Ντοκουμέντο Νο.2 «Πρωτοβουλία Αγώνα για Ενιαίο Αλσος»

Αναπλάθοντας τα Λιπάσματα Δραπετσώνας (Μια ιστορία κέρδους για το κεφάλαιο, μια ιστορία ζωής για τους κατοίκους) 

Ντοκουμέντο Νο. 2

«Πρωτοβουλία Αγώνα για Ενιαίο Άλσος»

(Δεν τους χρωστάμε τίποτα, μας χρωστάνε τα πάντα)

Πρόλογος / επιμέλεια δημοσίευσης   : Γιώργος Μεριζιώτης

αφισσα
Μια από της αφίσες της Πρωτοβουλίας (κάντε κλικ για μεγέθυνση)

Πρόλογος

Λίγα λόγια για το πως δημιουργήθηκε η  «Πρωτοβουλία Αγώνα για Ενιαίο Άλσος»

Εμείς  από τη συλλογικότητα  «Πρωτοβουλία Αναρχικών Πειραιά» πήραμε την πρωτοβουλία και καλέσαμε στις 3/5/2007 σε ανοικτή εκδήλωση – συζήτηση  με κείμενο  και αφισάκι  πρόσκληση, για την δημιουργία κίνησης διεκδίκησης του χώρου των Λιπασμάτων στην Δραπετσώνα,  και την δημιουργία Άλσους προς όφελος των κατοίκων του ευρύτερου  (μείζον) Πειραιά. Σε αυτή τη κίνηση συμμετείχαμε ως άτομα και όχι σαν συλλογικότητα . Στόχος ήταν να δημιουργήσουμε μια κίνηση πολυσυλλεκτική (σαν σωματείο) χωρίς αποκλεισμούς.

Στην ιδρυτική συνέλευση που έγινε  σε ένα κοινωνικό στέκι στην οδό Καραΐσκου  στην περιοχή της πλατείας Τερψιθέας στον Πειραιά,  ήρθε αρκετός κόσμος και  διάφοροι/ες τοπικοί  παράγοντες λχ «Λιμάνι της Αγωνίας», πολιτικά κόμματα κλπ. Θέσαμε το ζήτημα ότι ο καθένας/μια έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να συμμετέχει όπου νομίζει, αλλά εδώ στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουμε  ισότιμα, χωρίς ιεραρχίες  με άμεση δημοκρατία και με κάθε άτομο μια  ψήφο, γιατί  άλλο είναι η  συνεργασία με την πρωτοβουλία και η συμμετοχή σε καμπάνιες και εγχειρήματα για το θέμα,  και άλλο η συμμετοχή στις συνελεύσεις της πρωτοβουλίας.

Το «Λιμάνι την Αγωνίας» και τα κόμματα διαφώνησαν και έφυγαν από την – ιδρυτική –   συνέλευση.  Η συνέλευση συνεχίστηκε και ιδρύθηκε η «Πρωτοβουλία Αγώνα για Ενιαίο Άλσος».

αφισα xrΗ Πρωτοβουλία  έκανε  εκτός από εκδηλώσεις, αφισοκολλήσεις και μοίρασμα κειμένων    στις περιοχές του ευρύτερου Πειραιά (Νίκαια, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Πειραιά).

Επίσης έγιναν  αρκετές  πορείες  στην περιοχή των Λιπασμάτων με την συμμετοχή  κάτοικων, σχολείων  κλπ. (Δείτε σχετικά) «όλοι Κυριακή 8 Ιουνίου 2008, στις 11.00π.μ. Στην πεζογέφυρα Αγίου Διονυσίου θα ακολουθήσει πορεία ως τα λιπάσματα».

Η μια πορεία (από τις τελευταίες)  με το σύνθημα: «πορεία προς τη θάλασσα» (1) κατέληξε αφού σπάστηκαν τα λουκέτα και παραμερίστηκαν οι φύλακες του χώρου των Λιπασμάτων  μέσα στον ίδιο το χώρο.

Επίσης  κατάφερε να ματαιώσει την ημερίδα του Δήμου Δραπετσώνας (2) (επι δημαρχίας Αλέξανδρου Χρυσού) που ήταν υπέρ της παράδοσης του χώρου σε ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα. (3)

Η «Πρωτοβουλία Αγώνα για Ενιαίο Άλσος» ήταν μια από της πρώτες σε πανελλαδικό επίπεδο κινήσεις  – συνελεύσεις γειτονιάς –  και συμμετείχαν σε αυτή άτομα όλου του φάσματος των πολιτικών πεποιθήσεων, δηλαδή δεξιοί/ες, αριστεροί/ες, αναρχικοί/ες, εκτός από φασίστες/ες.

Σημειώσεις:

1) Δελτίο τύπου και φωτο της Πρωτοβουλίας αγώνα για ενιαίο άλσος στη Δραπετσώνα

Φώτο από την πορεία στη Δραπετσώνα για ενιαίο άλσος

2) Ο νυν  δήμαρχος του ενιαίου πλέον δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας  Χρήστος Βρεττάκος απείχε εκείνη την εποχή από τους αγώνες αυτούς, μόνο ένας δημοτικός σύμβουλος (και μετά αντιδήμαρχος) από τη δημοτική παράταξή του  Βρεττάκου συμμετείχε στην «Πρωτοβουλία Αγώνα για Ενιαίο Άλσος».

3) Μια μελέτη του ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ που αναφέρει την «Πρωτοβουλία Αγώνα για Ενιαίο Άλσος» σε μορφη pdf, δείτε το κεφάλαιο .5,   3.5  Μία Αξιολόγηση ,των προτάσεων.  Απόψεις Κάτοικοι, φορείς… από σελίδα 119

λιπασματα 2

Πανοραμική άποψη του χώρου των Λιπασμάτων (κάντε κλικ πάνω στην φώτο για  μεγέθυνση).

drapetsona3

—————————————————-

Η πρώτη ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας Αγώνα για Ενιαίο Άλσος» που μοιράστηκε απο 14/5/2007 σε πλατείες και διάφορους κοινωνικούς χώρους του Πειραιά, Νίκαια, Δραπετσώνα και Κερατσίνι .

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ, ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

 Την Πέμπτη 3 Μάη μετά από πλατιά ενημέρωση στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και με την παρουσία αρκετών κατοίκων συγκροτήθηκε η ανοιχτή Πρωτοβουλία Αγώνα για τη διεκδίκηση της ευρύτερης περιοχής των Λιπασμάτων της Δραπετσώνας ως ΕΝΙΑΙΟ ΑΛΣΟΣ

 Η Πρωτοβουλία Αγώνα εκτιμά:

1. Αυτό που ονομάζεται ανάπτυξη για το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του διαχειριστές τα τελευταία 60 χρόνια σημαίνει καταστροφή του περιβάλλοντος: αστικοποίηση, αντιπαροχή, καταστροφή δασών, εκχώρηση ελεύθερων χώρων σε ιδιώτες, τσιμεντοποίηση, μόλυνση κ.ά. Η κατάσταση γίνεται σήμερα πιο δύσκολη εξαιτίας της αλλαγής κλίματος και του φαινόμενου του θερμοκηπίου.

2. Η πολιτική και οικονομική εξουσία μαζί με τους εκφραστές της επιχειρεί το ίδιο σχέδιο ανάπτυξης από το Σούνιο μέχρι και το Πέραμα, όπου εντάσσεται και η περιοχή-φιλέτο της Δραπετσώνας, το καλύτερο γι΄ αυτούς οικόπεδο. Υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο πολεοδομικών αναδιαρθρώσεων με την κατασκευή εμπορικών κέντρων, μαρίνων, μεζονέτων, εφοπλιστικών σίτυ κ.α. αλλά και την παραπέρα εκμετάλλευση περιοχών όπως Ελληνικό, Μοσχάτο και του λιμανιού του Πειραιά. Αυτό θα έχει σα συνέπεια τη χειροτέρεψη των όρων διαβίωσης των κατοίκων και της καθημερινής μας ζωής, το κλείσιμο του αιγιαλού όπου τα σκυλάδικα έχουν αφήσει ανοιχτό, επαναχάραξη οικισμών έως και διωγμό πληθυσμού (γκρέμισμα προσφυγικών Δραπετσώνας).

3. Οι εργαζόμενοι είναι οι δημιουργοί του πλούτου Έχουμε πληρώσει ακριβά με ιδρώτα και αίμα τα κάθε είδους Λιπάσματα. Εμείς φάγαμε το ψωμί μας με καρκίνο και θειάφι. Ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα οι αρχικοί ιδιοκτήτες και οι Μποδοσάκηδες δεν φαντάζονταν ότι τα 30 τ.μ. που κατείχαν το 1908 με συνεχείς καταπατήσεις και παραχωρήσεις και με την ασύδοτη εκμετάλλευση της Δραπετσώνας και των εργαζόμενων θα γίνονταν 300 στρέμματα χρόνια μετά. Ότι μετά από τις πολύχρονες κινητοποιήσεις για διακοπή της λειτουργίας της, η βιομηχανία τους με «ιδιοκτήτη» την τότε «δημόσια» Εθνική Τράπεζα-Πρότυπος Κτηματική, στην οποία την πάσαρε με χρέη 18 δις το 1992 η Ν.Δ. (κάτι που επικύρωσε το 1996 το ΠΑΣΟΚ), μαζί με ιδιοκτήτες τύπου ΒΡ, ΑΓΕΤ, ΕΥΔΑΠ θα είχε αποφασιστικό ρόλο στη πώληση και ανάπλαση μιας περιοχής 680 στρεμμάτων. Όμως αυτή η ευρύτερη περιοχή ανήκει δικαιωματικά στους κατοίκους των γύρω δήμων.

4. Στον αιώνα που πέρασε το κράτος έδινε αποφασιστική κάλυψη και ήταν συμμέτοχος στο διαχρονικό αυτό περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα. Δημαρχαίοι και πολιτικό προσωπικό έδωσαν το δικό τους αγώνα στήριξης αυτής της κατάστασης. Είτε διατηρώντας σε λειτουργία το εργοστάσιο που σκορπούσε το θάνατο με άλλοθι τις θέσεις εργασίας, είτε προτείνοντας «αναπλάσεις» σκληρές ή ήπιες, χρυσώνοντας το χάπι με δήθεν θέσεις εργασίας (σερβιτόροι, σεκιούριτι) και άνοδο των αντικειμενικών αξιών(όλα θα τα πάρουν μεγαλοεργολάβοι). Έτσι δίνουν διάρκεια στο ίδιο το πρόβλημα γιατί είναι μέρος του και αδιαφορούν για τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων. Η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά στοιβάζει μερικά από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα χωρίς καθόλου πράσινο και ελεύθερους χώρους. Αυτοί που δεν ρωτήθηκαν για το ζήτημα, όλα αυτά τα χρόνια, είμαστε οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, που μας έχουν πολλές φορές κοροϊδέψει ενόψει εκλογών.

 Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε.

 Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή.

 Ο στόχος της δημιουργίας ενιαίου άλσους μπορεί να υπερβεί τα σχέδια του κεφάλαιου και τα κόλπα των πολιτικών παραγόντων κάθε απόχρωσης και να δρομολογήσει ένα καλύτερο αύριο. Γι’ αυτό η δημιουργία επιτροπών κατοίκων και ανοιχτών συνελεύσεων είναι προϋπόθεση στον αγώνα για ενιαίο άλσος, αγώνα όλων όσων συμφωνούν στο στόχο αυτό, ισότιμα και με άμεση δημοκρατία, χωρίς αποκλεισμούς.

 Η ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΙΑΙΟ ΑΛΣΟΣ!
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ!

 Πρωτοβουλία αγώνα για ενιαίο άλσος.

http://www.groups.yahoo.com/group/eniaioalsos
e-mail: eniaioalsos@yahoo.gr eniaioalsos.blogspot.com

(Δείτε και το ντοκιμαντέρ στο τέλος της ανάρτησης)

new-5

Απόσπασμα από την μπροσούρα της «Πρωτοβουλίας αγώνα για ενιαίο άλσος»

{…} ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ *

IMG
Το εξώφυλλο της μπροσούρας

Την Πέμπτη 3/5/2007 μετά από πλατιά ενημέρωση σε όλον τον ευρύτερο Πειραιά για τη δημιουργία πρωτοβουλίας αγώνα για το Ενιαίο Άλσος, συγκροτήθηκε αυτή η πρωτοβουλία από κατοίκους του ευρύτερου Πειραιά και μέσα από την ιδρυτική της συνέλευση αποφασίστηκαν τα εξής:

α) Η Πρωτοβουλία συγκροτείται για να αναδείξει τη φτώχεια του ευρύτερου Πειραιά σε ελεύθερους δημόσιους χώρους και την παντελή έλλειψη πρασίνου.

β) Η Πρωτοβουλία απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους του ευρύτερου Πειραιά (και όχι μόνο) ανεξάρτητα από κομματική ή ιδεολογική προέλευση.

γ) Η Πρωτοβουλία δεν κομματίζεται, δεν προωθεί τον παραγοντισμό και δεν έχει βλέψεις εκλογικισμού (δημοτικές ή βουλευτικές εκλογές).

δ) Στην Πρωτοβουλία τα άτομα που συμμετέχουν εκπροσωπούν τον εαυτό τους και μόνο και όχι το φορέα που τυχόν συμμετέχουν (εννοείται πως ο κάθε πολιτικός φορέας ξεχωριστά –αν θέλει να είναι κοινωνικά ωφέλιμος – έχει το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να αναδείξει το θέμα.

ε) Τα άτομα που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία δεν εκπροσωπούν την Πρωτοβουλία προς τα έξω αλλά μόνο τον εαυτό τους. Όταν χρειάζεται εκπροσώπηση η Πρωτοβουλία, θα ορίζεται από τη συνέλευση για το χρονικό διάστημα που ορίζεται αυτή η εκπροσώπηση. Η εκπροσώπηση είναι ανακλητή και κυκλική (Όχι πάντα το ίδιο ή τα ίδια άτομα).

στ) Η συνέλευση της Πρωτοβουλίας είναι το όργανο που παίρνονται οι συλλογικές αποφάσεις μέσα από ισότιμες σχέσεις των συμμετεχόντων χωρίς ιεραρχίες και πάντα με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.

ζ) Βασική επιδίωξη της Πρωτοβουλίας είναι, εκτός από την ανάδειξη του ζητήματος, η δημιουργία επιτροπών κατοίκων στις γειτονιές του ευρύτερου Πειραιά για τους αγώνες που αφορούν την ποιότητα ζωής και ιδιαίτερα δε, της ανάπλασης των Λιπασμάτων.

η) Η Πρωτοβουλία θα συνάπτει και θα επιδιώκει συνεργασίες με συλλογικότητες και άτομα μόνο πάνω στην προοπτική δημιουργίας Ενιαίου Άλσους στον ευρύτερο χώρο των Λιπασμάτων, ο οποίος και θα αποδοθεί στο λαό του ευρύτερου Πειραιά (και όχι μόνο) προς χρήση και απόλαυση.{…}

Όλη η μπροσούρα δημοσιευμένη εδώ σε txt: Αναπλάθοντας τα Λιπάσματα Δραπετσώνας

Όλη η μπροσούρα σε μορφή pdf εδώ: Αναπλάθοντας τα Λιπάσματα Δραπετσώνας pdf

*σημ. Στο μπλοκ της Πρωτοβουλίας Αγώνα για Ενιαίο Άλσος

( http://eniaioalsos.blogspot.com/ ) μπορείτε να βρείτε αρκετά στοιχεία, δυστυχώς το σαιτ της έκλεισε και χάθηκαν ορισμένα.

Δείτε και αυτή την νεότερη  δημοσίευση

Για δεκαετίες αποκρύβεται η αλήθεια για το εργοστάσιο λιπασμάτων στην Δραπετσώνα

Το ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας Αγώνα για Ενιαίο Άλσος  «ΑΝΑ-ΠΛΑΣΗ μια ιστορία μετά πάθους…»

Αυτό το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε για να γίνει κατανοητό τη ζητούσε – διεκδικούσε η » Η Πρωτοβουλία Αγώνα» και προβάλλονταν στις εκδηλώσεις της πρωτοβουλίας. Το ίδιο ντοκιμαντέρ παίχτηκε και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας από τοπικές κινήσεις.

Εναλλακτικά δείτε το ντοκιμαντέρ από εδώ:

https://archive.org/details/LipasmataDrapetsonasdocumentary_201808

IMG_0002

-blog

Το οπισθόφυλλο της μπροσούρας

IMG_0001

Ένα παλιό ντοκουμέντο

Δείτε και αυτή τη παλιά μπροσούρα  ως «σχετικό» συμπλήρωμα

Ντοκουμέντο Νο. 1 «Λιπάσματα Δραπετσώνας μια άλλη άποψη»

Ο χώρος των Λιπασμάτων

keratsini_drapetsona_mapκάντε κλικ στην φώτο για μεγέθυνση

Στην φώτο βλέπουμε τον κεντρικό λιμενοβραχίονα  από το Λιμάνι του Πειραιά.O χώρος αριστερά  μπροστά με την τσιμινιέρα είναι ο χώρος των λιπασμάτων, στο βάθος απλώνεται το Κερατσίνι,  διακρίνετε και η δεύτερη τσιμινιέρα που είναι της ΔΕΗ. Μπροστά και δεξιά η Δραπετσώνα, και δεξιά στο βάθος ο Πειραιάς, Αγιά Σοφία, Μανιάτικα κλπ. Όπως θα διαπιστώνετε ο μόνος «ελεύθερος» και με σχετικό πράσινο χώρος  είναι  αυτός ευθεία στο βάθος με το παραλληλόγραμμο σχήμα, το νεκροταφείο της Ανάστασης (παλιά σύνορα Κερατσινίου – Δραπετσώνας). Περισσότερες φώτο εδώ: Φώτο από τα λιπάσματα

Advertisement

2 Comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s