Κομπιούτερ και Κοινοτισμός – Μέρος Τέταρτο: GNU-Linux Διανομές για παιδιά

Πέντε  διανομές GNU-Linux για παιδιά

 

Προλογικό/επιμέλεια: Γιώργος Μεριζιώτης

 

51XVHR9ET3L._SX258_BO1,204,203,200_
Προλογικό
Ένας εκπαιδευτικός λέει:
«Ως εκπαιδευτικός, θεωρώ χρέος μου να μοιράζομαι με τα παιδιά μου, τις αξίες του Ανοιχτού Κώδικα και το ήθος του Ελεύθερου Λογισμικού˙ την ανταλλαγή και την δημιουργία σπουδαίων πραγμάτων μέσω της συνεργατικότητας, την αξία του να αναλάβουν τον έλεγχο του περιβάλλοντός τους και να αγκαλιάσουν την τεχνολογία, ως μέσον έκφρασης και όχι ως μέσον για να καταντήσουν οι ίδιοι το προϊόν, το εμπόρευμα, το είδος προς πώληση δηλαδή, το οποίο θα αποφέρει έσοδα στις εταιρείες καθιστώντας τους οικονομικούς ή και χρηματιστηριακούς κολοσσούς».
Θα πρόσθετα ότι «δυστυχώς» τα παιδιά από μια ηλικία και μετά πρέπει να μάθουν  και να εξοικειωθούν με τον χειρισμό των  Windows και το  Microsoft Office γιατί θα το χρειαστούν για επαγγελματικούς λόγους, αφού η πλειονότητα των εταιριών και των υπηρεσιών, δημόσιων και ιδιωτικών χρησιμοποιούν τα  Windows.

Εδώ παρουσιάζω πέντε διανομές Λίνουξ για παιδιά από το δημοτικό μέχρι το γυμνάσιο και στο τέλος ένα γλαφυρό κείμενο ενός δασκάλου για τους λόγους που πρέπει τα παιδιά να εξοικειωθούν ή να μάθουν και τα Λίνουξ.

 

1. Sxolinux

xsxolinux-logo.png.pagespeed.ic.hd1iDympDDΤο Ελληνικό linux για σχολεία και μαθητές

Το Σχολίνουξ (ή sxolinux) είναι ένα ελεύθερο και δωρεάν λειτουργικό σύστημα Λίνουξ για μαθητές. Αποτελείται ως επί το πλείστον από ελεύθερο λογισμικό και βασίζεται στο Ubuntu Linux το οποίο τροποποιούμε (με μια διαδικασία που λέγεται remastering) με έξτρα πακέτα λογισμικού, για τις ανάγκες των μαθητών, αλλά και διαφορετικό γραφικό θέμα, εικονίδια και φυσικά λογότυπα, που να ταιριάζουν στο «κοινό» της διανομής.

Φτιάχνουμε 2 ελαφρά διαφορετικές εκδοχές του Σχολίνουξ:

Το «κανονικό» Σχολίνουξ για μαθητές Γυμνασίου

Το Σχολίνουξ Junior για μαθητές Δημοτικού.

κατάλογοςΤο Σχολίνουξ και το Σχολινουξ Junior είναι Live DVD με δυνατότητα εγκατάστασης. Αυτό σημαίνει ότι το Σχολίνουξ τρέχει «ζωντανά» μέσα από ένα δισκάκι DVD, χωρίς να χρειάζεται άμεσα να το εγκαταστήσετε στο σκληρό δίσκο σας. Αν σας αρέσει και θέλετε να εκμεταλευθείτε όλες τις δυνατότητές του, τότε μπορείτε να το εγκαταστήσετε με μια πολύ απλή και αυτοματοποιημένη διαδικασία.

Το Σχολίνουξ λόγω της φύσης του, δηλαδή της ύπαρξης δικαιωμάτων στους χρήστες, της διαφορετικής διαχείρισης λογισμικού, των ελεύθερων εκπαιδευτικών εφαρμογών και κυριότερα του συνεργατικού μοντέλου ανάπτυξης που υποδεικνύει στα παιδιά, είναι ιδανικό για μαθητές καθώς συνδυάζει:

images3Ασφάλεια, δηλαδή απαλλαγή από ιούς και κακόβουλο λογισμικό, σωστή αξιοποίηση των δυνατοτήτων του υπολογιστή, εκμάθηση ενός διαφορετικού μοντέλου οικοδόμησης της γνώσης (εποικοδομητικού-συνεργατικού), πράγμα που δεν μπορεί να υπάρχει στα ιδιόκτητα λειτουργικά συστήματα (βλέπε Windows). Μηδενικό κόστος. Για το Sxolinux δεν πληρώνετε τίποτα. Δεκάδες εκπαιδευτικές εφαρμογές και βιβλία

Το Σχολίνουξ είναι ένα Live DVD με δυνατότητα εγκατάστασης. Αυτό σημαίνει ότι το Σχολίνουξ τρέχει «ζωντανά» μέσα από ένα δισκάκι DVD, χωρίς να χρειάζεται άμεσα να το εγκαταστήσετε στο σκληρό δίσκο σας. Αν σας αρέσει και θέλετε να εκμεταλλευθείτε όλες τις δυνατότητές του, τότε μπορείτε να το εγκαταστήσετε με μια πολύ απλή και αυτοματοποιημένη διαδικασία.

Απαιτήσεις:

Το LiveDVD του Σχολίνουξ θα «τρέξει» σε κάθε PC, laptop ή netbook, αρκεί να διαθέτει 384ΜΒ μνήμης RAM.

Περισσότερα εδώ: Για την  διανομή Sxolinux

Κατεβάστε τη διανομή  από εδώ:  http://www.sxolinux.gr/

 

2. Sugar On A Stick

hqdefaultΤο Sugar On A Stick είναι μία διανομή που βασίζεται στο Fedora και ένα όμορφο γραφικό περιβάλλον το οποίο σίγουρα θα ξετρελάνει τα παιδιά όλων των ηλικιών!

Βοηθάει τα μικρά παιδιά να προσεγγίσουν τον υπολογιστή μέσα από το παιχνίδι που παράλληλα έχει κι’ εκπαιδευτική μορφή.

Με βάση την βραβευμένη Πλατφόρμα Μάθησης Sugar Learning Platform, το Sugar On A Stick, όπως υποδηλώνει το όνομά του, έχει σχεδιαστεί για να χωράει σε ένα απλό USB στικάκι έτσι ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε οποιονδήποτε υπολογιστή.

Είναι χτισμένο από το μηδέν για να παρουσιάσει ένα περιβάλλον μάθησης για τα παιδιά.

sugar-on-a-stick-1Όπως εξηγεί το Sugar Labs, το γραφικό περιβάλλον Sugar είναι η πρώτη σοβαρή προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον εργασίας χρήστη το οποίο να βασίζεται τόσο στον γνωστικό, όσο και στον κοινωνικό κονστρουκτιβισμό˙ οι μαθητές θα πρέπει να συμμετάσχουν στην αυθεντική εξερεύνηση και στην συνεργασία.

Σίγουρα βοηθάει τα μικρά παιδιά να προσεγγίσουν τον υπολογιστή μέσα από το παιχνίδι που παράλληλα έχει κι’ εκπαιδευτική μορφή.

Και δεν μιλάμε για κάποιο live cd ή μια διαφορετική διανομή. Μπορείτε να το εγκαταστήσετε στο σύστημα σας και να επιλέγετε το Sugar Remix όταν συνδέεστε.

Δείτε το και κατεβάστε το απο εδώ: https://sugarlabs.org/

 

3. Edubuntu

440px-Edubuntu_logo.svgΤο Edubuntu (που ήταν γνωστό πριν σαν Ubuntu Education Edition), είναι μια επίσημη παράγωγος διανομή του Ubuntu σχεδιασμένη για σχολεία, τάξεις αλλά και μαθητές στο σπίτι. Η διανομή έχει αναπτυχθεί από την Canonical σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, δασκάλους, και τεχνολόγους από πολλές χώρες. Είναι φυσικά βασισμένη σε Ubuntu, ενσωματώνει την LTSP thin client αρχιτεκτονική, και εφαρμογές προσανατολισμένες στην εκπαίδευση. Στοχεύει σε χρήστες ηλικίας 6-18 ετών. Η εγκατάσταση του συστήματος και η ρύθμιση είναι εύκολες.

Μέσα στην διανομή βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος εκπαιδευτικών εφαρμογών πουEdubuntu-14-04-potato-guy περιλαμβάνουν τα GCompris, KDE Educational Suite, Sabayon Profile Manager, Pessulus Lockdown Editor, Edubuntu Menueditor, Libre Office, Gnome Nanny, iTalc, και πολλές άλλες.
Κατά την διάρκεια της εγκατάστασης, μπορείτε να διαλέγετε αν η διανομή προορίζεται για νηπιαγωγείο, δημοτικό ή γυμνάσιο, και έτσι να εγκαθίστανται ή να παρακάμπτονται τα ανάλογα bundles.

Βασικός στόχος είναι να μπορεί ένας εκπαιδευτικός με ελάχιστες γνώσεις τεχνολογίας να δημιουργήσει ένα εργαστήριο υπολογιστών στο σχολείο, ή ένα περιβάλλον on line learning (e-learning), σε λιγότερο από μία ώρα, και στην συνέχεια να μπορεί να διαχειριστεί το περιβάλλον αυτό.

Η ομάδα ανάπτυξης του Edubuntu το χαρακτηρίζει σαν ένα σύστημα εύκολο στην εγκατάσταση και διαχείριση, με ενσωματωμένο πολύ καλό εκπαιδευτικό υλικό.

>> Δείτε προηγούμενη παρουσίασή της
>> η ιστοσελίδα του Edubuntu

>> DOWNLOAD Edubuntu

Αφού το κατεβάσετε, θα το «κάψετε», είτε σε κάποιο δισκάκι είτε σε ένα usb stick, εκκινώντας στην συνέχεια τον υπολογιστή σας από αυτό.

 

4. Ubermix

 

FlavorsOfLinux_02

Το Ubermix είναι ένα λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο Linux που τυγχάνει ευρείας χρήσης στα σχολεία. Η διανομή αυτή, ειδικά σχεδιασμένη για τα παιδιά, έρχεται με πολλές εφαρμογές (60 προ-εγκατεστημένες) εστιασμένες στην εκπαίδευση οι οποίες καλύπτουν θέματα όπως ο σχεδιασμός, η κωδικοποίηση, η επεξεργασία πολυμέσων στο διαδίκτυο και πολλά άλλα.


Έχει σχεδιαστεί για να συνδυάσει την δύναμη του ελεύθερου λογισμικού και την φύση του ανοιχτού κώδικα του Linux, με στόχο της να ενισχύσει την θέση των παιδιών και των δασκάλων.

maxresdefaultΤο Ubermix έχει «χτιστεί» με τέτοιον τρόπο, ώστε να αποθηκεύει το λογισμικό και τα δεδομένα σε διαφορετικά partitions (διαμερίσματα). Έτσι, εάν γίνει η παραμικρή στραβή στον υπολογιστή, ο χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει ξανά το λειτουργικό σύστημα και να έχει πάλι άθικτα όλα τα σημαντικά αρχεία του.

Το Ubermix μπορεί να εγκατασταθεί σε μόλις πέντε λεπτά και η διαδικασία επαναφοράς δεν χρειάζεται παρά μόλις 20 δευτερόλεπτα.

Όλα τα χαρακτηριστικά του, από όποια πλευρά και να τα δεις, καθιστούν το Ubermix μια ισχυρή διανομή Linux για παιδιά.

>> η ιστοσελίδα του Ubermix
>> Δείτε προηγούμενη παρουσίασή της

>> DOWNLOAD Ubermix

Αφού το κατεβάσετε, θα το «κάψετε», είτε σε κάποιο δισκάκι είτε σε ένα usb stick, εκκινώντας στην συνέχεια τον υπολογιστή σας από αυτό.

 

5. Qimo

 


Το Qimo είναι μια διανομή Linux που βασίζεται στο Ubuntu και δημιουργήθηκε ειδικά για τα παιδιά. Αυτό το λειτουργικό σύστημα είναι κατάλληλο για παιδιά ηλικίας 3-10 ετών και έρχεται με προ-εγκατεστημένες ένα σωρό εκπαιδευτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των GCompris και Childs Play, έχει ένα γραφικό περιβάλλον χαρούμενο και παιχνιδιάρικο και είναι φορτωμένο μ’ επιλεγμένα παιχνίδια κι’ εκπαιδευτικά προγράμματα για ηλικίες από 3 χρόνων και πάνω.

Δυστυχώς, όμως, το πρότζεκτ σταμάτησε στα τέλη Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους (2016).

Παρ’ όλα αυτά, τα παιχνίδια της διανομής υπάρχουν διαθέσιμα στο Ubuntu αλλά και σε άλλες διανομές.
Και τα wallpapers του Qimo μπορείτε να τα κατεβάσετε από εδώ.

>> Δείτε προηγούμενη παρουσίασή της
>> η ιστοσελίδα του Qimo

Μακάρι η μάθηση, και όχι η εκπαίδευση, να μπορέσει να υπάρξει σε κάθε σχολείο πέρα από τα αυταρχικά πλαίσια της υφιστάμενης παιδείας και φυσικά, το ελεύθερο / ανοιχτό λογισμικό είναι και το μόνο που μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά σε αυτό.

Περισσότερα Linux εφαρμογές  δείτε εδώ:

wiki τεχνικής υποστήριξης σχολείων: Linux/Λογισμικό

https://www.maketecheasier.com/5-best-linux-software-packages-for-kids/

14 επιπλέον λόγοι για Linux στα παιδιά

Αν σε ένα παιδάκι προσφέρεις 3 επιλογές φαγητού, θα μπερδευτεί και θα φάει… πατατάκια!

edubuntuΠόσο αληθινό είναι το σχόλιο του φίλου του osarena. Έτσι είναι· το παιδί θέλει την σωστή, από εμάς, καθοδήγηση ώστε να βρει τον δρόμο του. Και θα τον βρει.

Το θέμα, όμως, ξέρετε ποιο είναι; Έχουμε άραγε συνειδητοποιήσει πως όλοι οι υπολογιστές, τα λειτουργικά συστήματα δηλαδή που τρέχουν, δεν φτιάχτηκαν για να δίνουν τις ίδιες ευκαιρίες και αξίες; Πως δεν είναι ούτε ουδέτεροι; Πως το λογισμικό που χρησιμοποιούμε επηρεάζει τις αξίες μας, τις παραδοχές και τις δεξιότητες;

Τι συνήθειες και τι ήθη θέλετε να περάσετε στα παιδιά σας;

Πώς εμείς οι ενήλικες μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι μεγαλώνουμε την επόμενη γενιά του GNU / Linux;

Ένας πολύ απλός τρόπος, είναι να βάλεις το παιδί μπροστά σε έναν υπολογιστή (άλλο που δε θέλει!) από πολύ μικρή ηλικία (μεταξύ 5 και 8 ετών, για παράδειγμα), ο οποίος να τρέχει κάποια Linux διανομή, και να του δώσεις κίνητρα για περαιτέρω μάθηση μέσω παιχνιδιών˙ γιατί μην ξεχνάμε πως είναι παιδιά και το παιχνίδι είναι το μόνο που έχουν στο μυαλό τους, είναι η διασκέδασή τους. Αυτήν την διασκέδαση, είναι στο χέρι μας να την μετατρέψουμε σε μια απολαυστική εκπαίδευση!

Και αυτό, δεν είναι καθόλου δύσκολο.

Έτσι και σας ρωτήσουν κατά πόσον μπορείτε να χρησιμοποιείτε έναν υπολογιστή, θα σας φανεί περίεργο.
OSDC_women_computing_2Αν όμως ρωτήσουν ένα μικρό παιδί – προσχολικής αγωγής – το ίδιο πράγμα, το ερώτημα θα ακουστεί γελοίο. Γιατί έχει μεγαλώσει με την τεχνολογία, παίζει το κινητό και το τάμπλετ στα δάχτυλα. Θεωρεί τις ηλεκτρονικές συσκευές κάτι σαν επέκταση του χεριού του ένα πράγμα (μόνο να είστε από μια μεριά και να δείτε τους μαθητές μου πόσο γρήγορα πληκτρολογούν στο κινητό τα χρυσούλια μου – μία λέξη εγώ, ολόκληρο μήνυμα αυτοί).
Το να χρησιμοποιεί υπολογιστές είναι κάτι που απλά κάνει.

Ας δούμε λοιπόν 14 επιπλέον λόγους για να ξεκινήσει το παιδί σας με το Linux. Και κρίνετε μόνοι σας αν σας πάει η καρδιά να στερήσετε από το αστεράκι σας την ευκαιρία να αξιοποιεί τις δυνατότητες του υπολογιστή του και να το αφήσετε στην απ’ έξω.

Θέλω υπολογιστή με Linux λέμε
 

1. Μόνο για παιδιά!

Τα παιδιά έχουμε έναν υπέροχο δικό μας μικρόκοσμο· κι εσείς τον είχατε, οι μεγάλοι, μα δεν το θυμόσαστε πια. Το Linux έχει διανομές ΜΟΝΟ για εμάς. Ασφαλείς! Να μην μπορούμε να πάμε σε κακές ιστοσελίδες!

imagesΠέντε  διανομές Linux για παιδιά [Γιατί τα παιδιά πρέπει να μάθουν το Linux;]

Με όμορφα χρώματα, με ενδιαφέροντα πράγματα, αποκλειστικά για εμάς! Μα και με χαρούμενα wallpapers με τον φοβερό Tux!

2. Είμαι σαν το σφουγγάρι

Ρουφάω τα πάντα· τα νεύρα, τις κακές σκέψεις, τους φόβους σας, παρακολουθώ και ρουφάω σαν σφουγγάρι όχι μόνο αυτά που μου λέτε, αλλά και αυτά που κάνετε.
Το νου σας λοιπόν.

3. Linux = Αξιοπρέπεια

Έχω αξιοπρέπεια εγώ. Δεν δέχομαι να με επιτηρούν και να μου επιβάλλουν το πώς θα σκέφτομαι, πράττω και χρησιμοποιώ.

Δεν είμαι ανυπάκουο μόνο σε σένα, από την φύση μου είμαι έτσι. Problem?

4. Έχω απαιτήσεις, αμ πώς;

Το να έχω στην διάθεσή μου μια καθημερνή τεχνολογία απλή και προσιτή, να μπορώ ελεύθερα να κάνω αυτό που με εξυπηρετεί στις ανάγκες και στις απαιτήσεις μου, είναι το ευνόητο. Right?

5. Δεν ανέχομαι να μου φέρονται ως καταναλωτή· εσύ;

kids-linux-670x335Ζεις σε μια κοινωνία που βασίζεται στην κατανάλωση. Σου πιπιλίζουν το μυαλό, να αγοράζει όλο και περισσότερο – έχεις κάνει το σπίτι μας αποθήκη. Τώρα, και τον υπολογιστή μας. Όλο και περισσότερες εφαρμογές, σε πείθουν με τις διαφημίσεις τους, πως τις χρειάζεσαι.

Εγώ τι σου φταίω;

Το Linux σου δίνει απλόχερα δωρεάν εφαρμογές, αυξάνοντας ταυτόχρονα την εξερεύνηση και την δημιουργικότητά σου.
Μα καλά, δεν το βλέπεις; Εσύ είσαι ο γονιός, εγώ πρέπει να στα λέω;

6. Όλο έξοδα μου είσαι

Υπολογιστής τριών ετών και πάει στα αζήτητα;
Μια χαρά τσίλικος είναι. Γιατί χρειάζεται αναβάθμιση του hardware ο υπολογιστής σου με τα Windows;
Το λάπτοπ σου, που δώσαμε και έναν σκασμό λεφτά για να το πάρουμε, γιατί δεν θα το υποστηρίζει η Apple με τις τελευταίες εκδόσεις του Mac OS X (ή MacOS, όπως θα λέγεται οσονούπω);

 

 

Δεν βάζεις ένα Linux να ‘χουμε το κεφάλι μας ήσυχο; Είδες τι έγινε με τον υπολογιστή που είχε XP. Για πέταμα τον είχες, και καλά που σου γκρίνιαζα να βάλουμε Linux και να μου τον δώσεις. Φυσάει ή δεν φυσάει τώρα με το Linux;

7. Θέλω να μοιράζομαι τα πάντα

Μου λες να μοιράζομαι τα παιχνίδια μου!
Όλο λόγια είσαι. Εσύ τι κάνεις;

Μπορείς να μοιραστείς την πασιέντζα των Windows που παίζεις;

Έχεις κι εσύ αδελφάκια. Γιατί δεν μοιράζεσαι μαζί τους τα παιχνίδια σου;

Αν φτιάξεις κάτι, μπορείς να το διαμοιραστείς;
Όχι; Ε, τότε, γιατί δεν χρησιμοποιείς Linux που αντιστρέφει το σενάριο αφού οι προγραμματιστές του φτιάχνουν κάτι με σκοπό το όφελος των άλλων;

 

 

8. Άσε με να πειραματίζομαι

Θέλω να γράψω ένα μυθιστόρημα, να σχεδιάσω ένα κόμικ, να φτιάξω ένα τραγούδι, να δημιουργήσω κάποιο παιχνίδι. Ακόμα και για να μπορείς να γράψεις στον υπολογιστή σου, τα έσκασες χοντρά· για εκείνο το Microsoft Office ντε, μην κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις.

Ε λοιπόν, αυτόν τον υπολογιστή σου θα τον χακάρω εγώ· να, όπως αυτό το κοριτσάκι χάκαρε τον υπολογιστή του μπαμπά της με το RaspberryPi της – εεε, θέλω κι εγώ Raspberry Pi (τζάμπα πράγμα, ούτε όσα θα πλήρωνες αν μας έβγαζες έξω για φαγητό):

 

9. Θέλω να μαθαίνω λέμε

Το Λίνουξ είναι σαν τον Άη-Βασίλη. Τι δεν κατάλαβες;

Εσύ δεν μου λες να στρωθώ και να διαβάσω; Τώρα που το θέλω, γιατί μου στερείς αυτήν την δυνατότητα;

10. Ιοί, τι είναι αυτό;

Ο υπολογιστής μου δεν θέλω να έχει όλα αυτά τα παράξενα που έχει ο δικός σου (δεν μπορείς να μου κρυφτείς εμένα, σ’ έχω δει να του ρίχνεις μπουνιά!).
Και η μπουνιά, προς τι δηλαδή; Πονάνε μωρέ τα malware και οι ιοί; Ή μήπως σε σώζουν εκείνα τα κακά λογάκια (πιπέρι στο στόμα) και τα απεγνωσμένα τηλεφωνήματα στον θείο Μήτσο που «ξέρει» από υπολογιστές;
Θέλω να κάνω τα πάντα με ασφάλεια και να μπορώ να έχω πρόσβαση σε όλα αυτά τα ενδιαφέροντα (παιδικά) πράγματα που υπάρχουν εκεί έξω!

 

11. Εσύ, γιατί στο σχολείο…

Ξέρω τι θα μου πεις τώρα: «γιατί δεν στα μαθαίνουν στο σχολείο; Εγώ είμαι μεγάλος για να μάθω καινούρια πράγματα».

Δυστυχώς, στα σχολεία κυριαρχεί η Microsoft (φταίει άραγε η άγνοια;).
Ναι, ξέρω, οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα από τον καθέναν πως η άγνοια δεν είναι ευτυχία αλλά σκλαβιά.
Τελικά, εμείς τα παιδιά ξέρουμε τι θέλουμε· όχι σαν κι εσάς που άλλα λέτε την μία μέρα κι άλλα την άλλη.

12. Γιατί να φοβάμαι την αποτυχία;

Θέλω ο υπολογιστής μου να κάνει ό,τι εγώ θέλω να κάνει. Γιατί να περιμένω το τεστ διορθωμένο και βαθμολογημένο; Θέλω να ξέρω τα αποτελέσματα την ίδια στιγμή. Έχω μυαλό, τι με πέρασες; Νομίζεις πως δεν μπορώ να κρίνω – μόνο μου! – εάν πέτυχα αυτό που ήθελα ή απέτυχα; Και να απέτυχα, δηλαδή, τι έγινε; Πφφφ… απλούστατο, θα ξαναδοκιμάσω.

Αν δεν τα θαλασσώσω κιόλας, πώς θα μάθω; Εεε; Πώς;

13. Θέλω να νιώθω Ελεύθερο

Όλοι σας θέλετε να με ελέγχετε. Ε, όχι και ο υπολογιστής μου.
Φτάνει πια· ουφ, με κούρασες.

14. Βάλε Linux

Θέλω να παίζω ελεύθερα, να μαθαίνω, να πέφτω, να σηκώνομαι, να διασκεδάζω στον Linuxοκόσμο μου. Γιατί δεν μ’ αφήνεις;

Άντε, ντε, πολύ το αργείς. Πρέπει πρώτα εσύ να βάλεις Linux, δε νομίζεις; (Είμαι μικρό ακόμα για να τα κάνω όλα εγώ.)

Δες τι υλικό σου βρήκα. Διάλεξε μια διανομή, να τελειώνουμε. Και μη μασάς, δεν μας αρέσει; Δοκιμάζουμε άλλη, κι άλλη, κι άλλη.

Πότε θα το εμπεδώσεις επιτέλους πως αυτό είναι τo Revolution OS;

Μ’ ακούς ή τζάμπα μιλάω; βάλε_linux

 

Επιστροφή στο :

Κομπιούτερ και Κοινοτισμός – Μέρος Πρώτο: Τι είναι το ελεύθερο λογισμικό

 

 

linux_kids_wallpapers_tux_little_wallpapers-t2

 

 

Πηγή: https://pemptokyma

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s