Κομπιούτερ και Κοινοτισμός – Μέρος Δεύτερο: Ελεύθερα λειτουργικά προγράμματα

Προλογικό/επιμέλεια: Γιώργος Μεριζιώτης

GNU-Linux-Logo-Penguin-SVGΠρολογικό

Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζω μερικά ελεύθερα λειτουργικά προγράμματα πλήρως εξελληνισμένα με βάση το Linux, και επειδή ακούω πολλούς/πολλές να λένε δεν έχουμε χρόνο για να μάθουμε, τους λέω ότι αυτό είναι βολική δικαιολογία, γιατί όπως βρήκατε χρόνο να μάθετε να χειρίζεστε τα Window$ με λιγότερο θα μάθετε τα Linux.

Ενώ δεν έχουν όλοι τις τεχνικές γνώσεις για να φτιάξουν μια δική τους διανομή, πολλές από τις διανομές Λίνουξ είναι αρκετά απλές στην εγκατάσταση και τη χρήση ακόμη και για  μέσους ή αρχάριους χρήστες  με ελάχιστες γνώσεις υπολογιστών.

1. Tι είναι όμως η διανομή;

Ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του Linux είναι οι άπειρες επιλογές που προσφέρει στους χρήστες του. Το Linux τεχνικά αναφέρεται στον Kernel Πυρήνα του λειτουργικού συστήματος, αλλά συνήθως όταν λέμε Linux ο κόσμος καταλαβαίνει πως εκτός από τον πυρήνα μιλάμε για τις εφαρμογές και τα προγράμματα που τον περιβάλλουν.

Το πακετάρισμα του πυρήνα, καθώς και των βοηθητικών εφαρμογών και των προγραμμάτων που τον περιβάλλουν συνθέτουν αυτό που ονομάζουμε διανομή. Υπάρχουν πάρα πολλές διανομές Linux. Ένας από τους λόγους που υπάρχουν τόσες εκατοντάδες διαφορετικές διανομές Linux είναι η εξειδίκευση.

Για παράδειγμα υπάρχουν διανομές Linux κατάλληλες για αρχάριους, διανομές Linux με πειραματικές εφαρμογές για προχωρημένους χρήστες, διανομές Linux ειδικές για Servers, για παλιούς υπολογιστές, διανομές Linux φτιαγμένες για μαθητές, διανομές Linux σχεδιασμένες αποκλειστικά για κινητά και tablets, μέχρι και διανομές Linux εξειδικευμένες για εφαρμογές Home Cinema, για γραφίστες, στούντιο μουσικής, δορυφορικά συστήματά κλπ.

Το γαλαξιακό αρχιπέλαγος τον Λίνουξ μπορεί να προκαλεί ζάλη, όμως αυτό είναι το πνεύμα του, η πολυσυνθετότητα και η ποικιλομορφία. Ενάντια στην μονοκρατορία της Microsoft$ και σε ένα κόσμο απελπιστικά και ισοπεδωτικά ομοιόμορφο, λ.χ φανταστείτε τα εκατομμύρια κομπιούτερ ανά τον κόσμο με την εικόνα λογότυπο της Microsof$, έτσι τα λογισμικά που βασίζονταν σε έναν πυρήνα του Linux είναι νησίδες ελευθερίας, πλουραλισμού και πολυμορφίας. Τα Λίνουξ  είναι σαν τα παλιά μηχανάκια, τα παπάκια, που τα παίρνανε οι πιτσιρικάδες και τα διαμορφώνανε όπως γουστάρανε. Μπορεί ένας/μια  με λίγες γνώσεις προγραμματισμού να πάρει ένα πυρήνα Λίνουξ και να φτιάξει το Λίνουξ που γουστάρει.

2. Είδη διανομών

Οι διανομές Linux κατηγοριοποιούνται  σε δύο διαφορετικά είδη. Την Release Schedule – προγραμματισμένη έκδοση (βλ. Debian, Linux Mint, Ubuntu, Elementary,  κ.α.) και την Rolling release – Κυλιόμενη απελευθέρωση ή  σύστημα συνεχούς αναβάθμισης (βλ. Arch, Manjaro, Antergos, Solus, Fedora , PCLinuxOS κ.α.).

α) Οι Release Schedule διανομές ως μοντέλο είναι πιο κοντά σε αυτό που μέχρι τώρα έχετε γνωρίσει μέσω των Windows και των MacOS. Μέσω αυτού του μοντέλου ανάπτυξης κάθε νέα έκδοση του λειτουργικού κυκλοφορεί βάσει ενός χρονοδιαγράμματος και απαιτεί συνήθως την επανεγκατάσταση του συστήματος εξ’ αρχής. Κάθε νέα έκδοση του λειτουργικού φέρει πέρα από έναν καινούριο πυρήνα και ένα ενημερωμένο repository με τις νέες εκδόσεις των προγραμμάτων που κυκλοφορούσαν τη στιγμή που ξεκίνησε η παραγωγή της. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο χρήστης να μην έχει στη διάθεση του πάντα την τελευταία έκδοση των εφαρμογών, αλλά να κερδίζει έτσι ένα πιο σταθερό σύστημα και μια πιο απροβλημάτιστη εμπειρία.

Η διανομή Ubuntu είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα ενός λειτουργικού release schedule – προγραμματισμένη έκδοση- που ξεκίνησε με βάση του ένα μεγαλύτερο (βλ. Debian) και κατάφερε μέσα στα χρόνια να “γεννήσει” και αυτό με τη σειρά του πλήθος άλλως λειτουργικών (πχ. Xubuntu, Lubuntu, Kubuntu, κ.α.) με τη στάμπα –Ubuntu-Based– και αυτό γιατί αν κάποια εφαρμογή υπάρχει για Linux τότε σίγουρα υπάρχει για τη διανομή αυτή. Το Ubuntu κυκλοφορεί σε δύο χρονοδιαγράμματα. Βάσει του πρώτου προσφέρει νέες εκδόσεις κάθε 6 μήνες και υποστήριξη σε αυτές για 9 μήνες, ενώ βάσει του δεύτερου προσφέρει νέες εκδόσεις κάθε 2 χρόνια και υποστήριξη σε αυτές για 5 χρόνια κάτω από το όνομα LTS (Long Term Support- μεγάλης διάρκειας  υποστήριξη).

Ως αρχάριοι/ες ή με λίγες γνώσεις για τα Linux είναι προτιμότερο να επιλέγετε τις  LTS  (Long Time Support) εκδόσεις των release schedule  διανομών, οι εκδόσεις LTS  υποστηρίζονται συνήθως για πέντε χρόνια, είναι  πιο σταθερές σε παλαιότερο υλικό (hardware με παλαιότητα ένα έτος ή περισσότερο), και λαμβάνουν τακτικές ενημερώσεις ασφαλείας αλλά και   για να λειτουργούν καλύτερα σε υπολογιστές που μόλις βγήκαν από το εργοστάσιο.

Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε τις εκδόσεις LTS, θα πρέπει να αναβαθμίζετε το σύστημά σας κάθε δύο ή πέντε  χρόνια, ενώ αν χρησιμοποιείτε την τελευταία έκδοση, θα πρέπει να αναβαθμίζετε το σύστημά σας κάθε έξι μήνες για να είναι up-to-date. Περιττό είναι να μιλήσουμε για την σημαντικότητα των ενημερώσεων, όταν γνωρίζετε ότι σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ενημερώσεις ασφαλείας.

Περισσότερα εδώ: LTS ή κανονική έκδοση;

β)  Oι Rolling release  διανομές  σαν  σύστημα συνεχούς αναβάθμισης δεν είναι δοκιμαστικές κάποιων LTS διανομών. Αποτελούν από μόνες τους διανομές που χρησιμοποιούν χρήστες με το σκεπτικό, εγκατέστησε μια φορά το σύστημά σου και δεν χρειάζεται να κάνεις αναβαθμίσεις από έκδοση σε έκδοση. Αντιπαρέρχεται της LTS λογικής (που αναβαθμίζεις κάθε 3-5 χρόνια στις περισσότερες διανομές). Υπάρχουν βέβαια και LTS κομμάτια στις rolling διανομές, όπως είναι στο Arch ο πυρήνας LTS ή το Libre Office Still.

Οι rolling, διανομές  είναι της λογικής  να έχεις πάντα την τελευταία έκδοση των προγραμμάτων/γραφικών που κυκλοφορούν, όταν αυτά έχουν σταθεροποιηθεί, δοκιμαστεί από τους δημιουργούς τους, έχουν περάσει στα στάδια δοκιμών σε ειδικά αποθετήρια των rolling διανομών, και όταν αυτά είναι πλήρως σταθερά, τότε και μόνο τότε περνάνε στα σταθερά αποθετήρια των rolling διανομών.

Περισσότερα εδώ: Το μέλλον του Linux desktop είναι rolling;

3. Διανομές Linux για αρχάριους χρήστες

Είτε είμαστε εντελώς πρωτάρηδες στον υπολογιστή, ή ακόμη κι αν παίζουμε τα Windows στα δάχτυλα, αν δεν έχουμε ξαναχρησιμοποιήσει Linux, είμαστε αρχάριοι σε αυτό. Αυτές είναι οι καλύτερες διανομές για όσους πρωτοξεκινούν στο Linux. Πρόκειται για διανομές σταθερές, χωρίς πειραματικές τεχνολογίες, εύχρηστες, που συνήθως δεν δημιουργούν προβλήματα στον χρήστη.

Περισσότερα εδώ: Linux για αρχάριους/Επιλογή διανομής

Linux Mint (και LTS διανομή)

linux_mint_label_1To Linux Mint είναι σταθερά η πιο δημοφιλής από τις διανομές Linux όσον αφορά το Distrowatch.com.με πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον.

Το Linux Mint αρχικά ξεκίνησε σαν μια παραλλαγή του Kubuntu, πριν βασιστεί εξ’ ολοκλήρου στο Ubuntu. Από την 6η του έκδοση Elyssa το 2008, το Linux Mint ακολουθεί τις ανανεώσεις του Ubuntu. Κυκλοφορούν δύο εκδόσεις το χρόνο, κατά προσέγγιση ένα μήνα μετά τις αντίστοιχες εκδόσεις του Ubuntu – συνήθως Μάιο και Νοέμβριο.

Φιλικό προς τον αρχάριο χρήστη, και ταυτόχρονα εξαιρετικά ισχυρό, το Linux Mint είναι η ιδανική διανομή Linux για όσους θέλουν να κάνουν ομαλά τη μετάβαση στο Linux από τα Windows.

Για την εγκατάσταση Linux Mint, δείτε σε αυτό το πολύ χρήσιμο και εξαιρετικό για την βοήθεια που προσφέρει σάιτ, Εγκατάσταση Linux Mint μαζί με τα Windows

Επισκεφτείτε επίσης την κοινότητα του Mint για όποιο θέμα προκύψει.

Linux Mint Greece | Επίσημη Κοινότητα

Ubuntu / Kubuntu / Xubuntu (και LTS διανομή)

Ubuntu-1404-VPSΗ γνωστότερη και πιο διαδεδομένη διανομή Linux .

Με πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον, το Ubuntu είναι εύκολο στην εγκατάσταση και τη χρήση. Έχει εξαιρετική συμβατότητα με το hardware και αναγνωρίζει άμεσα τις περισσότερες συσκευές χωρίς να χρειάζονται εξωτερικοί drivers. Τέλος, διαθέτει μια τεράστια βιβλιοθήκη λογισμικού.

Για την εγκατάσταση του Ubuntu , δείτε σε αυτό  σαιτ, Πλήρης οδηγός εγκατάστασης Ubuntu στα Ελληνικά

Επισκεφτείτε επίσης την κοινότητα του Ubuntu για όποιο θέμα προκύψει.

Ubuntu-gr | Η ελληνική κοινότητα του Ubuntu

MX Linux  (LTS διανομή)

1507783385072Το MX Linux, μια διανομή Linux βασισμένη στον «σταθερό» κλάδο του Debian, είναι μια συνεταιριστική επιχείρηση μεταξύ των antiX και πρώην κοινοτήτων  MEPIS Linux.

Χρησιμοποιώντας το Xfce ως προεπιλεγμένη επιφάνεια εργασίας, είναι ένα λειτουργικό σύστημα μεσαίου βάρους OS σχεδιασμένο να συνδυάζει μια κομψή και αποδοτική επιφάνεια εργασίας με απλές ρυθμίσεις, υψηλή σταθερότητα, σταθερή απόδοση και αποτύπωμα μεσαίου μεγέθους. Προέλευση: Greece, USA

To σαιτ του mx Linux: https://mxlinux.org/

Manjaro Linux (rolling διανομή)

manjaro-linux-egkatastasiΤο Manjaro Linux είναι ένα γρήγορο, φιλικό προς το χρήστη, επιτραπέζιο λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο Arch Linux. Τα βασικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν τη διαισθητική διαδικασία εγκατάστασης, την αυτόματη ανίχνευση υλικού, το σταθερό μοντέλο κυλιόμενης αποδέσμευσης, την δυνατότητα εγκατάστασης πολλαπλών πυρήνων, τις ειδικές δέσμες ενεργειών Bash για τη διαχείριση των προγραμμάτων οδήγησης γραφικών και την εκτεταμένη ευελιξία επιφάνειας εργασίας.

Το Manjaro Linux προσφέρει το Xfce ως τις βασικές επιλογές επιφάνειας εργασίας, καθώς και το KDE, το GNOME και μια μινιμαλιστική έκδοση Net για πιο προηγμένους χρήστες. Οι γεύσεις επιφάνειας εργασίας που υποστηρίζονται από την Κοινότητα είναι επίσης διαθέσιμες.

Περισσότερα εδώ: Manjaro Linux

Solus (rolling διανομή)

Solus_LogoΤο Solus είναι μια πολύ σταθερή διανομή Linux κατασκευασμένη από το μηδέν. Χρησιμοποιεί μια διακεκομμένη έκδοση του διαχειριστή πακέτων PiSi, που διατηρείται ως «eopkg» μέσα στο Solus, και ένα προσαρμοσμένο desktop περιβάλλον που ονομάζεται «Budgie», που αναπτύχθηκε εσωτερικά. Η επιφάνεια εργασίας Budgie, η οποία μπορεί να οριστεί για να μιμηθεί την εμφάνιση και την αίσθηση της επιφάνειας εργασίας του GNOME 2, είναι στενά ενσωματωμένη στη στοίβα του GNOME. Η διανομή είναι διαθέσιμη μόνο για υπολογιστές 64-bit.

Περισσότερα στο σάιτ του Solus: https://getsol.us/

Fedora (rolling διανομή)

41k1rRYr4QL._SY450_Το Fedora (πρώην Fedora Core) είναι μια διανομή Linux που αναπτύχθηκε από το κοινοτικό Fedora Project και ανήκει στην Red Hat. Το Fedora περιλαμβάνει λογισμικό που διανέμεται υπό ελεύθερη και ανοικτή άδεια χρήσης και έχει ως στόχο να είναι στην αιχμή των τεχνολογιών αυτών. Η Fedora έχει τη φήμη ότι εστιάζει στην καινοτομία, ενσωματώνει τις νέες τεχνολογίες νωρίς και συνεργάζεται στενά με τις ανερχόμενες κοινότητες του Linux.

Η προεπιλεγμένη επιφάνεια εργασίας στο Fedora είναι το περιβάλλον εργασίας GNOME και η προεπιλεγμένη διεπαφή είναι η Shell του GNOME. Άλλα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας, όπως τα KDE, Xfce, LXDE, MATE και Cinnamon, είναι διαθέσιμα. Το Fedora Project διανέμει επίσης προσαρμοσμένες παραλλαγές του Fedora που ονομάζονται περιστροφές Fedora. Αυτά είναι κατασκευασμένα με συγκεκριμένα πακέτα λογισμικού, προσφέροντας εναλλακτικά περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας ή με στόχο συγκεκριμένα ενδιαφέροντα όπως το παιχνίδι, η ασφάλεια, ο σχεδιασμός, η επιστημονική πληροφορική και η ρομποτική.

Περισσότερα εδω: https://getfedora.org/el/

Το λειτουργικό σύστημα GNU

gnuΠολλές διανομές  Linux βασίζονταιαι στην αρχές και την δεοντολογία  GNU, όμως υπάρχουν και ξεχωριστές διανομές   του GNU. Το GNU είναι ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο είναι ελεύθερο λογισμικό, δηλαδή σέβεται την ελευθερία των χρηστών. Η ανάπτυξη του GNU έκανε δυνατή τη χρήση ενός υπολογιστή χωρίς λογισμικό που θα καταπατούσε την ελευθερία σας.

Συνιστούμε εγκαταστάσιμες εκδόσεις του GNU (πιο συγκεκριμένα, διανομές GNU/Linux) οι οποίες είναι εντελώς ελεύθερο λογισμικό.

Επισκεφτείτε επίσης την κοινότητα του GNU.

Το Λειτουργικό Σύστημα GNU

Trisquel GNU/Linux (LTS διανομή)

κατάλογοςΤο Trisquel GNU / Linux είναι μια διανομή Linux που βασίζεται στο Ubuntu και είναι 100% ελεύθερη. Ο κύριος σκοπός του είναι να παρέχει ένα λειτουργικό σύστημα για ποικίλο κοινό, συμπεριλαμβανομένων των χρηστών του σπιτιού και του γραφείου, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των σταθμών πολυμέσων κλπ. Το έργο διαχειρίζεται ανεξάρτητοι προγραμματιστές και χρηματοδοτείται εν μέρει από δωρεές.

Περισσότερα εδώ: https://trisquel.info/

4. Διανομές Linux για αργούς (παλιούς) υπολογιστές

Δεν πετάμε τίποτα τόσο ενάντια στον καταναλωτισμό  – όσος υπάρχει σε εποχή κρίσης – όσο και υπέρ του φυσικού περιβάλλοντος και  της οικολογίας.(*) Ένα μεγάλο πλεονέκτημα στις διανομές Linux είναι πως υπάρχουν σύγχρονες διανομές εξειδικευμένες για παλαιότερα συστήματα. Αυτό σημαίνει πως αν μας έχει ξεμείνει κανένας υπολογιστής με 256MB RAM και μονοπύρηνο επεξεργαστή, δεν είναι ανάγκη να του έχουμε φορτωμένα τα Windows XP, τα οποία δεν είναι πλέον ασφαλή ή να τους πετάξουμε στα σκουπίδια.

Με τις παρακάτω διανομές linux, ο παλιός μας υπολογιστής θα λειτουργεί άριστα για πλοήγηση στο Internet, μουσική, ταινίες, και επεξεργασία αρχείων του Office.

Linux Lite

mMYykHVΑρκετούς χρήστες δεν τους ενδιαφέρουν οι γυαλιστερές επιφάνειες και τα εντυπωσιακά εφέ σε ένα λειτουργικό σύστημα. Θέλουν ένα σύστημα που απλά να λειτουργεί, γρήγορο και ελαφρύ. Το Linux Lite, βασισμένο στο Ubuntu με γραφικό περιβάλλον XFCE, είναι ένα λειτουργικό απλό και εύχρηστο, που θα τρέξει και σε παλιούς υπολογιστές.

Το Linux Lite είναι μια φιλική προς τον αρχάριο διανομή Linux που βασίζεται στη μακρόχρονη υποστήριξη του Ubuntu (LTS) και διαθέτει την επιφάνεια εργασίας του Xfce. Το Linux Lite απευθύνεται κυρίως στους χρήστες των Windows. Στόχος της είναι η παροχή πλήρους σειράς εφαρμογών που θα βοηθήσουν τους χρήστες στις καθημερινές τους ανάγκες πληροφορικής, συμπεριλαμβανομένης πλήρους σουίτας γραφείου, συσκευών αναπαραγωγής πολυμέσων και άλλου βασικού καθημερινού λογισμικού.

Ελάχιστες Προδιαγραφές : 

CPU:  700MHz επεξεργαστής
RAM:  512MB RAM
VGA ανάλυση 1024×768 οθόνης

Περισσότερα δείτε εδώ: Linux Lite – Ένα Απλό, Ελαφρύ, και Εύχρηστο Linux

Lubuntu

600px-Lubuntu.svgTο Lubuntu είναι μια παραλλαγή του Ubuntu αντίστοιχη με τα Kubuntu και Xubuntu, μόνο που είναι ειδικά βελτιστοποιημένη για παλιότερους υπολογιστές, με λίγη μνήμη και μικρό επεξεργαστή.

Ένας παλιός υπολογιστής με Windows XP, αν έχει λιγότερο από 1GB RAM θα σέρνεται με Windows 7 ή 8. Αν έχει 512MB ή 256ΜΒ, δεν θα σηκώνει ούτε το Ubuntu. Με την εγκατάσταση Lubuntu, θα δώσουμε νέα ζωή στο παλιό PC, με ένα λειτουργικό σύστημα σύγχρονο και εύχρηστο.

Θεωρητικά, ο χαμηλότερος υπολογιστής που χρειάζεται για να τρέξει το Lubuntu διαθέτει επεξεργαστή Pentium II ή Celeron και 128MB RAM.

Ελάχιστες Προδιαγραφές : 

CPU:  700MHz επεξεργαστής, Pentium II ή Celeron
RAM:  128 MB RAM
VGA ανάλυση 1024×768 οθόνης

Δειτε: Εγκατάσταση Lubuntu

Επίσης:  LXLEΟ «Όμορφος» Αδερφός του Lubuntu

Puppy Linux

puppy-insideTο Puppy Linux είναι μία από τις πιο ελαφριές διανομές Linux , και μπορεί να τρέξει ακόμη και σε υπολογιστές με 256MB RAM και παλιούς επεξεργαστές.

Ενώ πρόκειται για εντελώς αυτόνομη διανομή, το Puppy Linux διαθέτει εκδόσεις συμβατές με τις εφαρμογές του Slackware αλλά και τις εφαρμογές Debian/Ubuntu, γεγονός που του δίνει πρόσβαση σε μια βιβλιοθήκη δεκάδων χιλιάδων εφαρμογών.

Συνολικά είναι μια διανομή αρκετά απλή στην εγκατάσταση και τη χρήση, και δεν πρόκειται να επιβαρύνει ακόμη και παλιούς υπολογιστές.

Ελάχιστες Προδιαγραφές : 

  • 500MHZ επεξεργαστή
  • 128MB RAM
  • 512MB ελεύθερο χώρο στο σκληρό δίσκο για να δημιουργήσετε ένα προαιρετικό αρχείο αποθήκευσης
  • Δεν απαιτείται σκληρός δίσκος για την εκκίνηση ενός  Live Disc .
  • CD-ROM οποιαδήποτε ταχύτητα

Δειτε: Ελληνικό Puppy Wiki

Οδηγίες εγκατάστασης Puppy linux. Δώστε ζωή στα παλιά PC!

Puppy Linux: Πως προσθέτω Ελληνικά και συντόμευση αλλαγής γλώσσας

5. Τρεις διανομές για εξοικειωμένους- προχωρημένους   χρήστες Linux

Αν έχουμε ήδη δουλέψει για κάποιο διάστημα μια  διανομή Linux όπως το Ubuntu ή το Linux Mint, και έχουμε εξοικειωθεί με το λειτουργικό, ίσως είναι καιρός να πάμε ένα βήμα παρακάτω όσον αφορά τη γνώση μας για το Linux.

Οι παρακάτω δυο διανομές είναι κάπως μεγαλύτερη πρόκληση για το χρήστη. Είναι λιγότερο φιλικές όσα άφορα τον χειρισμό τους από μη έμπειρους χρήστες, έχουν «δυσκολίες» που απαιτούν ένα  επίπεδο γνώσεων για να ξεπεραστούν.

Debian

linux-debian-93-32-ou-64bits-no-dvd-D_NQ_NP_339505-MLB25039659527_092016-FΜία από τις παλιότερες διανομές Linux, το Debian είναι η βάση για αμέτρητες διανομές, μεταξύ των οποίων και το εξαιρετικά δημοφιλές Ubuntu.

Το Debian έκανε την πρώτη του εμφάνιση στις 16 Αυγούστου 1993, και είναι η δεύτερη παλαιότερη διανομή που υποστηρίζεται ακόμα ενεργά (μετά τη Slackware, που είναι ένα μήνα παλαιότερη).

Ενώ δεν είναι ιδιαίτερα φιλική για έναν αρχάριο χρήστη, έχει μια εξαιρετικά μεγάλη γκάμα εφαρμογών προς εγκατάσταση – περισσότερες από 51.000 και χαρακτηρίζεται για τη σταθερότητά της.

Δειτε : Εγκατάσταση Debian

Επισκεφτείτε επίσης την κοινότητα του Debian για όποιο θέμα προκύψει.

Debian — Το διεθνές λειτουργικό σύστημα

Arch Linux

arch-bg2-600x600Το Arch Linux είναι μια ανεξάρτητα ανεπτυγμένη, βελτιστοποιημένη x86_64 διανομή Linux που απευθύνεται σε αρμόδιους χρήστες του Linux. Χρησιμοποιεί τον διαχειριστή πακέτων «pacman», για να παρέχει ενημερώσεις στις πιο πρόσφατες εφαρμογές λογισμικού με πλήρη παρακολούθηση εξάρτησης.

Λειτουργώντας σε ένα κυλιόμενο σύστημα απελευθέρωσης, το Arch μπορεί να εγκατασταθεί από μια εικόνα CD ή μέσω ενός διακομιστή FTP. Η προεπιλεγμένη εγκατάσταση παρέχει μια σταθερή βάση που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν μια προσαρμοσμένη εγκατάσταση. Επιπλέον, το Arch Build System (ABS) παρέχει έναν τρόπο να δημιουργήσει εύκολα νέα πακέτα, να τροποποιήσει τη διαμόρφωση των πακέτων αποθεμάτων και να μοιραστεί αυτά τα πακέτα με άλλους χρήστες μέσω του αποθετηρίου χρηστών Arch Linux.

Περισσότερα εδώ:  Arch Linux (Ελληνικά) – ArchWiki

Installation guide (Ελληνικά) – ArchWiki – Arch Linux

Kali Linux – Το λειτουργικό των Hacker

dfde8ffe482166c40cf69518fee64a5dΤο Kali Linux (παλαιότερα γνωστό ως Back Track) είναι μια διανομή βασισμένη στο Debian με μια συλλογή εργαλείων ασφαλείας και ιατροδικαστικής. Διαθέτει έγκαιρες ενημερώσεις ασφαλείας, υποστήριξη για την αρχιτεκτονική ARM, μια επιλογή από τέσσερα δημοφιλή περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας και απρόσκοπτες αναβαθμίσεις σε νεότερες εκδόσεις.

Το Kali Linux είναι ο διάδοχος του BackTrack Linux. Όπως lQbflκαι ο προκάτοχός του, είναι μία διανομή αφιερωμένη στην ηλεκτρονική ασφάλεια, η οποία περιέχει ορισμένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που χρησιμοποιούν hackers και ερευνητές ασφαλείας διεθνώς.

Το Kali Linux είναι  ένα πανίσχυρο εργαλείο για πολύ συγκεκριμένες εργασίες που αφορούν την ηλεκτρονική ασφάλεια. Το να το χρησιμοποιούμε για καθημερινές εργασίες στον υπολογιστή είναι σαν να οδηγήσουμε μια μπουλντόζα για να πάμε σε μια φιλική επίσκεψη. Με άλλα λόγια, γίνεται, αλλά δεν έχει νόημα. Πρακτικά, οποιαδήποτε άλλη διανομή Linux είναι καλύτερη στις καθημερινές μας εργασίες.

Δείτε: Εγκατάσταση Kali Linux

Για περισσότερα λειτουργικά Linux δείτε:

linux-dianomes-1200Linux.grb https://www.linux.gr/news

 Τo online περιοδικό όλης της ελληνικής κοινότητας Linux: Linux Inside

Οι 100 πιο δημοφιλείς διανομές Linux εδώ : http://distrowatch.com/

Επίσης είναι  διδακτικό και ωφέλιμο να δείτε αυτό:

5 βασικοί λόγοι για τους οποίους έφτασε η ώρα να βάλετε Linux!

Logo_take_oneΚαι μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε  αυτό:

Καλώς ήρθατε στο Skytales

{…} Η ιστοσελίδα αυτή αποτελεί μια απόπειρα να διαχυθεί κοινωνικά η γνώση σε σχέση με τις τηλεπικοινωνίες και την ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο {…}

Σημείωση:

*) Έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο οικολογικό ζήτημα με την διαχείριση των αποσυρμένων ηλεκτρονικών συσκευών κομπιούτερ, τηλεοράσεις,τηλέφωνα κλπ, δείτε:

Τα ηλεκτρονικά απόβλητα της Δύσης πνίγουν Ασία και Αφρική

ΨΗΦΙΑΚΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ ( ΕΞΑΝΤΑΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ. ΕΛΛ.ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ)

ΨΗΦΙΑΚΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ from Small Planet Productions on Vimeo. Δείτε Online

————————————–

ΨΗΦΙΑΚΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ ( ΕΞΑΝΤΑΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ. Αρχείο ΕΡΤ)

Δείτε και αυτό: 

Κομπιούτερ και Κοινοτισμός – Μέρος Tρίτο: GNU-Linux Διανομές για Digital Artists

{..} Αυτά τα λογισμικά προγράμματα που παρουσιάζω, είναι κατάλληλα για σύνθεση και επεξεργασία μουσικής, για ζωγραφική, φωτογραφία, γραφιστική, animation (κινούμενο σχέδιο) σκίτσα και πολλά άλλα. {…}

Επιστροφή στο :

Κομπιούτερ και Κοινοτισμός – Μέρος Πρώτο: Τι είναι το ελεύθερο λογισμικό

Info-Berbagai-Distro-Linux-dan-Turunannya2

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s