Ντοκουμέντο: Παύλος Φύσσας, το χρονικό μιας νεοναζιστικής δολοφονίας

Ντοκουμέντο: Παύλος Φύσσας, το χρονικό μιας νεοναζιστικής δολοφονίας

[Ολόκληρη η έρευνα – Βίντεο]

 

Επιμέλεια/ σχολιασμός : Γιώργος Μεριζιώτης

 

25b2916b5c49db617f52fa5ea48efee7-1Σχόλιο 

Μπάτσοι και ναζί το ίδιο μαγαζί… 

Επειδή δεν είμαστε/είμαι χθεσινός και δεν κατοικοεδρεύω σε κάνα σύννεφο, λέγαμε /λέμε ότι, το βαθύ κράτος (παρακράτος για άλλους) δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Η σχέση κράτους πολιτικών και βαθέως κράτους είναι μια παλιά σχέση αγάπης/μίσους σαν των ερωτευμένων ζευγαριών.

Εδώ να κάνουμε μια μικρή παρένθεση και να πούμε πως η έννοια του παρακράτους – παρακρατικός, είναι όρος που χρησιμοποιήθηκε από την αριστερά, ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία του Λαμπράκη. Είναι ένας ψευδής διαχωρισμός, γιατί μπορεί να σημαίνει από τη μια μεριά το νομιμοποιημένο συντεταγμένο κράτος και από την άλλη το παρα- του κράτους, το μη νομιμοποιημένο.

Μια πιο σωστή έννοια είναι το «βαθύ κράτος», δηλαδή ένα κράτος μέσα στο κράτος. Δεν παίζουμε με τις έννοιες. Αλλά θέλουμε να πούμε πως το κράτος έχει τη μορφή του Ιανού, δηλαδή έχει δύο πρόσωπα. Το κράτος και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα σώματα ασφαλείας και οι κατασταλτικές δυνάμεις, δεν αυτοκινητοποιούνται (αν το έκαναν αυτό μέσα στα ισχύοντα συνταγματικά πλαίσια θα ήταν στάση). Παίρνουν πάντα εντολές από την εκάστοτε πολιτική – κυβερνητική εξουσία. Έτσι ανάλογα με τις πολιτικές συγκυρίες και τα συμφέροντα της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας χρησιμοποιούνται οι φασιστικές – ναζιστικές οργανώσεις μέσα από τη μεθοδολογία της πέμπτης φάλαγγας.

Ανάλογα με το τι συμφέρει ή όχι τη δεδομένη στιγμή ενεργοποιούνται ή αδρανοποιούνται αυτές οι οργανώσεις. Είναι η συστημική εφεδρεία που δρα ως ένα σημείο χωρίς να υπερβεί τα εσκαμμένα που ορίζονται από την πολιτική συγκυρία. Αν υπερβούν αυτά τα εσκαμμένα, το κράτος και εν προκειμένω η πολιτική εξουσία που το διαχειρίζεται δεν έχει πρόβλημα να τις καταστείλει. Ποτέ όμως δεν κόβουν τους δεσμούς τους με το κράτος και τον ομφάλιο λώρο που τις συνδέει ιδιαίτερα με τα σώματα ασφαλείας, αστυνομία, στρατό κλπ.

Θυμάμαι (μικρός τότε) στην λεγόμενη μεταπολίτευση δεν προχώρησε η αποχουντοποίηση του δημόσιου και κρατικού μηχανισμού ούτε από την Νέα Δημοκρατία ούτε από το ΠΑΣΟΚ, μείνανε θύλακες μέσα στο κρατικό μηχανισμό και είχαν ονομαστεί “σταγονίδια”. Έτσι και τώρα η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προχωρήσει σε καμιά εκκαθάριση φασιστικών στοιχείων στα σώματα ασφαλείας τα οποία καιροφυλακτούν και τις κατάλληλες στιγμές  εμφανίζονται και ο “νοών νοείτω”.

Την ώρα που γράφω αυτό το σχόλιο γίνονται εκλογές στην Βραζιλία, μετά την διαχείριση του συστήματος από τον αριστερό Λούλα και την παράταξη του . Είναι οι πιο πολωμένες εκλογές μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας (1985) που διεξάγονται σήμερα στη Βραζιλία, όπου οι πολίτες ψηφίζουν για πρόεδρο. Ο ακροδεξιός – φασίστας υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, πρώην λοχαγός του βραζιλιάνικου στρατού, νοσταλγός της χούντας, είναι ο επιφανέστερος για να επικρατήσει.

Έχουν πληθύνει τα μαύρα σύννεφα του φασισμού και πάνω από την Ευρώπη -να μην τα απαριθμήσω – και επειδή η ιστορία δεν συγχωρεί και μας κλείνει πονηρά το μάτι δεν πρέπει να ξεχνάμε – εκτός των άλλων- ότι το γερμανικό κομμουνιστικό κόμμα όταν ανέβηκαν οι ναζί στην εξουσία είχε την εκτίμηση ότι “άστους δεν πειράζει, σε λίγο θα έρθει η δική μας σειρά να κυβερνήσουμε”. Κινδυνολογώ; μακάρι.

Το συμπέρασμα μου είναι ότι το ντοκουμέντο αυτό δείχνει με σαφήνεια την αγαστή σχέση σωμάτων ασφαλείας και χρυσής αυγής, και επιβεβαιώνει το σύνθημα που φωνάζουμε εδώ και καιρό μπάτσοι και ναζί το ίδιο μαγαζί, δείτε το.

Ντοκουμέντο: Παύλος Φύσσας, το χρονικό μιας νεοναζιστικής δολοφονίας

[Ολόκληρη η έρευνα – Βίντεο]

Σημαντικά στοιχεία και συμπεράσματα προέκυψαν από την έρευνα του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture, που κλήθηκε από την οικογένεια του Παύλου Φύσσα και τους δικηγόρους πολιτικής αγωγής να διενεργήσει τεχνική διερεύνηση του βιντεοληπτικού και ηχητικού υλικού που περιλαμβάνεται στη δικογραφία για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά.

Σε ειδική εκδήλωση στον πολυχώρο ΚΡΕΜΛΙΝΟ, στον Πειραιά, το βράδυ της Παρασκευής, το Forensic Architecture δημοσιοποίησε για πρώτη φορά την ολοκληρωμένη έκθεση οπτικοακουστικού υλικού, διάρκειας 43 λεπτών, όπως παρουσιάστηκε στο δικαστήριο.

Η έκθεση-βίντεο προβαίνει σε χωρικό και χρονικό προσδιορισμό των γεγονότων μέσω λεπτομερούς πολυμεσικής ανάλυσης με υλικά τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας, τα οποία συγχρονίστηκαν και αντιπαραβλήθηκαν με τις διαβιβάσεις της αστυνομίας και του Ε.Κ.Α.Β., καθώς και με τις καταθέσεις των αυτόπτων μαρτύρων.  Σημαντικά ηχητικά ντοκουμέντα από τις επικοινωνίες το βράδυ της δολοφονίας, αλλά και εικόνες από κάμερες ασφαλείας, έρχονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.

Από την προβολή της έκθεσης στο δικαστήριο προέκυψαν κρίσιμα συμπεράσματα για το χρονικό της δολοφονίας της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, όπως η ύπαρξη οργανωμένης κίνησης ομάδας χρυσαυγιτών, αλλά και των κινήσεων των αστυνομικών που φαίνεται να βρίσκονταν στον χώρο μερικά λεπτά πριν την φονική επίθεση Ρουπακιά στον μουσικό. Η μελέτη επιβεβαίωσε την οργανωμένη φύση της επίθεσης, ενώ ταυτόχρονα ανέδειξε νέα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο των αστυνομικών στην υπόθεση και την σκόπιμη «αποτυχία» τους να αποτρέψουν την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Στο εν λόγω βίντεο είχε αναφερθεί η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, Χρύσα Παπαδοπούλου, η οποία επεσήμανε: «Το οπτικοακουστικό υλικό, ήρθε να επιβεβαιώσει την άφιξη του τάγματος εφόδου της ΧΑ. Ένα από τα αυτοκίνητα που κατέφθασαν ήταν του Ρουπακιά». Όπως επισήμανε η δικηγόρος, η έκθεση αποκαλύπτει το πως το κομβόι των χρυσαυγιτών έσπευσε στο σημείο καθώς και το ότι οι αστυνομικοί δήλωσαν αναληθώς στο κέντρο  ότι στο σημείο της δολοφονίας  ήταν μία ομάδα ενώ στην πραγματικότητα ήταν δύο ομάδες.

«Το βίντεο έδειξε την αδράνεια των αστυνομικών που έκαναν έναν γύρο στο τετράγωνο, κάτι που δεν είπαν ποτέ στο δικαστήριο. Υπήρχαν μάλιστα δύο αστυνομικοί στο σημείο κατά την ώρα της δολοφονίας ενώ οι άλλοι ήταν άφαντοι. Όλα αυτά είχαν επισημανθεί από την πολιτική αγωγή και την πρόεδρο του δικαστηρίου που έκανε επίμονες ερωτήσεις στους αστυνομικούς. Τώρα το υλικό αυτό, τα αποδεικνύει. Ένας αστυνομικός μάλιστα υπό την πίεση των ερωτήσεων της προέδρου λιποθύμησε» υπογράμμισε στη η Χρύσα Παπαδοπούλου.

«Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε, είναι ότι η δίκη αυτή δεν είναι μια μικρή δίκη. Δεν κατηγορείται ένας, οπότε έχει να κάνει μόνο με την οικογένεια και το δολοφόνο. Εδώ πρόκειται για εγκληματική οργάνωση και πρέπει να το κατανοήσει ο ελληνικός λαός. Προσπαθούμε με νύχια και με δόντια, με όλους αυτούς που θα μπορούσανε να μας βοηθήσουν, αυτή η δίκη δυστυχώς δεν ακούγεται, πάει να θαφτεί, δεν ακούγεται. Αυτή η πρωτοβουλία είναι δική μας, εμείς το κάνουμε. Για να θυμίσουμε και να ξυπνήσουμε συνειδήσεις εάν υπάρχουν.

Για εμάς δεν υπάρχει δικαίωση. Εδώ, σε αυτή τη ζωή, δεν υπάρχει περίπτωση να βρούμε δικαίωση. Θα γυρίσει ο Παύλος; Αυτό θέλουμε. Όμως δεν γυρίζει. Έστω και ένα παιδί να σώσεις είναι πολύ σημαντικό, το έχω πει χιλιάδες φορές και πιστεύω ότι θα το σώσουμε τελικά, με το να είμαστε στο δρόμο, να είμαστε η οικογένεια εκεί», τόνισε η Μάγδα Φύσσα λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης και πρόσθεσε: «Σήμερα παρουσιάζεται η έρευνα που αποδεικνύει περίτρανα, ότι οι αστυνομικοί ήταν εκεί την ώρα που έγινε, αλλά επί της ουσίας δεν κάνανε τίποτε».

Η οικογένεια Φύσσα προσέγγισε το κέντρο τον Απρίλιο 2017 και η έρευνα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2017. Το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture αποτελείται από μία ομάδα αρχιτεκτόνων, επιστημόνων, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, τεχνολόγων, κι άλλων ειδικών και πραγματογνώμων. Το κέντρο αναλαμβάνει χωρική και πολυμεσική έρευνα εκ μέρους διεθνών εισαγγελέων, ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς και άλλων πολιτικών ή περιβαντολογικών μη κυβερνητικών οργανώσεων. Έρευνες του Forensic Architecture έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν σε εξεταστικές επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και σε δικαστήρια διεθνούς δικαίου.

Δελτίο Τύπου της ομάδας Forensic Architecture για την τεχνική μελέτη που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο.

Λονδίνο, 18 Σεπτεμβρίου 2018

Το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture κλήθηκε από την οικογένεια του Παύλου Φύσσα και τους δικηγόρους πολιτικής αγωγής, να διενεργήσει τεχνική διερεύνηση του βιντεοληπτικού και ηχητικού υλικού που περιλαμβάνεται στην δικογραφία για την υπόθεση της δολοφονίας.

Η οικογένεια Φύσσα προσέγγισε το κέντρο τον Απρίλιο 2017 και η έρευνα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2017. Από το αποτέλεσμα της μελέτης προέκυψε μία λεπτομερής αναφορά των γεγονότων που οδήγησαν στην δολοφονία. Η μελέτη πήρε την μορφή βίντεο 43 λεπτών και συνοδευτικής αναφοράς 49 σελίδων.

Ολόκληρο το βίντεο της Forensic Architecture

The Murder of Pavlos Fyssas (Full Investigation; Greek) from Forensic Architecture on Vimeo.

Στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2018, η μελέτη παρουσιάστηκε στο Α Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, μέσα στο πλαίσιο της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Το χρονοδιάγραμμα της δολοφονίας

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε βίντεο από κοντινές κάμερες ασφαλείας, απομαγνητοφωνήσεις του εσωτερικού συστήματος επικοινωνίας της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ, και καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων.  Τα βίντεο συγχρονίστηκαν μεταξύ τους και τοποθετήθηκαν στον σωστό χρόνο μέσω της σύνδεσής του με τα ηχητικά αρχεία. Τα ηχητικά αρχεία συγχρονίστηκαν ακολουθώντας την ροή του διαλόγου και ταυτοποιώντας μακρινούς ήχους στο βάθος των κλήσεων.

Συμπεράσματα

Από το αποτέλεσμα της μελέτης προέκυψε το ακριβές χρονοδιάγραμμα της δολοφονίας και η σχετική θέση των εμπλεκόμενων προσώπων: του θύματος, των δραστών και της αστυνομίας.

Από το συγχρονισμένο υλικό παρατηρήθηκαν τα εξής:

  • Η άφιξη τεσσάρων αστυνομικών μοτοσυκλετών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στις 23:58:11. Σημειώνεται ότι περίπου τρία λεπτά αργότερα οι αστυνομικοί δήλωσαν στο εσωτερικό σύστημα επικοινωνίας τους ότι ήταν μόνο μία ομάδα (2 μοτοσυκλέτες/4 αστυνομικοί) παρούσα. Επίσης στις καταθέσεις τους δήλωσαν ότι έλαβαν την κλήση για να παρέμβουν μόνο στις 23:59.
  • Η άφιξη μίας πομπής αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών με κατεύθυνση από την λεωφόρο Σαλαμίνος (που οδηγεί στα γραφεία της Χρυσής Αυγής Νίκαιας) προς την καφετέρια Κοράλλι (όπου ξεκίνησε η εμπλοκή) στις 23:59:08. Το πρώτο εκ των αυτοκινήτων ταιριάζει στην περιγραφή του αυτοκινήτου του Γ. Ρουπακιά – ένα ασημί Nissan Almera.
  • Στις 23:59:40 οι τέσσερις αστυνομικές μοτοσυκλέτες ξαναεμφανίσθηκαν επί της οδού Τσαλδάρη – εκτιμάται ότι έκαναν τον κύκλο του οικοδομικού τετραγώνου (γεγονός που δεν μεταβίβασαν στο κέντρο τους ούτε ανέφεραν στις καταθέσεις τους).
  • Στις 00:01:49 φάνηκαν άτομα να τρέχουν επί της οδού Τσαλδάρη και να στρίβουν ανατολικά στην οδό Ξάνθου.
  • Παρατηρήθηκε επίσης η άφιξη ενός αυτοκινήτου ασημί Nissan Almera, ο οδηγός τους οποίου, εκτιμάται ότι ήταν ο Γ. Ρουπακιάς, ο οποίος εξήλθε κοίταξε προς το σημείο του εγκλήματος και ύστερα ξαναμπήκε στο αυτοκίνητο, έκανε οπισθογωνία και εισήλθε στην οδό Τσαλδάρη ενάντια στο ρεύμα της κυκλοφορίας (00:02:10-00:03:00).
  • Η δολοφονία υπολογίζεται ότι έλαβε χώρα μεταξύ των 00:03:23 και 00:04:06.
  • Εντός του χρονικού πλαισίου της δολοφονίας, στις 00:03:35, ένας εκ των αστυνομικών διαβίβασε στο κέντρο επιχειρήσεων της ΔΙ.ΑΣ. οτι ‘προσπαθούν να χωρίσουν τα άτομα’.
  • Στις 00:05:20, οι αστυνομικοί διαβίβασαν στο Κέντρο επιχειρήσεων της ΔΙ.ΑΣ. ότι ο Παύλος Φύσσας είχε τραυματιστεί.

Η μελέτη επιβεβαίωσε την οργανωμένη φύση της επίθεσης αλλά και έθεσε νέα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο των αστυνομικών στην υπόθεση και την αποτυχία τους να αποτρέψουν την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Η ολοκληρωμένη γραπτή αναφορά που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο σε pdf (εδώ).

Το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture

Το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture (FA) έχει την έδρα του στο Goldsmiths, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.  Αποτελείται από μία ομάδα αρχιτεκτόνων, επιστημόνων, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, τεχνολόγων, κι άλλων ειδικών και πραγματογνώμων. Το κέντρο αναλαμβάνει χωρική και πολυμεσική έρευνα εκ μέρους διεθνών εισαγγελέων, ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς και άλλων πολιτικών ή περιβαντολογικών μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ).

www.forensic-architecture.org

https://www.forensic-architecture.org/case/murder-pavlos-fyssas/

 

Πηγές:

https://www.facebook.com/antifa.september/ (οικογένεια Παύλου Φύσσα)

https://omniatv.com

https://tvxs.gr/news

https://autonomidrasi.com

Δείτε:

Οι πρώτες εθνικοσοσιαλιστικές και φασιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s