Κλιματική καταστροφή: Τα «ζωτικά σημεία» της Γης εξασθενούν, προειδοποιούν επιστήμονες

Σκίτσο της Εφ.Συν. [John Antono 28.07.2021]

Τα «ζωτικά σημεία» της Γης εξασθενούν λόγω των πληγμάτων που δέχονται από την παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησαν σήμερα επιστήμονες.

Οι ερευνητές αυτοί, που ανήκουν σε μια ομάδα περισσότερων από 14.000 επιστημόνων που έχουν ζητήσει να κηρυχθεί κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμούν ότι οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου συστηματικά απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τη βασική αιτία της κλιματικής αλλαγής: «την υπερεκμετάλλευση των πόρων της Γης».

Δύο χρόνια πριν, πάνω από 10.000 επιστήμονες από περίπου 150 χώρες κήρυξαν από κοινού παγκόσμια κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τους επιστήμονες αυτούς ακολουθούν άλλοι 2.800, που υπογράφουν έκκληση για την προστασία της ζωής στη Γη.

Από τη διακήρυξη του 2019, η Γη έχει δει μια «άνευ προηγουμένου έξαρση» καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα, σημειώνουν οι ερευνητές. Για τους σκοπούς της έρευνας αυτής οι επιστήμονες βασίστηκαν σε «ζωτικά σημάδια» για τη μέτρηση της «πλανητικής υγείας», μεταξύ των οποίων εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, πάχος παγετώνων, έκταση του θαλάσσιου πάγου και αποδάσωση. Από τα 31 συνολικά, οι ειδικοί διαπίστωσαν πως τα 18 σημείωσαν υψηλά ή χαμηλά ρεκόρ.

Το 2020 ήταν το δεύτερο θερμότερο έτος από τότε που άρχισε η καταγραφή στοιχείων. Επίσης, νωρίτερα μέσα στο έτος, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης ήταν υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν επίσης πως χαμηλά επίπεδα- ρεκόρ της μάζας πάγου έχουν καταγραφεί στη Γροιλανδία και στην Ανταρκτική. Οι παγετώνες λιώνουν κατά 31% ταχύτερα από ό,τι 15 χρόνια πριν. Παράλληλα, ο ετήσιος ρυθμός απώλειας στον βραζιλιάνικο Αμαζόνιο σημείωσε υψηλό 12ετίας το 2020. Όσον αφορά στη διαχείριση της κλιματικής κρίσης, οι ερευνητές επανέλαβαν τις εκκλήσεις για αλλαγές, υποδεικνύοντας τρεις αντιδράσεις βραχυπρόθεσμα:

Οι ίδιοι υπογραμμίζουν «την πρωτόγνωρη άνοδο», σε σχέση με την προηγούμενη αποτίμηση της κατάστασης το 2019, των κλιματικών καταστροφών -από πλημμύρες ως καύσωνες, περνώντας από τους κυκλώνες και τις πυρκαγιές.

Από τα 31 «ζωτικά σημεία» του πλανήτη –στα οποία περιλαμβάνονται η έκλυση αερίων του θερμοκηπίου, το πάχος των παγετώνων και η αποψίλωση των δασών– τα 18 έχουν φτάσει σε σημείο ρεκόρ, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσίευσαν οι επιστήμονες στο περιοδικό BioScience.

Παρά τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου εξαιτίας της πανδημίας covid-19, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου στην ατμόσφαιρα έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ το 2021.

Τα ζώα εκτροφής έχουν φτάσει σε αριθμό ρεκόρ, ξεπερνώντας τα δισεκατομμύρια, και πλέον είναι περισσότερα από το σύνολο των ανθρώπων και των άγριων ζώων, σημειώνεται στη μελέτη.

«Πρέπει να δράσουμε μπροστά στις ενδείξεις ότι βαίνουμε προς το σημείο κλιματικής ρήξης, λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα για να απαγκιστρωθεί η οικονομία από τον άνθρακα και ξεκινώντας να αποκαθιστούμε τη φύση, αντί να την καταστρέφουμε», τονίζει ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, ο Τιμ Λέντον του πανεπιστημίου του Έξετερ.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν «ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι πλησιάζουμε, και μάλιστα έχουμε ήδη ξεπεράσει» κάποια σημεία καμπής τα οποία ίσως να ωθήσουν το κλιματικό σύστημα προς μια δραματική και ανεπανόρθωτη αλλαγή.

Οι συντάκτες της μελέτης ζητούν να ληφθεί άμεση και ριζική δράση σε πολλούς τομείς: περιορισμός της χρήσης των ορυκτών καυσίμων, μείωση της μόλυνσης, αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, προώθηση της διατροφής που βασίζεται στα φρούτα και τα λαχανικά, απομάκρυνση από το υφιστάμενο μοντέλο ανάπτυξης και σταθεροποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού.

Πηγή: www.anatropinews.gr

drought_rtr_img

3 Comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s