Οι στατιστικές του αίσχους, η αθλιότητα της φιλανθρωπίας και η αλληλεγγύη…

Του Γιώργου Μεριζιώτη

Δεν ήθελα να επικαιροποιήσω αυτό το κείμενο (*) « Οι στατιστικές του αίσχους, η αθλιότητα της φιλανθρωπίας και η αλληλεγγύη» αλλά «αναγκάστηκα» βλέποντας δυο ειδήσεις που μου προκάλεσαν  αλγεινή εντύπωση, προπαραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων του σωτήριου έτους 2020.

(Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά αυτή είναι η δεύτερη επικαιροποίηση που κάνω: Ο πρωθυπουργούς Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε αστέγους στο λιμάνι του Πειραιά  το βράδυ του Σαββάτου 22 Ιανουαρίου 2022).

α) Στην μια 24 Δεκεμβρίου 2020 παρουσιάζεται η πρόεδρος της δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου να μοιράζει συσσίτιο σε απόρους: «… Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, φορώντας γάντια και μάσκα προστασίας για τον κορωνοϊό, επισκέφθηκε την κοινωνική κουζίνα «Άλλος Άνθρωπος» στο κέντρο της Αθήνας, μίλησε με τους εθελοντές και συμμετείχε στη διαδικασία διανομής του συσσιτίου…».

( Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μοίρασε συσσίτιο στο κέντρο της Αθήνας)

image.ashx

 β) Μετά από  μια μέρα (ανήμερα των Χριστουγέννων του σωτήριου έτους 2020) ο πρωθυπουργός του ελληνικού κράτους κ.  Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε και αυτός σε μοίρασμα γευμάτων σε απόρους συνανθρώπους μας στο Κερατσίνι: «… Χρόνια Πολλά! Σήμερα μεσημέρι Χριστουγέννων μας επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ήρθε, έκατσε μαζί μας, μιλήσαμε, μοιράσαμε φαγητό δώρα και παιχνίδια στον κόσμο που έχει ανάγκη!! Τον ευχαριστούμε πολύ!! Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε! Χρόνια Πολλά!! …».

( Μερίδες φαγητού και δώρα μοίρασε ο πρωθυπουργός σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη)

2983272

Οι στημένες φωτογραφίες και τα βίντεο από το μοίρασμα  που  δημοσιεύτηκαν στα μ.μ.ε έχουν τη σημειολογία τους αυτό της προπαγάνδας (επικοινωνιακή πολιτική λέγεται) και θέλουν να μας πουν ότι οι δυο επικεφαλείς του ελληνικού κράτους είναι φιλεύσπλαχνοι και φιλάνθρωποι αρχηγοί και ότι κατανοούν τους δοκιμαζόμενους από την φτώχεια και την ένδεια  συμπολίτες μας, είναι όμως έτσι; 

Αυτοί δηλαδή που στηρίζουν ενα οικονομικό, κοινωνικό  και εν τέλει πολιτικό  σύστημα που λέγεται καπιταλισμός και το οποίο είναι υπεύθυνο για την φτώχεια, την ένδεια, τους άστεγους τους άνεργους/ες συμπολίτες μας. Την στιγμή που η κυβέρνηση του πρωθυπουργού κόβει το ηλεκτρικό ρεύμα   σε οικογένειες που αδυνατούν να το πληρώσουν λόγω μακροχρόνιας ανεργίας ο ίδιος μοιράζει γεύματα  ψευτοαλληλεγγύης σε μια  κατεξοχήν φτωχή – εργατική περιοχή  σε απόρους !!!

γ) Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά αυτή είναι η δεύτερη επικαιροποίηση που κάνω: Ο πρωθυπουργούς Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε αστέγους στο λιμάνι του Πειραιά  το βράδυ του Σαββάτου 22 Ιανουαρίου 2022. Ένας πρωθυπουργός που μαζί με την σύζυγο  του συνολικά, το ζεύγος δηλώνει 31 ακίνητα, διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καλλιέργειες, αποθήκες κ.α. στα Χανιά, τις Κυκλάδες, την Αθήνα και τη Γλυφάδα,  έχει αγοράσει η γυναίκα του  και τον σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι ,αλλά ενδιαφέρεται για τους άστεγους και άπορους.

Ο κύριος αυτός γόνος πολιτικής δυναστείας στην Ελλάδα δεν έχει όρια στην υποκρισία και στον κυνισμό, γιατί δεν μας λένε τι έχει αλλάξει από την πρώτη καραντίνα – λοκ ντάουν την άνοιξη του 2020; Το «Μένουμε σπίτι» ήταν/ είναι μια άγνωστη έκφραση για τους άστεγους.

Στο λιμάνι του Πειραιά ο πρωθυπουργούς  συζήτησε με τους άστεγους

1015_ddf07ea1-beef-4aad-be1c-d7751fef8f57

«… Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε μαζί τους για όλα όσα τους απασχολούν και αναζητούν λύση. Από την πλευρά τους οι άστεγοι στο λιμάνι του Πειραιά ευχαρίστησαν τον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, βρίσκεται διαρκώς δίπλα τους. «Εδώ είμαστε οικογένεια κύριε πρόεδρε», ανέφερε στον πρωθυπουργό ένας από τους άστεγους ανθρώπους που διαμένουν στο  σημείο, μιλώντας για τη διαδρομή ανθρώπων με καταγωγή από διάφορες περιοχές της χώρας, από τα Τζουμέρκα ως την Κεφαλονιά, και την αλληλεγγύη που έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους…» ).

Και οι άποροι , άνεργοι/ες,  χαμηλοσυνταξιούχοι , μισθωτοί/ες με μισθούς στη κυριολεξία της πείνας  τι κάνουν; ότι έκαναν και κάποιοι άλλοι άποροι – άστεγοι σε μια άλλη εποχή, σε μια άλλη περιοχή του κόσμου, χειροκροτούν και επευφημούν ελεύθερα τους εξουσιαστές και εκμεταλλευτές τους.

Η επιτομή του φιλελευθερισμού παλιού και νέου

Tο παρακάτω παράδειγμα αποτελεί την πιο κραυγαλέα αντίληψη των φιλελεύθερων καπιταλιστών για πως εννοούν την ελευθερία, μια ελευθεριά που μπορεί να σε κάνει να λιμοκτονείς.

Στο Παρίσι μετά την καταστολή της Κομμούνας και μέχρι το 1880 υπήρχε ο νόμος περί αλητείας που απαγόρευε με πολυετή φυλάκιση την στέγαση κάτω από τα γεφύρια του Σηκουάνα από τους άνεργους, άπορους  και άστεγους. Tο 1881 όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ο φιλελεύθερος  Λέων Γαμβέτας κατάργησε αυτό τον νόμο, πήγε στους άστεγους, τους μάζεψε σε ένα μέρος και τους μίλησε λέγοντας:

“ … αγαπητοί μου συμπολίτες τώρα άφοβα μπορείτε να βρίσκετε κατάλυμα κάτω από τις γέφυρες γιατί κατάργησα αυτόν τον απάνθρωπο νόμο, γιατί  έχουμε δημοκρατία και αυτός ο νόμος ήταν αντιδημοκρατικός …”, και συνέχισε “… τώρα είστε ελεύθεροι  να κοιμηθείτε σε οποίο γεφύρι θέλετε… άστε που στην πραγματικότητα είστε πιο ελεύθεροι από εμένα, γιατί πρώτα και κύρια είστε απαλλαγμένοι από το κόστος συντήρησης μιας κατοικίας και  επιπλέον έχετε την ελευθερία να επιλέξετε σε πιο γεφύρι θα καταλύσετε…”.

Πολλοί από τους άστεγους άρχισαν τις επευφημίες, τα ζήτω και τα χειροκροτήματα, λίγοι σκέφτηκαν γιατί είναι σε αυτή την θέση, άστεγοι, άνεργοι, άποροι  και επαίτες. Ακόμα πιο λίγοι σκεφτήκαν για το ποιος/ποιοι ευθύνονται για την κατάστασης τους παρόλο που είχε προηγήθη η Κομμούνα πριν μια δεκαετία και τα γεγονότα ήταν ακόμα νωπά.

Λίγο πιο μπροστά ο αναρχικός Μιχαήλ Μπακούνιν (1814 – 1876 ) διακήρυττε με βροντερή φωνή μέσα από τα οδοφράγματα ότι:

«… Η ελευθερία χωρίς σοσιαλισμό είναι προνόμιο και αδικία και ο σοσιαλισμός χωρίς ελευθερία είναι υποδούλωση και βαρβαρότητα …».

Δυστυχώς για την εκμεταλλευόμενη – καταπιεζόμενη ανθρωπότητα λίγοι  άκουσαν και ακόμη λιγότεροι κατάλαβαν τι εννοούσε ο Μπακούνιν.

Όλο το κείμενο εδώ:  Οι στατιστικές του αίσχους, η αθλιότητα της φιλανθρωπίας και η αλληλεγγύη

Δείτε και αυτό:

Πώς η φιλανθρωπία κάνει τους πλούσιους, πλουσιότερους

*)  Οι στατιστικές και τα νούμερα της λεγόμενης ψαλίδας μεταξύ πλούτου και φτώχειας που παρουσιάζω στο πιο πάνω κείμενο είναι πριν δυο χρόνια, σήμερα εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας και καραντίνας η ψαλίδα αυτή έχει μεγαλώσει ακόμα πιο πολύ, δείτε:

Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων εκτοξεύθηκε εν μέσω πανδημίας

Ο κυνισμός του νεοφιλελευθερισμού (ολοκληρωτισμός της αγοράς) εκφράζεται απόλυτα με αυτό το αλληγορικό κείμενο.

Από την Πόλη των Αδάκρυτων Ανθρώπων στην Πόλη των Αγέλαστων Ανθρώπων

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s