Παρέμβαση στη ΔΕΔΔΗΕ Καμινίων-Πειραιά για τους νεκρούς εργάτες στο Γυμνό Ευβοίας

Παρέμβαση στη ΔΕΔΔΗΕ Καμινίων-Πειραιά και τη γειτονιά από την αντιεξουσιαστική εργατική ομάδα Σημείο Μηδέν και τον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο Pasamontaña για τους νεκρούς εργάτες στο Γυμνό Εύβοιας.

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

το κείμενο:

3 νεκροί εργάτες στο γυμνό ευβοίας

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

Ο φριχτός θάνατος τριών εργατών και ο σοβαρός τραυματισμός ενός ακόμη, την Πέμπτη 1/4 στο Γυμνό Ευβοίας, έχει ήδη ξεχαστεί. Τα χτυπημένα από ηλεκτροπληξία σώματά τους έχουν ήδη θαφτεί και η μόνη μνήμη του χαμού τους έχει ήδη ενσωματωθεί στη στατιστική της κυριαρχίας. Μια στατιστική που μιλάει για 50 θανάτους εργατών και εργατριών ανά έτος, ενώ όλοι γνωρίζουμε πως ο αριθμός αυτός είναι στην πραγματικότητα διπλάσιος, καθώς πάνω από τα μισά «εργατικά ατυχήματα» παραμένουν αδήλωτα. Οι εργάτες Γιάννης Καρλατήρας (43 ετών), Άλεξ Μπρούκα (45 ετών) και Γιώργος Τόσκας (55 ετών), όλοι τους τεχνικοί συνεργείου της ΑΚΤΩΡ που έχει αναλάβει αρκετές υπεργολαβίες της ΔΕΔΔΗΕ, άφησαν πίσω τους έξι ορφανά και διαλυμένα σπίτια.

Η ευθύνη του θανάτου των τριών εργατών βαραίνει αποκλειστικά την εργοδοσία: την εταιρία ΑΚΤΩΡ, τη ΔΕΔΔΗΕ και τους υπεύθυνους για τα μέτρα ασφαλείας που δεν τηρήθηκαν ποτέ. Η διαδικασία υπογειοποίησης των γραμμών ρεύματος με «ανοιχτή» την υψηλή τάση των 20.000 volt που χτύπησε τους τρείς τεχνικούς είναι από μόνη της δολοφονική, ακόμη και αν αυτοί οι εργάτες σήμερα ζούσαν. Η δολοφονία τους πατάει πάνω στις μόνιμες συνθήκες εργασίας που επιβάλλει το κεφάλαιο στη χειρωνακτική εργατική τάξη: εντατικοποίηση και πίεση για να «βγει η δουλειά», αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή, διαρκείς απειλές απόλυσης, ελαστικά ωράρια και απλήρωτες υπερωρίες.

Σε ότι αφορά την ΆΚΤΩΡ, είχε προηγηθεί ο θάνατος δύο εργατών τον Ιούνη του 2020 στο έργο που είχε αναλάβει η συγκεκριμένη εταιρία σε μέρος του κάθετου άξονα Ξάνθης – Ελληβουλγαρικών Συνόρων, από πτώση τοιχίου. Είναι σαφές πως τα αφεντικά βλέπουν τις ζωές μας ως αναλώσιμες μπροστά στο κέρδος που αποκομίζουν από την άνευ όρων εκμετάλλευση των μεταναστών και των ντόπιων εργατών και εργατριών.

Αυτό το καθεστώς γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρο μέσω των δηλώσεων όλων όσων μίλησαν για «ατομική ευθύνη» των εργατών που ψήθηκαν ζωντανοί από το ηλεκτρικό ρεύμα, όλων όσων κατήγγειλαν την «έλλειψη κατάρτισης» σπεύδοντας να αθωώσουν την εργοδοσία και την αδιαφορία της για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Παραγνωρίζουν πως για την τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας είναι υπεύθυνα συγκεκριμένα άτομα με επιστημονική πείρα και ακαδημαϊκή κατάρτιση.

Διαβεβαιώνουν πως θα βρεθεί άλλοθι για τις δολοφονίες των τεχνικών, ενώ ταυτόχρονα παριστάνουν τους λυπημένους και αποδίδουν συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων. Οι συλλήψεις του εργοδηγού, του υπευθύνου μηχανικού του έργου και της επιβλέπουσας των εργασιών, η δέσμευση για τη συνέχεια της έρευνας για τις συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατο των εργατών, μοιάζουν εκπληκτικά στις δηλώσεις της εκάστοτε κυβέρνησης όταν διατάζει ΕΔΕ για την αστυνομική βία, που ξέρουμε ότι δε θα οδηγήσει πουθενά.

Να βάλουμε τέλος στις θυσίες της εργατικής τάξης στις ηλεκτρικές κολώνες, στα σαπιοκάραβα των εφοπλιστών, στις οικοδομές και τα εργοτάξια, στις βιομηχανίες και τις μεταφορές, στη διανομή φαγητού και καφέ. Προτρέπουμε κάθε εργάτη να κοιτάει πρώτα από όλα την αξία της ζωής του τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας που απαιτεί η εκάστοτε εργασία και να αδιαφορήσει απέναντι στην εντατικοποίηση της εργασίας που επιβάλλουν τα αφεντικά. Καλούμε την εργατική τάξη να αυτοοργανωθεί απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία, ενάντια στη μισθωτή σκλαβιά, βάζοντας μπροστά τα εργατικά συμφέροντα. Οι ζωές των εργατών μετράνε μόνο για εμάς, για καμία εργοδοσία και κανένα πολιτικό ή συνδικαλιστικό άρχοντα.

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΕΠΙΘΕΣΗ

ΤΑΞΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΑΞΗΣ

σημείο μηδέν – simeiomiden@riseup.net

Pasamontaña – Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος Ξενοφώντος 84 Κορυδαλλός

Πηγή: https://pasamontana.blogspot.com/2021/04/blog-post_17.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s