Αναπλάθοντας τα Λιπάσματα Δραπετσώνας

( Μια ιστορία κέρδους για το κεφάλαιο, μια ιστορία ζωής για τους κατοίκουΣ )
«Πρωτοβουλία Αγώνα για Ενιαίο Άλσος»

-blog

Πρόλογος / επιμέλεια δημοσίευσης   : Γιώργος Μεριζιώτης

Πρόλογος

Λίγα λόγια για το πως δημιουργήθηκε η  «Πρωτοβουλία Αγώνα για Ενιαίο Άλσος»

λιπασματα 2Εμείς  από τη συλλογικότητα «Πρωτοβουλία Αναρχικών Πειραιά» πήραμε την πρωτοβουλία και καλέσαμε στις 3/5/2007 σε ανοικτή εκδήλωση – συζήτηση  με κείμενο  και αφισάκι  πρόσκληση, για την δημιουργία κίνησης διεκδίκησης του χώρου των Λιπασμάτων στην Δραπετσώνα,  και την δημιουργία Άλσους προς όφελος των κατοίκων του ευρύτερου  (μείζον) Πειραιά. Σε αυτή τη κίνηση συμμετείχαμε ως άτομα και όχι σαν συλλογικότητα. Στόχος ήταν να δημιουργήσουμε μια κίνηση πολυσυλλεκτική (σαν σωματείο) χωρίς αποκλεισμούς.

Στην ιδρυτική συνέλευση που έγινε  σε ένα κοινωνικό στέκι στην οδό Καραΐσκου  στην περιοχή της πλατείας Τερψιθέας στον Πειραιά,  ήρθε αρκετός κόσμος και  διάφοροι/ες τοπικοί  παράγοντες λχ «Λιμάνι της Αγωνίας», πολιτικά κόμματα κλπ. Θέσαμε το ζήτημα ότι ο καθένας/μια έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να συμμετέχει όπου νομίζει, αλλά εδώ στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουμε  ισότιμα, χωρίς ιεραρχίες  με άμεση δημοκρατία και με κάθε άτομο μια  ψήφο, γιατί  άλλο είναι η  συνεργασία με την πρωτοβουλία και η συμμετοχή σε καμπάνιες και εγχειρήματα για το θέμα,  και άλλο η συμμετοχή στις συνελεύσεις της πρωτοβουλίας.

Το «Λιμάνι την Αγωνίας» και τα κόμματα διαφώνησαν και έφυγαν από την – ιδρυτική –   συνέλευση.  Η συνέλευση συνεχίστηκε και ιδρύθηκε η «Πρωτοβουλία Αγώνα για Ενιαίο Άλσος».

Η Πρωτοβουλία  έκανε  εκτός από εκδηλώσεις, αφισοκολλήσεις και μοίρασμα κειμένων    στις περιοχές του ευρύτερου Πειραιά (Νίκαια, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Πειραιά).

Επίσης έγιναν  αρκετές  πορείες  στην περιοχή των Λιπασμάτων με την συμμετοχή  κάτοικων, σχολείων  κλπ. (Δείτε σχετικά) «όλοι Κυριακή 8 Ιουνίου 2008, στις 11.00π.μ. Στην πεζογέφυρα Αγίου Διονυσίου θα ακολουθήσει πορεία ως τα λιπάσματα».

Η μια πορεία (από τις τελευταίες)  με το σύνθημα: «πορεία προς τη θάλασσα» (1) κατέληξε αφού σπάστηκαν τα λουκέτα και παραμερίστηκαν οι φύλακες του χώρου των Λιπασμάτων  μέσα στον ίδιο το χώρο.

Επίσης  κατάφερε να ματαιώσει την ημερίδα του Δήμου Δραπετσώνας (2) (επι δημαρχίας Αλέξανδρου Χρυσού) που ήταν υπέρ της παράδοσης του χώρου σε ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα. (3)

Η «Πρωτοβουλία Αγώνα για Ενιαίο Άλσος» ήταν μια από της πρώτες σε πανελλαδικό επίπεδο κινήσεις  – συνελεύσεις γειτονιάς –  και συμμετείχαν σε αυτή άτομα όλου του φάσματος των πολιτικών πεποιθήσεων, δηλαδή δεξιοί/ες, αριστεροί/ες  , αναρχικοί/ες, εκτός από φασίστες/ες.

Σημείωση:

1) Δελτίο τύπου και φωτο της Πρωτοβουλίας αγώνα για ενιαίο άλσος στη Δραπετσώνα

Φώτο από την πορεία στη Δραπετσώνα για ενιαίο άλσος

2) Ο νυν  δήμαρχος του ενιαίου πλέον δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας  Χρήστος Βρεττάκος απείχε εκείνη την εποχή από τους αγώνες αυτούς, μόνο ένας δημοτικός σύμβουλος (και μετά αντιδήμαρχος) από τη δημοτική παράταξή του  Βρεττάκου συμμετείχε στην «Πρωτοβουλία Αγώνα για Ενιαίο Άλσος».

3) Μια μελέτη του ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ που αναφέρει την «Πρωτοβουλία Αγώνα για Ενιαίο Άλσος» σε μορφη pdf, δείτε το κεφάλαιο .5,   3.5  Μία Αξιολόγηση ,των προτάσεων.  Απόψεις Κάτοικοι, φορείς… από σελίδα 119

Η μπροσούρα

«Πρωτοβουλία Αγώνα για Ενιαίο Άλσος»

(Δεν τους χρωστάμε τίποτα, μας χρωστάνε τα πάντα)

Tο ντοκιμαντέρ της  «Πρωτοβουλίας Αγώνα για Ενιαίο Άλσος»

«ΑΝΑ-ΠΛΑΣΗ μια ιστορία μετά πάθους…»

Το μπλοκ της πρωτοβουλίας

«Πρωτοβουλία Αγώνα για Ενιαίο Άλσος»

Δείτε και δυο (νεώτερα) άρθρα  σχετικά με το θέμα:

Για δεκαετίες αποκρύβεται η αλήθεια για το εργοστάσιο λιπασμάτων στην Δραπετσώνα

Σχετικά με το θέμα της ραδιενέργειας στο χώρο των λιπασμάτων στην Δραπετσώνα

Ένα παλιό ντοκουμέντο

Δείτε και αυτή τη παλιά μπροσούρα  ως «σχετικό» συμπλήρωμα

Ντοκουμέντο Νο. 1 «Λιπάσματα Δραπετσώνας μια άλλη άποψη»