Κομπιούτερ και Κοινοτισμός – Μέρος Tρίτο: GNU-Linux Διανομές για Digital Artists

Έξη  διανομές Linux για τον  καλλιτέχνη  που έχετε μέσα σας

 

Προλογικό/επιμέλεια: Γιώργος Μεριζιώτης

 

creative-linux-distros-music-production

 

kisspng-gnu-linux-naming-controversy-linux-distribution-li-5b0f779c7eda37.7835322215277403165196

Προλογικό

Για να καλλιεργήσετε τον  καλλιτέχνη μέσα σας και να τον αναδείξετε,  η επένδυση στην εκπαίδευση και τους υλικούς πόρους (διάφορα μηχανήματα και υλικά)  όχι ότι δεν χρειάζεται αλλά κοστίζει πολύ ακριβά και θα αδειάσει την τσέπη σας, αν περισσεύουν χρήματα για αυτές τις δραστηριότητες στις μέρες μας. Θα ήταν ωραίο, ακόμα και υπέροχο, αν θα μπορούσατε να μάθετε και να αναπτύξετε τις δεξιότητες σας   με αυτά τα προγράμματα που παρουσιάζω. Πολλά από τα Linux Distros – Digital Artists  προγράμματα είναι δωρεάν και αυτά που σας προτείνω είναι εντελώς δωρεάν.

Αν υπήρχαν Linux distros – Digital Artists με κάποιο μεγάλο λογισμικό, θα ήταν μια ευκαιρία για σας, έτσι δεν είναι; Λοιπόν, εδώ είναι μερικά distros – digital Artists (προγράμματα για ψηφιακή καλλιτεχνική δημιουργία) για εσάς τότε. linux-distro

Αυτές οι διανομές Linux δεν είναι μόνο κάποια συλλογή εφαρμογών, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς είναι βελτιστοποιημένοι για εργασία που σχετίζεται με πολυμέσα. Αν και συχνά διατηρούνται και συντηρούνται  από μια πολύ μικρή ομάδα, υπάρχει ο κίνδυνος να διακοπεί ένα τέτοιο έργο. Αλλά μη φοβάστε, γιατί οι περισσότερες διανομές πολυμέσων έχουν μια σταθερή και καλά τεκμηριωμένη βάση δεδομένων  όπως το Debian και το Ubuntu LTS γιαυτό μπορείτε απροβλημάτιστα να τις χρησιμοποιήσετε.

 Ίσως να μη ξέρετε, ή όλα όσα έχετε ακούσει για Gimp (που είναι ένα δωρεάν λογισμικό γραφικών) ότι σε πολλά συναγωνίζεται το εμπορικό και πανάκριβο Photoshop, γι αυτό μήπως ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε κάποια καλά λειτουργικά προγράμματα που είναι δωρεάν; Επίσης, δεν είναι ένα κρυφό γεγονός ότι, τα εμπορικά λογισμικά Pixar και Dream Works έχουν χρησιμοποιήσει το Linux στο πυρήνα του λογισμικού τους οπότε θα πρέπει σίγουρα να δώσετε μια ευκαιρία σε αυτά τα linux distros και τα λογισμικά τους που αναφέρονται εδώ.

Αυτά τα λογισμικά προγράμματα που παρουσιάζω, είναι κατάλληλα για σύνθεση και επεξεργασία μουσικής, για ζωγραφική, φωτογραφία, γραφιστική, animation (κινούμενο σχέδιο) σκίτσα και πολλά άλλα.

1. Ubuntu Studio

107983-2Το Ubuntu Studio αποτελεί μέρος της οικογένειας του Ubuntu από το 2007. Η πλούσια συλλογή του καταλόγου λογισμικού και των γραμματοσειρών σε έναν πυρήνα χαμηλής καθυστέρησης και χρήσιμα τσιμπήματα του JACK θα σας κάνει να ερωτευτείτε. Το Ubuntu Studio προσφέρει πολλές εφαρμογές για κάθε κατηγορία, ώστε να έχετε Dar ktable καθώς και Rawtherapee για επεξεργασία φωτογραφιών RAW, Kdenlive, Pitivi και Oppson για επεξεργασία βίντεο και μια μακρά λίστα με ακουστικά εργαλεία.

Δείτε χαρακτηριστικά εδώ: https://ubuntustudio.org/tour/

Kατεβάστε το  Ubuntu Studio απο εδώ:https://ubuntustudio.org/

https://distrowatch.com/table.php?distribution=ubuntustudio

2. Σουίτα σχεδιασμού Fedora

Sxsw-design-suite-media-sleeveΗ σουίτα σχεδιασμού Fedora γίνεται από την επίσημη ομάδα σχεδιασμού που δημιουργεί όλα τα έργα τέχνης που σχετίζονται με το Fedora. Διαθέτει χαρακτηριστικά της κύριας έκδοσης του Fedora και περιλαμβάνει το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας Gnome επίσης. Εκτός από την καλύτερη επιλογή των εφαρμογών, το Fedora Design Suite διαθέτει εκτενή λίστα με μαθήματα , τα οποία είναι προσβάσιμα από το κύριο μενού εφαρμογών που σας εισάγει στον κόσμο του γραφικού σχεδιασμού.

Kατεβάστε την σουίτα από εδώ: https://labs.fedoraproject.org/el/design-suite/

https://distrowatch.com/table.php?distribution=fedora

 

3. KXStudio

13666663Είστε έτοιμοι να ανακατευτείτε με κάποια μουσική, το KXStudio είναι εδώ για σας. Το επίκεντρο της είναι κυρίως η επεξεργασία και η παραγωγή ήχου. Το KXStudio βασίζεται στο Ubuntu και χρησιμοποιεί το «παλιό» KDE 4.11.x ως περιβάλλον επιφάνειας εργασίας. Είναι δυνατόν να εγκαταστήσετε ιδιόκτητο λογισμικό από ένα ειδικό μη-ελεύθερο αποθετήριο και μπορείτε απλά να εγκαταστήσετε τη συλλογή λογισμικού του KXStudio σε οποιαδήποτε άλλη συμβατή διανομή Linux (Debian ή Ubuntu).

Περισσότερα και το πρόγραμμα εδώ:

https://kxstudio.linuxaudio.org/

https://distrowatch.com/table.php?distribution=KXStudio

4. Apodio

Apodio-LinuxΤο Apodiο είναι από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην δέκατη επανάληψή της. Έχει απλή επιφάνεια εργασίας Xfce. Παρόλο που δεν διαθέτει τεκμηρίωση, το Apodio το κάνει σε ποσότητα λογισμικού. Έχει σχεδόν κάθε εφαρμογή που θα χρειαστείτε και είναι επίσης κατηγορηματικά κατηγοριοποιημένη και εύκολη στην εύρεση. Παρόλο που οι περισσότερες εφαρμογές σχετίζονται με τον ήχο, μην ανησυχείτε ότι ο φωτογράφος, ο σκηνοθέτης ή ο γραφίστας μέσα σας δεν θα ικανοποιηθεί.

Περισσότερα και το πρόγραμμα εδώ:

http://www.apodio.org/doku.php

https://distrowatch.com/table.php?distribution=Apodio

5. io GNU / Linux

io-GNU-Linux_4

Το io GNU / Linux είναι ένα ισχυρό λειτουργικό σύστημα που θα μετατρέψει έναν υπολογιστή υψηλής τεχνολογίας σε έναν υπερσύγχρονο σταθμό εργασίας πολυμέσων.

Το io GNU / Linux βασίζεται στο Debian και χρησιμοποιεί το διαφωτισμό ως το βασικό περιβάλλον γραφείου, με μερικές εφαρμογές του KDE εδώ και εκεί. Η συλλογή του λογισμικού είναι εκτεταμένη και μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ ενός κανονικού πυρήνα και ενός πυρήνα σε  λάιβ  σε πραγματικό χρόνο. Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα με τα κλασικά (Oppson, LiVES, Guitarix, Rakkarack, LMMS, MyPaint …) στο ένα άκρο, αλλά και   ισχυρές εφαρμογές όπως, οι οπτικοποιητές ήχου, οι φράκταλ γεννήτριες και το Flowblade στο άλλο άκρο  και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών ανοιχτού κώδικα κατάλληλες για ήχο, γραφικά και παραγωγή

Το io GNU / Linux είναι ένα ισχυρό λειτουργικό σύστημα που θα μετατρέψει έναν υπολογιστή υψηλής τεχνολογίας σε έναν υπερσύγχρονο σταθμό εργασίας πολυμέσων.

Βασίζεται στη διανομή του Debian GNU / Linux, που είναι χτισμένη γύρω από το επιτραπέζιο περιβάλλον Enlightenment και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών ανοιχτού κώδικα κατάλληλες για ήχο, γραφικά και παραγωγή video.

Χαρακτηριστικά:

  • Πλήρως διαμορφωμένο σύστημα για ζωντανή και / ή εγκατάσταση
  • Πυρήνες 4.14 και 4.14-rt1
  • Διαφωτισμός e22 ως διαχειριστής παραθύρων
  • Όλα ακούγονται μέσω του Jack2
  • .
  • Εκατοντάδες προγράμματα ήχου, γραφικών, βίντεο, βοηθημάτων, διαδικτύου και συστημάτων

Περισσότερα και το πρόγραμμα εδώ:

http://io.gnu.linux.free.fr/

 

6. Iro

creative-linux-distros-iroos2Το Iro είναι μια εξαιρετικά εξειδικευμένη διανομή για κινούμενα σχέδια, 3D μοντελοποίηση, compositing, ψηφιακή ζωγραφική και επεξεργασία εικόνας. Το Iro  βασίζεται στο Ubuntu και υποστηρίζει μόνο συστήματα 64 bit. Παρόλο που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς σοβαρά προβλήματα. Το Iro χρησιμοποιεί το Systemback  για επιφάνεια εργασίας για την τοποθέτησή του αντί του προεπιλεγμένου προγράμματος εγκατάστασης του Ubuntu.

Στη συνέχεια, μόλις ξεπεράσετε αυτό το μικρο εμπόδιο, ο καρπός της εργασίας σας θα σας περιμένει με τη μορφή ελκυστικής επιφάνειας εργασίας. To Iro χρησιμοποιεί την επιφάνεια εργασίας  ως την προεπιλεγμένη DE και ο κυκλικός εκτοξευτής που ονομάζεται Gnome-Pie είναι υποχρεωμένος να αρπάξει τις αισθήσεις σας. Το Makehuman (για τη δημιουργία ρεαλιστικών τρισδιάστατων μοντέλων ανθρώπων) και το Natron (ένα εργαλείο επαγγελματικής ποιότητας για σύνθετα και ειδικά εφέ) είναι μερικές από τις εφαρμογές που πρέπει να αναζητήσετε.

Περισσότερα και το πρόγραμμα εδώ:

http://www.iroos.net/

Υγ. Θα θέλαμε να  πείτε  τις προτάσεις σας, πείτε (σε όλους μας) ποια  Linux distros – Digital Artists σας άρεσαν. Ποιες καλύτερες εφαρμογές υπάρχουν; Να μας πείτε (στα σχόλια παρακάτω) και αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μοιραστείτε το με τους φίλους/φίλες  σας.

Δείτε:

Κομπιούτερ και Κοινοτισμός – Μέρος Τέταρτο: GNU-Linux Διανομές για παιδιά

Επιστροφή στο :

Κομπιούτερ και Κοινοτισμός – Μέρος Πρώτο: Τι είναι το ελεύθερο λογισμικό

 

 

572578

Πηγή:autonomidrasi.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s