Φωτογραφική έκθεση: «Τόπος, πρόσωπα και κοινωνικά κινήματα στα Χανιά»Κατάληψη Rosa Nera

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: ΑΠΟ 27/1 ΕΩΣ 6/2, ΑΠΟ ΤΙΣ 19:00 ΕΩΣ ΤΙΣ 22:00.

Σάββατο 29/1 στις 19:00 : Εκδήλωση – Συζήτηση:

Η συμβολή της φωτογραφίας στους πολιτικούς αγώνες

Η έκθεση γίνεται στο πλαίσιο των δράσεων της Κατάληψης Rosa Nera ενάντια στην δίωξη των 16 συλληφθέντων από την εκκένωση της Ρόζα, τον Σεπτέμβρη του ’20 – που δικάζονται στις 2 Φλεβάρη.

Για την συλλογική μνήμη, μέσα από την φωτογραφική δουλειά του ΠΑΠ στον δρόμο, η οποία μετράει τέσσερις δεκαετίες συμμετοχής και τεκμηρίωσης της κοινωνικής διαμαρτυρίας και των πολιτικών αγώνων στον νομό.

Η φωτογραφία αποτελεί το μέσο εκείνο που μπορεί να καταγράψει τη στιγμή. Μπορεί να κουβαλήσει στις πλάτες της την πληροφορία, το τεκμήριο και να γίνει αντικείμενο ερμηνείας του συμβάντος. Επίσης κάτι περισσότερο, αν και αυστηρά μοναδικό σ’ αντιπαραβολή με την αδιάκοπη ροή των καρέ στον κινηματογράφο, μπορεί να περιέχει την κίνηση και να προκαλεί συγ-κίνηση, να ενεργοποιεί την μνήμη, να παγώνει τον χρόνο διανοίγοντας καινούργιους χρόνους στη σφαίρα της φαντασιακής λειτουργίας, να εμφανίζει μια συγκεκριμένη εκδοχή μέσα στην απειρότητα της περατής πρόσληψης, δηλ. του κόσμου, των σχέσεων, των επιθυμιών όπως τα αντιλαμβανόμαστε και όπως ριχνόμαστε από ανάγκη και επιλογή σ’ αυτά.

Η παρούσα έκθεση στέκεται στα ποδάρια των τοπικών αγώνων των τελευταίων δεκαετιών στην Δυτική Κρήτη. Τέμνει τους αγώνες σε ξεχωριστά κάδρα επιχειρώντας να συνδέσει την πολλαπλότητα εκείνων στη βάση της ταξικής, περιβαλλοντικής, αντιπολεμικής ενότητας αυτών. Ο σύντροφos ΠΑΠ καδράρει τρείς δεκαετίες τώρα τις στιγμές εκείνες που το τοπικό κίνημα αναδιπλώνεται σε διάφορες εκδοχές του πετυχαίνοντας άλλοτε νίκες και άλλοτε ήττες μέσα στον καμβά των κοινωνικών συγκρούσεων. Είναι φόρος τιμής στα υποκείμενα της ιστορίας εκείνα που οι αγώνες των από τα κάτω θα κρατάνε ζωντανά, όπως αντιστρόφως εκείνα σήκωναν στις πλάτες τους τους αγώνες του χθες.

Το ιστορικό συγκείμενο της έκθεσης τοποθετείται χρονικά στην προσπάθεια από την πλευρά της κυριαρχίας να δικάσει την ουτοπία και τους αγώνες που προκύπτουν από την μεγάλη συνάντηση που ονομάζεται Rosa Nera. Η εκκένωση της κατάληψης τον Σεπτέμβρη του 2020 ανέδειξε ότι η συμμετοχή στα πολλαπλά κοινωνικά πεδία και η συνεπής αυτοοργάνωση των αγώνων για Ζωή, Ελευθερία και Αξιοπρέπεια αποτελεί ζήτημα χιλιάδων ανθρώπων. Είναι ένα ζήτημα όλων εκείνων που συναντηθήκαμε στους δρόμους, στα βουνά και στους ανοιχτούς κύκλους συζητήσεων. 

Περισσότερα εδώ:

Συνέλευση Αλληλεγγύης στη Rosa Nera

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s