτέ για τα τραγούδια μου”.

Ο Cutts πρόσθεσε:

“Για μένα το video αφορά την αύξηση της εξάρτησής μας από την τεχνολογία και την ανθρώπινη αλληλεπίδραση σήμερα ή μάλλον, την έλλειψη αυτής. Εστιάζει στον τρόπο που η τεχνολογία μάς αλλάζει, στον τρόπο που έχουμε γίνει αναίσθητοι”.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι απόψεις για την τεχνολογία και την επίδραση της στις ανθρώπινες κοινωνίες, διίστανται. Ορισμένοι θεωρούν τις αντιδράσεις υπερβολικές, σημειώνοντας ότι καθετί νέο αντιμετωπίζεται καχύποπτα. Άλλοι πιστεύουν ότι πράγματι, η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας αλλάζει την ανθρώπινη φύση.

Το animation μάλλον κινείται στο μέσο αυτών των άκρων, θέτοντας τα σωστά ερωτήματα. Μας αναγκάζει να αναρωτηθούμε ποιες είναι οι πραγματικές συνήθειες μας, χωρίς να καταδικάζει αυτήν καθ’ αυτήν την τεχνολογία, αλλά τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε μέσω της φετιχοποίησης των εμπορευμάτων και της τεχνολογίας  που προωθεί το σύγχρονο ολοκληρωτικό σύστημα, δηλαδή ο σύγχρονος εμπορικός ολοκληρωτικός καπιταλισμός  να τη χρησιμοποιούμε -περισσότερο ως φυλακή και μέσο αποξένωσης, παρά ως απελευθερωτή και μέσο εξανθρωπισμού.

Ο Moby και ο Cutts μας ρωτάνε ευθέως: “Αλήθεια, σε αυτόν τον κόσμο θέλεις να ζεις;”

«Moby» (διάρκεια 3,15΄)

 
 
 

4. «El Empleo» (Η εργασία)

MV5BMDExZTc4YWItZmZkMS00NWEzLTk0NTEtOGViY2Q2OWM0MzE4XkEyXkFqcGdeQXVyMjExNjgyMTc@._V1_UY268_CR4,0,182,268_AL_Το animation «El Empleo» δημιουργήθηκε το 2008 από τον Αργεντίνο Santiago «Bou» Grasso, βασισμένο σε ιδέα του Patricio Plaza. Μέχρι στιγμής, έχει προβληθεί σε περισσότερα από 170 φεστιβάλ και έχει αποσπάσει 93 βραβεία.

Αφηγείται την ιστορία ενός ανώνυμου άντρα που πηγαίνει στη δουλειά του. Σε ένα σύστημα που προσφέρει εργασία σε όλους, σε έναν περίεργο κόσμο όπου τα ανθρώπινα όντα χρησιμοποιούνται ως άψυχα αντικείμενα. Η έννοια του ανθρώπινου εργατικού δυναμικού σε ένα άλλο επίπεδο.

Στη σημερινή εποχή, η διαφορά μεταξύ δουλειάς και δουλείας είναι ίσως μικρότερη από έναν τόνο…

El-empleo-1.jpgΗ ταινία μικρού μήκους «El Empleo» του Santiago «Bou» Grasso από την Αργεντινή, περιγράφει χωρίς λόγια αυτό που βλέπουν όλοι στο καθεστώς της εργασιακής ρουτίνας. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν αναγκαστεί να εργάζονται τόσο μηχανικά, που στο τέλος δε διαφέρουν και πολύ από τα αντικείμενα. Το animation αυτό υπογραμμίζει με συμβολικό και έντονο τρόπο, πως η διαφορά μεταξύ δουλειάς και δουλείας είναι ίσως μικρότερη από έναν τόνο.

Ένας άνδρας ξεκινά μια συνηθισμένη μέρα στην δουλειά. Ένα animation του Santiago “Bou” Grasso,

Μια απεικόνιση του εργασιακού τοπίου. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν αναγκαστεί να εργάζονται τόσο μηχανικά, που στο τέλος δε διαφέρουν και πολύ από τα αντικείμενα. Άνθρωποι αντικείμενα που σταδιακά αντιμετωπίζουν και τους άλλους σαν τέτοια.

El Empleo» (διάρκεια 6,20΄)

 

5. The Turning Point (Το σημείο καμπής)

Το «The Turning Point»  και αυτό το animation αποτελεί δημιουργία του Steve Cutts και απεικονίζει – διερευνά την κλιματική κατάρρευση, την καταστροφή του περιβάλλοντος και την εξαφάνιση των ειδών από διαφορετική οπτική γωνία, αυτή τη φορά ειναι τα ζώα που δημιουργούν τη καταστροφή και οι άνθρωποι τα θύματα, πρόκειται για ένα αλληγορικό μήνυμα που θέλει να μες δείξει τη κατάσταση που βρίσκετε αυτή την στιγμή ο  πλανήτη γη.

«The Turning Point»  (διάρκεια 3, 26΄)

 

6. τι είναι η κυβέρνηση

Ένας εξωγήινος επισκέπτεται τον πλανήτη μας, προσπαθώντας να διαπιστώσει αν το ανθρώπινο είδος έχει εξελιχθεί. Ανοίγει μια συζήτηση με τον πρώτο άνθρωπο που συναντά, σύντομα όμως έρχεται σε αδιέξοδο, πασχίζοντας να κατανοήσει το σύστημα διακυβέρνησης των ανθρώπων και συγκεκριμένα, τι ακριβώς είναι η κυβέρνηση. Ένας πανέξυπνος και πολύ αποκαλυπτικός, μέσα στην απλότητά του, διάλογος, βασισμένος σε μια ομιλία του Larken Rose. (δημιουργός: Graham Wright) πρωτότυπο βίντεο: «government explained» http://www.youtube.com/watch?v=EUS1m5…

«τι είναι η κυβέρνηση» (Government Explained) (διάρκεια 9,22΄)

Σημείωση:

αυτή η σελίδα ειναι απόσπασμα από αυτό το κείμενο

Ψηφίσατε; Και νομίζετε ότι τελειώσατε; “Αλήθεια, σε αυτόν τον κόσμο θέλετε να ζείτε;” (video animation)

Δείτε επίσης:

Νεκροφιλία και Καπιταλισμός

Οn modern servitude – Σε σύγχρονη δουλεία (ντοκιμαντέρ)